Contact
Mijn UnitedConsumers

Hartkloppingen, onregelmatige hartslag en overslaand hart

Hartkloppingen (palpitaties) voelen onprettig, maar zijn meestal ongevaarlijk. U kunt soms wel een angstig gevoel krijgen van een onregelmatige hartslag. Maar hoe weet u of u last van hartkloppingen heeft of van iets anders? En hoe kunt u hartkloppingen voorkomen of stoppen en wanneer schakelt u hulp in? Wij helpen u!

 

info Wat zijn hartkloppingen?

Met hartkloppingen (palpitaties) bedoelen we het plotseling overslaan, bonzen, versnellen of onregelmatig worden van de hartslag. Veel mensen hebben wel eens last van hartkloppingen en in de meeste gevallen is er niets aan de hand. Een onregelmatige hartslag gaat meestal vanzelf weer over. 

Soms heeft u hartkloppingen in uw keel, in bed in rust, na het eten of ervaart u hartkloppingen in de overgang. Hartkloppingen kunnen met stress te maken hebben, maar er kan in sommige gevallen ook een medische oorzaak zijn. Daarover later meer!

Hartkloppingen


 

symptomen Hoe voelen hartkloppingen?

U voelt zich ongemakkelijk, misschien een beetje angstig en weet daarom niet zo goed of u last heeft van hartkloppingen of niet. Begrijpelijk! Hoe hartkloppingen precies voelen, kan namelijk per persoon verschillen. Eén ding is zeker: hartkloppingen zijn zeer onprettig.

Meestal ervaart u hartkloppingen als een snelle, onregelmatige en/of een overslaande hartslag. Bij hartkloppingen kan uw hartslag ineens anders aanvoelen, bijvoorbeeld bonzend. Als uw hart de ene keer snel en de andere keer weer langzaam gaat kloppen, spreken we over een onregelmatige hartslag. Als u hartkloppingen heeft, kunt u ook last hebben van de volgende klachten:

  • Licht gevoel in het hoofd en duizeligheid.
  • Benauwdheid, misselijkheid en hoofdpijn.
  • Sufheid en een droge mond.

Let op: Soms voelt u wel eens pijn of druk op de borst. Dan kunnen hartkloppingen wel gevaarlijk zijn. Bekijk hier wanneer u direct hulp in moet schakelen!


 

vergrootglas Hoe kunnen hartkloppingen ontstaan?

Het hart, en dus het hartritme, wordt gestimuleerd door hersenzenuwen (sympathicus en nervus vagus). De balans tussen deze twee zenuwen zorgt voor de hartslag. Als er een verstoring is van de balans, kan dit leiden tot een andere, of een onregelmatige hartslag en hartkloppingen (palpitaties). Mogelijke oorzaken van hartkloppingen kunnen zijn:

Hartritme in rust

Natuurlijk is het normaal dat uw hart sneller gaat kloppen bij inspanning. En hoewel de hartslag voor iedereen verschillend is, kan in sommige onverwachte situaties de hartslag hoger zijn dan normaal. Misschien heeft u wel eens hartkloppingen in bed gehad, bijvoorbeeld.

Vooral als u op uw linkerzij ligt, kunt u uw hart harder voelen kloppen. Dit is eigenlijk vrij normaal, maar in rust valt de hartslag ook nog eens meer op en kunt u er misschien bezorgd over raken. Hartkloppingen in rust kunnen ook duiden op stress en spanning. Twijfelt u over de oorzaak, dan kunt u altijd uw huisarts raadplegen.

Hartkloppingen stress

Heeft u veel last van stress of paniek en voelt u daardoor wel eens hartkloppingen in de keel? Dat is niet heel gek, want stress hormonen in het bloed verhogen de hartslag. En dit vormt eigenlijk een vicieuze cirkel. Want soms heeft u niet eens in de gaten dat u gestrest bent, en kunnen hartkloppingen juist een paniekerige reactie veroorzaken - met als gevolg dat uw hart dus nóg sneller gaat kloppen. 

Heeft u een angst- of paniekstoornis? Dan kunnen hartkloppingen ook vaak voorkomen. Wanneer u zo erg in paniek bent dat u gaat hyperventileren, dan is een onregelmatige hartslag niet ongewoon. 

Hartkloppingen na eten

Zwaar tafelen kan invloed hebben op uw hartslag. Uw maag moet tijdens het verwerken van eten immers goed doorbloed worden. Een verhoogde hartslag na een maaltijd is daarom niet heel gek. Hartkloppingen na het eten kunnen ook worden veroorzaakt door een allergie, waar u zich misschien niet eens bewust van was.

Hartkloppingen overgang

Wanneer u in de overgang zit, kunt u naast vervelende opvliegers ook last hebben van een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol of zelfs hartkloppingen. In de overgang heeft u daarnaast een grotere kans op hart- en vaatziekten, omdat de productie van het hormoon 'oestrogeen' afneemt. 

