Angst; wat doet dat met u? In Nederland leeft één op de vijf mensen - bewust of onbewust - met een fobie of angststoornis. Angst is een vervelend gevoel, maar wat doet angst met het lichaam?
Angst is een emotie die wordt veroorzaakt door de beleving of waarneming van een bedreiging. Angst is dus een gevoel dat ontstaat door iets dat u bang maakt. Het gevoel van angst leidt tot vermijdingsgedrag of extreme emoties als u er toch mee wordt geconfronteerd.
Angst is eigenlijk een eeuwenoud beschermingsmechanisme daterend uit de oertijd. Door angst maakt uw lichaam een stresshormoon aan, genaamd cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat er extra energie vrijkomt. Hierdoor kunt u snel, en met een reflex, reageren.
Angst zorgt ervoor dat u last kunt krijgen van zweten, hartkloppingen, koude rillingen, beven en duizeligheid. Daarnaast kan benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst, tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten voorkomen. In sommige gevallen heeft u te maken met een droge mond, maagpijn, misselijkheid, braken of juist diarree.
Wat angst precies met u doet, hangt af van het soort angst. Zo zijn er twee soorten angst: een plotselinge opvlieging van angst en chronische angst, bijvoorbeeld een angststoornis. Wij lichten deze twee vormen van angst aan u toe:
Een opvlieging van angst kan iedereen overkomen, bijvoorbeeld wanneer iedereen om u heen plots op de rem moet op de snelweg, of als er een spin razendsnel voorbij rent. Maar wat doet plotselinge angst met het lichaam?
Verstijving van spieren: spieren kunnen bij angst gespannen aanvoelen. Deze spanning moet ervoor zorgen dat u paraat staat en dus sneller kunt reageren. Helaas kan het ook tegenwerken, doordat het lichaam volledig kan verstijven. Daarnaast kan deze spanning kan ook leiden tot hoofdpijn of migraine.
Dichtknijpende keel: er ontstaan krampen in de keelspieren en dit resulteert in een dichte, droge keel. Hierdoor produceert u misschien een hoog stemmetje in een onverwachte, angstige situatie.
Hyperventilatie: in een angstige situatie kunt u last krijgen van versnelde ademhaling of kortademigheid. U gaat onregelmatig ademen, waardoor u te weinig zuurstof binnenkrijgt, met hyperventilatie als gevolg.
Misselijkheid: voor u op examen ging of een presentatie moest geven, heeft u het misschien wel eens gevoeld: misselijkheid, zo erg dat u wel zou kunnen overgeven. Veel mensen krijgen door zenuwen en angst last van misselijkheid.
Angstzweet: bij een angstige situatie gaan mensen overmatig zweten. Dit kan neutraal ruiken, maar echte "angstzweet" kan ook een vervelende geur hebben. Het overmatig zweten wordt veroorzaakt door een hogere bloeddoorstroming.
Een fobie of angststoornis zijn vormen van chronische angst. Chronische angst is erg vervelend, en heeft daarom ook een heftigere impact op het lichaam.
Hartproblemen: mensen met chronische angst hebben mogelijk meer kans op hartproblemen. Dit zou komen door de constante verhoging van de hartslag, bloeddruk en overmatige aanmaak van het stresshormoon cortisol.
Ademhaling: volgens onderzoek zou er een verband zijn tussen astma en angst. Astmapatiënten zouden meer kans hebben op paniekaanvallen dan de algemene populatie. De reden hiervoor kan zijn dat, door de kortademigheid, de angst voor stikken toeneemt. Deze situatie heeft vaak sneller een paniekaanval als gevolg.
Maagklachten: bij chronische angst gaat het verteren van voedsel moeizamer. Op lange termijn kunnen klachten zoals diarree, een opgezwollen maag, reflux of zelfs verlies van de darmcontrole ontstaan.
Geheugen: naast dat onze hersenen een grote rol spelen in de psychologische beleving van angst, loopt het geheugen ook gevaar. Doordat ons lichaam zo veel verschillende stoffen aanmaakt, kan het zijn dat er tijdelijk geheugenverlies op de korte- en lange termijn plaatsvindt. Dit kan blijvende gevolgen hebben, maar vaak is de schade tijdelijk.
Als u last heeft van een angststoornis, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de angstklachten te voorkomen of te doen minderen. Wij zetten vijf tips voor u op een rijtje:
Door vezelrijk en gezond te eten, verzorgt u uw lichaam. Probeer ook regelmatig te eten, zoals iedere dag drie grote maaltijden en enkele gezonde tussendoortjes. Eten helpt uw lichaam aan te sterken, waardoor het gevoel van angst u minder snel grijpt.
Pak wat vaker de trap en ga iedere dag een klein stukje lopen. Dit is goed voor uw lichaam en voor uw geest. Als uw hoofd vol zit, kan een rustgevende wandeling in het bos u helpen! Vermijdt u liever de sportschool? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om thuis te sporten.
Door voldoende en regelmatig te slapen, zorgt u dat uw lichaam zich herstelt. Ook verwerkt u veel gedachten en angsten middels uw dromen. Ieder mens droomt, of u het zich herinnert of niet. Slaap daarentegen weer niet te veel, want dat kan averechts werken.
Als u ergens veel angst voor heeft, is het goed om redenen op te schrijven waarom u er niet bang voor hoeft te zijn. Dit laat u inzien dat de angst minder ernstig is, dan het lijkt.
Het klinkt misschien cliché, en misschien heeft u er helemaal geen zin in, maar praten helpt! Praten over uw angsten kan u helpen het een en ander te relativeren. Misschien heeft u wel een zus of vriend die u kan geruststellen als u een angstgevoel voelt opkomen.
Heeft u last van angstklachten en behoefte aan professionele hulp? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar de juiste zorgverlener, zoals een psycholoog. Goed om te weten: de huisarts en psycholoog worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen: