Burn-out kenmerken zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Burn-out klachten kunnen zich namelijk zowel psychsch, als lichamelijk uiten. Een burn-out is op zijn zachtst gezegd vervelend en heeft effect op uw gezondheid. U wilt daarom dus zo snel mogelijk van uw burn-out klachten af zijn. De vraag is dus hoe u burn-out verschijnselen kunt herkennen, zodat u de klachten gericht aan kunt pakken. Wat kunt u doen bij een burn-out en welke hulp wordt vergoed vanuit uw zorgverzekering? Wij helpen u graag in dit gezondheidsdossier.
Wat gebeurt er met een auto zonder brandstof? Precies, hij rijdt niet meer. Dit geldt ook voor iemand met een burn-out. Hij of zij wil wel doorgaan, maar kan dit niet meer. De energie van iemand met een burn-out is op en dat is natuurlijk niet goed voor de gezondheid. Een burn-out is vaak het gevolg van langdurige stress en emotionele overbelasting.
Burn-out verschijnselen herkennen is niet makkelijk. Er zijn diverse burn-out verschijnselen, zowel lichamelijk als geestelijk, waaraan u kunt merken dat u burn-out klachten heeft. Burn-out symptomen nemen (vaak) langzaam toe. Naarmate de klachten erger worden, kan zelfs uit bed komen of naar buiten gaan een zware opgave zijn.
Burn-out klachten hebben niet één oorzaak. Bij burn-out verschijnselen spelen meestal meerdere factoren een rol. Vaak wordt er gezegd dat een burn-out werkgerelateerd is. Werkstress kan inderdaad een van de oorzaken zijn, maar het hoeft niet. De oorzaak kan ook in de privé sfeer gevonden worden. Er zijn wel bepaalde factoren aan te wijzen die de kans op een burn-out kunnen vergroten, in zowel de privé- als werksfeer:
Het is verstandig om burn-out symptomen te bespreken met uw huisarts. Te lang rondlopen met een burn-out kan uiteindelijk namelijk leiden tot een depressie en dat wilt u natuurlijk niet. U kunt zelf het volgende doen, zodat u leert omgaan met een burn-out:
Denkt u dat u een burn-out heeft? Plan dan een afspraak met uw huisarts in om uw burn-out symptomen te bespreken. Deze kan u doorverwijzen naar de juiste zorgverlener. Denk aan psychologische hulp en/of mindfulness. Doe dit ook wanneer u twijfelt of u overspannen bent, een burn-out heeft of juist aan een depressie denkt. Een burn-out kan namelijk ook samengaan met een depressie. Bij dergelijke klachten is het altijd verstandig uw huisarts in te schakelen.
Een verwijzing voor psychologische zorg kan aangevraagd worden bij een van de volgende zorgverleners:
U wilt natuurlijk weten of de hulp die u nodig heeft om van uw burn-out klachten af te komen, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts om uw burn-out klachten te bespreken, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts.
Psychologische zorg wordt vanuit de basisverzekering vergoed.
Bij lichte psychische klachten kunt u in eerste instantie terecht bij uw huisarts of praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ).
Goed om te weten: u betaalt geen eigen risico.
Indien uw klachten aan blijven houden, of erger worden, dan wordt u mogelijk doorverwezen naar generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ.
Goed om te weten: u betaalt wel eigen risico.
Indien u GGZ op basis van de Jeugdwet heeft gekregen en u reeds 18 jaar bent geworden, dient u een nieuwe verwijzing aan te vragen voor psychologische zorg.
Mindfulness wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. In dat geval krijgt u een budget op jaarbasis voor alternatieve zorg, zoals mindfulness.
Goed om te weten: u krijgt geen vergoeding voor mindfulness indien u jonger dan 18 jaar bent of mindfulness die niet samenhangt met burn-out klachten.
Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.
Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.
De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?
Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.
Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.