Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Bekkeninstabiliteit symptomen herkennen

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van bekkeninstabiliteit, hoewel het in de praktijk het meest voorkomt bij zwangere vrouwen. Maar liefst 50 tot 60 procent van de zwangeren krijgt tijdens de zwangerschap last van haar bekken. Gelukkig is bekkeninstabiliteit te behandelen. Op deze pagina leest u wat bekkeninstabiliteit precies is, hoe u de symptomen herkent en waardoor bekkeninstabiliteit veroorzaakt wordt. Ook is het goed om te weten wat u zelf kunt doen en wat uw zorgverzekering vergoedt.

info Wat is bekkeninstabiliteit?

Bij bekkeninstabiliteit is er sprake van een verzwakking van het bekken. De banden en/of spieren die de botten van het bekken (het heiligbeen, het darmbeen en de schaambeenderen) bij elkaar houden, zijn beschadigd of verzwakt. Dit uit zich in pijn rondom het bekken, de onderrug en de heupen.


 

symptomen Symptomen bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan zich op verschillende manieren uiten. De meeste mensen hebben pijnklachten, maar deze pijn uit zich op verschillende manieren. De één ervaart een zeurende pijn, terwijl de ander het omschrijft als stekende, scherpe of brandende pijn. Bekkeninstabiliteit kent de volgende symptomen:

 • Pijn bij plassen.
 • Pijn tijdens seks.
 • Problemen met lopen.
 • Problemen met zitten.
 • Vaak moeten plassen, aandrang voelen en/of incontinentie.
 • Problemen met het bewegen van de heupen en/of de onderrug.
 • Pijn (in de onderrug, de heup, de billen, het stuitje, het schaambeen en/of de bekkengewrichten).

 

vergrootglas Oorzaken bekkeninstabiliteit

Er zijn verschillende oorzaken van bekkeninstabiliteit. Vaak is het probleem gerelateerd aan een zwangerschap, maar dit hoeft niet zo te zijn. Bekkeninstabiliteit kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een ongeluk. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van bekkeninstabiliteit:

 • U heeft een sportblessure.
 • U heeft een ongeluk gehad.
 • Bekkeninstabiliteit door zwangerschap.
 • De bevalling heeft gezorgd voor bekkeninstabiliteit.

 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Als u last heeft van bekkeninstabiliteit, is het belangrijk dat u uw lichaam niet te veel belast. Probeer hierbij een goed evenwicht te vinden tussen uw dagelijkse activiteiten en de rust die u nodig heeft om uw lichaam niet te veel te belasten. U kunt het volgende doen bij bekkeninstabiliteit:

 • Neem voldoende rust om overbelasting te voorkomen.
 • Leer omgaan met pijn, vermoeidheid en een verminderde spierkracht.
 • Beweeg voldoende om uw spieren sterk te houden en om spierzwakte te voorkomen.

 

zorg Wanneer hulp inschakelen?

Indien de klachten van bekkeninstabiliteit niet vanzelf verminderen of wanneer u te veel last ervan ondervindt, is het verstandig om medische hulp in te schakelen. Bekkeninstabiliteit is vaak te behandelen met fysiotherapie, Mensendieck of Cesartherapie. Hierbij leert u hoe u uw bekken kunt ontlasten door een betere houding aan te nemen en door uzelf een beter bewegingspatroon aan te leren.


 

munt Vergoeding

Heeft u medische zorg nodig om van uw bekkeninstabiliteit af te komen? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Fysiotherapie

Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.

Er zijn echter wel uitzonderingen. De basisverzekering vergoedt de eerste 9 vergoedingen van de fysiotherapie of oefentherapie wanneer er sprake is van urine-incontinentie als gevolg van bekkeninstabiliteit. Hier geldt wel het eigen risico voor.

Vergoeding fysiotherapie

 


 

service Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


 

zorg ico Uw zorgverzekering

U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.

zorg ico

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.

De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?

Basisverzekering kiezen

 

zorg ico

Aanvullende verzekering

Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.

Aanvullende verzekering kiezen

 

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Terug naar boven