Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Diabetes type 1 symptomen herkennen

Bij diabetes type 1 wordt er door de alvleesklier geen insuline meer aangemaakt. Het lichaam kan hierdoor niet meer zelf de bloedglucosewaarden op peil houden en dit brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Diabetes type 1 is niet te genezen, maar wel te behandelen. In dit gezondheidsdossier leest u meer over de symptomen van diabetes type 1 en wat u kunt doen als u diabetes type 1 heeft. Ook vindt u hier meer informatie over vergoedingen door uw zorgverzekering.

info Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem de insulineproductie in het lichaam vernietigt. Hierdoor kan een diabetes type 1 patiënt zelf geen insuline meer aanmaken. Insuline is een hormoon dat noodzakelijk is voor de afbraak van suikers in het bloed. Wanneer dit niet gebeurt, kan dit levensbedreigend zijn.


 

symptomen Symptomen diabetes type 1

Omdat diabetes type 1 grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is het belangrijk dat u de symptomen van deze auto-immuunziekte tijdig herkent. Een snelle behandeling is immers van groot belang. Mogelijke symptomen van diabetes type 1 zijn:

 • Veel dorst.
 • Een droge mond.
 • Ziek en beroerd voelen.
 • Chronische vermoeidheid.
 • Misselijkheid en overgeven.
 • Veel honger of juist geen eetlust.
 • Afvallen zonder een duidelijke reden.
 • Last van de ogen, zoals slecht of wazig zien

 

vergrootglas Oorzaken diabetes type 1

Ondanks dat er veel onderzoek wordt gedaan, is het nog niet duidelijk waardoor diabetes type 1 precies ontstaat. Als de cellen die insuline aanmaken uit evenwicht raken, begint het afweersysteem met het aanvallen van deze cellen. Het lichaam keert zich dus tegen zichzelf. Mogelijk heeft dit te maken met:

 • Milieufactoren.
 • Genetische aanleg en erfelijkheid.
 • Virussen, zoals verkoudheid of buikgriep.
 • Voeding, zoals een intolerantie voor gluten of lactose.

 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Als diabetes type 1 bij u is vastgesteld, is het uiteraard belangrijk dat u onder controle komt van een arts. Ook moet u zelf dagelijks uw bloedsuikerspiegel controleren en uzelf insuline toedienen. Om grote schommelingen en problemen met de glucosewaarde in uw bloed te voorkomen, kunt u bijhouden hoeveel koolhydraten u dagelijks binnenkrijgt. Hoe beter u dit weet, hoe beter u de behandeling van diabetes type 1 kunt aanpassen.


 

zorg Wanneer hulp inschakelen?

Denkt u dat u diabetes type 1 heeft? Raadpleeg dan onmiddellijk uw huisarts. Hij of zij kan door middel van een eenvoudige vingerprik uw bloedglucosewaarde meten. Bij een vermoeden van diabetes type 1 wordt u doorverwezen naar de internist die u verder behandelt.


 

munt Vergoeding

Heeft u medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts of het ziekenhuis, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Goed om te weten: als diabetes type 1 patiënt heeft u recht op een jaarlijkse controle van uw voeten. Dit wordt vanuit de basisverzekering vergoed en hierbij geldt geen eigen risico. U kunt hiervoor naar uw huisarts gaan.

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Diabetesmateriaal

Het diabetesmateriaal dat u nodig heeft, wordt volledig uit de basisverzekering vergoed. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor diabetesmateriaal.

Vergoeding diabetesmateriaal


 

service Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


 

zorg ico Uw zorgverzekering

U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.

zorg ico

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.

De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?

Basisverzekering kiezen

 

zorg ico

Aanvullende verzekering

Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.

Aanvullende verzekering kiezen

 

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Terug naar boven