8 tips voor een zorgeloze zomervakantie

Een zacht briesje, de geur van de zee en een cocktail in uw hand: tijdens uw vakantie wilt u het liefst nergens aan denken en nog minder hoeven te regelen. Ga daarom goed voorbereid op reis en denk ook aan uw zorgverzekering voor u vertrekt. Wij maken het u graag gemakkelijk en hebben voor u een aantal handige tips verzameld waarmee u zonder zorgen uw vakantie begint. 

tips-reis

1. Controleer of u vaccinaties nodig heeft

Gaat u op vakantie naar een tropische bestemming? Controleer dan of u vaccinaties nodig heeft. Ook op vakantiebestemmingen dichterbij huis, kunnen vaccinaties verplicht zijn of aangeraden worden. Op de website van de GGD vindt u of u voor uw vakantiebestemming vaccinaties nodig heeft. Vaccinaties worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

2. Vergoeding zorg tijdens uw vakantie

Heeft u tijdens uw verblijf in het buitenland zorg nodig? Spoedeisende zorg in het buitenland wordt door VGZ vergoed. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan worden de kosten volledig vergoed. Heeft u enkel een basisverzekering? Dan krijgt u de kosten terug op basis van de prijs van de behandeling in Nederland. Dit betekent, als de behandeling in het buitenland duurder is, het verschil in prijs voor eigen rekening komt. U kunt deze kosten opnemen in uw reisverzekering. 

Spoedeisend of niet?

Onverwachte medische zorg, die niet kan wachten tot u thuis bent, is spoedeisende zorg. De basisverzekering vergoedt de kosten op basis van Nederlandse marktconforme tarieven. Wanneer u al langer weet dat u een behandeling moet ondergaan, of als het gaat om zorg die kan wachten tot u terug in Nederland bent, spreken we van niet-spoedeisende zorg. 

Bent u niet zeker of de kosten worden vergoed? Bel dan met de VGZ Alarmcentrale via +31 (0)40 297 55 50 (altijd bereikbaar).

3. Neem uw zorgpas mee op vakantie  

Heeft u de achterkant van uw VGZ zorgpas al eens bekeken? Hierop staat de EHIC, de European Health Insurance Card ofwel Europese Gezondheidskaart. Hierop staat alle informatie die zorgverleners in het buitenland nodig hebben. Neem uw zorgpas dus mee op vakantie!  

VGZ Zorgpas

 

E111 formulier 

In Turkije, Marokko, Tunesië, Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Macedonië, Servië en Montenegro is de Europese Gezondheidskaart niet geldig. Bent u op vakantie in een van deze landen en heeft u spoedeisende hulp nodig, dan gebruikt u het E111 formulier. Hiervoor neemt u contact op met de VGZ Alarmcentrale: +31 (0)40 297 55 50, u hoeft het formulier dus niet vooraf aan te vragen.

4. Download de VGZ Zorg app

Wist u dat uw zorgpas ook digitaal beschikbaar is in de VGZ Zorg app? Zo heeft u uw zorgpas en EHIC (Europese Gezondheidskaart) eenvoudig bij de hand. Als u zorg nodig heeft, kunt u de app gebruiken om uw zorgpas eenvoudig laten zien.Ook kunt u de zorgkosten die u tijdens uw vakantie maakt snel en eenvoudig declareren. In de app vindt u ook het telefoonnummers van de VGZ Alarmcentrale.

Bekijk meer handige vakantie apps

5. Geneesmiddelen meenemen op reis

Gebruikt u medicijnen, dan wilt u deze natuurlijk ook op vakantie kunnen innemen. De meeste medicijnen mag u gewoon mee op reis nemen. Uitzonderingen zijn medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-middelen. Voor deze medicijnen heeft u een officiële verklaring nodig.

Op de website van het ministerie van VWS leest u welke verklaring u nodig heeft.

zorgverzekering-bewuzt-buitenland

6. Voorkom dubbele verzekering

Met een aanvullende verzekering worden kosten voor spoedeisende zorg in het buitenland vergoed. Het is dan vaak niet nodig om via uw reisverzekering voor medische kosten verzekerd te zijn. Ook repatriëring (terugkeer naar Nederland) wordt vanuit de aanvullende verzekering vergoed.  

7. Kosten achteraf declareren

Heeft u de zorgkosten in het buitenland zelf betaald, terwijl u recht had op vergoeding? Vergeet deze dan niet te declareren bij VGZ. Nota's moeten in het Nederlands, Duits, Engels, Frans of Spaans geschreven zijn.

8. Voorkom ziekte op vakantie met preventieve medicijnen

Sommige ziekten kunnen met vaccinaties voorkomen worden. Om andere ziekten zoals malaria voor te zijn heeft u preventieve medicijnen nodig. Op de website van de GGD vindt u of u voor uw vakantiebestemming preventieve medicijnen nodig heeft. Deze worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

Bonustip: gebruik uw bespaartegoed als vakantiegeld!

Een VGZ zorgverzekering via UnitedConsumers heeft niet alleen een uitstekende dekking, u bent ook nog eens heel voordelig verzekerd. Iedere maand ontvangt u korting op de basispremie in uw bespaartegoed. Zo spaart u snel een leuk bedrag bij elkaar om er bijvoorbeeld eens lekker op uit te gaan. U kunt uw bespaartegoed op ieder moment inzien en laten uitbetalen via Mijn UnitedConsumers.