Contact
Mijn UnitedConsumers

Diabetes type 2 symptomen, oorzaak en behandeling

Diabetes type 2 komt bij ruim een miljoen mensen in Nederland voor. Het is belangrijk dat u in het voorstadium diabetes type 2 symptomen herkent. Maar wat zijn dan diabetes type 2 symptomen? Wat is de oorzaak en hoe het zit met de behandeling? Is diabetes type 2 bovendien te genezen?

 

info Wat is diabetes type 2?

Met diabetes type 2 heeft uw lichaam te weinig insuline. Dit is een hormoon dat uw bloedsuikerspiegel onder controle houdt. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam bovendien niet goed meer op insuline, waardoor er te veel suiker in het bloed achterblijft - en dat is gevaarlijk voor uw gezondheid. Op langere termijn is het namelijk schadelijk voor onder andere het hart, de nieren, de ogen en de voeten. Door diabetes type 2 in een vroeg stadium te ontdekken, en u zich goed te houden aan de behandeling, kunt u prima leven met diabetes type 2. 

Diabetes type 2

Het verschil tussen diabetes type 2 en 1

Diabetes type 2 komt veel meer voor in Nederland dan diabetes type 1. Vroeger werd diabetes type 2 ook wel 'ouderdomsdiabetes' genoemd. Later bleek deze term niet juist, omdat diabetes type 2 ook erfelijk kan zijn en het kan worden veroorzaakt door een ongezonde leefstijl - dus ook op jonge leeftijd. Bij diabetes type 2 is het lichaam overgevoelig voor insuline en krijgt u, naast medicatie, vaak advies wat betreft voeding en beweging. 

Bij diabetes type 1 maakt uw lichaam te weinig insuline aan. Bovendien vernielt uw afweersysteem de eigen cellen die insuline aanmaken. Daarom moet u bij diabetes type 1 altijd insuline inspuiten of een insulinepomp dragen.


 

vergrootglas Diabetes type 2 oorzaak

Wat precies de oorzaak van diabetes type 2 is, blijft tot op heden niet zeker. Diabetes type 2 komt veel voor bij ouderen en het kan erfelijk zijn. U loopt ook meer risico op diabetes type 2 als u een ongezonde leefstijl heeft. Denk hierbij aan roken, ongezond eten, weinig lichaamsbeweging en overgewicht. En heeft u, of uw moeder, in het verleden zwangerschapsdiabetes gehad, dan heeft u ook een grotere kans op diabetes type 2. Daarnaast brengt een hoge bloeddruk en een vetstofwisselingsstoornis vaak een hoger risico met zich mee. 


 

symptomen Voorstadium diabetes type 2 symptomen 

Het voorstadium van diabetes heet ook wel prediabetes. In dit stadium kunt u er nog voor zorgen dat het zich niet verder ontwikkelt tot diabetes type 2. Prediabetes is te herkennen aan een te hoge bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk en cholesterolgehalte. Maar als u dit niet weet, hoe herkent u dan diabetes type 2 symptomen?

  • U heeft veel jeuk.
  • U heeft vaak dorst.
  • U moet regelmatig plassen.
  • U voelt zich oververmoeid.
  • U ziet vaak slecht of wazig.
  • Wondjes en sneetjes genezen slecht.
  • U heeft een zoete smaak in de mond.

 

persoon Hoe kan ik diabetes type 2 voorkomen?

Als u in een vroeg stadium diabetes 2 symptomen herkent, dan is het mogelijk om diabetes te voorkomen. Diabetes voorkomen doet u door uzelf een gezonde leefstijl aan te meten, met voldoende beweging, een gezond gewicht én voeding. 

Bent u te zwaar? Dan is het goed om af te vallen

Personen met overgewicht, met name met veel vet rondom de buik, hebben een hoger risico op diabetes type 2. Het is daarom belangrijk dat u een gezond gewicht bereikt én behoudt. Dit doet u door gezond te eten en meer te bewegen. 

Meer bewegen voor een gezonder lichaam

Beweging en sport is niet alleen belangrijk voor als u wilt afvallen. Meer beweging zorgt er ook voor dat uw lichaam beter reageert op insuline. Dit betekent niet dat u ineens fanatiek moet gaan sporten. Minimaal 2,5 uur per week fietsen, wandelen, het huishouden doen of in de tuin werken is ook al voldoende. Daarnaast is het verstandig om twee keer in de week spierversterkende oefeningen te doen.

Diabetes type 2 voorkomen met voeding

Gezond eten is belangrijk om diabetes type 2 te voorkomen. Zo is het belangrijk dat u slechte koolhydraten (zetmeel en suikers) zoveel mogelijk vermijdt. Uw lichaam zet deze namelijk om in glucose - oftewel suikers.

Ook is het essentieel om suikerhoudende frisdranken en sap te laten staan en kunt u onbewerkt rood vlees (vanaf 100 gram) of vleeswaren (vanaf 50 gram) het beste uit uw dieet weglaten. Daarnaast hangt bier bij mannen en sterke drank bij vrouwen samen met een hoger risico.

Volkoren graanproducten, groene bladgroenten, fruit, koffie en yoghurt zijn producten die niet alleen goed zijn om af te vallen - ze hangen ook nog eens samen met een verlaagd risico op diabetes type 2. Volgens het Voedingscentrum verkleint het eten van producten met een lagere glycemische index de kans op diabetes type 2. 


