Contact
Mijn UnitedConsumers

Symptomen diabetes type 1, de oorzaken en de behandeling

Bij diabetes type 1 kan uw lichaam niet meer zelf de bloedglucosewaarden op peil houden en dit brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Diabetes type 1 is niet te genezen, maar wel te behandelen. In dit gezondheidsdossier leest u meer over de symptomen van diabetes type 1 en wat u kunt doen als u diabetes type 1 heeft. Ook vindt u hier meer informatie over vergoedingen door uw zorgverzekering.

 

info Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is eigenlijk een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem de insulineproductie in het lichaam vernietigt. Naast dat de productie van insuline al laag is, kan een diabetes type 1 patiënt hierdoor zelf geen insuline meer aanmaken.

Insuline is een hormoon dat noodzakelijk is voor de afbraak van suikers in het bloed. Wanneer dit niet gebeurt, kan dit levensbedreigend zijn. Diabetes type 1 beschadigt namelijk uw bloedvaten. Zo kunt u voetaandoeningen, hart- en vaatziekten, oogaandoeningen, zenuwaandoeningen en nieraandoeningen krijgen. 

Diabetes type 1

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en type 2?

Bij diabetes type 1 maakt uw lichaam te weinig insuline aan. En zoals eerder uitgelegd, maakt bovendien uw afweersysteem de eigen cellen die insuline aanmaken kapot. Daarom moet u bij diabetes type 1 altijd insuline inspuiten of een insulinepomp dragen.

Diabetes type 2 aan de andere kant wordt meestal veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Bij diabetes type 2 is het lichaam overgevoelig voor insuline en krijgt u, naast medicatie, vaak advies wat betreft voeding en beweging. Diabetes type 2 kan met een gezonde leefstijl mogelijk worden voorkomen.


 

symptomen Symptomen diabetes type 1

Omdat diabetes type 1 grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is het belangrijk dat u de symptomen van deze auto-immuunziekte op tijd herkent. Want aangezien de gevolgen groot zijn, is een snelle behandeling van groot belang. Maar wat zijn dan symptomen van diabetes type 1? 

Mogelijke symptomen van diabetes type 1 zijn onder andere dat u veel dorst en een droge mond heeft. U kunt zich ziek en beroerd voelen. Vaak bent u chronisch oververmoeid.

U bent vaak misselijk en moet zelfs overgeven. Aan de ene kant kunt u veel honger hebben, maar het kan ook zijn dat u juist geen eetlust heeft. U valt plotseling af - zonder een duidelijke reden. Symptomen van diabetes type 1 kunnen ook zijn dat u last krijgt van uw ogen, dus dat u slecht of wazig ziet.


 

vergrootglas Oorzaken diabetes type 1

Ondanks dat er veel onderzoek wordt gedaan, is het tot op heden niet duidelijk waardoor diabetes type 1 precies ontstaat. Als de cellen die insuline aanmaken uit evenwicht raken, begint het afweersysteem met het aanvallen van deze cellen in de alvleesklier. Uw lichaam keert zich dus tegen zichzelf. Het is niet duidelijk waarom uw lichaam dit ineens doet. Diabetes type 1 is helaas niet te voorkomen - diabetes type 2 vaak wel. 

Mogelijke oorzaken van diabetes type 1 zijn virussen, zoals verkoudheid of buikgriep. Ook speelt voeding een grote rol, zoals een intolerantie voor gluten of lactose. 

Is diabetes type 1 erfelijk?

Diabetes type 1 is niet zo erfelijk als wordt gedacht. Van de 100 kinderen waarvan de ouders diabetes type 1 hebben, krijgen slechts 3 kinderen diabetes type 1. Maar zelfs als die kinderen diabetes krijgen, heeft dit niet altijd te maken met het feit dat het erfelijk kan zijn. Want ook als het niet in uw familie voorkomt, kunt u toch diabetes type 1 krijgen. Vaak heeft het te maken met genetische aanleg (niet erfelijk) in combinatie met voeding en virussen.  


 

diabetes type 1 genezenDiabetes type 1 genezen

Is diabetes type 1 te genezen? Dat is een droom waar onder andere het Diabetesfonds hard aan werkt. Maar om diabetes type 1 te genezen, zou de afweerreactie tegen de cellen die insuline produceren stopgezet moeten worden. Ook moet het lichaam zelf weer voldoende insuline aanmaken. Als voor deze twee problemen een oplossing kan worden gevonden, dan kan diabetes type 1 genezen worden. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan, maar zijn er nog redelijk wat stappen die gezet moeten worden.   


 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Als diabetes type 1 bij u is vastgesteld, is het uiteraard belangrijk dat u onder controle komt van een arts. Ook moet u zelf dagelijks uw bloedsuikerspiegel controleren en zelf insuline toedienen. Uw huisarts en/of internist kunnen u uitleggen hoe u dit doet.

