Contact
Mijn UnitedConsumers

Likdoorn: hoe kunt u een likdoorn behandelen?

Last van een likdoorn op uw voet of hand? Vervelend! Een likdoorn of eksteroog kan namelijk voor pijnklachten zorgen. Wij vertellen u wat een likdoorn is, hoe u een beginnende likdoorn kunt herkennen en hoe u een likdoorn kunt verwijderen. 


 

info Wat is een likdoorn?

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een eeltpit op de voet. Vaak zit de likdoorn op of tussen uw tenen, aan de zijkant van uw voet of onder de bal van uw voet. Soms kan een likdoorn voorkomen op uw hand.

Als u schoenen draagt, ontstaat er druk of wrijving op de huid. De eeltpit kan daardoor in de huid drukken. En dat kan pijn doen. Likdoorns kunnen daarom als onprettig worden ervaren.

likdoorn


 

soorten eczeem Soorten likdoorns

De meest gangbare soort likdoorn is de 'gewone' likdoorn (clavus). Deze soort likdoorn is een opeenstapeling van eelt met een harde eeltkern (ook wel eeltpit). Naast de 'gewone' likdoorn zijn er vier andere soorten likdoorns. Wij zetten ze voor u op een rij:

Weke likdoorn

Een weke likdoorn (clavus interdigitalis) komt voor tussen de tenen doordat de huid daar week en zacht is. Deze soort likdoorn is vaak wit en erg pijnlijk.

 

Vasculaire likdoorn

Bij een vasculaire likdoorn zijn er bloedvaatjes meegegroeid en kunnen er donkere puntjes in de eeltpit zitten.

 

Neurovasculaire eeltpit

Bij dit type likdoorn zijn er bloedvaatjes en zenuwen meegegroeid. Een neurovasculaire likdoorn is erg pijnlijk en moet worden behandeld.

 

Zaadlikdoorn

Een zaadlikdoorn kan ontstaan bij een hele droge huid en lijkt op een klein korreltje. Zo kunt u meerdere zaadlikdoorns krijgen op uw voetzolen.

 

 

vergrootglas Hoe ontstaat een likdoorn?

Als u wel eens last heeft van eelt, is de kans groter dat u een eksteroog (likdoorn) krijgt. Wanneer er namelijk een grote druk op een eeltplek op uw voet komt, kan een likdoorn ontstaan. De grote druk kan ontstaan wanneer uw schoenen een verkeerde maat hebben, te nauw of te spits zijn, of bij hoge hakken.

Tip: merkt u dat u last heeft van een terugkerende likdoorn? Dan is het slim om geen strakke en/of knellende schoenen te dragen.


 

persoon Beginnende likdoorn herkennen

Hoe ziet een (beginnende) likdoorn eruit? Een (beginnende) likdoorn kunt u herkennen wanneer er een rond, verdikt eelt plekje ontstaat. Vervolgens krijgt de likdoorn een witte/grijze of gele/bruine kleur, afhankelijk van uw huidtype. U voelt daarnaast een vervelende, directe druk tijdens het lopen. 


 

zelf Likdoorn behandelen

Een eksteroog of likdoorn verwijderen kunt u zelf beter niet doen. Maar, wat kunt u wel doen bij een likdoorn? Wij zetten een aantal tips voor u op een rij:

  • Tip 1: ligt de eeltpit te diep? Dan is het slim om uw huisarts of pedicure te bezoeken.
  • Tip 2: vermijd bij een likdoorn direct strakke en knellende schoenen. Draag goed zittende schoenen.
  • Tip 3: gebruik een speciale likdoornpleister of zalf met salicylzuur. Zo komt de eeltpit beter los en wordt de druk op de likdoorn minder.
  • Tip 4: mogelijk kunnen steunzolen ervoor zorgen dat u minder druk ervaart op het eksteroog. Voor steunzolen kunt u terecht bij de podotherapeut.
  • Tip 5: ga naar de pedicure. Een pedicure kan de likdoorn namelijk behandelen met zalf. En in sommige gevallen kan de pedicure de likdoorn verwijderen.

Let op: als u diabetes heeft, kunt u de likdoorn beter niet zelf behandelen. Bij diabetes heeft u namelijk meer kans op ontstekingen en wonden aan uw voeten. We raden u aan om de huisarts te bezoeken.  


 

huisarts Wanneer naar de huisarts met een likdoorn?

Soms kan het beter zijn om naar de huisarts te gaan met een likdoorn. Namelijk als u diabetes en/of voetproblemen of een erg pijnlijke likdoorn heeft. Mogelijk kan uw huisarts u een zalf voorschrijven. Deze maakt het eelt zachter, zodat u de likdoorn kunt afschaven of afschuren.


 

munt Likdoorn en de vergoeding van uw zorgverzekering

Als uw likdoorn om medische hulp vraagt, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Uw huisarts bekijkt wat de mogelijkheden zijn om de likdoorn te behandelen.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Podotherapeut

Heeft u vaker last van likdoorns? Dan kan de podotherapeut u helpen de drukverdeling onder uw voeten te verbeteren.

Een bezoek aan de podotherapeut wordt in de meeste gevallen niet vergoed door de basisverzekering. Voor een vergoeding is het mogelijk om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Bij een aanvullende verzekering is het eigen risico niet van toepassing. Podotherapie wordt wél vergoed door de basisverzekering als u een hoog of licht verhoogd risico heeft op voetulcera.

Vergoeding podotherapie


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

> Artrose
> Gewrichtspijn

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Thuisarts.nl