Contact
Mijn UnitedConsumers

Gehoorschade en perceptief gehoorverlies

Gehoorverlies komt door gehoorschade. Slechthorendheid is permanent en het is daarom belangrijk dat u uw oren goed beschermt! Wat is perceptief gehoorverlies? En wat kan ik doen aan gehoorbeschadiging? Wij vertellen alles over gehoorschade en wat uw zorgverzekering precies vergoedt. 

 

info Wat is gehoorschade?

Gehoorschade komt door de beschadiging van fijne haarcellen. Deze haarcellen geven trillingen (geluid) door aan de gehoorzenuw. Iedere haarcel is verantwoordelijk voor een eigen, unieke toonhoogte. Raken deze haarcellen beschadigd? Dan worden er minder toonhoogtes doorgegeven, waardoor u minder goed geluiden van elkaar kunt onderscheiden. Er is dan dus sprake van gehoorverlies. Gehoorschade kan gepaard gaan met oorsuizen of piepjes. Dit heet ook wel tinnitus. 

Gehoorschade

Perceptief gehoorverlies

Gehoorschade kan ontstaan door een beschadiging aan het perceptief waarnemingsdeel, oftewel het gedeelte bij het slakkenhuis. Dit heet dan ook perceptief gehoorverlies. Perceptief gehoorverlies wordt veroorzaakt door een gehoortrauma. En wanneer het slakkenhuis beschadigd raakt, of als er een scheurtje in het ronde venster komt, kunt u zelfs helemaal doof worden.

Conductief gehoorverlies

Bij conductief gehoorverlies is er schade ontstaan aan het geleidingsdeel van het oor, zoals in het middenoor of in het trommelvlies. Dit kan gebeuren als u een chronische middenoorontsteking heeft en last heeft van een loopoor, maar het kan ook komen door een verkoudheid, schedeltrauma of een ooroperatie.       


 

symptomen Heb ik gehoorschade?

Hoort u piepjes en suizen? Praat u zelf hard en kunt u de gesprekken niet meer goed volgen? Heeft u problemen met het voeren van een telefoongesprek? Dan kunt u te maken hebben met gehoorschade. 

Gehoorverlies kan er ook voor zorgen dat u moeite heeft met het lokaliseren van de geluidsbron. U zet de tv en radio constant harder en u vraagt mensen vaak of zij hun zin willen herhalen.


 

vergrootglas Oorzaken gehoorschade

De meest bekende boosdoener is natuurlijk langdurige blootstelling aan hard geluid. Maar wat veel mensen niet weten is dat een hele korte harde klap, zoals een schot van een geweer of een container die neerstort, ook tot gehoorbeschadiging kan leiden. 

Gehoorschade dB

Geluiden tussen de 80 en 120 decibel (dB) kunnen gehoorschade veroorzaken. 120 decibel kan zelfs direct gehoorbeschadiging veroorzaken. Er is wel een verband tussen geluidsniveau en de blootstellingduur aan geluid: hoe langer u naar harde geluiden luistert, hoe groter de kans op gehoorschade. En hoe harder het geluid, hoe minder lang u hieraan blootgesteld kunt zijn zonder last te krijgen van gehoorverlies.

Gehoorschade door een ziekte of aandoening

Maar hard geluid is niet het enige wat gehoorverlies kan veroorzaken. Er zijn namelijk bepaalde ziektes of aandoeningen die perceptief gehoorverlies kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan diabetes, de ziekte van Meniere, multiplesclerose en een verminderde nierfunctie. Ook de bof, meningitis en de griep kunnen gehoorverlies veroorzaken. U kunt ook te maken hebben met gehoorverlies na een oorontsteking. 


 

persoon Wat kan ik zelf doen aan gehoorverlies?

Gehoorbeschadiging is helaas niet te genezen, maar u kunt verdere schade natuurlijk wel voorkomen. Het is belangrijk dat u uzelf beschermt tegen (te) harde geluiden:

Professionele oordoppen

Doe oordoppen in als u een concert bezoekt. En als u regelmatig naar concerten en festivals gaat, dan is het een goed idee om professionele oordoppen op maat te laten maken. Maak ook gebruik van gehoorbescherming als u machines gebruikt die veel geluid produceren. Neem contact op met een audicien voor de mogelijkheden.

