Pijn in de knokkels, hand, pols of voeten? Dat is vervelend. Want pijnlijke gewrichten kunnen u erg beperken in het dagelijks leven. Wat is (SI) gewrichtspijn? Hoe wordt gewrichtspijn veroorzaakt en wat kunt u er zelf aan doen? Hoe zit het daarnaast met de vergoeding van uw zorgverzekering? In dit gezondheidsdossier leest u alles over gewrichtspijn.
Het gewricht is de verbinding tussen twee botten. Eigenlijk is het te vergelijken met een scharnier van een deur. Het verschil is dat onze 'scharnieren' zijn verbonden met spieren, waardoor we simpel gezegd kunnen bewegen.
Door slijtage, overbelasting, een ongeval of een ontsteking kunt u pijnlijke gewrichten krijgen - oftewel gewrichtspijn. U kunt gewrichtspijn voelen in één of meerdere gewrichten en het is vaak goed te behandelen. Daarover vertellen wij u later meer.
Ervaart u pijn of stijfheid in een gewricht? Kunt u deksels van potjes of de kraan lastig opendraaien? Heeft u moeite om tassen op te tillen? Dan kunt u last hebben van gewrichtspijn. Andere symptomen zijn dat u 's nachts wakker wordt van de pijnlijke gewrichten of niet kunnen slapen. Ook kunt u vaak moeilijk aangeven waar de pijn precies zit, omdat de pijn uitstraalt naar spieren.
Er zijn verschillende vormen van gewrichtspijn, zoals bijvoorbeeld SI-gewricht pijn. Ook kunt u pijn in de knokkels voelen en pijn in de hand of pols ervaren. U kunt ook pijn in de gewrichten van uw voeten hebben. Gewrichtspijn is onder te delen in chronische en niet-chronische gewrichtspijn. Wij lichten dit verder aan u toe.
SI gewricht pijn is een vorm van lage rugpijn. SI is een afkorting van het Sacro-iliacaal gewricht en het zit tussen het heiligbeen en de bekken in. De pijn voelt u vaak aan één kant, maar soms ook aan beide kanten van uw onderrug of bilregio. Soms kan SI-gewricht pijn uitstralen naar uw bovenbeen, voet of lies.
U kunt last hebben van een vorm van reuma, wat eigenlijk betekent dat u ontstekingen heeft in het gewricht. Ook kunt u artrose, oftewel slijtage aan uw gewrichten, hebben. U kunt zich wel voorstellen dat zowel reuma als artrose kunnen zorgen voor zeer pijnlijke gewrichten.
Niet-chronische gewrichtspijn is eigenlijk het scheuren, ontwrichten of verstuiken van spieren, pezen of het gewricht zelf. Dit komt vaak door een verkeerde beweging of ongeval. Het gewricht kan hierdoor niet meer normaal bewegen en wordt dik en/of rood. Dit resulteert natuurlijk in pijn in het gewricht.
Gewrichtspijn is eigenlijk het gevolg van een ziekte of aandoening. Pijnlijke gewrichten kunnen daarom dus meerdere oorzaken hebben. Waardoor kunt u pijn in de gewrichten voelen?
Ontstekingen in het gewricht, bijvoorbeeld wanneer u een vorm van reuma heeft, kunnen erg pijnlijk zijn. Het gewricht voelt dan warm aan, is pijnlijk, dik, rood en opgezwollen. Hierdoor kan bewegen lastig zijn.
Slijtage van de gewrichten, zoals bij artrose, kan stijfheid en pijn in de gewrichten veroorzaken. De klachten van gewrichtspijn bij artrose zijn vaak 's ochtends het ergst wanneer u uw gewrichten weer voor het eerst gebruikt. Dit heet ook wel startpijn. De pijn neemt vaak na een half uurtje weer af.
Een blessure aan het gewricht door een val, stoot of ongeval kan ook gewrichtspijn veroorzaken. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Zo niet, of is de pijn te erg, dan kunt u het beste hulp inschakelen van de huisarts.
Wanneer u overgewicht heeft, kan dit ervoor zorgen dat u uw gewrichten overbelast. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld pijnlijke knieën of enkels krijgen. Maar u overbelast uw gewrichten ook als u heel vaak dezelfde bewegingen maakt. Een goed voorbeeld hiervan is een muisarm.
Pijnlijke gewrichten zijn vervelend en daarom wilt u er zo snel mogelijk vanaf zijn. U kunt het volgende doen om de klachten te verminderen:
Het is belangrijk om gezond te eten. Vitamine C draagt bijvoorbeeld bij aan het versterken van uw kraakbeen. En heeft u overgewicht? Dan kan gezonde voeding u helpen om een paar kilootjes kwijt te raken. Zo zorgt u ervoor dat u uw gewrichten ontlast.
Zeker bij overbelasting van het gewricht is het goed om rust te nemen. Vaak wordt wel aangeraden om te blijven bewegen en niet te lang stil te zitten. Ook een goede nachtrust is erg belangrijk. Tijdens uw slaap heeft uw lichaam de kans zich te herstellen.
U kunt paracetamol innemen, maar let daarbij wel op de juiste dosering. Uw huisarts kan u eventueel ook andere pijnstillers voorschrijven.
Uw huisarts kan u NSAID-gel voorschrijven. Dit is een vloeibaar middel dat zowel ibuprofen als diclofenac bevat. Als u dit (zoals voorgeschreven) op uw pijnlijke gewrichten smeert, dan verlicht het de pijn. Bij verkeerd gebruik of overgevoeligheid kan de gel de huid irriteren.
Uiteraard brengt u een bezoekje aan de huisarts of huisartsenpost als u een ongeval heeft gehad en daardoor pijnlijke gewrichten heeft. Maar ook bij langdurige gewrichtspijn, waarbij de oorzaak niet duidelijk is, kunt u het beste even langs de huisarts gaan. De huisarts kan u helpen de oorzaak te achterhalen.
Het is daarnaast ook slim om naar de huisarts te gaan als u zelf met een paracetamol de pijn niet onder controle krijgt. De huisarts kan u (tijdelijk) andere pijnstillers voorschrijven.
Let op! Ga direct naar de huisarts of huisartsenpost als u naast gewrichtspijn ook last heeft van koorts, misselijkheid of als u zich ziek voelt.
Hoe gewrichtspijn behandeld wordt, hangt af van de klachten en de oorzaak van gewrichtspijn. Heeft u bijvoorbeeld gewrichtspijn doordat u veel achter de computer zit, of heeft u intensief gesport en vermoedt u een blessure? In dat geval is begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut wellicht nodig om uw klachten te behandelen.
Maar bij chronische aandoeningen, zoals reuma of artrose, kan een andere behandeling en medicatie nodig zijn. In dat geval zal u door uw huisarts worden doorverwezen naar een specialist.
De SI-gewricht pijn behandeling bestaat in eerste instantie uit fysiotherapie en het gebruik van medicatie en injecties. Ook door het dragen van een bekkenband kan de pijn minder worden. Als u toch veel pijn blijft houden, kan een operatie nodig zijn om het SI gewricht te stabiliseren en fuseren.
Heeft u medische zorg nodig om van uw gewrichtspijn af te komen? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts om uw gewrichtspijn te onderzoeken, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.
Er zijn echter wel uitzonderingen. Wanneer u een chronische aandoening of chronisch ziek bent (bijvoorbeeld artrose heeft aan uw heup- of kniegewricht), dan krijgt u de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.
Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels voor de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering.
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
> Bekkeninstabiliteit
> Artrose
> Reuma
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: Thuisarts.nl en Gezondheidsnet.nl