Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Diabetes type 2 symptomen herkennen

Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Deze vorm van suikerziekte is niet aangeboren en kan zowel op jonge leeftijd als op oudere leeftijd ontstaan. Omdat diabetes type 2 gevaarlijk is als de aandoening niet goed behandeld wordt, is het belangrijk dat u de symptomen ervan op tijd leert herkennen. In dit gezondheidsdossier leest u welke symptomen dit zijn, maar ook wat diabetes type 2 precies is en welke behandelingen er mogelijk zijn. Tot slot geven wij u informatie over diabetes type 2 en uw zorgverzekering.

info Wat is diabetes type 2?

Het hormoon insuline zorgt er in het lichaam voor dat de bloedsuikerspiegel onder controle blijft. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed meer op insuline, waardoor er te veel suiker in het bloed achterblijft. Een te hoge bloedsuikerspiegel is op termijn schadelijk voor onder andere het hart, de nieren, de ogen en de voeten.


 

symptomen Symptomen diabetes type 2

De symptomen van diabetes type 2 worden vaak niet meteen herkend. Het zijn klachten die iedereen misschien wel eens heeft, dus het is belangrijk om alert te zijn op de volgende verschijnselen:

 • Jeuk.
 • Veel dorst.
 • Veel plassen.
 • Vermoeidheid.
 • Gewichtsverlies.
 • Kortademigheid.
 • Een droge mond.
 • Slecht genezende wondjes.
 • Vaak terugkerende infecties.
 • Pijn in de benen bij het lopen.
 • Oogproblemen, zoals wazig, dubbel of slecht zien en rode of branderige ogen.

 

vergrootglas Oorzaken diabetes type 2

Wat precies de oorzaak van diabetes type 2 is, is nog niet duidelijk. Wel is vastgesteld dat er een aantal factoren zijn die het risico op diabetes type 2 vergroten:

 • Roken.
 • Ouderdom.
 • Erfelijkheid.
 • Overgewicht.
 • Ongezond eten.
 • Te hoge bloeddruk.
 • Weinig lichaamsbeweging.

 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Bij diabetes type 2 is het in de eerste instantie belangrijk dat u onder behandeling van een arts komt te staan, maar u kunt zelf ook maatregelen treffen om de aandoening in goede banen te leiden. Zo is het belangrijk dat u:


 

zorg Wanneer hulp inschakelen?

Als u vermoedt dat u diabetes type 2 heeft, is het verstandig om direct een afspraak met uw huisarts te maken. De huisarts kan met een bloedsuikertest vaststellen of u inderdaad diabetes type 2 heeft. is dit het geval, dan kan de huisarts u medicijnen voorschrijven. Daarnaast is het ook belangrijk dat u leert hoe u zelf uw bloedsuiker meet en hoe u zelf insuline inspuit.


 

munt Vergoeding

Heeft u medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts of het ziekenhuis, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Diabetesmateriaal

Het diabetesmateriaal dat u nodig heeft, wordt volledig uit de basisverzekering vergoed. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor diabetesmateriaal.

Vergoeding diabetesmateriaal


 

service Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


 

zorg ico Uw zorgverzekering

U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.

zorg ico

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.

De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?

Basisverzekering kiezen

 

zorg ico

Aanvullende verzekering

Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.

Aanvullende verzekering kiezen

 

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Terug naar boven