Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Artrose symptomen herkennen

Artrose kan het kraakbeen van een gewricht veranderen en dit kan pijnlijke klachten met zich meebrengen. U wilt natuurlijk zo snel mogelijk van uw klachten af zijn. Wat zijn eventuele artrose symptomen en welke zorg wordt vergoed vanuit uw basisverzekering? Wij leggen het graag uit op deze pagina.

info Wat is artrose?

Artrose zorgt voor een verandering in uw gewricht. Het is niet zo dat artrose per definitie zorgt voor slijtage aan het gewricht. Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden, waardoor bewegende gewrichten pijnlijk kunnen zijn.


 

symptomen Symptomen artrose

Artrose kan voorkomen in verschillende gewrichten, zoals: de heupen, knieën, artrose in de handen, in de schouder of in de rug. De klachten van artrose kunnen erger worden wanneer u voor lange tijd in ruststand bent. Beweging zorgt vaak voor vermindering van de pijn en de stijfheid. De volgende symptomen komen vaak voor bij artrose:

 • Stijfheid van het gewricht.
 • Lichte zwelling van het gewricht.
 • Het gewricht kan warm aanvoelen.
 • Bewegen, buigen en strekken gaat moeizaam.

 

vergrootglas Oorzaken artrose

Hoe artrose ontstaat is niet precies duidelijk. Er is niet één specifieke oorzaak die leidt tot artrose. De volgende factoren kunnen meespelen in het ontstaan van artrose:

 • Mensen vanaf 45 jaar.
 • Mensen met overgewicht.
 • Wanneer uw gewrichten sterk worden belast door uw beroep.
 • De kans op artrose is groter wanneer dit veel in de familie voorkomt.
 • Artrose kan ontstaan na beschadiging van een gewricht door een ongeval.

 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Er is niets zo vervelend als rondlopen met pijn. Daarom wilt u zo snel mogelijk uw klachten verminderen. Wanneer het kraakbeen eenmaal is veranderd, dan is dit in de meeste gevallen blijvend. Wel kunt u de klachten zelf zo veel mogelijk verminderen:

 • Probeer - waar mogelijk - in beweging te blijven.
 • Heeft u overgewicht? Dan is het verstandig om hieraan te werken.
 • Voer een paar oefeningen uit na het opstaan om soepel te blijven.
 • Luister naar uw lichaam en voorkom overbelasting. Voelt een beweging pijnlijk? Forceer het dan niet.
 • Heeft u veel pijn? Probeer de klachten te verminderen met een pijnstiller, zoals paracetamol. Let daarbij altijd op de juiste dosering.

 

zorg Wanneer hulp inschakelen?

Hoewel u zelf het een en ander kunt doen om de klachten te verminderen, is dit niet altijd voldoende. Raadpleeg uw huisarts indien uw klachten aan blijven houden of erger worden. Ook wanneer u niet zeker weet of u artrose heeft, dan is advies van de huisarts verstandig. 

Uw huisarts kan uw gewricht onderzoeken om tot de juiste diagnose te komen. Eventueel kan de huisarts medicijnen voorschrijven die helpen om uw klachten te verminderen. In sommige gevallen wordt u doorverwezen naar een fysiotherapeut die een gericht behandelplan met u op kan stellen.

Heeft u last van overgewicht? Dan is het ook mogelijk dat de huisarts u doorverwijst naar een diëtist of leefstijlcoach, want overgewicht belast het gewricht en kan de klachten dus verergeren.


 

munt Vergoeding

Heeft u medische zorg nodig om uw artrose klachten te verminderen? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts om uw artrose te onderzoeken, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Fysiotherapie

Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.

Er zijn echter wel uitzonderingen. Wanneer u een chronische aandoening of chronisch ziek bent (bijvoorbeeld als u artrose heeft aan uw heup- of kniegewricht), dan krijgt u de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels voor de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering.

Vergoeding fysiotherapie

 

dietist

Diëtist

Vanuit de basisverzekering kunt u 3 uur per jaar voedingsadvies vergoed krijgen. Hierbij gaat het om voorlichting over voeding en eetgewoonten met een medisch doel.

Voor zorg bij de diëtist geldt het eigen risico indien u 18 jaar of ouder bent. Is het dieetadvies onderdeel van een zorgprogramma? Dan geldt er geen eigen risico.

Indien u meer dan 3 uur voedingsadvies op jaarbasis nodig heeft, dan kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Vergoeding diëtist


 

service Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


 

zorg ico Uw zorgverzekering

U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.

zorg ico

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.

De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?

Basisverzekering kiezen

 

zorg ico

Aanvullende verzekering

Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.

Aanvullende verzekering kiezen

 

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Terug naar boven