Gehoorschade is permanent en helaas kunt u het niet ongedaan maken. In dit dossier leest u waaraan u een gehoorbeschadiging herkent, hoe het veroorzaakt wordt en wat u zelf kunt doen. Daarnaast is het belangrijk om te weten wanneer u medische hulp moet inschakelen en wat er mogelijk vergoed wordt door uw zorgverzekering.
In het oor zitten heel fijne haarcellen die trillingen (geluid) doorgeven aan de gehoorzenuw. Iedere haarcel geeft een eigen, unieke toonhoogte door. Door blootstelling aan harde geluiden raken de haarcellen echter beschadigd. Er worden dus minder toonhoogtes doorgegeven, met als gevolg dat men minder goed geluiden van elkaar kan onderscheiden. Er is dan sprake van een gehoorbeschadiging.
Bij gehoorschade neemt het gehoor af. Dat u geluiden steeds minder goed hoort, is dan ook één van de belangrijkste symptomen van een gehoorbeschadiging. De meest voorkomende kenmerken van gehoorschade zijn:
Gehoorschade wordt veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan lawaai. Ook korte, harde geluiden kunnen tot een gehoorbeschadiging leiden. Er is een verband tussen geluidsniveau en de blootstellingduur aan geluid: hoe langer u naar harde geluiden luistert, hoe groter de kans op gehoorschade. En hoe harder het geluid, hoe minder lang u hieraan blootgesteld kunt zijn zonder last te krijgen van gehoorverlies. Veelvoorkomende oorzaken van gehoorschade zijn:
Een gehoorbeschadiging is helaas niet te genezen, maar wel te voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat u uzelf beschermt tegen (te) harde geluiden:
Als u gehoorschade heeft opgelopen, is dit heel vervelend. Aan de schade zelf is helaas niets te doen, maar u kunt wel een aantal stappen ondernemen om te blijven horen:
Heeft u medische zorg nodig om uw gehoorschade te beperken? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Als uw gehoorverlies minimaal 35 dB bedraagt, krijgt u uit de basisverzekering een vergoeding voor een gehoorapparaat of een ander hulpmiddel.
Voor deze vergoeding betaalt u een eigen risico en een eigen bijdrage. Dit laatste kan vergoed worden uit een aanvullende verzekering. In diverse aanvullende verzekeringen is een budget voor hulpmiddelen opgenomen dat u hiervoor kunt gebruiken.
Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.
Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.
De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?
Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.
Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.