Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat helpt tegen hoofdpijn? Dit zijn onze tips tegen hoofdpijn

Er is niets zo vervelend als hoofdpijn of migraine. U voelt het vaak van tevoren al aankomen, en het komt nooit uit. Hoofdpijn kan zelfs zo erg zijn dat u er ziek van wordt, zoals bij een migraineaanval. Hoofdpijn- en migraine tips zijn daarom meer dan welkom! Wat helpt tegen hoofdpijn?

Wat te doen tegen hoofdpijn


 

Wat te doen tegen hoofdpijn?

Hoofdpijn is niet fijn, en toch hebben sommige mensen er dagelijks last van. Ook zijn er mensen die een chronische vorm van hoofdpijn hebben, zoals migraine of clusterhoofdpijn. Een migraineaanval is enorm intens en u kunt er zelfs ziek van worden. Maar wat voor hoofdpijn heeft u? Een migraineaanval of toch spanningshoofdpijn door stress? Wij zetten de verschillende soorten hoofdpijn op een rijtje en geven u de beste tips tegen hoofdpijn!

 

Welke soort hoofdpijn heb ik?

Hoofdpijn is letterlijk zoals het er staat: u heeft pijn in uw hoofd. Hoofdpijn komt in verschillende soorten en maten, en heeft verschillende oorzaken met uiteenlopende symptomen. Van welke soort hoofdpijn heeft u last? Wij zetten enkele verschillende soorten hoofdpijn op een rijtje:

Migraine

Letterlijk betekent migraine 'halfzijdige hoofdpijn'. Migraine is een chronische aandoening waar personen hun leven lang last van kunnen hebben. Migraine uit zich in terugkerende 'aanvallen'. Een migraineaanval, zoals het wordt genoemd, heeft een duidelijk begin en einde. Een aanval kan 4 tot wel 72 uur duren. De hoofdpijn zit vaak aan één kant van het hoofd en voelt als kloppend en bonzend. Tijdens een aanval verdraagt u vaak geen licht en geluid, u kunt vlekken voor uw ogen krijgen en kunt u erg misselijk worden.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeldzame, maar zeer hevige hoofdpijn. Hoewel het een compleet andere soort hoofdpijn is, komen veel klachten van clusterhoofdpijn overeen met migraine. De aanvallen komen in 'clusters'. Dit betekent dat u meerdere keren in een bepaalde periode hoofdpijn krijgt. Clusterhoofdpijn zit meestal aan één kant van het oog, rond het oog. Bij clusterhoofdpijn kunt u ook andere klachten krijgen, zoals een verstopte neus of een tranend oog.

Spanningshoofdpijn

Vrijwel iedereen heeft wel eens last gehad van spanningshoofdpijn. Het wordt veroorzaakt door late feestjes, te weinig slapen en veel stress. Spanningshoofdpijn voelt als drukkend, klemmend en pijnlijk rondom het hoofd. Soms straalt de pijn uit vanuit uw nek naar uw hoofd. U kunt ook last hebben van stijve schouders en misselijkheid.

Bijholte- of voorhoofdsholteontsteking

Door een bijholte- of voorhoofdsholteontsteking ervaart u bonzende hoofdpijn achter de ogen. Een dergelijke ontsteking kan door een extreme verkoudheid komen. Hierdoor niest u vaak, heeft u een drukkend gevoel in uw hoofd, smaakt of ruikt u niks en heeft u soms (lichte) koorts.


 

Wat helpt tegen hoofdpijn door verkoudheid?

Is uw neus zodanig verstopt dat er geen lucht meer in- of uitkomt? Dan kan dit voor veel hoofdpijn zorgen. Al helemaal als uw holtes ontstoken zijn en u last heeft van koorts. Door uw neus en holtes te openen, verlicht u uw hoofdpijn. Dit kunt u doen tegen hoofdpijn bij verkoudheid:

  • Neem een stoombad. Door het hete water komt het snot los en gaat uw neus weer open en wordt uw hoofdpijn minder.
  • Spoel uw neus met zoutwater, of een zoutoplossing spray. Snuit uw neus overigens voorzichtig en niet té hard.
  • Een kwartier stomen boven een warme kom met water - max. 60 graden - helpt tegen uw hoofdpijn.

