Uw ogen jeuken en u bent constant aan het niesen; u heeft last van hooikoorts. Door alle pollen en stuifmeel, kunnen mensen met hooikoorts veel klachten krijgen. Maar wat helpt tegen hooikoorts? Gelukkig hebben wij 10 tips tegen hooikoorts, zodat u zonder klachten kunt genieten van de buitenlucht!
Hooikoorts is een allergie. Iemand met hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel - ook wel pollen genoemd - van grassen, planten of bomen. U kunt voor diverse bomen, planten en grassen allergisch zijn. De klachten van hooikoorts komen op het moment dat planten, bomen en grassen in bloei zijn. U loopt de grootste kans op klachten tussen februari en september.
De slijmvliezen van de keel, neus en mond kunnen geprikkeld worden op het moment dat iemand met hooikoorts in aanraking komt met stuifmeel.
Iedereen reageert anders op hooikoorts en de klachten kunnen erg lijken op een allergie voor katten of huismijt. Toch zetten de symptomen van hooikoorts alleen op door grassen, planten of bomen die bloeien.
Hooikoorts heeft natuurlijk enkele hele herkenbare symptomen, zoals een jeukende, verstopte of juist loopneus. Uw ogen voelen branderig aan en u heeft jeuk en tranen. U kunt een branderig gevoel hebben in de keel en last hebben van een kriebelhoest. Bij hevige hooikoorts kunt u zelfs echte koorts krijgen.
Andere, misschien wat onbekende, symptomen van hooikoorts zijn benauwdheid en een piepend geluid bij ademhalen. Van hooikoorts kunt u ook heel erg moe zijn.
U kunt het hele seizoen last hebben van hooikoorts, maar het kan ook om af en toe een dagje gaan. De wind speelt een grote rol in de verspreiding van het stuifmeel, waardoor klachten erger kunnen worden. Hooikoorts is geen pretje, dus wat te doen tegen hooikoorts? Wij geven u 10 tips tegen hooikoorts.
Weet u voor welke planten, grassen of bomen u allergisch bent? Dat is namelijk wel erg handig. Zo weet u precies wanneer het stuifmeel van de betreffende boom, gras of plant in de lucht hangt en kunt u het wellicht vermijden. Maar u weet ook wanneer u overgevoelig bent en kunt hier op dat moment preventief antihistaminepilletjes voor slikken. U kunt met een speciale huid- en bloedtest bij de huisarts precies te weten komen waar u precies allergisch voor bent.
Het pollenalarm geeft aan of de pollen waar u allergisch voor bent, in de lucht hangen. Via de website van pollennieuws houdt u dit gemakkelijk in de gaten. Zit er veel stuifmeel in de lucht? Dan kunt u een buitenactiviteit beter naar binnen verplaatsen of een andere dag uitkiezen, wanneer er minder pollen in de lucht hangen.
De was hangt u natuurlijk graag buiten bij lekker warm en droog weer. Juist op warme en droge dagen, is de kans op klachten door stuifmeel groot. Droogt u de was buiten? Dan loopt u de kans dat het stuifmeel op uw schone was terecht komt. Dit kan zorgen voor klachten op het moment dat u het schone kledingstuk aantrekt. Wat helpt tegen hooikoorts is de was binnen drogen. Zo houdt u het stuifmeel buiten.
Stuifmeel waait niet om uw huis heen, dus wanneer u de ramen en deuren opent, komen pollen ook in uw huis terecht. Het stuifmeel zit namelijk in de frisse lucht. Moet u dan op een warme dag alle ramen en deuren dichthouden? Nee hoor. Wat helpt tegen hooikoorts is een pollenhor, deze speciale hor houdt pollen buiten. Zo kunt u toch genieten van de frisse lucht en komt het stuifmeel niet uw huis in.
Heeft u huisdieren die (regelmatig) buiten komen? Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt, maar uw huisdieren nemen ook pollen mee naar binnen. Door het lopen langs bomen of planten, blijven de pollen in de vacht hangen. Dus wat te doen bij hooikoorts? Een tip is om uw huisdieren goed schoon te houden, door ze bijvoorbeeld te wassen. Zo voorkomt u dat uw huisdieren de pollen in huis verspreiden.
U komt elke dag wel een keer buiten en daardoor kleven pollen aan uw kleding, huid en haar. Naast het wassen van uw kleding, en regelmatig verschonen van uw bed, is het ook slim om zelf te douchen voor het slapengaan. Tijdens het douchen wast u de pollen namelijk van uw huid en haar. Dit verkleint de kans op een nacht vol gesnotter.
Gaat u graag naar buiten, maar hangen er veel pollen in de lucht? Wat helpt tegen hooikoorts is voorzorgsmaatregelen nemen. Een tip tegen hooikoorts is bijvoorbeeld vaseline rondom uw neus, ogen en mond smeren. Met vaseline beschermt u uw slijmvliezen tegen de prikkeling van pollen en blijven pollen niet plakken. Daarnaast kunt u het beste een goed afgesloten zonnebril dragen als u naar buiten gaat. Dit beschermt uw ogen tegen het rondzwevend stuifmeel.
Heeft u nog steeds veel last van hooikoorts klachten en zoekt u het beste moment om naar buiten te gaan? Ga dan vroeg in de ochtend, of na een regenbui, naar buiten. Dit zijn de momenten dat er minder stuifmeel in de lucht hangt.
Misschien voor de hand liggend, maar op het platteland zijn meer pollen dan in de stad. Dit wil niet zeggen dat er in de stad helemaal geen klachten op kunnen treden. Rondom drukke wegen is namelijk meer stuifmeel dan in de buurt van rustige wegen. Daarnaast kan de luchtvervuiling in de stad de klachten juist verergeren. Wilt u een dagje weg? Kies dan voor een stranddag, want hier zijn aanzienlijk minder pollen te vinden in vergelijking tot het binnenland.
Gaat u dit jaar op vakantie en heeft u veel last van hooikoorts? Probeer bosrijke omgevingen te vermijden en kies voor een vakantie in de bergen of aan zee. In het binnenland vindt u namelijk meer stuifmeel dan aan zee of in de bergen. U loopt in deze gebieden dus minder risico op het krijgen van klachten.
Let op de planten en bomen die u in en rondom uw huis plaatst. Het is natuurlijk niet handig om een boom of plant te kopen waar u allergisch voor bent. U doet er daarnaast verstandig aan om geen snijbloemen, veldboeketten en kattendragende takken in huis te nemen. U kunt hier mogelijk allergisch op reageren, waardoor de hooikoorts klachten alleen maar erger worden.
Hooikoorts is vervelend, maar is niet gevaarlijk voor uw gezondheid. De klachten verdwijnen meestal vanzelf, zodra het stuifmeel uit de lucht is.
Heeft u, ondanks het opvolgen van onze hooikoorts tips, aanhoudende klachten? Bij de drogist zijn speciale neussprays, antihistamine tabletten, oogdruppels en inhalatievloeistoffen verkrijgbaar die de klachten van hooikoorts kunnen verminderen.
Heeft u alles geprobeerd en nog steeds enorm veel last van hooikoorts? In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Op basis van het advies van de huisarts, kan een behandeling nodig zijn of een medicijn voorgeschreven worden.
Als uw hooikoorts om medische hulp vraagt, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Het is mogelijk dat u medicijnen voorgeschreven krijgt om uw allergie te verlichten. Welke behandeling het beste is voor uw situatie, zal de huisarts met u bespreken.
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
> Moeite met ademen
> Allergische reactie
> Allergie
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: Huisarts.nl en Allesoverallergie.nl