In de praktijk komt bekkeninstabiliteit voornamelijk voor bij zwangere vrouwen, maar ook mannen kunnen last krijgen van bekkenpijn. Bekkeninstabiliteit kan veel pijn doen, maar gelukkig is het vaak onschadelijk. Wat is bekkeninstabiliteit? Wat zijn de symptomen en wat is een goede oefening om bij bekkeninstabiliteit te doen? Wij vertellen u alles over bekkeninstabiliteit.
Bij bekkeninstabiliteit is er sprake van een verzwakking van het bekken. Het bekken is de verbinding tussen de benen en de romp. Bekkeninstabiliteit komt bij zo'n 45% van alle zwangerschappen voor.
Bij bekkeninstabiliteit zijn de banden en/of spieren die de botten van het bekken (het heiligbeen, het darmbeen en de schaambeenderen) bij elkaar houden beschadigd of verzwakt. Dit uit zich in bekkenpijn, maar ook in pijn in de onderrug en de heupen.
Het zwangerschapshormoon relaxine zorgt ervoor dat de gewrichten en banden soepeler en rekbaarder worden tijdens de zwangerschap. Als het ware wordt uw bekken voorbereid op de geboorte van uw kindje. Maar het kan er ook voor zorgen dat u last krijgt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. In principe is bekkeninstabiliteit niet schadelijk, maar wel heel pijnlijk.
Bekkeninstabiliteit kan zich op verschillende manieren uiten. De meeste mensen hebben op verschillende manieren pijnklachten. De één ervaart een zeurende pijn, terwijl de ander het omschrijft als stekende, scherpe of brandende pijn. Bekkeninstabiliteit kent verschillende symptomen. Wat zijn typische bekkeninstabiliteit klachten?
Bij bekkeninstabiliteit heeft u vaak pijn bij het plassen en tijdens de seks. Ook kunt u problemen krijgen met lopen en zitten. Bij bekkenpijn kunt u vaak een aandrang voelen of vaak moeten plassen, maar ook last krijgen van incontinentie. U heeft waarschijnlijk problemen met het bewegen van de heupen en de onderrug. Ook kunt u pijn hebben in de onderrug, de heup, de billen, het stuitje, het schaambeen en de bekkengewrichten.
Vaak is bekkeninstabiliteit gerelateerd aan een zwangerschap. Dit omdat gewrichten soepeler en flexibeler worden, wat hoognodig is voor de bevalling. Maar als deze versoepeling te ver gaat, kan dit leiden tot bekkenpijn. Lichte ongemakken hiervan horen eigenlijk wel bij 'normale' zwangerschapskwaaltjes.
Aan de andere kant kan bekkeninstabiliteit ook veroorzaakt worden door een ongeluk of een sportblessure. En hoewel de bouw van het bekken bij mannen een stuk anders is dan bij vrouwen, kunnen zij hierdoor toch dezelfde klachten ervaren.
Wanneer u last heeft van bekkeninstabiliteit, dan wilt u daar natuurlijk graag zelf iets aan doen. Buiten dat het belangrijk is dat u uw lichaam niet te veel belast, kunt u ook af en toe eens voorzichtig een oefening doen om de bekkenpijn een beetje te verlichten. Er zijn verschillende oefeningen die u kunt proberen, zoals:
Ga met uw rug op de grond liggen met uw knieën opgetrokken. Zet uw voeten ongeveer 20 centimeter voor uw billen en houd uw armen langs uw lichaam op de grond. Kom vervolgens langzaam met uw billen omhoog, waardoor u vanaf uw knieën tot en met uw schouders één rechte lijn krijgt. Gebruik hiervoor zo min mogelijk kracht. Laat hierna rustig uw billen zakken. Herhaal deze oefening een aantal keren voor zover het goed voelt.
Ga met uw handen en knieën op de grond staan. Zet uw handen recht onder uw schouders en de knieën recht onder uw heupen. Houd uw hoofd stil en wissel met uw rug af tussen hol en bol door uw bekken te kantelen.
Plaats uw duimen in uw rug en ga in een actieve houding staan. Duw uw billen naar achter alsof u gaat zitten. Zak vervolgens rustig door de knieën, waarmee u uw knieën achter uw tenen houdt. U kunt hiervoor ter ondersteuning uiteraard een stoel gebruiken.
Deze oefening ziet er eigenlijk uit zoals u verwacht. Zet uw handen onder uw schouders op de grond en plaats uw knieën recht onder uw heupen. Steek vervolgens uw rechterarm naar voren en steek uw linkerbeen naar achteren tot ze allebei in één lijn staan met uw billen en rug. U herhaalt de oefening met uw andere arm en been.
Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat u naar de huisarts of huisartsenpost gaat wanneer u bekkenpijn heeft na een val of ongeval. Ook als u bijvoorbeeld langdurig last heeft van uw bekken, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is.
Heeft u lage rugpijn of bekkenpijn tijdens de zwangerschap? Dan hoeft u hiervoor in principe niet direct hulp in te schakelen. Er zijn maar weinig vrouwen waar de pijn langer dan 6 maanden aanwezig blijft. Een ook al is de pijn heftig, dan zal het toch vanzelf wegtrekken.
Maar als de bekkenpijn te heftig is en u geen verlichting kunt vinden, dan is het verstandig om medische hulp in te schakelen. U kunt dan eventueel doorverwezen worden naar een fysiotherapeut, of u kunt advies vragen aan uw verloskundige.
Er is momenteel geen medicijn dat bekkeninstabiliteit geneest. De huisarts zal u waarschijnlijk een bekkenband aanraden, ter verlichting van de klachten en pijn. Bekkeninstabiliteit is vaak te behandelen met fysiotherapie, Mensendieck of Cesartherapie. Hierbij leert u hoe u uw bekken kunt ontlasten door een betere houding aan te nemen en door uzelf een beter bewegingspatroon aan te leren.
Heeft u met uw bekkeninstabiliteit medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering. Hieronder ziet u de vergoedingen waar u mee in aanraking kunt komen:
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.
Er zijn echter wel uitzonderingen. De basisverzekering vergoedt de eerste 9 vergoedingen van de fysiotherapie of oefentherapie wanneer er sprake is van urine-incontinentie als gevolg van bekkeninstabiliteit. Hier geldt wel het eigen risico voor.
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
> Zwangerschapsdiabetes
> Gewrichtspijn
> Rugklachten
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: Hetrugcentrum.nl en Gezondheidsplein.nl