Winterdip? Wij hebben 8 winterdip tips!

Winterdip of winterdepressie? Dan kunt u uzelf behoorlijk neerslachtig voelen. Een winterdip (bijvoorbeeld een januari dip) of winterdepressie, komt vaker voor dan u denkt. Wat zijn de verschillen tussen een winterdip en een winterdepressie, hoe herkent u het en het belangrijkste: hoe komt u er weer uit? Wij hebben 8 winterdip tips voor u!

Winterdip header

 

Wat is een winterdip?

Tijdens een winterdip of winterdepressie zit u niet lekker in uw vel. Vaak gaat het om de herfst- en de winterperiode. U bent lusteloos, sneller vermoeid en de wereld lijkt een stuk somberder. Doordat de dagen grijzer zijn en we aanzienlijk minder zonlicht zien, kan dit zorgen voor een dip. Een winterdip is een milde vorm van een depressie, maar ook het hebben van een winterdepressie is mogelijk. Bij een winterdepressie zijn de symptomen vaak ernstiger dan bij een winterdip.

Winterdepressie of winterdip: de verschillen

Van een winterdip of winterdepressie wordt gesproken indien de klachten minstens twee jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen zijn voorgekomen. Wij leggen graag het verschil uit tussen een winterdip en een winterdepressie:

Winterdip

Bij een winterdip heeft het leven in de herfst en winter minder 'kleur'. Hoewel de dagen donkerder zijn en dit ook effect op uw humeur kan hebben, functioneert u nog wel. Een winterdip is een milde vorm van een (seizoensgebonden) depressie en gaat in het voorjaar vanzelf weer over. 


Een winterdip herkent u aan de volgende symptomen:

 • Lusteloos.
 • Vermoeidheid.
 • Een somber humeur.
 • U heeft minder energie.
 • Moeite met opstaan in de ochtend.
 • Minder tot geen zin om naar buiten te gaan.

Winterdepressie

Bij een winterdepressie heeft u last van alle symptomen van een 'normale' depressie. Er wordt ook wel gesproken over een winterdepressie indien de depressie klachten minimaal twee weken lang bijna dagelijks aanwezig zijn. Bij een winterdepressie zijn de symptomen vaak ernstig en het dagelijks functioneren is lastig.


Een winterdepressie herkent u aan de volgende symptomen:

 • Gewichtstoename of afname.
 • Extreme vermoeid- en somberheid.
 • Veel zelfkritiek en weinig eigenwaarde.
 • Het gevoel hebben dat u niet meer in balans bent.
 • Geen interesse of plezier in activiteiten om u heen.
 • Te weinig energie om dagelijkse taken uit te voeren.

Winterdip of winterdepressie? Dit zijn onze 8 winterdip tips!

Een winterdip gaat vanzelf weer over, maar dat duurt voor uw gevoel misschien heel erg lang. Daarom helpen wij u graag uit uw winterdip of winterdepressie met onze 8 winterdip tips!

 

vink

Tip 1: Winterdepressie lamp


Een winterdepressie lamp of daglichtlamp is de perfecte oplossing wanneer u een tekort aan daglicht in de wintermaanden heeft. Een winterdepressie lamp, bijvoorbeeld de Wake-Up Light van Philips, biedt wellicht de oplossing voor uw winterdip. De blootstelling aan het intense licht van de daglichtlamp zorgt ervoor dat uw lichaam begrijpt dat de dag begonnen is. 

Helpt de daglichtlamp niet tegen de winterdip en houden de klachten aan? Mogelijk is lichttherapie voor winterdepressie dan een goede optie. De verwijzing voor winterdepressie lichttherapie vraagt u aan bij uw huisarts

 

vink

Tip 2: Ga lekker naar buiten


De winter is niet alleen maar regenachtig en donkergrijs. Er zijn (gelukkig) genoeg zachte en zonnige dagen. Benut deze dagen optimaal en ga lekker naar buiten! Zo neemt u weer wat vitamine D op én bent u ook nog eens gezond bezig. 

 

vink

Tip 3: Neem extra vitaminen


Gedurende de winterse maanden - bijvoorbeeld tijdens de januari dip - hebben veel mensen het gevoel dat ze een vitaminetekort hebben. Het slikken van voedingssupplementen kan tegen de winterdip of winterdepressie helpen. Sommige beweren dat extra vitaminen, bijvoorbeeld vitamine D of vitamine B12, werken als 'zonlicht in een potje'. Toevallig, want zonlicht is precies hetgeen dat u nodig heeft! 

 

vink

Tip 4: Plan iets leuks


De donkere dagen kunnen uitzichtloos lijken tijdens een winterdip. Plan daarom iets leuks om naar uit te kijken! In de koude maanden dwalen onze gedachten al snel af naar een warm en zonnig oord. Een winterdip is het perfecte moment om plannen te maken voor uw aankomende vakantie. Zo bent u al bezig met de toekomstige warme en zonnige dagen, krijgt u positieve energie én komt u sneller uit uw winterdip!

 

vink

Tip 5: Zorg voor voldoende daglicht


Voldoende daglicht is belangrijk voor uw gemoedstoestand en helpt om uit uw winterdip of winterdepressie te komen. Naast een winterdepressie lamp of daglichtlamp, kunt u natuurlijk ook daglicht gebruiken! Open de gordijnen en laat het licht maar binnenkomen!

 

vink

Tip 6: Beweeg voldoende


Bewegen is niet alleen goed voor uw lichaam, maar ook voor uw geest én een van de beste winterdip tips! U zult merken dat u uzelf na een rondje hardlopen, wandelen met de hond of een fietstocht écht beter gaat voelen. 

 

vink

Tip 7: Eet gezond


Gezonde voeding is belangrijk voor uw gezondheid én het helpt u ook om uit uw winterdip of winterdepressie te komen. Hoe verleidelijk die zak chips ook is: u krijgt er geen energie van en zult misschien zelfs een schuldgevoel krijgen. Kies daarom voor gezonde maaltijden en tussendoortjes, zoals bijvoorbeeld een lekker stuk fruit.

 

vink

Tip 8: Verbeter de mentale gezondheid


Tijdens een winterdip of winterdepressie kunt u zeer neerslachtig zijn en dat is natuurlijk niet goed voor de mentale gezondheid. Start daarom met bijvoorbeeld een mindfulness training of mediteer elke dag een paar minuten. Dit werkt niet alleen stressverlagend en ontspannend, maar u krijgt er ook nog eens een positief gevoel van. Win-win!


Hulp bij een winterdepressie

Een winterdip is, zoals eerder gezegd, een milde vorm van een depressie. Vaak zijn de klachten niet ernstig genoeg om ook daadwerkelijk hulp in te schakelen. Natuurlijk is de ernst van de klachten persoonsafhankelijk.

Neemt het gevoel van eenzaamheid en somberheid ernstig toe? Dan is het goed om er met iemand over te praten of hulp in te schakelen. U kunt uw hart luchten bij familie of vrienden, maar u kunt ook contact opnemen met de huisarts. Deze kan u helpen met een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog. Ook wanneer u denkt dat uw depressieve klachten niet aan een seizoen gebonden zijn, doet u er verstandig aan om contact op te nemen met uw huisarts.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage