Contact
Mijn UnitedConsumers

Artrose symptomen herkennen

Artrose kan op verschillende plekken in uw lichaam voorkomen, zoals artrose in uw knie, handen, rug, schouders enzovoorts. Artrose is vervelend, want het brengt pijnlijke klachten met zich mee. Wat is artrose precies en is het te behandelen? Wat vergoedt uw zorgverzekering? Wij leggen het u allemaal uit op deze pagina!

 

info Wat is artrose?

Artrose zorgt voor een verandering in het kraakbeen van uw gewricht. Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden, waardoor bewegende gewrichten pijnlijk kunnen zijn. Pijn en stijfheid zijn de meest voorkomende symptomen van artrose. 

Het is niet zo dat artrose per definitie zorgt voor slijtage aan het gewricht. Het is eerder andersom! Oorzaken van artrose kunnen namelijk overbelasting of een botbreuk zijn. Artrose is daarnaast een 'normaal proces' dat hoort bij ouderdom. Gelukkig is artrose goed te behandelen met pijnstillers.

Artrose knie


 

symptomen Wat zijn artrose symptomen?

Artrose is te herkennen aan verschillende klachten. De klachten van artrose kunnen erger worden wanneer u minder beweegt. Maar hoe weet u of u last van artrose heeft? Artrose is aan de volgende symptomen te herkennen:

 • Stijfheid van het gewricht.
 • Lichte zwelling van het gewricht.
 • Het gewricht kan warm aanvoelen.
 • Bewegen, buigen en strekken gaat moeizaam.

 

Artrose Soorten artrose

Zoals eerder vermeld, kunt u in verschillende gewrichten artrose krijgen, zoals artrose in uw knie, heup, vingers enzovoorts. Eigenlijk is artrose onder te verdelen in twee soorten, namelijk primaire en secundaire artrose.

Primaire artrose

Primaire, oftewel idiopathische artrose, is artrose zonder een duidelijke oorzaak. Primaire artrose treedt vaak op bij mensen die ouder zijn. Artrose wordt als een 'normaal proces' gezien tijdens het ouder worden. 

Secundaire artrose

Secundaire artrose heeft altijd wel een duidelijke oorzaak. Het kan bijvoorbeeld ontstaat door plotselinge gebeurtenissen, zoals een ongeluk. Maar er kunnen ook andere onderliggende oorzaken zijn, zoals overbelasting. Bij overbelasting of overgewicht kan het kraakbeen afbreken en wordt er ook steeds minder kraakbeen aangemaakt.  


 

vergrootglas Waardoor kan artrose ontstaan?

Hoe artrose ontstaat is niet altijd even duidelijk. Toch kunnen de volgende factoren meespelen in het ontstaan van artrose:

Erfelijkhei

De kans op artrose is groter wanneer dit veel in de familie voorkomt.

Ongeval

Artrose kan ontstaan na beschadiging van een gewricht door een ongeval.

Botbreuk

Bij een botbreuk kan het kraakbeen beschadigd raken. Hierdoor kan er artrose ontstaan.

Ouderdom en slijtage

Door ouderdom gaat het kraakbeen in uw gewrichten slijten. Dit wordt gezien als een normaal proces bij ouderdom. Daarom komt artrose vaak voor bij mensen van 45 jaar en ouder.

Standsafwijking achtervoet

Door een ernstige standsafwijking van de achtervoet wordt de voet verkeerd belast. Dit kan resulteren in artrose aan de voet.

Overgewicht en overbelasting 

Bij mensen met overgewicht, maar ook bij overbelasting door bijvoorbeeld uw beroep, ontstaat er sneller artrose.     


 

persoon Wat kan ik aan mijn artrose doen?

Er is niets zo vervelend als rondlopen met pijn. Daarom wilt u zo snel mogelijk uw klachten verhelpen of verminderen. Wanneer het kraakbeen eenmaal is veranderd, dan is dit in de meeste gevallen blijvend. Wel kunt u de klachten zelf zo veel mogelijk verlichten:

Bewegen

Gewrichten met artrose worden stijver als u niet beweegt. Het is daarom belangrijk dat u in beweging blijft! Het is wel goed om te kiezen voor oefeningen of bewegingen die uw gewrichten niet overbelasten. Een goede tip is om een paar oefeningen te doen vlak na het opstaan. Zo kunt u lekker soepel  blijven.

Afvallen

Heeft u overgewicht? Dan is het verstandig om dit te verminderen. Overgewicht kan er namelijk voor zorgen dat u last krijgt van artrose. En heeft u al artrose, dan zorgt overgewicht ervoor dat het erger en pijnlijker wordt. Probeer op uw voeding te letten en sport regelmatig. 

Paracetamol

Heeft u veel pijn? Probeer de klachten te verminderen met een pijnstiller, zoals paracetamol. Let daarbij altijd op de juiste dosering. Raadpleeg eventueel uw huisarts voor advies wat betreft pijnstilling. 

Voorkom overbelasting

Luister naar uw lichaam en voorkom overbelasting. Voelt een beweging pijnlijk? Forceer het dan niet.


 

dokter Wanneer met artrose naar de huisarts?

Hoewel u zelf het een en ander kunt doen om de klachten te verminderen, is dit soms niet altijd voldoende. Raadpleeg uw huisarts indien uw klachten aan blijven houden of erger worden. Ook wanneer u niet zeker weet of u artrose heeft en graag een diagnose wenst voor uw artrose symptomen.

Artrose onderzoek

Bij artrose symptomen kan uw huisarts uw gewricht onderzoeken om tot de juiste diagnose te komen. Soms is een röntgenfoto nodig om de diagnose te bevestigen. Kraakbeen is niet te zien op een röntgenfoto, maar wel er kan wel gekeken worden naar de afstand tussen de botten. Liggen de botten te dicht bij elkaar? Dan kan de conclusie zijn dat kraakbeen te dun is of zelfs helemaal ontbreekt.


 

zorgverlener Artrose behandelen

Het behandelen van artrose kan op verschillende manieren, zoals:

Artrose bestrijden met pijnstillers

Uw huisarts kan medicijnen voorschrijven die helpen om uw klachten te verminderen.

Fysiotherapie bij artrose

In sommige gevallen wordt u doorverwezen naar een fysiotherapeut die een gericht behandelplan met u op kan stellen. 

Hulp bij gewichtsverlies

Heeft u last van overgewicht? Dan is het ook mogelijk dat de huisarts u doorverwijst naar een diëtist of leefstijlcoach, want overgewicht belast het gewricht en kan de klachten dus verergeren.


 

munt Artrose behandelen vergoeding

Heeft u medische zorg nodig om uw artrose klachten te verminderen? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts om uw artrose te onderzoeken, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Fysiotherapie

Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.

Er zijn echter wel uitzonderingen. Wanneer u een chronische aandoening of chronisch ziek bent (bijvoorbeeld als u artrose heeft aan uw heup- of kniegewricht), dan krijgt u de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels voor de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering.

Vergoeding fysiotherapie

 

dietist

Diëtist

Vanuit de basisverzekering kunt u 3 uur per jaar voedingsadvies vergoed krijgen. Hierbij gaat het om voorlichting over voeding en eetgewoonten met een medisch doel.

Voor zorg bij de diëtist geldt het eigen risico indien u 18 jaar of ouder bent. Is het dieetadvies onderdeel van een zorgprogramma? Dan geldt er geen eigen risico.

Indien u meer dan 3 uur voedingsadvies op jaarbasis nodig heeft, dan kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Vergoeding diëtist


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Wilt u een goedkope basisverzekering afsluiten? Dan bent u bij ons aan het juist adres! Kies voor een basisverzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang tot 5% korting op uw nieuwe basisverzekering.

Uw voordelen
 

 • 5% korting op UC Ruime Keuze en UC Eigen Keuze.
 • Altijd een gekwalificeerde medewerker aan de lijn.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Basisverzekering kiezen

 

USP's


Goedkoopste basisverzekering

UC Bewuste Keuze
Naturapolis


 

 • Voldoende keuze in zorgverleners  vraagteken
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 65% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

 

€ 114,90 per maand

Meer over UC Bewuste Keuze

 

 USP's


Uitgebreide basisverzekering

UC Ruime Keuze
Naturapolis


 

 • Ruime keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 80% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 126,02 per maand

Meer over UC Ruime Keuze

 

USP's


Complete basisverzekering

UC Eigen Keuze
Restitutiepolis


 

 • Vrije keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van het marktconform tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 135,28 per maand

Meer over UC Eigen Keuze


Onze klanten beoordelen ons
gemiddeld met een 9,3!

stersterstersterster kwart

"Wij zijn al 50 jaar verzekerd bij VGZ. En ruim 8 jaar via UnitedConsumers."

Albert

 

sterstersterdriekwart

"Ik ben de afgelopen jaren zeer tevreden geweest dus blijf ik bij UnitedConsumers."

P. van Maurik 

 

10 stersterstersterdriekwart

"Het sparen is heel fijn! Al diverse familieleden op de hoogte gebracht van de service."

M. Ybeles Smit


Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Wilt u een aanvullende verzekering afsluiten? Kies voor een aanvullende verzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang 15% korting op uw aanvullende verzekering. Bovendien krijgt u altijd een gratis tandongevallenverzekering bij uw aanvullende verzekering. 

aanvullende verzekering

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering bent u verzekerd voor zorgkosten die niet door de basisverzekering vergoed worden. Denk aan een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve zorg en brillen of lenzen.

> Bekijk aanvullende verzekeringen

 

tandartsverzekering

Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is een interessante uitbreiding van uw zorgverzekering als u verwacht dat u extra tandzorg nodig heeft. Vanuit de tandartsverzekering worden vergoedingen geboden voor bijvoorbeeld periodieke controles en de mondhygiëniste.

> Bekijk tandartsverzekeringen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Bekkeninstabiliteit
Gewrichtspijn
Reuma

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Thuisarts.nl en Reumanederland.nl

Terug naar boven