Contact
Mijn UnitedConsumers

Acne en (jeugd)puistjes: wat te doen tegen puistjes?

De plek van de puistjes of acne vertellen u vaak wat de oorzaak is van de acne. Wat is de oorzaak van uw acne? En wat te doen tegen acne? Wij helpen u graag een handje!


 

info Wat is acne?

Acne, oftewel (jeugd)puistjes, is een huidaandoening die onzuiverheden op het lichaam veroorzaakt. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. De ene persoon in een milde variant, de andere persoon in een heftige variant. 

Het is goed om te weten dat acne een goedaardige huidaandoening is. Dat wil zeggen dat (jeugd)puistjes niet schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarentegen kan het wel emotionele problemen opleveren. Soms kan er door acne namelijk onzekerheid of angst ontstaan bij een persoon. 

acne


 

soorten eczeem Soorten acne herkennen

Er zijn verschillende vormen van acne. Sommige varianten van acne zijn mild, andere zijn ernstig op de huid. De soorten acne verschillen in ernst en beloop van de acne. U kunt deze soorten acne herkennen:

Acne vulgaris

Acne vulgaris is de soort acne die we allemaal kennen. Het is de meest voorkomende acne onder jongeren in de puberteit. Dit type acne komt in meerdere vormen voor, namelijk: milde-, matig ernstige- en ernstige acne. 

Acne conglobata

Acne conglobata komt voor bij mannen en laat vaak zijn sporen achter tot in de twintiger jaren. Dit type acne is kenmerkend voor onderhuidse knobbels en abcessen. Uiteindelijk veroorzaakt deze vorm littekens.

Acne inversa

Bij acne inversa ziet u (jeugd)puistjes op ongewone plekken. U kan bijvoorbeeld last hebben van puistjes op de rug of op billen. Bij dit type acne zijn mee-eters prominent.

Cystische acne

Cystische acne wordt veroorzaakt door de hormonen. Door een grote stroom aan hormonen raakt de talgklier verzadigd en zwelt deze op. De acute ontsteking die dan volgt, veroorzaakt puisten.

Acne excoriée des jeunes filles

Zoals de Franse naam al verklapt komt deze soort acne voornamelijk voor bij jonge vrouwen. Door een bepaalde obsessie voor acne krabben zij de acne vaker kapot waardoor de ontsteking erger wordt.

Acne fulminans

Acne fulminans is een heftige vorm van acne die plotseling begint. Bij deze vorm van acne heeft de patiënt vaak een onderliggende ziekte. Zo kunnen gewichtsverlies en gewrichts- en spierpijn ook optreden bij dit type acne.

Acne neonatorum / baby acne

Baby acne is een vorm van acne die bij een jongere leeftijd optreedt, namelijk bij baby's. Vaak ontstaat dit door hormonen, zoals androsteron en testosteron.

Acne tarda 

Acna tarda, ook wel hormonale acne, is een vorm van acne die voornamelijk verergert rondom de dagen van de menstruatie. Acne tarda komt voornamelijk voor als puistjes op de kin, kaaklijn en wangen.


 

vergrootglas Oorzaken van acne

Acne ontstaat door een ontsteking in uw talgklieren. Voornamelijk door hormoonveranderingen kunnen de talgklieren in uw huid meer talg aan gaan maken. Hierdoor wordt de opperlaag van de huid dikker en kunnen de klieren verstopt raken. Eerst ontstaat er dan een mee-eter die na verloop van tijd kan gaan ontsteken. Erfelijkheid en bepaalde medicijnen kunnen daarnaast een rol spelen bij het ontstaan van acne.


 

persoon Meest voorkomende plekken acne

Acne kan op meerdere plekken zichtbaar zijn, zowel op uw gezicht als uw lichaam. Dit zijn de meest voorkomende plekken van acne:

Puistjes op kin

Problemen met uw hormonen of nieren kunnen vaak acne op de kin veroorzaken. Ook als u vaak aan uw gezicht zit met vieze handen, kunnen puistjes op de kin ontstaan.

