Contact
Mijn UnitedConsumers

Ik heb mijn zorgverzekering te laat betaald

Het kan voorkomen dat je wat krap bij kas zit en hierdoor de zorgverzekering te laat betaald hebt. Wat gebeurt er als je de zorgverzekering niet betaalt? Wij leggen het je uit en geven je tips om een betalingsachterstand te voorkomen.

Zorgverzekering niet betalen banner


 

Wat gebeurt er als ik mijn zorgverzekering te laat betaal?

Als je jouw zorgverzekering te laat betaalt, dan krijg je betalingsherinneringen van jouw zorgverzekeraar. Ook kan je zorgverzekeraar ervoor kiezen om jou een betalingsregeling aan te bieden. Na 6 maanden niet betalen, meldt je zorgverzekeraar jou aan als wanbetaler bij het CAK.

Goed om te weten: het is belangrijk dat je de betaling zo snel mogelijk na de eerste herinnering voldoet. Doe je dit niet? Dan heeft dit vervelende consequenties, zoals het stopzetten van de aanvullende verzekeringen, het inschakelen van een incassobureau en het risico om aangemeld te worden als wanbetaler bij het CAK. 


 

Zorgverzekering 1 maand niet betaald

Heb je jouw zorgverzekering 1 maand niet betaald? Dan is dat niet direct een ramp. Blijft de betaling langer uit dan 1 maand? Dan ontvang je herinneringen waar extra kosten én consequenties aan vastzitten. Wanneer je een zorgverzekering van UnitedConsumers door VGZ hebt, zit dat zo:   

1. Service brief

Wanneer de automatische incasso is mislukt, dan ontvang je van VGZ een servicebrief. In de servicebrief word jou verzocht de betaling vóór een bepaalde datum te voldoen. Lukt het je niet om de betaling (op tijd) te voldoen? Neem dan contact op met VGZ. Zij kunnen samen met jou zoeken naar de beste oplossing, zoals eventueel een betalingsregeling. 

2. Eerste herinnering

Zodra de uiterste betaaldatum - zoals vermeld op de servicebrief - is verstreken, ontvang je van VGZ de eerste herinnering. Deze herinnering verzoek je nogmaals het bedrag vóór een bepaalde datum te voldoen. De herinnering waarschuwt je tevens dat er - bij uitblijven van betaling - kosten in rekening worden gebracht én jouw aanvullende verzekeringen zullen worden stopgezet.

3. Tweede herinnering

Heb je de zorgverzekering nog steeds niet betaald? Dan ontvang je een tweede herinnering. In de tweede herinnering worden er kosten in rekening gebracht. Ook wordt hierin aangegeven dat de aanvullende verzekeringen per een bepaalde datum zullen worden stopgezet als je het verschuldigde bedrag niet op tijd voldoet.

4. Derde herinnering

Als je na de tweede herinnering je zorgverzekering niet betaald hebt, ontvang je een derde herinnering en worden er nogmaals kosten in rekening gebracht. Ook zijn jouw aanvullende verzekeringen op dit moment definitief stopgezet. Daarnaast word je gewaarschuwd dat er - als je de zorgverzekering niet betaalt - hogere kosten in rekening worden gebracht. Iedere meerderjarige medeverzekerde op jouw polis krijgt een brief waarin wordt aangegeven dat de hoofdverzekerde de zorgverzekering niet heeft betaald. Zij krijgen de mogelijkheid een polis op eigen naam af te sluiten.

5. Vierde herinnering

Heb je vóór de uiterste betaaldatum van de derde herinnering jouw zorgverzekering niet betaald? Dan ontvang je een vierde herinnering en worden er nogmaals kosten bij jou in rekening gebracht. In deze herinnering word je gewaarschuwd dat - indien je de zorgverzekering niet vóór een bepaalde datum betaalt - de openstaande rekeningen zullen worden overgedragen aan een incassobureau.

5. Incassobureau

Zodra je een bericht ontvangt van het incassobureau, loopt alle communicatie via het incassobureau en kun je geen betalingsregelingen meer treffen via VGZ. De laatste kosten van VGZ vervallen, maar worden vervangen door incassokosten van het incassobureau.


 

Langer dan 6 maanden de zorgverzekering niet betaald

Wanneer je langer dan 6 maanden je zorgverzekering niet betaalt, word je door jouw zorgverzekeraar aangemeld bij het CAK als wanbetaler. Je betaalt vanaf dat moment de bestuursrechtelijke premie aan het CAK. De bestaande vorderingen blijven via het incassobureau lopen.

Je zorgverzekeraar kan jou pas afmelden bij het CAK wanneer alle betalingen zijn voldaan. Vanaf dat moment kun je weer normale zorgpremie gaan betalen. De premie van jouw zorgverzekeraar is vaak goedkoper dan de bestuursrechtelijke premie. Daarom is het erg belangrijk dat je het niet zo ver laat komen.  


 

Ik kan mijn zorgverzekering niet betalen

Als je jouw zorgverzekering niet kunt betalen, doe je er verstandig aan om een betalingsregeling te treffen. Wij helpen je graag bij een oplossing!

> Meer over de betalingsregeling


Ook interessant
 

soorten zv

Soorten zorgverzekeringen uitgelegd

> Lees meer

 

Zorgnota

Wanneer ontvang ik een zorgnota?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Ik wil geen zorgverzekering: kan dat?

> Lees meer

 

Blog homepage