Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Wat is een praktijkondersteuner?

U heeft er misschien weleens van gehoord; de praktijkondersteuner. De praktijkondersteuner bevindt zich vaak binnen de huisartsenpraktijk. Maar, wat doet een praktijkondersteuner? En wordt dit vergoed vanuit uw zorgverzekering?

praktijkondersteuner

Wat is een praktijkondersteuner POH-GGZ?

De Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg - POH-GGZ in het kort - is iemand met kennis en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. 

Zodra iemand het gevoel heeft dat psychologische zorg nodig is, dan kan de praktijkondersteuner de klacht in beeld brengen om zo de eventuele doorverwijzing te maken naar de juiste zorgverlener. In feite kan de praktijkondersteuner gezien worden als de voordeur van de GGZ.

Wat doet een praktijkondersteuner?

De praktijkondersteuner bespreekt uw klachten met u en stelt hier vragen over. Een gesprek bij de praktijkondersteuner duurt tussen de 30 en 45 minuten. Bovendien werkt de POH-GGZ in het dossier van de huisarts en heeft een beroepsgeheim. Uw gesprekken worden dus gevoerd in een vertrouwelijke setting.

De praktijkondersteuner geeft vervolgens advies over de mogelijke behandeling van uw klachten. Dit kan zijn in de vorm van vervolggesprekken bij de praktijkondersteuner of misschien is generalistische basis GGZ of specialistische GGZ een betere optie om van uw klachten te herstellen. Over het algemeen vallen de volgende taken binnen de functie van praktijkondersteuner:

  • Het geven van advies over behandelingen en verwijzingen.
  • De praktijkondersteuner geeft voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen.

Afspraak maken en vergoeding praktijkondersteuner

U kunt via uw huisartsenpraktijk een afspraak maken voor de praktijkondersteuner. De kosten voor de praktijkondersteuner worden vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft hier dus niets voor te betalen. Bovendien is de praktijkondersteuner vrijgesteld van het eigen risico, omdat de POH-GGZ onder huisartsenzorg valt.

Vergoeding huisarts


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage