Contact
Mijn UnitedConsumers

Hernia symptomen

Een hernia is een vervelende vorm van rugpijn. De pijn is soms zelfs zo erg, dat bewegen vrijwel onmogelijk lijkt. In 80% van de gevallen gaat een hernia vanzelf over, maar soms kan het noodzakelijk zijn om de hernia te opereren. Wat kunt u doen als u last heeft van een hernia en wat wordt eventueel vergoed door uw zorgverzekering? Dit - en meer - leest u op deze pagina.

 

info Wat is een hernia?

De wervelkolom bestaat uit een opstapeling van schijven, ook wel wervels genoemd. Tussen de wervels zitten weer soepelere schijfjes, genaamd tussenwervelschijven. De zachte gel in een tussenwervelschijf kan gaan uitpuilen, en dat noemen we een hernia.

De uitstulping kan druk geven op de zenuw en de zenuw kan daardoor gaan ontsteken, wat pijnlijk kan zijn. Een hernia hoeft niet altijd klachten te geven en gaat zelfs in veel gevallen vanzelf weer over.

Hernia

Nekhernia

Een hernia kan overal in de wervelkolom voorkomen. Zo kunt u naas een rughernia, bijvoorbeeld ook last van een nekhernia krijgen. Nekhernia symptomen zijn net iets anders dan van een rughernia. Daarover later meer.


 

symptomen Hernia symptomen

Een hernia hoeft in eerste instantie niet per se klachten te geven. Maar, zodra de hernia op een zenuw drukt, ervaart u een (extreem) scherpe pijn. Een hernia is te herkennen aan de volgende symptomen: 

  • (Meestal) pijn in de onderrug.
  • Een scherpe pijn in één bil of been.
  • Bepaalde houdingen kunnen de pijn verergeren.
  • Een doof, prikkelend of branderig gevoel in uw been.
  • De pijn voelt u vaak tot in uw onderbeen - of zelfs voet.
  • Krachtverlies in uw been - of het gevoel dat uw been slaapt. 

Nekhernia symptomen

De symptomen van een nekhernia zijn net iets anders dan die van een rughernia. Een nekhernia kunt u herkennen aan:

  • Een doof gevoel in uw arm.
  • Een snijdende pijn in uw nek.
  • Uitstralende pijn naar uw arm.
  • Functieverlies in de armen én benen.

Bovenstaande symptomen kunnen duiden op een rug- of nekhernia, maar uiteindelijk zal de hernia worden vastgesteld middels een MRI-scan in het ziekenhuis. Denkt u last te hebben van een hernia, ga dan altijd eerst naar uw huisarts ter bevestiging.


 

vergrootglas Oorzaken hernia

In de meeste gevallen ontstaat een hernia doordat de zachte kern van de tussenwervelkolom - naar mate u ouder wordt - minder vochthoudend is en hierdoor inzakt. Dit veroorzaakt scheurtjes en zwakke plekjes, waardoor de zachte gel dus kan gaan uitpuilen.

U kunt ook een hernia krijgen doordat u er (erfelijk) aanleg voor heeft. Het kan ook zijn doordat u lang bent, lange mensen hebben namelijk sneller last van een rughernia. Daarnaast kan te veel stress, regelmatig roken, te lange autoritten en zwaar lichamelijk werk een hernia veroorzaken.


 

zorgkoffer Wat te doen tegen hernia klachten?

U wilt natuurlijk zo snel mogelijk herstellen van een hernia. Het allerbelangrijkste is dat u zo actief mogelijk blijft. Wat kunt u doen om het herstel van een hernia te bespoedigen en de pijn te verlichten? 

Niesen en hoesten

Bent u verkouden? Zoek dan bij een aankomende nies of hoestbui steun door uw rug tegen een deur of muur aan te drukken.

Bewegen is belangrijk

Bij een hernia is het belangrijk dat u in beweging blijft, maar voorkom te allen tijde zwaar tilwerk. Ook is het beter om zoveel mogelijk bewegingen en houdingen die (veel) pijn doen te vermijden.

Ga gerust af en toe liggen

Voelt zitten fijn? Dan kunt u gerust af en toe gaan liggen. Liggen voelt vaak het fijnst met een paar kussens onder uw knieën of op uw zij met half opgetrokken benen. Probeer toch regelmatig uit bed of van de bank af te komen, want regelmatig beweging is essentieel.

