Contact
Mijn UnitedConsumers

Bekkeninstabiliteit: alles over bekkenpijn

In de praktijk komt bekkeninstabiliteit voornamelijk voor bij zwangere vrouwen, maar ook mannen kunnen last krijgen van bekkenpijn. Bekkeninstabiliteit kan veel pijn doen, maar gelukkig is het vaak onschadelijk. Wat is bekkeninstabiliteit? Wat zijn de symptomen en wat is een goede oefening om bij bekkeninstabiliteit te doen? Wij vertellen u alles over bekkeninstabiliteit.

info Wat is bekkeninstabiliteit?

Bij bekkeninstabiliteit is er sprake van een verzwakking van het bekken. Het bekken is de verbinding tussen de benen en de romp. Bekkeninstabiliteit komt bij zo'n 45% van alle zwangerschappen voor.

Bij bekkeninstabiliteit zijn de banden en/of spieren die de botten van het bekken (het heiligbeen, het darmbeen en de schaambeenderen) bij elkaar houden beschadigd of verzwakt. Dit uit zich in bekkenpijn, maar ook in pijn in de onderrug en de heupen.

bekkeninstabiliteit

Bekkenpijn bij zwangerschap

Het zwangerschapshormoon relaxine zorgt ervoor dat de gewrichten en banden soepeler en rekbaarder worden tijdens de zwangerschap. Als het ware wordt uw bekken voorbereid op de geboorte van uw kindje. Maar het kan er ook voor zorgen dat u last krijgt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. In principe is bekkeninstabiliteit niet schadelijk, maar wel heel pijnlijk.

 


 

symptomen Symptomen bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan zich op verschillende manieren uiten. De meeste mensen hebben op verschillende manieren pijnklachten. De één ervaart een zeurende pijn, terwijl de ander het omschrijft als stekende, scherpe of brandende pijn. Bekkeninstabiliteit kent verschillende symptomen. Wat zijn typische bekkeninstabiliteit klachten?

Bij bekkeninstabiliteit heeft u vaak pijn bij het plassen en tijdens de seks. Ook kunt u problemen krijgen met lopen en zitten. Bij bekkenpijn kunt u vaak een aandrang voelen of vaak moeten plassen, maar ook last krijgen van incontinentie. U heeft waarschijnlijk problemen met het bewegen van de heupen en de onderrug. Ook kunt u pijn hebben in de onderrug, de heup, de billen, het stuitje, het schaambeen en de bekkengewrichten.


 

vergrootglas Oorzaken bekkeninstabiliteit

Vaak is bekkeninstabiliteit gerelateerd aan een zwangerschap. Dit omdat gewrichten soepeler en flexibeler worden, wat hoognodig is voor de bevalling. Maar als deze versoepeling te ver gaat, kan dit leiden tot bekkenpijn. Lichte ongemakken hiervan horen eigenlijk wel bij 'normale' zwangerschapskwaaltjes.

Aan de andere kant kan bekkeninstabiliteit ook veroorzaakt worden door een ongeluk of een sportblessure. En hoewel de bouw van het bekken bij mannen een stuk anders is dan bij vrouwen, kunnen zij hierdoor toch dezelfde klachten ervaren. 


 

persoon Oefening bekkeninstabiliteit

Wanneer u last heeft van bekkeninstabiliteit, dan wilt u daar natuurlijk graag zelf iets aan doen. Buiten dat het belangrijk is dat u uw lichaam niet te veel belast, kunt u ook af en toe eens voorzichtig een oefening doen om de bekkenpijn een beetje te verlichten. Er zijn verschillende oefeningen die u kunt proberen, zoals:

Bruggetje maken

Ga met uw rug op de grond liggen met uw knieën opgetrokken. Zet uw voeten ongeveer 20 centimeter voor uw billen en houd uw armen langs uw lichaam op de grond. Kom vervolgens langzaam met uw billen omhoog, waardoor u vanaf uw knieën tot en met uw schouders één rechte lijn krijgt. Gebruik hiervoor zo min mogelijk kracht. Laat hierna rustig uw billen zakken. Herhaal deze oefening een aantal keren voor zover het goed voelt. 

De holbol oefening

Ga met uw handen en knieën op de grond staan. Zet uw handen recht onder uw schouders en de knieën recht onder uw heupen. Houd uw hoofd stil en wissel met uw rug af tussen hol en bol door uw bekken te kantelen. 

Squatten met bekkeninstabiliteit

Plaats uw duimen in uw rug en ga in een actieve houding staan. Duw uw billen naar achter alsof u gaat zitten. Zak vervolgens rustig door de knieën, waarmee u uw knieën achter uw tenen houdt. U kunt hiervoor ter ondersteuning uiteraard een stoel gebruiken. 

