Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat kan ik doen bij burn-out symptomen en klachten?

Burn-out symptomen zijn niet altijd makkelijk te herkennen, want iedereen voelt zich wel eens moe, leeg en verdrietig. Burn-out klachten kunnen een serieus effect hebben op uw gezondheid. Het is dus belangrijk dat u burn-out klachten snel herkent en aanpakt. Wat is een burn-out en wat te doen bij een burn-out? Wij helpen u graag in dit dossier.

 

info Wat is een burn-out?

Een burn-out is eigenlijk vergelijkbaar met een auto zonder brandstof. De auto rijdt niet zonder brandstof, en een persoon met burn-out symptomen kan ook nauwelijks of niet vooruit. Een burn-out is vaak het gevolg van langdurige stress en emotionele overbelasting.

Heeft u last van burn-out klachten? Dan is uw energie vaak op, u voelt zich 'opgebrand' en bent vaak afstandelijk en geprikkeld. Een burn-out kan vervelende effecten hebben op zowel uw gezondheid als uw werk en persoonlijke leven.

Burn out


 

symptomen Burn-out symptomen

Burn-out verschijnselen herkennen is lastig. Er zijn diverse burn-out verschijnselen, zowel lichamelijk als geestelijk, waaraan u kunt merken dat u burn-out klachten heeft. Tekenen van een burn-out nemen (vaak) langzaam toe. Naarmate de klachten erger worden, kan zelfs uit bed komen of naar buiten gaan een zware opgave zijn. 

Wanneer u zich in een groot gedeelte van de volgende symptomen herkent, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Het kan namelijk zo zijn dat u dan te maken heeft met een burn-out:

Lichamelijke burn-out klachten

U kunt last hebben van misselijkheid, benauwdheid en hoofd- en buikpijn. Daarnaast kun u ook last hebben van slapeloosheid en een oververmoeid gevoel. Grieperige symptomen zoals spierpijn zijn ook kenmerkend voor een burn-out. Daarnaast kunt u last hebben van een hoge bloeddruk, hyperventilatie en hartkloppingen.

Psychische burn-out klachten

U wordt sneller emotioneel, voelt zich neerslachtig en heeft last van besluiteloosheid. U heeft een opgejaagd voelen en ervaart concentratieproblemen. Onzekerheid en een laag zelfbeeld zijn ook kenmerken van een burn-out, evenals wantrouwen, angst- en paniekaanvallen. Ook bent u prikkelbaar en snel boos of geïrriteerd.


 

vergrootglas Oorzaken burn-out klachten

Burn-out klachten hebben niet één oorzaak. Bij burn-out verschijnselen spelen meestal meerdere factoren een rol. Vaak wordt er gezegd dat een burn-out werk gerelateerd is. Daarnaast kunnen burn-out klachten ontstaan door problemen in de privésfeer of door een heftige gebeurtenis. Hoewel de oorzaak van een burn-out per persoon kan verschillen, zijn dit de meest voorkomende oorzaken van burn-out klachten:

Problemen op werk

U heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en neemt (te) veel hooi op uw vork of u krijgt weinig steun en erkenning van uw leidinggevenden en/of collega's. Daarnaast bent u perfectionistisch en wilt graag de controle houden. U kunt slecht 'nee' zeggen, neemt te veel taken op u. U 'moet' veel van uzelf en u legt de lat enorm hoog.

Problemen in de thuissfeer

U heeft te maken met geldproblemen en/of schulden of u bent betrokken in relatieproblemen en kunt het lastig loslaten. Een burn-out kan ook worden veroorzaakt omdat u bent sociaal onzeker bent en gaat sociale situaties liever uit de weg. Daarnaast kampen mantelzorgers vaak met een burn-out, omdat zij door het zorgen voor een geliefde en geen tijd hebben voor zichtzelf.

Plotselinge intense situaties

U bent op staande voet ontslagen of u kunt lastig omgaan met het plots overlijden van een geliefde. Een burn-out kan ook ontstaan doordat u betrokken bent geweest bij een ongeluk, en hierdoor overdonderd bent geraakt.


 

persoon Wat te doen bij een burn-out?

