Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over allergieën en allergische reacties

Hooikoorts, huisstofmijten, koemelk; u kunt er een allergische reactie van krijgen. Er zijn verschillende soorten allergieën en ook de klachten kunnen divers zijn. Hierdoor is het niet altijd eenvoudig om een allergie te herkennen. Wat kunt u doen bij een allergische reactie? En wanneer gaat u hiervoor naar de huisarts?

info Wat is een allergie?

U heeft een allergie wanneer uw lichaam een (heftige) afweerreactie heeft op bepaalde stoffen. Een allergie kan er al zijn sinds de geboorte, maar kan ook op een latere leeftijd ineens opkomen. Gelukkig kunt u er uiteindelijk ook weer overheen groeien! 

Er zijn veel verschillende soorten allergieën, zoals bijvoorbeeld hooikoorts, huisstofmijtallergie, koemelkallergie, pinda allergie, nikkelallergie en een allergie voor dieren en insectenbeten. U kunt last hebben van één allergie, of een combinatie van allergieën. 

Allergietest

Hoe weet ik welke allergie ik heb?

Om erachter te komen welke allergie u heeft, kunnen er allergietesten worden gedaan. De allergietesten alleen zijn niet genoeg om een diagnose te stellen. Hiervoor dient een koppeling gemaakt te worden met de ziektegeschiedenis en moet er vaak nog aanvullend onderzoek gedaan worden. 


 

symptomen Allergische reacties

Er zijn verschillende soorten allergische reacties die ook nog eens per persoon kunnen verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk, zwellingen, huiduitslag, hoesten en niezen. Wij lichten enkele allergieën én allergische reacties aan u toe:

Allergische reactie door huisstofmijt of hooikoorts

Hooikoorts en een huisstofmijtallergie zorgen ervoor dat u veel niest en last heeft van een verstopte neus of loopneus. Het gaat vaak gepaard met veel hoesten, een piepende ademhaling en benauwdheid. Ook kunt u daarnaast last krijgen van vermoeidheid en tranende, jeukende of opgezwollen ogen.

Allergische reactie door een muggenbeten

U kunt ook een allergische reactie krijgen van muggenbeten. Vaak wordt een muggenbeet dan een enorme bult of schijf onder uw huid. Het is nog nooit voorgekomen dat iemand ernstig ziek wordt van een muggenbeet. U kunt er natuurlijk wel veel ongemak van ondervinden.

Allergische reactie aan de huid

U kunt een allergische reactie in uw gezicht of aan uw huid krijgen van voedsel, dieren, crème of zelfs de zon! Ongeveer één op de vier volwassenen heeft een huidallergie. U herkent een huidallergie en zonneallergie aan bultjes, blaasjes, jeuk en roodheid.

Pinda allergie: heftige reactie

Heeft u een noten- of pinda allergie, dan kan dit gevaarlijke symptomen veroorzaken. U kunt namelijk ernstig last krijgen van uw luchtwegen. De heftigste reactie op een pinda allergie wordt ook wel anafylaxie genoemd. Dit begint met een tinteling in de mond, en bij het te laat ingrijpen kan iemand in shock raken en zelfs overlijden. 


 

vergrootglas Oorzaken van een allergie

Allergische klachten hebben eigenlijk altijd een oorzaak. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Cosmetica

Cosmetica, zelfs als u het al heel uw leven gebruikt, kunnen ze een allergische reactie veroorzaken op uw gezicht en huid. 

Huisstofmijt

In ieder huis is huisstofmijt te vinden - ook al is het huis schoon. Het zit in gordijnen, beddengoed, onder de bank, in de bank; eigenlijk overal waar stof zich kan ophopen. 

Bepaalde metaalsoorten

Bepaalde metalen kunnen eczeem of een andere allergische reactie aan de huid veroorzaken. Zo kunt u bijvoorbeeld een nikkelallergie hebben. U bent dan vaak allergisch voor goedkopere sierraden.

Insectenbeten en -steken

Muggen, wespen en andere insecten kunnen een vervelende allergische reactie veroorzaken. Vaak is dit in de vorm van (heftige) zwelling en pijn op de plaats van de steek of beet. U kunt voor een wespensteek zelfs zodanig allergisch zijn, dat het verstandig is dat u een adrenalinepen bij u draagt.

U bent allergisch voor latex

Op latex zit een bepaald poeder dat een allergische reactie aan de huid, maar ook aan de luchtwegen kan veroorzaken. Daarnaast kunt u van latex, maag- en darmklachten krijgen en zelfs duizelig worden. 