Superman oefening bekkeninstabiliteit

Deze oefening ziet er eigenlijk uit zoals u verwacht. Zet uw handen onder uw schouders op de grond en plaats uw knieën recht onder uw heupen. Steek vervolgens uw rechterarm naar voren en steek uw linkerbeen naar achteren tot ze allebei in één lijn staan met uw billen en rug. U herhaalt de oefening met uw andere arm en been. 


 

dokter Wanneer naar de huisarts met bekkenpijn?

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat u naar de huisarts of huisartsenpost gaat wanneer u bekkenpijn heeft na een val of ongeval. Ook als u bijvoorbeeld langdurig last heeft van uw bekken, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is.

Heeft u lage rugpijn of bekkenpijn tijdens de zwangerschap? Dan hoeft u hiervoor in principe niet direct hulp in te schakelen. Er zijn maar weinig vrouwen waar de pijn langer dan 6 maanden aanwezig blijft. Een ook al is de pijn heftig, dan zal het toch vanzelf wegtrekken. 

Maar als de bekkenpijn te heftig is en u geen verlichting kunt vinden, dan is het verstandig om medische hulp in te schakelen. U kunt dan eventueel doorverwezen worden naar een fysiotherapeut, of u kunt advies vragen aan uw verloskundige.

Behandeling bekkeninstabiliteit

Er is momenteel geen medicijn dat bekkeninstabiliteit geneest. De huisarts zal u waarschijnlijk een bekkenband aanraden, ter verlichting van de klachten en pijn. Bekkeninstabiliteit is vaak te behandelen met fysiotherapie, Mensendieck of Cesartherapie. Hierbij leert u hoe u uw bekken kunt ontlasten door een betere houding aan te nemen en door uzelf een beter bewegingspatroon aan te leren.


 

munt Bekkeninstabiliteit en uw zorgverzekering

Heeft u met uw bekkeninstabiliteit medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering. Hieronder ziet u de vergoedingen waar u mee in aanraking kunt komen:

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Fysiotherapie

Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.

Er zijn echter wel uitzonderingen. De basisverzekering vergoedt de eerste 9 vergoedingen van de fysiotherapie of oefentherapie wanneer er sprake is van urine-incontinentie als gevolg van bekkeninstabiliteit. Hier geldt wel het eigen risico voor.

Vergoeding fysiotherapie


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Wilt u een goedkope basisverzekering afsluiten? Dan bent u bij ons aan het juist adres! Kies voor een basisverzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang tot 5% korting op uw nieuwe basisverzekering.

Uw voordelen
 

 • 5% korting op UC Ruime Keuze en UC Eigen Keuze.
 • Altijd een gekwalificeerde medewerker aan de lijn.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Basisverzekering kiezen

 

USP's


Goedkoopste basisverzekering

UC Bewuste Keuze
Naturapolis


 

 • Voldoende keuze in zorgverleners  vraagteken
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 65% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

 

€ 114,90 per maand

Meer over UC Bewuste Keuze

 

 USP's


Uitgebreide basisverzekering

UC Ruime Keuze
Naturapolis


 

 • Ruime keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 80% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 126,02 per maand

Meer over UC Ruime Keuze

 

USP's


Complete basisverzekering

UC Eigen Keuze
Restitutiepolis


 

 • Vrije keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van het marktconform tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 135,28 per maand

Meer over UC Eigen Keuze


Onze klanten beoordelen ons
gemiddeld met een 9,3!

stersterstersterster kwart

"Wij zijn al 50 jaar verzekerd bij VGZ. En ruim 8 jaar via UnitedConsumers."

Albert

 

sterstersterdriekwart

"Ik ben de afgelopen jaren zeer tevreden geweest dus blijf ik bij UnitedConsumers."

P. van Maurik 

 

10 stersterstersterdriekwart

"Het sparen is heel fijn! Al diverse familieleden op de hoogte gebracht van de service."

M. Ybeles Smit


Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Wilt u een aanvullende verzekering afsluiten? Kies voor een aanvullende verzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang 15% korting op uw aanvullende verzekering. Bovendien krijgt u altijd een gratis tandongevallenverzekering bij uw aanvullende verzekering. 

aanvullende verzekering

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering bent u verzekerd voor zorgkosten die niet door de basisverzekering vergoed worden. Denk aan een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve zorg en brillen of lenzen.

> Bekijk aanvullende verzekeringen

 

tandartsverzekering

Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is een interessante uitbreiding van uw zorgverzekering als u verwacht dat u extra tandzorg nodig heeft. Vanuit de tandartsverzekering worden vergoedingen geboden voor bijvoorbeeld periodieke controles en de mondhygiëniste.

> Bekijk tandartsverzekeringen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Zwangerschapsdiabetes
Gewrichtspijn
Rugklachten

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Hetrugcentrum.nl en Gezondheidsplein.nl

Terug naar boven