Puisten op rug en schouders

Puisten op de rug en schouders komt veel voor bij jongeren. Meerdere factoren kunnen acne op de rug en schouders uitlokken, maar erfelijkheid en hormoonschommelingen spelen een belangrijke rol.

Puisten op armen

Soms kan er op uw armen kleine bultjes of ruwe plekjes te vinden zijn. Dit lijkt op een soort kippenvel. Deze ruwe plekjes kunnen blaasjes of puisten op uw armen veroorzaken.

Puisten op lip

Puistjes op de lip kunnen worden veroorzaakt door een teveel aan gefrituurd of pittig eten. Daarnaast kan het ook te maken hebben met uw darmwerking.

Puistjes op billen

Acne op de billen bestaat niet altijd uit puistjes. Eigenlijk houdt acne op de billen vaak kleine ontstekingen rondom de haarfollikels in. Door wrijving op uw billen kan extra druk ontstaan die puistjes op de billen veroorzaken.

Puistjes voorhoofd

Wanneer u puistjes op uw voorhoofd heeft, kan dit te maken hebben met verteringsproblemen, stress, onregelmatige slaap, een slecht dieet, uw lever of problemen met uw dunne darm.


 

zelf Wat te doen tegen puistjes?

Eigenlijk is er niet één oplossing tegen puistjes of acne. Het hangt namelijk af van de soort en de ernst van de acne. Wat helpt tegen puistjes? Wij helpen u graag met een aantal tips tegen puistjes:

 • Tip 1: Was uw gezicht of lichaamsdeel dagelijks met lauwwarm water.
 • Tip 2: Gebruik zo min mogelijk zeep en dep hierna uw gezicht of lichaamsdeel droog.
 • Tip 3: Om acne te bestrijden kunt u een acne peeling doen bij een huidarts of schoonheidssalon.
 • Tip 4: Gebruik geen make-up op plekken waar u puistjes heeft of gebruik make-up op waterbasis.
 • Tip 5: Bepaalde voedingsmiddelen hebben een (negatief) effect op uw huid en acne. Eet, drink en leef daarom gezond.
 • Tip 6: Knijp de puistjes niet uit. Hierdoor wordt een deel van het opgehoopte talg met bacteriën namelijk onder de huid verspreid.

 

huisarts Wanneer naar de huisarts met acne?

Acne geneest in principe vanzelf. Uw huisarts kan u helpen om acne te behandelen. Vaak wordt er een combinatiebehandeling door uw harts voorgeschreven van middelen die de groei van bacteriën tegengaan, middelen die de ontsteking onderdrukken en middelen die de talgvorming verminderen. U kunt met acne naar de huisarts gaan als:

 • U erge acne heeft.
 • De middelen van de drogist of uw apotheek niet of nauwelijks werken.
 • U erge acne littekens van puisten over heeft gehouden en daar advies over wilt hebben.

 

munt Acne en de vergoeding van uw zorgverzekering

Als uw acne om medische hulp vraagt, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Het is mogelijk dat u een acnegel voorgeschreven krijgt om uw acne te verlichten. Welke behandeling het beste is voor uw situatie, zal de huisarts met u bespreken.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

huidbehandeling

Acnebehandeling

Een acnebehandeling wordt in sommige gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Indien de acnebehandeling vergoed wordt, betaalt u wel eigen risico voor een acnebehandeling. Goed om te weten: voor de vergoeding van de acnebehandeling betaalt u geen eigen bijdrage.

Bovendien kan een acnebehandeling worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van uw zorgverzekering heeft u een budget voor huidbehandelingen. 

Vergoeding acnebehandeling


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

 • Wij regelen alles voor u.
 • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
 • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Allergische reactie
Allergie
> Eczeem

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Huidarts.com en Thuisarts.nl