Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is eczeem en hoe kunt u eczeem behandelen?

Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken. En dat kan best vervelend zijn! Hoe ontstaat eczeem eigenlijk en wat kunt u doen tegen eczeem? Wij helpen u graag een handje!


 

info Wat is eczeem?

Eczeem is een oppervlakkige huidaandoening en valt onder de overkoepelende huidaandoening dermatitis. Door eczeem krijgt u een ontstekingsreactie van de huid die jeuk, huiduitslag en roodheid kan veroorzaken. Bij eczeem kunt u dus last hebben van plekken op uw huid; dit kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes zijn.

Vooral jonge kinderen hebben last van eczeem, maar het kan ook op een latere leeftijd ontwikkelen. Eczeem komt vaak voor en kan erfelijk zijn.

eczeem


 

soorten eczeem Soorten eczeem herkennen

Er zijn verschillende soorten eczeem, sommige zijn chronisch en andere vormen zijn slechts kortdurend. Deze vormen van eczeem verschillen in ernst en symptomen. U kunt deze soorten eczeem herkennen: 

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is de meest bekende vorm van eczeem en komt veel voor. Deze chronische eczeem ontstaat door een veranderende samenstelling van talg in uw huidklieren.

Atopisch of constitutioneel eczeem

Mensen die last hebben van erfelijke eczeem, hebben vaak atopisch eczeem. Bij kinderen komt dit vaak voor in de knielholte, aan de elleboog of op het gezicht.

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem is een bijzondere vorm van eczeem die u herkent aan blaasjes of blaren. Dit type eczeem komt voornamelijk voor op uw handen en voeten.

Kapperseczeem

Ruim 4 op de 10 kappers heeft weleens te maken met kapperseczeem op hun handen. Dit is een ontstekingsreactie als gevolg van herhaalde irritatie.

Contacteczeem

Contacteczeem ontstaat door een reactie van de huid op irriterende stoffen of door een allergie. Vaak hebben mensen met een gevoelige huid last van contacteczeem.

Hypostatisch eczeem

Heeft u last van aderfalen, zoals spataders? Dan kan het voorkomen dat u last heeft van hypostatisch eczeem. Het eczeem zit dan ook uitsluitend op de onderbenen.

Clownseczeem

Clownseczeem kunt u herkennen aan droge lippen en roodheid rondom de mond. Ook kunt u last hebben van rode pukkeltjes bij uw mond.

Berg bij baby's

Berg bij baby's is een relatief onschuldige huidaandoening die u herkent aan vettige en gele schilfers op de hoofdhuid. Berg komt bij baby's vaak voor.

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is niet echt een eczeem. Het is namelijk een vorm van voetschimmel dat voornamelijk voorkomt bij mensen die vaak in het zwembad komen.

Wintereczeem

In de winter kan uw huid uitdrogen. Hierdoor kan eczeem ontstaan. Dit type eczeem is te herkennen aan schilfers op uw huid tijdens de winterperiode.

Warmte-eczeem

Dit type eczeem is een eczeem dat voorkomt wanneer de temperaturen oplopen. Het wordt ook wel gezien als warmte-uitslag bij zweetkanalen.

Zonne-eczeem

Zonne-eczeem kan ontstaan door zonneallergie. Uw huid reageert dan overgevoelig en hierdoor kunnen kleine, jeukende bultjes of blaasjes (eczeem) ontstaan.


 

vergrootglas Oorzaken van eczeem

De oorzaak van eczeem ligt vaak aan het soort eczeem. Wel is het over het algemeen te zeggen dat eczeem vaker in de wintermaanden voorkomt. Dit komt doordat de temperaturen buiten koud zijn, en de verwarming binnen hoger wordt gezet. Hierdoor is de lucht in huis een stuk droger en dat kan zorgen voor huidirritaties. 


 

persoon Kan ik zelf eczeem behandelen?

U kunt eczeem of een geïrriteerde huid vaak niet voorkomen. Sommige mensen zijn nu eenmaal vatbaarder voor eczeem dan anderen. Toch kunt u een aantal dingen zelf doen om eczeem een beetje te verhelpen, namelijk:

  • Probeer niet te heet en te lang te douchen. Gebruik daarnaast een neutrale of hypoallergene douchegel.
  • Krab niet aan het eczeem. Krabben maakt het eczeem en de jeuk erger.
  • Draag beschermende kleding van katoen als u de kou in gaat.
  • Gebruik geen huidproducten met parfum of alcohol.
  • Ga niet onder de zonnebank.

 

huisarts Wanneer naar de huisarts met eczeem?

Als u erge last heeft van het eczeem en bovengenoemde adviezen niet werken, kunt u terecht bij uw huisarts. De huisarts zal dan nagaan waardoor het eczeem is ontstaan. Is het eczeem ontstaan door een allergische reactie? Dan kan de huisarts aanvullend onderzoek doen.

Soms zal de huisarts ook kijken of u ergens huidschimmel heeft. Wanneer u een huidschimmel heeft, kan de huisarts u hiervoor een behandeling geven. Het eczeem kan daardoor ook weggaan.  


 

munt Eczeem en de vergoeding van uw zorgverzekering

Als uw eczeem om medische hulp vraagt, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Het is mogelijk dat u een crème voorgeschreven krijgt om uw eczeem te verlichten. Welke behandeling het beste is voor uw situatie, zal de huisarts met u bespreken.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Allergische reactie
Allergie

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Gezondheidsplein.nl en Thuisarts.nl