Contact
Mijn UnitedConsumers

Blaasontsteking: wat te doen tegen een blaasontsteking?

Voornamelijk vrouwen krijgen er wel eens mee te maken: een blaasontsteking. Ook mannen en kinderen kunnen een urineweginfectie krijgen. Erg vervelend! Wat zijn de oorzaken van blaasontsteking? En wat te doen bij een blaasontsteking? U leest het hier.


 

info Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking, ook wel cystitis of urineweginfectie genoemd, is uw blaas aan de binnenkant ontstoken. Dit komt vaak door een bacterie. Door een blaasontsteking kunt u last hebben van pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes moeten plassen of pijn in de rug en/of onderin de buik. 

blaasontsteking


 

blaasontsteking bij mannen en vrouwen Blaasontsteking bij volwassenen 

Blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, omdat de urinebuis bij vrouwen een stuk korter is. Daardoor leggen de bacteriën een kortere route af om de blaas te bereiken. We kunnen blaasontsteking bij volwassenen grofweg verdelen in:

Blaasontsteking vrouwen

Blaasontsteking komt vaak voor bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en bij vrouwen ouder dan 65 jaar. Bovendien is het zo dat de blaasontsteking bij vrouwen vaker terugkomt. Wel gaat een blaasontsteking bij vrouwen vaak vanzelf weer over.

Blaasontsteking mannen

Blaasontsteking bij mannen kan voorkomen naarmate zij ouder worden. Dit komt doordat oudere mannen vaker een vergrotende prostaatklier hebben. Een blaasontsteking bij mannen moet altijd behandeld worden met een antibioticakuur.


blaasontsteking kinderen Blaasontsteking bij kinderen

Vaak krijgen kinderen blaasontsteking omdat zij niet voldoende drinken of de blaas niet volledig leeg plassen.  U zal merken dat uw kind vaak moet plassen, maar iedere keer een klein beetje. Of dat het plassen pijn doet. Heeft uw kind een urineweginfectie? Dan krijgt uw kind in de meeste gevallen antibiotica.


 

symptomen blaasontsteking Symptomen blaasontsteking

Denkt u dat u last heeft van een urineweginfectie? De symptomen van een blaasontsteking zijn zowel bij vrouwen, mannen als kinderen hetzelfde. Dit zijn de symptomen van een blaasontsteking bij mannen, vrouwen en kinderen:

 • Pijn onderin de buik of rug.
 • Vaker kleine beetjes moeten plassen.
 • Uw urine kan sterk ruiken of vies ruiken.
 • Uw urine is niet helder of is roze door bloed.
 • Het gevoel dat u moet plassen kan al pijn doen.
 • Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel.

Goed om te weten: een beginnende blaasontsteking herkent u door een plotseling branderig gevoel tijdens het plassen.


 

oorzaken blaasontsteking Oorzaken blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze komen via de plasbuis in de blaas terecht. Vaak is het een bacterie die bij iedereen in de darm leeft. En door die bacteriën kan de blaas gaan ontsteken. Andere oorzaken van een blaasontsteking kunnen zijn:

 • Als u een urinekatheter heeft.
 • Als uw afweer minder goed is.
 • Als u blaasstenen of nierstenen heeft.
 • Aangeboren problemen van de nieren of blaas.

 

zelf Wat te doen bij blaasontsteking?

Wat u kunt doen bij een blaasontsteking, hangt ervan af of u een man of vrouw bent. Bij vrouwen gaat een blaasontsteking meestal vanzelf over. Mannen en kinderen kunnen daarentegen het beste hun urine direct laten onderzoeken bij de huisarts. Zij krijgen bij een blaasontsteking vaak antibiotica. 

Tips tegen blaasontsteking

Een blaasontsteking is niet altijd te voorkomen. Daarom wilt u er vast snel van af zijn als u een blaasontsteking heeft. Wat helpt tegen blaasontsteking? Wij helpen u graag met een aantal tips tegen blaasontsteking:

Tip 1: Drink voldoende. Bij een blaasontsteking moeten de bacteriën namelijk zo snel mogelijk uit uw blaas. Probeer daarom minstens 2 liter per dag te drinken.
Tip 2: Neem paracetamol om de pijn van de blaasontsteking te onderdrukken.
Tip 3: Cranberry helpt tegen de blaasontsteking. Daarom kunt u het beste cranberrysap drinken of cranberry supplementen slikken bij een blaasontsteking.
Tip 4: Plas uw blaas volledig leeg, ook al doet het zeer. Zo voorkomt u dat er urine achterblijft in uw blaas. 


 

huisarts Wanneer naar de huisarts met een blaasontsteking?

Als de klachten niet minder of juist erger worden, kan het slim zijn om een bezoekje te plegen aan de huisarts. Bel in de volgende gevallen altijd uw huisarts of huisartsenpost:

 • U heeft koorts.
 • U bent zwanger.
 • U voelt zich ziek.
 • U heeft pijn in uw zij of tussen uw anus en plasbuis. 
 • U heeft diabetes of een ziekte van uw nieren of blaas.

 

munt Blaasontsteking en de vergoeding van uw zorgverzekering

Als uw blaasontsteking om medische hulp vraagt, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Het is mogelijk dat u een antibioticakuur voorgeschreven krijgt om uw blaasontsteking te behandelen. Welke behandeling het beste is voor uw situatie, zal de huisarts met u bespreken.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

 • Wij regelen alles voor u.
 • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
 • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Maag- en darmklachten

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Zorgwijzer.nl en Thuisarts.nl