Voornamelijk vrouwen krijgen er wel eens mee te maken: een blaasontsteking. Ook mannen en kinderen kunnen een urineweginfectie krijgen. Erg vervelend! Wat zijn de oorzaken van blaasontsteking? En wat te doen bij een blaasontsteking? U leest het hier.
Bij een blaasontsteking, ook wel cystitis of urineweginfectie genoemd, is uw blaas aan de binnenkant ontstoken. Dit komt vaak door een bacterie. Door een blaasontsteking kunt u last hebben van pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes moeten plassen of pijn in de rug en/of onderin de buik.
Blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, omdat de urinebuis bij vrouwen een stuk korter is. Daardoor leggen de bacteriën een kortere route af om de blaas te bereiken. We kunnen blaasontsteking bij volwassenen grofweg verdelen in:
Blaasontsteking komt vaak voor bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en bij vrouwen ouder dan 65 jaar. Bovendien is het zo dat de blaasontsteking bij vrouwen vaker terugkomt. Wel gaat een blaasontsteking bij vrouwen vaak vanzelf weer over.
Blaasontsteking bij mannen kan voorkomen naarmate zij ouder worden. Dit komt doordat oudere mannen vaker een vergrotende prostaatklier hebben. Een blaasontsteking bij mannen moet altijd behandeld worden met een antibioticakuur.
Vaak krijgen kinderen blaasontsteking omdat zij niet voldoende drinken of de blaas niet volledig leeg plassen. U zal merken dat uw kind vaak moet plassen, maar iedere keer een klein beetje. Of dat het plassen pijn doet. Heeft uw kind een urineweginfectie? Dan krijgt uw kind in de meeste gevallen antibiotica.
Denkt u dat u last heeft van een urineweginfectie? De symptomen van een blaasontsteking zijn zowel bij vrouwen, mannen als kinderen hetzelfde. Dit zijn de symptomen van een blaasontsteking bij mannen, vrouwen en kinderen:
Goed om te weten: een beginnende blaasontsteking herkent u door een plotseling branderig gevoel tijdens het plassen.
Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze komen via de plasbuis in de blaas terecht. Vaak is het een bacterie die bij iedereen in de darm leeft. En door die bacteriën kan de blaas gaan ontsteken. Andere oorzaken van een blaasontsteking kunnen zijn:
Wat u kunt doen bij een blaasontsteking, hangt ervan af of u een man of vrouw bent. Bij vrouwen gaat een blaasontsteking meestal vanzelf over. Mannen en kinderen kunnen daarentegen het beste hun urine direct laten onderzoeken bij de huisarts. Zij krijgen bij een blaasontsteking vaak antibiotica.
Een blaasontsteking is niet altijd te voorkomen. Daarom wilt u er vast snel van af zijn als u een blaasontsteking heeft. Wat helpt tegen blaasontsteking? Wij helpen u graag met een aantal tips tegen blaasontsteking:
Tip 1: Drink voldoende. Bij een blaasontsteking moeten de bacteriën namelijk zo snel mogelijk uit uw blaas. Probeer daarom minstens 2 liter per dag te drinken.
Tip 2: Neem paracetamol om de pijn van de blaasontsteking te onderdrukken.
Tip 3: Cranberry helpt tegen de blaasontsteking. Daarom kunt u het beste cranberrysap drinken of cranberry supplementen slikken bij een blaasontsteking.
Tip 4: Plas uw blaas volledig leeg, ook al doet het zeer. Zo voorkomt u dat er urine achterblijft in uw blaas.
Als de klachten niet minder of juist erger worden, kan het slim zijn om een bezoekje te plegen aan de huisarts. Bel in de volgende gevallen altijd uw huisarts of huisartsenpost:
Als uw blaasontsteking om medische hulp vraagt, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Het is mogelijk dat u een antibioticakuur voorgeschreven krijgt om uw blaasontsteking te behandelen. Welke behandeling het beste is voor uw situatie, zal de huisarts met u bespreken.
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: Zorgwijzer.nl en Thuisarts.nl