Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Mindfulness betekenis: wat is mindfulness?

Veel personen denken dat mindfulness niks voor hen is, omdat het zweverig klinkt. Toch is mindfulness tegenwoordig enorm populair. Wat is mindfulness precies en waarom is mindfulness goed voor u?Mindfulness banner

 

Mindfulness: wat is dat?

Mindfulness betekent bewust leven in het hier en nu. Oftewel volledige aandacht hebben voor het huidige moment. De definitie van mindfulness volgens de grondlegger van mindfulness trainingen MBSR en MBCT Jon Kabat-Zinn is: het opzettelijk aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel. 

U kunt mindfulness zien als een westerse benadering van meditatie. Door aandachtsoefeningen kan mindfulness u helpen als u veel last heeft van stress-, spanning- en burn-outklachten. Herkent u het gevoel alsof u 'wordt geleefd'? En dat iedere dag als een sneltrein voorbijraast? Dan is mindfulness iets voor u! De belangrijkste elementen van mindfulness zijn:

  • Aandachtig zijn: Opmerkzaam en aandachtig zijn is het beginsel van mindfulness. Richt uw aandacht op uw ademhaling. Als u afdwaalt, haalt u uw gedachten terug.  
  • Het huidige moment: Mindfulness remt u eventjes af. Het is belangrijk dat u stilstaat bij het huidige moment. Waar bent u nu? Hoe voelt u zich nu? 
  • Geen oordeel hebben: Bij mindfulness is het belangrijk dat u uw gevoel waarneemt, zonder te oordelen. U neemt waar dat u angst voelt, maar vormt er geen mening over.   

 

Wat is mindfulness therapie?

Het fijne van mindfulness is dat u het op ieder moment van de dag kunt toepassen, bijvoorbeeld als u 's ochtends onder de douche staat;

1. Voel de druppels water op uw huid en let op uw ademhaling.
2. Probeer bewust bezig te zijn met uw gevoelens en gedachten.
3. Dwaalt u af met uw gedachten? Breng ze dan weer terug naar het huidige moment.

Uiteraard is mindfulness er ook in therapievorm. Psychologen kunnen mindfulness oefeningen inzetten bij patiënten met verschillende, uiteenlopende klachten. Het kan zijn dat de psycholoog oefeningen samen met u doet, of u opdrachten mee naar huis geeft. Dankzij mindfulness wordt u zich meer bewust van uw lichaam, uw gevoelens en uw gedachten en vindt u rust in het moment van nu.  


 

Waarom mindfulness?

Normaliter is uw hoofd bezig met allerlei zaken. U denkt tijdens het lezen van dit artikel waarschijnlijk aan heel veel andere dingen, zoals dat u na het werk de kinderen op moet halen van school, boodschappen moet doen, moet gaan koken, afwassen en een wasje moet draaien. Dankzij mindfulness zet u er even de rem op; u bent bezig met het 'nu' en u leert te genieten van de kleine dingen in het leven. 

De voordelen van mindfulness

Mindfulness helpt niet alleen tegen stress; het helpt onder andere ook tegen slaapproblemen en angst. Daarnaast kunt u preventief mindfulness oefeningen doen, om stress en angst te voorkomen. Wij zetten de voordelen van mindfulness op een rij:

  • Het verhoogt uw energie.
  • Het vermindert angstgevoelens.
  • Het kan stress en angst voorkomen.
  • Het leert u te genieten van het leven.
  • Het verbetert communicatie en relaties.
  • U leert beter om te gaan met stress en spanning.

 

Vergoeding voor mindfulness

Mindfulness trainingen worden niet vergoed door uw basisverzekering, maar er zijn wel aanvullende verzekeringen die een vergoeding bieden voor MBSR (Minfulness Based Stress Reduction) en MBCT (Mindfulness Bases Cognitive Therapy).  Wel belangrijk: de vergoeding heeft vaak als voorwaarde dat u mindfulness trainingen volgt in verband met burn-out klachten. Ook heeft u een verwijzing nodig van uw behandelend arts of huisarts.

Gratis Mindfulness Coach app

Wist u dat VGZ een Mindfulness Coach app heeft ontwikkeld? Deze app is voor iedereen gratis beschikbaar - ook al heeft u geen zorgverzekering van VGZ!

Met de app kunt u een mindfulnessprogramma van 4 weken volgen, of u kunt zelf een keuze maken uit 40 beschikbare oefeningen. Zo komt u, op uw eigen tempo, even helemaal tot rust!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage

Terug naar boven