Contact
Mijn UnitedConsumers

Winterdip of winterdepressie? Dit zijn de beste winterdip tips!

Denkt u een winterdip of winterdepressie te hebben? Dan kunt u uzelf behoorlijk neerslachtig voelen. Een winterdip (bijvoorbeeld een januari dip) of winterdepressie, komt vaker voor dan u denkt. Wat zijn de verschillen tussen een winterdip en een winterdepressie, hoe herkent u het en het belangrijkste: hoe komt u uit een winterdip of winterdepressie? 

Winterdip 1

 

Winterdip en winterdepressie

Tijdens een winterdip of winterdepressie zit u niet lekker in uw vel. Vaak gaat het om de herfst- en de winterperiode. U bent lusteloos, sneller vermoeid en de wereld lijkt een stuk somberder. Doordat de dagen grijzer zijn en we aanzienlijk minder zonlicht zien, kan dit zorgen voor een dip. Een winterdip is een milde vorm van een depressie, maar ook het hebben van een winterdepressie is mogelijk. Bij een winterdepressie zijn de symptomen vaak ernstiger dan bij een winterdip.


 

Verschil winterdip en winterdepressie

Tijdens een winterdip kunt u meer moeite hebben met opstaan in de ochtend. Eigenlijk wordt u gewoon even niet vrolijk van de tijd van het jaar. Het wordt vroeger donker, het is kouder buiten en daardoor kunt u minder actief worden en somberder zijn.

Een winterdepressie gaat verder dan dat. Bij een winterdepressie heeft u het grootste deel van de dag sombere gevoelens en verliest u veel interesse en plezier in activiteiten. U kunt bij een winterdepressie bovendien last hebben van concentratieproblemen, een afgenomen of toegenomen eetlust en het gevoel van waardeloos zijn.

Bij een winterdepressie houden de klachten langer dan twee weken aan en keren ze jaarlijks terug in hetzelfde seizoen, bijvoorbeeld in de herfst of de winter. 


 

Winterdip symptomen

Bij een winterdip heeft het leven in de herfst en winter minder 'kleur'. Hoewel de dagen donkerder zijn en dit ook effect op uw humeur kan hebben, functioneert u nog wel. Een winterdip is een milde vorm van een (seizoensgebonden) depressie en gaat in het voorjaar vanzelf weer over. Een winterdip herkent u aan de volgende symptomen:

  • Lusteloos.
  • Vermoeidheid.
  • Een somber humeur.
  • U heeft minder energie.
  • Moeite met opstaan in de ochtend.
  • Minder tot geen zin om naar buiten te gaan.

 

Winterdepressie symptomen

Bij een winterdepressie heeft u last van alle symptomen van een 'normale' depressie. Er wordt ook wel gesproken over een winterdepressie indien de depressie klachten minimaal twee weken lang bijna dagelijks aanwezig zijn. Bij een winterdepressie zijn de symptomen vaak ernstig en het dagelijks functioneren is lastig. Een winterdepressie herkent u aan de volgende symptomen:

  • Gewichtstoename of afname.
  • Extreme vermoeid- en somberheid.
  • Veel zelfkritiek en weinig eigenwaarde.
  • Het gevoel hebben dat u niet meer in balans bent.
  • Geen interesse of plezier in activiteiten om u heen.
  • Te weinig energie om dagelijkse taken uit te voeren.

 

Winterdepressie en winterdip tips

Een winterdip gaat vanzelf weer over, maar dat duurt voor uw gevoel misschien heel erg lang. Daarom helpen wij u graag met onze winterdepressie en winterdip tips.

Tip 1: Winterdepressie lamp

Een winterdepressie lamp of daglichtlamp is de perfecte oplossing wanneer u een tekort aan daglicht in de wintermaanden heeft. Een winterdepressie lamp, bijvoorbeeld de Wake-Up Light van Philips, biedt wellicht de oplossing voor uw winterdip. De blootstelling aan het intense licht van de daglichtlamp zorgt ervoor dat uw lichaam begrijpt dat de dag begonnen is. 