Beperk uw blootstelling aan hard geluid

Begrens het geluidsniveau van uw telefoon of MP3-speler, al helemaal als u oordopjes of een koptelefoon op heeft. Gebruik een app die bijhoudt wanneer u aan uw maximale geluidsdosis zit. Bij sommige merken smartphones zit dit er automatisch op. 


 

zorgverlener Wanneer moet ik met gehoorverlies naar de huisarts?

Gehoorschade kan, naast blootstelling aan hard geluid, ook te maken hebben met een onderliggende ziekte of aandoening. Soms krijgt u last van tinnitus door stress of vernauwing van de bloedvaatjes. Wilt u graag laten onderzoeken waar het gehoorverlies vandaan komt? Neem dan contact op met uw huisarts.

Let op! Zoek direct hulp als u plotseling lijdt aan plotselinge doofheid. Soms wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Goed om te weten: bij plotselinge doofheid mag u geen autorijden

Behandeling gehoorverlies

Als u gehoorschade heeft opgelopen, is dit heel vervelend. Aan de schade zelf is helaas niets te doen, maar u kunt wel een aantal stappen ondernemen om te blijven horen:

 • De eerste stap is om een gehoortest te doen om de mate van het gehoorverlies vast te stellen.
 • Laat indien nodig een gehoorapparaat aanmeten. Met een gehoorapparaat kunt u weer beter horen. En er zijn zelfs gehoorapparaten de tinnitus verminderen.

 

munt Gehoorschade en uw zorgverzekering

Heeft u medische zorg nodig om uw gehoorschade te beperken? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Hoorhulpmiddelen

Als uw gehoorverlies minimaal 35 dB bedraagt, krijgt u uit de basisverzekering een vergoeding voor een gehoorapparaat of een ander hulpmiddel.

Voor deze vergoeding betaalt u een eigen risico en een eigen bijdrage. Dit laatste kan vergoed worden uit een aanvullende verzekering. In diverse aanvullende verzekeringen is een budget voor hulpmiddelen opgenomen dat u hiervoor kunt gebruiken.

Vergoeding hoorhulpmiddelen


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Wilt u een goedkope basisverzekering afsluiten? Dan bent u bij ons aan het juist adres! Kies voor een basisverzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang tot 5% korting op uw nieuwe basisverzekering.

Uw voordelen
 

 • Tot 5% korting op de basisverzekering.
 • 15% korting op onze aanvullende verzekeringen.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Basisverzekering kiezen

 

USP's


Goedkoopste basisverzekering

UC Bewuste Keuze
Naturapolis


 

 • Voldoende keuze in zorgverleners  vraagteken
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 65% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

 

€ 114,90 per maand

Meer over UC Bewuste Keuze

 

 USP's


Uitgebreide basisverzekering

UC Ruime Keuze
Naturapolis


 

 • Ruime keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 80% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 126,02 per maand

Meer over UC Ruime Keuze

 

USP's


Complete basisverzekering

UC Eigen Keuze
Restitutiepolis


 

 • Vrije keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van het marktconform tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 135,28 per maand

Meer over UC Eigen Keuze


Onze klanten beoordelen ons
gemiddeld met een 9,3!

stersterstersterster kwart

"Wij zijn al 50 jaar verzekerd bij VGZ. En ruim 8 jaar via UnitedConsumers."

Albert

 

sterstersterdriekwart

"Ik ben de afgelopen jaren zeer tevreden geweest dus blijf ik bij UnitedConsumers."

P. van Maurik 

 

10 stersterstersterdriekwart

"Het sparen is heel fijn! Al diverse familieleden op de hoogte gebracht van de service."

M. Ybeles Smit


Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Wilt u een aanvullende verzekering afsluiten? Kies voor een aanvullende verzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang 15% korting op uw aanvullende verzekering. Bovendien krijgt u altijd een gratis tandongevallenverzekering bij uw aanvullende verzekering. 

aanvullende verzekering

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering bent u verzekerd voor zorgkosten die niet door de basisverzekering vergoed worden. Denk aan een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve zorg en brillen of lenzen.

> Bekijk aanvullende verzekeringen

 

tandartsverzekering

Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is een interessante uitbreiding van uw zorgverzekering als u verwacht dat u extra tandzorg nodig heeft. Vanuit de tandartsverzekering worden vergoedingen geboden voor bijvoorbeeld periodieke controles en de mondhygiëniste.

> Bekijk tandartsverzekeringen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Meer over audiologische zorg
Hoortoestellen
Hulpmiddelen

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Thuisarts.nl en Erasmusmc.nl 

Terug naar boven