Hartkloppingen door een medische reden

Met een magnesiumgebrek, overactieve schildklier, longontsteking, diabetes of bloedarmoede kunt u ook hartkloppingen ervaren. Ook na een ingreep aan het hart, bij een hoge bloeddruk en/of koorts kunt u last hebben van een onregelmatige hartslag. Denkt u dat dit bij u het geval is, raadpleeg dan uw huisarts.

Hartkloppingen door medicijnen

Ook kunt u hartkloppingen krijgen door sommige geneesmiddelen. Bijvoorbeeld als u medicatie gebruikt om uw luchtwegen vrij te maken, zoals bij astma of COPD. 

Hartkloppingen door roken, alcohol, cafeïne en drugsgebruik

Roken, alcohol, overmatig veel cafeïne en drugs zijn niet goed voor uw lichaam - dat weet natuurlijk iedereen. Maar wist u dat deze middelen ook hartkloppingen kunnen veroorzaken? Heeft u een avondje veel gedronken, dan kan uw hart dus wel eens sneller of harder kloppen dan normaal.


 

persoon Kan ik zelf hartkloppingen stoppen of verminderen?

Hartkloppingen kunnen erg naar aanvoelen en soms zelfs angstaanjagend zijn. Dan is het goed om te weten dat er vaak niets ernstigs aan de hand is. Blijf rustig – de hartkloppingen gaan in de meeste gevallen na korte tijd vanzelf weer over. Gebeurt dat niet? Dan kunt u gelukkig zelf ook helpen om uw hartkloppingen te stoppen.

Ga na waar uw hartkloppingen vandaan komen

Het is een goed idee om bij uzelf na te gaan of er wellicht iets is waardoor de hartkloppingen worden getriggerd, zoals bijvoorbeeld inspanning, emoties of iets wat u at of dronk. Schrijf op in welke situaties de hartkloppingen voorkomen. Zo kunt u beter in kaart brengen waar de hartkloppingen vandaan komen. Dit overzichtje is handig om mee te nemen naar uw huisarts. Zo kunt u samen op zoek naar een goede oplossing om de hartkloppingen te stoppen. 

Hartkloppingen stoppen met een gezonde leefstijl

Het is misschien cliché, maar een gezonde leefstijl lost heel veel lichamelijke kwaaltjes op. Stop met roken, drink minder koffie en gebruik geen drugs. Zorg voor een goed slaapritme, voldoende ontspanning en veel beweging. Ga eens lekker een rondje wandelen of een stukje fietsen!

Er is niks fysiek mis met me, wat nu?

Wanneer uit onderzoek blijkt dat uw hartkloppingen niet door een ziekte of aandoening worden veroorzaakt, is het een goed idee om te kijken of het misschien toch met iets anders te maken heeft. Bent u helemaal niet gestrest? Probeer diep na te denken of ergens toch spanningen vandaan kunnen komen. Bespreek dit eventueel met uw huisarts. 

Hartkloppingen stoppen met medicatie

Om uw hartkloppingen te stoppen of te verminderen, kunt u ook gebruikmaken van bepaalde medicijnen. Raadpleeg de huisarts voor advies en bespreek de beste opties voor uw persoonlijke situatie. 


 

dokter Wanneer ga ik met palpitaties naar de huisarts?

Heeft u hartkloppingen en bent u moe? Vaak is directe medische zorg niet nodig, maar het kan wel een reden zijn om een afspraak met uw huisarts te maken. Dit is bijvoorbeeld het geval als de hartkloppingen niet overgaan na een paar minuten, het overslaan erger wordt en u er meer last van krijgt. Maar ook als uw klachten niet verergeren, maar u zich er toch zorgen om maakt. Een bezoekje aan de huisarts kan nooit kwaad!


 

zorg Wanneer schakel ik spoedeisende hulp in?

Heeft u hartkloppingen in combinatie met een aanhoudend pijnlijk, drukkend gevoel in of rondom de borst? Bent u erg benauwd, heeft u een onrustig gevoel, bent u zweterig, bleek en misselijk? Schakel dan DIRECT spoedeisende hulp in. Bel de huisarts, huisartsenpost of 112. Er kan in dit geval iets ernstigs aan de hand zijn!


 

munt Hartkloppingen en uw zorgverzekering

Hoewel hartkloppingen vaak onschuldig zijn, kan het zijn dat u hulp in moet schakelen en dan is het wel zo fijn om te weten hoe het zit met de vergoedingen van uw zorgverzekering. De vergoeding van zorg bij palpitaties is als volgt:

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Ziekenhuiszorg

U krijgt zorg in het ziekenhuis volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor ziekenhuiszorg.

Vergoeding ziekenhuiszorg

 

zorgkoffer

Spoedeisende hulp

U krijgt spoedeisende hulp volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor spoedeisende hulp.

Vergoeding spoedeisende hulp


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Paniekaanvallen
Pijn op de borst
Depressie

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Thuisarts.nlHartstichting.nl en Moetiknaardedokter.nl