Donorregistratie: heeft u uw keuze al vastgelegd?

Heeft u uw keuze al vastgelegd? Donor of geen donor zijn, is een bewuste keuze. Leg uw keuze daarom vast in het Donorregister, zo maakt u het voor iedereen duidelijk.

Wat is orgaandonatie?

In het Donorregister legt u vast of u na uw dood uw organen wilt afstaan voor orgaandonatie. Het is belangrijk om deze keuze vast te leggen, want dit geeft duidelijkheid aan iedereen. U kunt uw keuze online of per post vastleggen.

U kunt kiezen om alle organen af te staan, een deel van uw organen af te staan waarbij u kunt aangeven welke organen, geen organen af te staan of om een (specifieke) nabestaande na uw dood te laten beslissen.

Bij orgaandonoren wordt, nadat is vastgesteld dat iemand hersendood is, besloten of de organen bruikbaar zijn voor orgaantransplantatie. Dit ligt namelijk aan het moment van overlijden, de oorzaak, de plaats van overlijden en de lichaamsconditie van de overledene.

Wie is een geschikte donor?

Iedereen van 12 jaar en ouder, wilsbekwaam en ingeschreven bij een gemeente in Nederland, kan de keuze vastleggen in het Donorregister. Er is geen maximum leeftijd voor donorregistratie. Of organen daadwerkelijk geschikt zijn voor transplantatie wordt pas na de dood bekend. Bij kinderen jonger dan 12 jaar worden de ouders of de voogden om toestemming gevraagd. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen zelf hun keuze vastleggen. Komt iemand voor zijn zestiende jaar te overlijden, dan mogen de ouder alsnog orgaandonatie weigeren.

Ook wanneer u ziek bent of medicijnen gebruikt kunt u donor worden. Nadat de donor hersendood is verklaard, conform het hersendoodprotocol, wordt zorgvuldig onderzocht of een orgaan en weefsels geschikt zijn voor donortransplantatie.

Mensen met een lichamelijke handicap die zelf niet hun keuze kunnen ondertekenen, kunnen toch donor worden. Er is dan een verklaring van de behandelend arts of huisarts nodig.

Hoe regelt u uw donorregistratie?

U kunt uw keuze vastleggen in het Donorregister. Wanneer u uw keuze heeft gemaakt, heeft u nog vier weken bedenktijd. Pas na vier weken is uw keuze definitief en bent u donor.

Actieve donorregistratie

13 september 2016 is het donorvoorstel van D66 door de Tweede Kamer aangenomen. Dit donorvoorstel houdt in dat iedereen donor is, tenzij iemand aangeeft in het Donorregister dat hij of zij geen donor wil zijn. Dit is actieve donorregistratie. Nu zijn er namelijk veel mensen die hun keuze niet hebben vastgelegd in het Donorregister en deze wet moet daar verandering in brengen. Wanneer de Eerste Kamer ook instemt met het voorstel, krijgt Nederland definitief het systeem van actieve donorregistratie.

Goedkope VGZ zorgverzekering

UnitedConsumers geeft u korting op uw VGZ zorgverzekering. Hierdoor bent u uitstekend verzekerd en betaalt u minder. Wanneer u een VGZ zorgverzekering afsluit via UnitedConsumers, krijgt u simpelweg iedere maand korting op uw premie. Met een VGZ zorgverzekering bij UnitedConsumers houdt u de kosten van uw vaste lasten zo laag mogelijk en houdt u meer geld over voor leuke dingen. Geen gedoe, wel het voordeel.