 

Tips tegen hoofdpijn door (te veel) alcohol

Wie alcohol drinkt, kan een kater - en dus hoofdpijn - verwachten. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u er alles aan wilt doen om een hoofdpijnkater te vermijden óf te verhelpen. Dit zijn onze tips tegen hoofdpijn door alcohol:

  • Alcohol droogt uit, dus drink daarom een groot glas water voor het slapengaan. Dit vermindert uw hoofdpijn!
  • Niet alle pijnstillers zijn goed tegen katers. Kies voor paracetamol en vermijd aspirine.
  • Voldoende beweging helpt tegen katers - en dus ook tegen de hoofdpijn!
  • Drink tijdens een feestje voldoende water tussendoor.  

 

Spanningshoofdpijn tips

Heeft u veel stress op het werk of op school, en staat uw hoofd op ontploffen? Dan is ontspannen de oplossing. Met onze spanningshoofdpijn tips kunt u uw spanningshoofdpijn direct verminderen:

  • Stressvermindering helpt tegen hoofdpijn. Start met yoga, lees een boek of begin met een mindfulness training.
  • Vaak voelt u straling vanuit uw schouders of nek. Nek- en schoudermassages helpen daarom tegen spanningshoofdpijn.
  • Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar pijnstillers en een frisse neus kunnen vaak al uw spanningshoofdpijn verminderen.  
  • Zit u voor uw werk vaak achter een scherm? Zorg dan voor een goede lichaamshouding en stel uw werkplek zodanig af dat u goed kunt zitten.

 

Wat te doen tegen clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn is een erg heftige en redelijk zeldzame vorm van hoofdpijn. Door zuurstoftherapie en medicijninjecties kan clusterhoofdpijn in het ziekenhuis behandeld worden. Raadpleeg hiervoor uw huisarts. Omdat u er helaas nooit vanaf komt, is het misschien wel fijn om te weten wat u zelf kunt doen tegen clusterhoofdpijn. Dit kunt u doen tegen clusterhoofdpijn:

  • Een oefentherapeut kan u leren ontspannen en uw lichaamshouding helpen verbeteren en dat helpt tegen clusterhoofdpijn.
  • Vermijd hoogtes, zoals vliegreizen en hoge bergen. Hoogtes verergeren namelijk uw hoofdpijn. 
  • Tijdens een periode van clusterhoofdpijn kunt u het beste alcohol vermijden.

 

Wat te doen tegen migraine?

Veel personen denken geen baat te hebben bij de hulp van een huisarts. Toch is migraine goed te behandelen met medicatie. Ga daarom zeker eens langs bij de huisarts. Wilt u weten hoe u zelf een migraineaanval kunt verminderen of voorkomen? Dan hebben wij migraine tips voor u:

  • Vaak voelt u een aanval aankomen. Neem gelijk rust en neem alle prikkels weg, zoals geluid, beeld en licht. 
  • Om een aanval af te vlakken - of af te kappen - kunt u specifieke medicatie gebruiken. Raadpleeg hiervoor eerst uw huisarts.
  • Hoewel stress niet direct in relatie staat met migraine, kan het wel een trigger zijn. Vermijd daarom zoveel mogelijk stress of volg eens ontspanningstraining.
  • Migraine komt in verschillende vormen en maten. Soms kan het innemen van pijnstillers bij aanvang van een aanval de aanval afzwakken, of zelfs voorkomen. 

Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Welke pijnstiller kies ik bij welke klacht?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Hoeveel water per dag is gezond?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Gevolgen van stress: psychisch en lichamelijk

> Lees meer

 

Blog homepage