Huidschilfers, haren en speeksel en veren van dieren

Konijnen, katten, honden, vogels; het zijn allemaal lieve dieren waar u wel allergisch voor kunt zijn. Moet u niezen en hoesten in een ruimte met honden of katten? Dan wordt dit allergische rhinitis genoemd.

Voedsel en voedingsbestanddelen 

U kunt een koemelkallergie hebben of allergisch zijn voor pinda's, gluten, soja of tarwe. U kunt ook allergisch zijn voor schelpdieren, ei en fruit.

Schimmels, stuifmeel en pollen van grassen en bomen

Bent u allergisch voor grassen, bomen en pollen? Dan heeft u waarschijnlijk hooikoorts. Daarnaast kunt u ook een schimmelallergie hebben, waardoor uw lichaam reageert op sporen en schimmelfracties (van paddenstoelen bijvoorbeeld). Dit lijkt heel veel op de symptomen van hooikoorts.


 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Een allergie zorgt voor veel ongemak en kan in sommige situaties zelfs levensbedreigend zijn. U kunt het volgende doen:

Vermijd stof

Houd uw woning zo veel mogelijk droog en stofvrij als u een huisstofmijtallergie heeft. U kunt ook 'anti-allergische' gordijnen en beddengoed aanschaffen, want het is toch fijn wanneer u thuis geen last heeft van uw allergie. 

Ramen dicht

In het geval van hooikoorts kan het helpen om in het hooikoortsseizoen zo veel mogelijk de ramen van uw woning dicht te houden (ook ’s nachts). Of span pollengaas voor uw ramen, zo blijven de pollen ook buiten!

Dieren in huis betekent schoonmaken 

Het afscheid nemen van een huisdier is natuurlijk niet uw eerste keuze. Is uw allergische reactie op uw hond of kat mild? Zorg dan voor gladde vloeren en zo min mogelijk gestoffeerde meubels. Maak regelmatig schoon en zorg voor goede ventilatie in huis. Laat uw huisdier bovendien niet in uw slaapkamer komen. 

Pilletjes, neussprays en crèmes

Er zijn middelen die de klachten van een allergie verminderen, zoals crèmes, oogdruppels, neussprays en tabletten. Gaat u bij uw buurvrouw op bezoek die drie katten heeft? Neem dan van tevoren een allergietabletje in.

Heeft u hooikoorts? Dan kan het helpen om een speciale neuszalf aan de binnenkant van uw neusgaten te smeren. Deze zalf helpt het neusslijmvlies te beschermen tegen pollen en andere irriterende stofjes. 

Allergiedagboek bijhouden

Weet u niet zo goed waar u allergisch voor bent? Houd dan een allergiedagboek bij waarin u opschrijft wanneer u klachten heeft en wat u daarvoor precies heeft gedaan, heeft gegeten of waarmee u in aanraking bent gekomen.

Controleer en vermijd voedingsmiddelen

Het klinkt misschien heel erg vanzelfsprekend. Maar bent u allergisch voor een bepaald soort voedsel of voedingsmiddelen? Vermijd deze dan. Kijk ook goed naar de ingrediënten van de verpakkingen in de supermarkt. Er wordt vaak duidelijk op vermeld als er mogelijk contact is geweest met bijvoorbeeld pinda's en andere noten.


 

dokter Wanneer naar de huisarts met een allergie?

Allergieën zijn vervelend en kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. Weet u niet goed waar u allergisch voor bent? Neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan verschillende allergietesten doen, zoals een bloedtest, priktest of plakproef.

Bij een mogelijke voedselallergie kan er gebruikgemaakt worden van een eliminatie-provocatietest. Dit betekent dat u bepaalde voedingsmiddelen een periode niet eet en vervolgens weer langzaam opbouwt. Het kan zijn dat de huisarts bepaalde medicatie voorschrijft die de klachten verminderen - maar niet genezen. 

Heftige allergische reacties

Het kan in sommige gevallen zelfs (met spoed) nodig zijn om medische hulp in te schakelen. Neem contact op met uw huisarts of huisartsenpost indien u een van de volgende symptomen heeft:

  • Ontstoken ogen.
  • Kortademigheid en benauwdheid.
  • Aanhoudende hoofdpijn en/of oorpijn.
  • Versnelde, hard kloppende hartslag en ademnood - in dit geval kan het nodig zijn om 112 te bellen. 

 

munt Allergie en de vergoeding van uw zorgverzekering

Als uw allergische klachten om medische hulp vragen, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Het is mogelijk dat u medicijnen voorgeschreven krijgt om uw allergie te verlichten. Welke behandeling het beste is voor uw situatie, zal de huisarts met u bespreken.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Moeite met ademen
Allergische reactie
Hooikoorts

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Huisarts.nl en Allesoverallergie.nl