Pijnmedicatie bij hernia klachten

Indien bewegen veel pijn doet, kunt u kijken of het nemen van pijnstillers verlichting biedt. Raadpleeg altijd de bijsluiter voor de juiste dosering.


 

dokter Wanneer naar de huisarts?

Bij 80% van de personen met een hernia, geneest deze binnen 12 weken vanzelf. De hernia kan uit zichzelf zijn teruggetrokken, waardoor de druk op uw zenuw is afgenomen. Houdt u langer last van de klachten of wilt u weten of het inderdaad een hernia is waar u last van heeft, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. In deze gevallen raadpleegt u uw huisarts:

  • Voor advies bij pijnklachten (zoals medicatie).
  • Als de klachten langer dan 12 weken aanhouden.
  • Als u (plots) ernstig krachtverlies ervaart in uw been.
  • Bij een doof gevoel rondom de anus en schaamstreek. 
  • Bij krachtverlies in benen én armen wat betreft een nekhernia.
  • Als u uw plas niet meer kunt ophouden, óf niet meer kunt plassen.

 

dokter Hernia behandeling

Omdat een hernia in de meeste gevallen vanzelf over gaat, is er vaak geen behandeling nodig. Als u het fijn vindt, kunt u een fysiotherapeut inschakelen die u helpt met oefeningen om de pijn te verlichten. Een arts zal niet snel beslissen om de hernia te opereren, maar toch kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn. 

Wanneer is een operatie nodig?

Er zijn drie situaties waarin een operatie toch nodig is. In eerste instantie wanneer er sprake is van een acute situatie, oftewel een acute hernia. Dit betekent dat u bij een rughernia een doof gevoel heeft rondom uw billen en schaamstreek, en dit in combinatie met incontinentie. Bij een nekhernia heeft u direct een operatie nodig als u last heeft van functieverlies van de armen en benen. 

Ook bij hevige pijn, waarbij zelfs pijnmedicatie geen uitkomst biedt, kan er besloten worden om te opereren. Een operatie kan als laatste ook nodig zijn als u na ongeveer 12 weken nog veel klachten heeft. U wordt dan door de huisarts doorverwezen naar een medisch specialist.

Hoe werkt een herniaoperatie?

Tijdens de operatie wordt de hernia verwijderd, maar ook de losse stukken uit de tussenwervelschijf. Hiermee zorgt de neurochirurg ervoor dat de zenuw vrij komt te liggen, waardoor de pijn dus verdwijnt. 

Hernia herstelperiode

Na de operatie kunt u binnen twee dagen al naar huis. In sommige gevallen zelfs al op de dag zelf. Autorijden is dan niet mogelijk. De herstelperiode na een hernia verschilt per persoon. Het is belangrijk dat u naar de adviezen van uw behandelend arts luistert. 

Over het algemeen wordt aangeraden de eerste 6 tot 8 weken zwaar tillen en eventuele contactsporten te vermijden. Na 2 maanden zou u rustig kunnen beginnen met een sport die uw rug niet belast. U kunt eventueel een fysiotherapeut inschakelen, indien het u niet goed lukt om in beweging te komen. 


 

munt Hernia en uw zorgverzekering

Wanneer u zorg nodig heeft om van uw hernia af te komen, dan is het wel zo fijn om te weten of uw zorgverzekering deze kosten vergoedt. De zorgverzekering biedt u de volgende vergoedingen:

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u met een hernia naar de huisarts, dan wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Voor huisartsenzorg hoeft u geen eigen risico te betalen. U betaalt u wel eigen risico indien:

Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een operatie of behandeling.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Ziekenhuiszorg

Ziekenhuiszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor ziekenhuiszorg betaalt u wel eigen risico indien u 18 jaar of ouder bent.

Let op: u dient een doorverwijzing te hebben vanuit de huisarts.

Vergoeding ziekenhuis

 

zorgkoffer

Fysiotherapie

Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.

Er zijn echter wel uitzonderingen. Wanneer u een chronische aandoening of chronisch ziek bent, dan krijgt u de eerste 12 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels voor de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering.

Vergoeding fysiotherapie


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Rugklachten
Artrose
Spit

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers. 

Bronnen zijn onder andere Thuisarts.nlgezondheidsplein.nl en Radboudumc