 

dokter Wanneer met diabetes type 2 naar de huisarts?

Als u de eerdergenoemde diabetes type 2 symptomen herkent, dan is het verstandig om een afspraak met uw huisarts te maken. De huisarts kan met een bloedsuikertest vaststellen of u inderdaad diabetes type 2 heeft. Is dit het geval, dan bespreekt de huisarts de vervolgstappen met u. 

Ook kan de huisarts u leren zelf uw bloedsuiker te meten. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om bij diabetes type 2 zelf insuline in te spuiten. De huisarts laat u zien hoe u dit zelf kunt doen.

Controle diabetes type 2

Bij diabetes type 2 zult u regelmatig op controle gaan bij de huisarts, namelijk zo'n 4 keer per jaar. Eén keer per jaar voert de huisarts een uitgebreidere controle uit. Na de controle kan mogelijk uw behandeling worden aangepast.

Soms is er wel eens een extra controle nodig, bijvoorbeeld als uw bloedsuiker te hoog is, u ziek bent of als u recentelijk met een medicijn bent gestart. Gaat alles helemaal goed? Dan kan de huisarts voorstellen dat u één keer in de zes maanden langskomt.   


 

zorg Diabetes type 2 behandeling

De behandeling van diabetes type 2 bestaat uit gezonde voeding, voldoende beweging maar ook medicatie. Zoals eerder gezegd, controleert de huisarts u regelmatig. Ziet de huisarts dat uw bloedsuiker lastig onder controle te krijgen is? Dan kunt u worden doorverwezen naar een internist.

Diabetes type 2 behandeling internist

Een internist onderzoekt waarom uw bloedsuiker zo hoog blijft. De internist doet dit door u vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek uit te voeren. Zo wordt er gekeken naar uw bloeddruk en hartslag, het gevoel in uw voeten, de plekken waar u insuline spuit, u wordt gewogen en uw bloed en urine worden onderzocht. Soms is er een hartfilmpje nodig. 

Aan de hand van het onderzoek, kan de internist andere medicatie of een andere dosering voorschrijven. Ook kunt u hulp krijgen om uw leefstijl te verbeteren, zoals meer bewegen, afvallen en stoppen met roken.

Diabetes type 2 medicatie

Medicatie van diabetes type 2 bestaat vaak uit medicijnen voor cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker. Daarnaast moet u in sommige gevallen ook bij diabetes type 2 insuline inspuiten. 

Is diabetes type 2 te genezen?

Wie zich goed houdt aan een gezonde leefstijl, kan ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. Het kan dan zelfs zo zijn dat u zonder medicatie een stabieler en lager bloedsuiker blijft houden. Dit heet ook wel 'diabetes type 2 omkeren' of 'remissie'.

Een medicijn-vrij zonder klachten is fijn. Maar wie vervolgens weer terugvalt in oude, ongezonde gewoontes, kan weer last krijgen van te hoge bloedsuiker. Eigenlijk is diabetes type 2 daarom niet helemaal te genezen. 


 

Diabetes type 2 dieet Diabetes type 2 dieet

Het klinkt misschien cliché, maar ook met diabetes type 2 is het goed om als basis de Schijf van Vijf aan te houden. Er is eigenlijk niet één ideale hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vet in het dieet van iemand met diabetes type 2. Het dieet kan daarom op veel verschillende manieren worden ingevuld - afhankelijk van de voorkeuren van de persoon.

Er zijn een aantal punten waar u met diabetes type 2 extra op moet letten:

  • Het is belangrijk dat u regelmatig eet, zodat de koolhydraten gelijkmatig binnenkomen. 
  • Als u af wilt vallen, beperkt u uw vet- en koolhydraatinname.
  • Wees ook zuinig op toegevoegde suikers. 
  • Eet gezonde producten met veel vezels.

Tip! Een diëtist is iemand die u hiermee het beste kan helpen. Zo kan een diëtist u leren de juiste voeding te kiezen, of diabetes type 2 dieet recepten geven. 


 

munt Diabetes type 2 en uw zorgverzekering

Met diabetes type 2 gaat u regelmatig naar de huisarts, schakelt u mogelijk de hulp in van een diëtist of heeft u diabetesmateriaal nodig. Heeft u met diabetes type 2 medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk graag weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering. Dat zit als volgt:

zorgkoffer

Huisartsen- en ziekenhuiszorg

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts of het ziekenhuis, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

dietist

Diëtist

Vanuit de basisverzekering kunt u 3 uur per jaar voedingsadvies vergoed krijgen. Hierbij gaat het om voorlichting over voeding en eetgewoonten met een medisch doel.

Voor zorg bij de diëtist geldt het eigen risico indien u 18 jaar of ouder bent. Is het dieetadvies onderdeel van een zorgprogramma? Dan geldt er geen eigen risico.

Indien u meer dan 3 uur voedingsadvies op jaarbasis nodig heeft, dan kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Vergoeding diëtist

 

zorgkoffer

Diabetesmateriaal

Het diabetesmateriaal dat u nodig heeft, wordt volledig uit de basisverzekering vergoed. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor diabetesmateriaal.

Vergoeding diabetesmateriaal


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Zwangerschapsdiabetes
Gezonde levensstijl
Diabetes type 1

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Thuisarts.nl en Diabetesfonds.nl