Contact
Mijn UnitedConsumers

Zwemmen is gezond: waar is zwemmen goed voor?

Dat zwemmen goed voor u is, weet u misschien wel. Zwemmen is meer dan een leuke en gezonde sport. Wij zetten een aantal gezondheidsvoordelen van zwemmen voor u op een rij!

zwemmen is gezond


 

Is zwemmen gezond?

Ja, absoluut! Zwemmen is goed voor uw hele lichaam en gezondheid. Van uw longen tot aan uw huid: zwemmen heeft veel gezondheidsvoordelen. Bovendien zorgt zwemmen bij zomers weer voor verkoeling en plezier. Daardoor kunt u lekker ontspannen en plezier maken.

Banen zwemmen is gezond

Regelmatig baantjes zwemmen is hartstikke gezond. Het is ontspannend, maakt uw lichaam sterker én slanker. Als u op een verantwoorde manier een paar kilo kwijt wilt raken, is baantjes zwemmen een goed idee. Met banen zwemmen verbrandt u namelijk in een korte tijd veel calorieën. En dat is gezond!


 

8x waarom zwemmen gezond is

Benieuwd waarom het een goed idee is om wat vaker te gaan zwemmen? Wij geven u 8 redenen waarom zwemmen gezond is. Het is de hoogste tijd om een lekkere duik te nemen!

zwemmen werkt ontspannend  1. Zwemmen werkt ontspannend

Zwemmen is gezond, want zwemmen vermindert stress. En dat werkt ontspannend. Bovendien maakt u tijdens het zwemmen het stofje serotonine aan. Hierdoor vergroot u uw zelfvertrouwen en wordt uw stemming beter. Win-win!

nachtrust  2. U verbetert uw nachtrust

Tijdens het zwemmen komen hormonen vrij die zorgen voor een betere nachtrust. Hierdoor merkt u dat u beter slaapt. En dat is fijn, want tijdens het slapen herstellen en verjongen uw lichaam en geest zich.

hart-en vaatziekten  3. Kleinere kans op hart- en vaatziekten

Net als andere cardio activiteiten, zoals wandelen of fietsen, verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien is zwemmen gezond, want het verlaagt uw bloeddruk en cholesterol als u minstens drie keer per week 30 minuten zwemt.

longen  4. Het versterkt uw longcapaciteit

Astmapatiënten krijgen vaak het advies om te zwemmen, omdat zwemmen goed is voor uw longen. Zwemmen vergroot namelijk uw longcapaciteit en verbetert uw ademhaling. Zo merkt u al dat u minder snel buiten adem raakt, als u één keer per week zwemt.

spieren  5. Zwemmen versterkt uw spieren

Zwemmen is goed voor uw spieren, want zwemmen is een vorm van weerstands-en krachttraining. Wisselt u ook nog eens af van zwemslagen? Dan traint u uw spieren op verschillende manieren. Zo is schoolslag zwemmen heel gezond, maar borstcrawl ook!

weegschaal  6. U verbrandt calorieën met zwemmen

Naast dat zwemmen goed is voor uw spieren, is het ook een goede conditietraining waarbij u calorieën verbrandt. En hierdoor valt u af! Met zwemmen verbrandt u ongeveer evenveel calorieën als met hardlopen. Hoeveel u precies verbrandt, hangt af van uw lichaam.

goed voor uw huid  7. Zwemmen is goed voor uw huid

Neem een lekkere, frisse duik in de zee als u de kans krijgt! Het zeewater is namelijk rijk aan magnesium. En dat zorgt ervoor dat het vochtgehalte van uw huid op peil blijft. Daarnaast is zeewater ook extra goed voor mensen met huidaandoeningen, zoals psoriasis.

blessures  8. Minder risico op blessures

Zwemmen is een low-impact sport. En dat betekent dat zwemmen goed is voor uw spieren, pezen én gewrichten. Met zwemmen heeft u - ten opzichte van andere sporten - minder kans op blessures. In het water bent u namelijk 90% lichter en spaart u uw lichaam veel meer.


 

De 3 leukste plekken om buiten te zwemmen

Met zomerse temperaturen wilt u waarschijnlijk maar één ding: een heerlijke duik nemen in de wateren van Nederland. Wij hebben de 3 leukste zwemplekken in Nederland voor u op een rijtje gezet. Veel zwemplezier!

1. Genieten aan de Nederlandse kust

De absolute waterratten gaan waarschijnlijk voor de Nederlandse kustgebieden. Van Zeeland tot de Waddeneilanden en van Zandvoort tot Scheveningen. De Nederlandse kust heeft prachtige plekken waar u deze zomer kunt zwemmen!

Tip: Bekijk van tevoren de watertemperatuur op de website van Rijkswaterstaat.

Nederlandse kust

2. De wateren van Noord-Holland

Vlakbij Alkmaar en Heerhugowaard ligt een mooie recreatieplas, namelijk de Geestmerambacht. Hier kunt u van alles doen: zwemmen, surfen, barbecueën en nog veel meer! Zeker een bezoekje waard op een warme zomerdag.

 
alkmaar water

3. Verkoelen in het noorden van Limburg

Stel u eens voor: kraakhelder water en een mooi strand op een heerlijke zomerdag. Heerlijk, toch? Zoek de verkoeling op bij het Blauwe Meertje in Weert. Hier kunt u zwemmen én genieten van een lekker drankje op het loungeterras.

 
blauwe meertje weert

Zwemwaterlocaties checken

Wilt u zwemmen in open water met een goede zwemwaterkwaliteit? Check dan van tevoren de website van Zwemwater voor meer informatie over de goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook kunt u de app van Zwemwater downloaden in de App Store en in de Google Play Store.

Tip: Pas op voor blauwalgen, hier kunt u namelijk ziek van worden. Op de website of in de app van Zwemwater wordt dit vaak gemeld.


Ook interessant voor u
 

fietsen gezond

Fietsen is gezond, maar waarom eigenlijk?

> Lees meer

 

gezondheidsapps

Dit zijn de 10 beste gezondheidsapps

> Lees meer

 

wandelen gezond

Wandelen met deze 8 mooiste routes van Nederland!

> Lees meer

 

Blog homepage