Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is mindfulness en hoe werkt mindfulness?

Mindfulness is afkomstig uit het boeddhisme en gaat over meditatie, overdenkingen en leven in het hier-en-nu. Mindfulness wordt soms gezien als zweverig of moeilijk, maar dat is het niet. Wat is mindfulness precies en hoe werkt mindfulness?

wat is mindfulness


 

Wat is mindfulness?

Mindfulness is leven in het moment en volledig bewust aanwezig zijn in een bepaalde ervaring. Eigenlijk draait mindfulness om het leven in het hier-en-nu, dus leven ín het moment. Mindfulness heeft geen echte definitie, omdat het voor iedereen een andere vorm aan kan nemen. Mindfulness is iets wat u continue en op ieder moment van de dag toe kunt passen. Het is niet wat u doet, maar hóe u iets doet. Met mindfulness krijgt u een verhoogd bewustzijn en leert u met een meer open blik tegenover de wereld te staan.


 

Waarom mindfulness?

Mindfulness is een goede manier om intenser en bewuster te leven. Mindfulness kan helpen bij het verbeteren van de concentratie, een goede manier zijn om te ontspannen en helpt om stress te reduceren. Met mindfulness leert u om uw grenzen te bewaken en ontstaat er een hogere mate van bewustwording. Mindfulness kan ook helpen bij het verminderen van angsten, spanningen en slaapproblemen. Zelfs wanneer u geen specifieke klachten heeft, kan mindfulness een positief effect op uw geest hebben en u leren om meer te genieten van het leven. De voordelen van mindfulness op een rij:

  • Het verhoogt uw energie.
  • Het vermindert angstgevoelens.
  • Het kan stress en angst voorkomen.
  • Het leert u te genieten van het leven.
  • Het verbetert communicatie en relaties.
  • U leert beter om te gaan met stress en spanning.
  • Draagt bij aan het ontwikkelen van een positieve mindset.

 

Hoe werkt mindfulness?

Iedereen kan mindfulness toepassen in zijn of haar dagelijks leven. Het mooiste is dat iedereen weleens 'mindful' is en het op ieder moment van de dag toegepast kan worden. Mindfulness, of een mindfulness training, werkt in grote lijnen als volgt:

  • Wees u bewust van uw omgeving en wat er allemaal gebeurt.
  • Wees minder zelfbewust en denk niet na over wat anderen vinden.
  • Leer om bepaalde zaken te accepteren en probeer het niet te ontwijken.
  • Sta niet teveel stil bij hoeveel tijd u nog heeft en wat u allemaal nog moet doen.
  • Focus op het heden: blijf niet hangen in het verleden en maak u niet druk over de toekomst.

 

Mindfulness training

Er zijn verschillende manieren om mindfulness te beoefenen. Misschien vindt u het moeilijk om u bewust te worden van uw omgeving. In dat geval is een ademhalingsoefening, bijvoorbeeld van de VGZ mindfulness app, een goede manier om mindfulness te leren. Ook kunt u de zogeheten rozijnoefening toepassen. Met deze oefening leert u met volle aandacht een rozijn te eten. Dit kan u helpen bij uw mindfulness training.

Mindfulness rozijnoefening

Tijdens de rozijnoefening gaat het erom dat u de rozijn heel bewust bestudeert, eet en volgt. Het enige dat u nodig heeft is één rozijn en een rustige plek. Bij deze oefening is het belangrijk dat u over elke stap 10 seconden doet. De rozijnoefening voert u als volgt uit:

Stap 1: Leg de rozijn in uw hand en word u bewust van de aanwezige rozijn. In deze stap gaat het om de aanraking.

Stap 2: Bekijk de rozijn aandachtig. Welke rimpeltjes ziet u, heeft de rozijn kleurverschillen en welke vorm heeft de rozijn? In deze stap gaat het om zien.

Stap 3: Voel aandachtig hoe de rozijn aanvoelt. Is deze hard of zacht en wat voelt u als u zachtjes in de rozijn knijpt? In deze stap staat voelen centraal.

Stap 4: Ruik aandachtig aan de rozijn. Wat ruikt u? Hoe zou u de geur omschrijven? In deze stap staat ruiken centraal.

Stap 5: Breng de rozijn naar uw mond en leg de rozijn op uw tong. U mag de rozijn nog niet opeten, maar voel bewust hoe de rozijn op uw tong ligt. Wat voelt u op dit moment? In deze stap staat plaatsen centraal.

Stap 6: Start met het kauwen op de rozijn. Neem in u op hoe de textuur van de rozijn langzaam verandert nu u op de rozijn bijt. Slik de rozijn nog niet door, maar kauw langzaam op de rozijn. Zo neemt u alle smaken en gewaarwordingen op. In deze stap staat proeven centraal.

Stap 7: Nadat u aandachtig op de rozijn gekauwd heeft, is het tijd om de rozijn bewust door te slikken. Probeer dit zo bewust mogelijk te doen. In deze stap staat doorslikken centraal.

Stap 8: Na het doorslikken van de rozijn, maakt deze een reis van uw mond naar uw maag. Voordat de rozijn de maag bereikt, passeert deze nog uw keel en slokdarm. Word uzelf bewust van de rozijn in uw lichaam en probeer deze zo goed mogelijk te volgen naar uw maag. In deze stap staat volgen centraal.


 

Mindfulness therapie

Wilt u mindfulness toepassen in het dagelijks leven, maar kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan kan hulp van een mindfulness coach of een app uitkomst bieden.

Mindfulness vergoeding

Mindfulness wordt niet vergoed uit de basisverzekering, maar wij bieden wel aanvullende verzekeringen aan die een vergoeding bieden voor MBSR (Minfulness Based Stress Reduction) en MBCT (Mindfulness Bases Cognitive Therapy). Mindfulness wordt vanuit onze aanvullende verzekering vergoed met als voorwaarde dat u burn-out gerelateerde klachten heeft. Bovendien heeft u een verwijzing nodig van uw behandelend arts of huisarts.

Mindfulness coach app

Met de Mindfulness coach app van VGZ leert u beter omgaan met stress en wordt u zelfbewuster. Het programma duurt in totaal vijf weken en heeft 25 oefeningen. U bepaalt zelf wanneer u start. Heeft u het programma afgerond? Dan zijn er nog 40 losse oefeningen die u uit kunt voeren.

Google Play
App Store

VGZ Mindfulness


 

Mindfulness uit uw zorgverzekering

Zoals hierboven benoemd, komt de vergoeding voor mindfulness uit de aanvullende verzekering. Wilt u een vergoeding voor mindfulness? Bij ons kiest u uit een uitgebreid aanbod aanvullende verzekeringen mét mindfulness vergoeding.


Aanvullende verzekering afsluiten halverwege het jaar

Een aanvullende verzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Aanvullende verzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Uw mentale gezondheid verbeteren? Dat kan!

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Dit is waarom lachen goed is voor uw gezondheid!

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Voeding en stress: de juiste voeding bij stress

> Lees meer

 

Blog homepage