Om grote schommelingen en problemen met de glucosewaarde in uw bloed te voorkomen, kunt u bijhouden hoeveel koolhydraten u dagelijks binnenkrijgt. Want wanneer u dit weet, kan de behandeling van diabetes type 1 beter er beter op worden aangepast. Het is dus belangrijk dat u gezond eet, maar het is ook goed dat u niet rookt en genoeg beweegt.  


 

dokter Wanneer naar de huisarts met diabetes type 1?

Ervaart u bovenstaande symptomen en vermoedt u daarom diabetes type 1? Raadpleeg dan onmiddellijk uw huisarts. Hij of zij kan door middel van een eenvoudige vingerprik uw bloedglucosewaarde meten. Wanneer er sprake zou kunnen zijn van diabetes type 1, wordt u doorverwezen naar de internist die u verder behandelt.

Diabetes type 1 behandeling

De behandeling van diabetes type 1 bestaat uit het meten van uw bloedsuikerwaarden en het inspuiten van insuline middels een insulinepen. Dit kan ook gedaan worden via een insuline pomp. Het verschilt per persoon hoeveel en welke soort insuline er wordt toegediend. Het wordt ook afgestemd op uw eetpatroon en de hoeveelheid koolhydraten die u eet. Het is daarom belangrijk dat er wordt gekeken wat het beste bij u past. Uw diabetesverpleegkundige, internist, diëtist of arts kan u hiermee het beste helpen. 


 

Diabetes type 1 en uw zorgverzekering Diabetes type 1 en uw zorgverzekering

Diabetes type 1 is niet te genezen en u zult daarom regelmatig medische zorg nodig hebben. Heeft u met diabetes type 1 medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de diabetes type 1 behandeling vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering. Hieronder ziet u hoe het zit met de vergoedingen:

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts of het ziekenhuis, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Goed om te weten: als diabetes type 1 patiënt heeft u recht op een jaarlijkse controle van uw voeten. Dit wordt vanuit de basisverzekering vergoed en hierbij geldt geen eigen risico. U kunt hiervoor naar uw huisarts gaan.

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Diabetesmateriaal

Het diabetesmateriaal dat u nodig heeft, wordt volledig uit de basisverzekering vergoed. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor diabetesmateriaal.

Vergoeding diabetesmateriaal


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Wilt u een goedkope basisverzekering afsluiten? Dan bent u bij ons aan het juist adres! Kies voor een basisverzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang tot 5% korting op uw nieuwe basisverzekering.

Uw voordelen
 

 • 5% korting op UC Ruime Keuze en UC Eigen Keuze.
 • Altijd een gekwalificeerde medewerker aan de lijn.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Basisverzekering kiezen

 

USP's


Goedkoopste basisverzekering

UC Bewuste Keuze
Naturapolis


 

 • Voldoende keuze in zorgverleners  vraagteken
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 65% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

 

€ 114,90 per maand

Meer over UC Bewuste Keuze

 

 USP's


Uitgebreide basisverzekering

UC Ruime Keuze
Naturapolis


 

 • Ruime keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 80% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 126,02 per maand

Meer over UC Ruime Keuze

 

USP's


Complete basisverzekering

UC Eigen Keuze
Restitutiepolis


 

 • Vrije keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van het marktconform tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 135,28 per maand

Meer over UC Eigen Keuze


Onze klanten beoordelen ons
gemiddeld met een 9,3!

stersterstersterster kwart

"Wij zijn al 50 jaar verzekerd bij VGZ. En ruim 8 jaar via UnitedConsumers."

Albert

 

sterstersterdriekwart

"Ik ben de afgelopen jaren zeer tevreden geweest dus blijf ik bij UnitedConsumers."

P. van Maurik 

 

10 stersterstersterdriekwart

"Het sparen is heel fijn! Al diverse familieleden op de hoogte gebracht van de service."

M. Ybeles Smit


Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Wilt u een aanvullende verzekering afsluiten? Kies voor een aanvullende verzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang 15% korting op uw aanvullende verzekering. Bovendien krijgt u altijd een gratis tandongevallenverzekering bij uw aanvullende verzekering. 

aanvullende verzekering

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering bent u verzekerd voor zorgkosten die niet door de basisverzekering vergoed worden. Denk aan een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve zorg en brillen of lenzen.

> Bekijk aanvullende verzekeringen

 

tandartsverzekering

Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is een interessante uitbreiding van uw zorgverzekering als u verwacht dat u extra tandzorg nodig heeft. Vanuit de tandartsverzekering worden vergoedingen geboden voor bijvoorbeeld periodieke controles en de mondhygiëniste.

> Bekijk tandartsverzekeringen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Zwangerschapsdiabetes
Diabetes type 2
Gezond eten

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Thuisarts.nl en Diabetesfonds.nl

Terug naar boven