Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Gewrichtspijn herkennen en behandelen

Tijdelijk of chronisch pijn aan uw gewrichten, zoals pijnlijke gewrichten in uw handen, is zeer vervelend. Wat zijn eventuele symptomen en oorzaken en welke zorg wordt vergoed vanuit uw zorgverzekering? Wij leggen het u graag uit op deze pagina.

info Wat is gewrichtspijn?

Het gewricht is de verbinding tussen twee botten, waardoor u kunt bewegen. Grote gewrichten vindt u bijvoorbeeld in uw knie, heup, ellenboog en uw schouder. De kleinere gewrichten bevinden zich bijvoorbeeld in uw voeten, vingers en tussen uw rug. Bij gewrichtspijn kan een (of meerdere) van deze gewrichten pijnlijk en/of gezwollen aanvoelen.


 

symptomen Symptomen gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kunt u pijn in de knokkels van uw hand hebben, maar ook een zeurende pijn in de pols komt vaan voor. De symptomen van gewrichtspijn kunnen vanzelf verminderen, maar ze kunnen ook erger worden. Afhankelijk van de oorzaak, komen de volgende symptomen vaak voor bij gewrichtspijn:

 • Stijfheid van het gewricht.
 • Een zwelling in en rondom het gewricht.
 • De pijn straalt uit naar andere lichaamsdelen in de buurt, waardoor de plek moeilijk aan te wijzen is.
 • Pijnlijke gewrichten (bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten in de handen of een zeurende pijn in de pols).

 

vergrootglas Oorzaken gewrichtspijn

Gewrichtspijn is geen ziekte of aandoening en kan dus verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken van gewrichtspijn zijn:

 • Een blessure aan het gewricht.
 • Overbelasting van het gewricht.
 • Slijtage van de gewrichten (bijvoorbeeld wanneer u artrose heeft).
 • Ontstekingen in het gewricht (bijvoorbeeld wanneer u een vorm van reuma heeft).

 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Er is niets zo vervelend als rondlopen met pijn. Daarom wilt u waarschijnlijk zo snel mogelijk van uw gewrichtspijn af zijn. U kunt het volgende doen om de klachten te verminderen:

 • Neem voldoende rust.
 • Vermijd taken die uw klachten verergeren.
 • U kunt paracetamol innemen. Let daarbij wel op de juiste dosering.
 • U kunt kalmerende gel, bijvoorbeeld Diclofenac, smeren op de plek waar u pijn ervaart. Dit is een middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten.

 

zorg Wanneer hulp inschakelen?

In sommige gevallen is het verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts. Ook wanneer u twijfelt over uw klacht is het aan te raden om medisch advies in te winnen. Maak in ieder geval een afspraak bij de huisarts wanneer u de volgende symptomen heeft:

 • De huid rondom het gewricht wordt rood.
 • De huid rondom het gewricht voelt warm aan.
 • Naast gewrichtspijn heeft u ook last van koorts, misselijkheid of u voelt zich ziek.

Hoe gewrichtspijn behandeld wordt, hangt af van de klachten en de oorzaak van gewrichtspijn. Heeft u bijvoorbeeld gewrichtspijn doordat u veel achter de computer zit, of heeft u intensief gesport en vermoedt u een blessure? In dat geval is begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut wellicht nodig om uw klachten te behandelen.


 

munt Vergoeding

Heeft u medische zorg nodig om van uw gewrichtspijn af te komen? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts om uw gewrichtspijn te onderzoeken, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Fysiotherapie

Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.

Er zijn echter wel uitzonderingen. Wanneer u een chronische aandoening of chronisch ziek bent (bijvoorbeeld artrose heeft aan uw heup- of kniegewricht), dan krijgt u de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels voor de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering.

Vergoeding fysiotherapie

 


 

service Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


 

zorg ico Uw zorgverzekering

U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.

zorg ico

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.

De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?

Basisverzekering kiezen

 

zorg ico

Aanvullende verzekering

Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.

Aanvullende verzekering kiezen

 

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Terug naar boven