Wanneer u een burn-out heeft, wilt u er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Er zijn redelijk veel dingen die u zelf kunt doen bij een burn-out, zoals:

Denk wat meer aan uzelf

Laat energievreters links liggen in de vorm van werk, maar ook mensen. Het is belangrijk dat u eventjes wat meer aan uzelf denkt. Houd hierbij goed in gedachte dat voor uzelf kiezen tijdens een burn-out niet egoïstisch is. 

Breng structuur en ritme aan in uw dag

Structuur zorgt voor rust in uw hoofd. Probeer daarom uw dagen van tevoren in te delen, zodat u weet waar u aan toe bent. Probeer spontaniteit voorlopig even te vermijden en neem uw rust.

Praat erover met uw vrienden en familie

Vaak is er enorm veel onbegrip in de directe omgeving van iemand die kampt met burn-out klachten. Zij begrijpen niet waarom u vaak moe bent, afspraken afzegt en veel slaapt. Door open over uw burn-out klachten te praten, voorkomt u ongemakkelijke en vervelende situaties. Bovendien lucht praten op!

Beweeg en werk aan een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor uw lichamelijke én psychische gezondheid. Probeer daarom gezond te eten en regelmatig te bewegen. Probeer eens rustig te wandelen, maar luister wel goed naar uw lichaam. Forceren is uit den boze.

Ontspan met mindfulness en ademhalingsoefeningen

Mindfulness en ademhalingsoefeningen zorgen voor meer ontspanning. Bovendien zorgt goed ademhalen ervoor dat u minder negatieve emoties heeft. Probeer eens een ademhalingsoefening van Psycholoog Najla.

 

 

dokter Wanneer met burn-out symptomen naar de huisarts?

Het is eigenlijk altijd verstandig om met burn-out symptomen naar de huisarts te gaan. Te lang rondlopen met een burn-out kan er namelijk voor zorgen dat het langer duurt voor u herstelt. De huisarts kan met u bespreken wat de beste vervolgstappen zijn voor uw persoonlijke situatie. De huisarts kan u daarnaast mogelijk doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog.

Ga ook naar de huisarts wanneer u twijfelt of u overspannen bent, een burn-out heeft of juist aan een depressie denkt. Een burn-out kan namelijk ook samengaan met een depressie. Bij dergelijke klachten is het dus altijd verstandig om direct uw huisarts in te schakelen. 

Behandeling van een burn-out

De behandeling van een burn-out richt zich vaak op hoe u omgaat met stress of met bepaalde situaties in uw leven. Vaak worden er door de huisarts of psycholoog tools aangeboden waardoor u in de toekomst stressvolle situaties beter aankunt. Er is namelijk verder geen medicijn dat een burn-out geneest. 

Daarnaast kan een bedrijfsarts samen met u kijken hoe u kunt blijven werken of hoe u uw werk weer zo goed mogelijk kunt oppakken. Voor een spoedig herstel van een burn-out is het namelijk belangrijk dat u zoveel mogelijk uw werk blijft doen. Een maatschappelijk werker kan u eventueel helpen met problemen op het gebied van wonen, of helpen uw financiën op orde te krijgen. 


 

munt Burn-out en uw zorgverzekering

De basisverzekering vergoedt enkel reguliere psychologische zorg. Behandelingen van aanpassingsstoornissen, waaronder een burn-out, worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Volgens het DSM-5, kort voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, is dit zo bepaald. Er zijn daarnaast wel andere vergoedingen mogelijk vanuit uw zorgverzekering, zoals:

 

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts om uw burn-out klachten te bespreken, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts.

Vergoeding huisarts

 

 

mediteren

Mindfulness

Mindfulness wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. In dat geval krijgt u een budget op jaarbasis voor alternatieve zorg, zoals mindfulness.

Goed om te weten: u krijgt geen vergoeding voor mindfulness indien u jonger dan 18 jaar bent of mindfulness die niet samenhangt met burn-out klachten.

Vergoeding mindfulness


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Hartkloppingen
Paniekaanval
Depressie

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Zorgwijzer.nl en Psyned.nl