Helpt de daglichtlamp niet tegen de winterdip en houden de klachten aan? Mogelijk is de winterdepressie lichttherapie dan een goede optie. De verwijzing voor winterdepressie lichttherapie vraagt u aan bij uw huisarts.

Tip 2: Winterdepressie? Ga lekker naar buiten!

De winter is niet alleen maar regenachtig en donkergrijs. Er zijn (gelukkig) genoeg zachte en zonnige dagen. Benut deze dagen optimaal en ga lekker naar buiten! Daar krijgt u positieve energie van en dat kunt u goed gebruiken tijdens een winterdip of winterdepressie. Zo neemt u weer wat vitamine D op én bent u ook nog eens gezond bezig. 

Tip 3: Neem extra vitaminen

Gedurende de winterse maanden - bijvoorbeeld tijdens de januari dip - hebben veel mensen het gevoel dat ze een vitaminetekort hebben. Het slikken van voedingssupplementen kan tegen de winterdip of winterdepressie helpen. Sommige beweren dat extra vitaminen, bijvoorbeeld vitamine D of vitamine B12, werken als 'zonlicht in een potje'. Toevallig, want zonlicht is precies hetgeen dat u nodig heeft! 

Tip 4: Plan iets leuks

De donkere dagen kunnen uitzichtloos lijken tijdens een winterdip of winterdepressie. Plan daarom iets leuks om naar uit te kijken! In de koude maanden dwalen onze gedachten al snel af naar een warm en zonnig oord. Een winterdip is het perfecte moment om plannen te maken voor uw aankomende vakantie. Zo bent u al bezig met de toekomstige warme en zonnige dagen, krijgt u positieve energie én komt u sneller uit uw winterdip!

Tip 5: Zorg voor voldoende daglicht

Voldoende daglicht is belangrijk voor uw gemoedstoestand en helpt om uit uw winterdip of winterdepressie te komen. Naast een winterdepressie lamp of daglichtlamp, kunt u natuurlijk ook daglicht gebruiken! Open de gordijnen en laat het licht maar binnenkomen!

Tip 6: Beweeg voldoende

Bewegen is niet alleen goed voor uw lichaam, maar ook voor uw geest én een van de beste winterdepressie en winterdip tips! U zult merken dat u uzelf na een rondje hard of doorstappen, wandelen met de hond of een fietstocht écht beter gaat voelen. 

Tip 7: Eet gezond

Gezonde voeding is belangrijk voor uw gezondheid én het helpt u ook om uit uw winterdip of winterdepressie te komen. Hoe verleidelijk die zak chips ook is: u krijgt er geen energie van en zult misschien zelfs een schuldgevoel krijgen. Kies daarom voor gezonde maaltijden en tussendoortjes, zoals bijvoorbeeld een lekker stuk fruit.

Tip 8: Winterdip of winterdepressie? Verbeter uw mentale gezondheid

Tijdens een winterdip of winterdepressie kunt u zeer neerslachtig zijn en dat is natuurlijk niet goed voor de mentale gezondheid. Start daarom met bijvoorbeeld een mindfulness training of mediteer elke dag een paar minuten. Dit werkt niet alleen stressverlagend en ontspannend, maar u krijgt er ook nog eens een positief gevoel van. Win-win!


 

Hulp bij een winterdepressie

Een winterdip gaat vaak vanzelf over. Om te herstellen van een winterdepressie is in veel gevallen hulp nodig van bijvoorbeeld een psycholoog. Denkt u dat u een winterdepressie heeft of heeft u erg veel last van een winterdip? Neem dan eens contact op met uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar de juiste zorgverlener, bijvoorbeeld een psycholoog. Zo kunt u samen met de zorgverlener aan de slag om uw winterdepressie of winterdip aan te pakken. Goed om te weten: psychologische hulp wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Zo kunt u uw mentale gezondheid verbeteren!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Wat zijn de symptomen van een depressie?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Stress leren voorkomen met deze tips

>Lees meer

 

Blog homepage