Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Maag- en darmklachten herkennen

Problemen met de maag en/of darmen uiten zich vaak in spijsverteringsklachten. Dit is erg vervelend, maar vaak is het probleem wel te verhelpen. Veel maag- en darmklachten worden namelijk veroorzaakt door verkeerde voeding of leefstijl. Op deze pagina vindt u meer informatie over maag- en darmklachten, de symptomen ervan en wat u zelf kunt doen. Mocht een behandeling van de klachten nodig zijn, dan leest u hier ook hoe dit met uw zorgverzekering is geregeld.

info Wat zijn maag- en darmklachten?

Maag- en darmklachten is een verzamelnaam voor klachten die te maken hebben met het spijsverteringskanaal. Het zijn dus problemen die samenhangen met het verteren van voedsel, zoals brandend maagzuur, verstopping, diarree en winderigheid. Maag- en darmklachten hebben dan ook vaak met een verkeerd voedingspatroon te maken.


 

symptomen Symptomen maag- en darmklachten

Maag- en darmklachten uiten zich op verschillende manieren. De meest voorkomende symptomen van maag- en darmklachten zijn:

 • Diarree.
 • Buikpijn.
 • Verstopping.
 • Winderigheid.
 • Brandend maagzuur.

 

vergrootglas Oorzaken maag- en darmklachten

De oorzaak van maag- en darmklachten is vaak te vinden in een bepaald gedragspatroon. In sommige gevallen worden maag- en darmklachten veroorzaakt door een chronische aandoening. Heeft u spijsverteringsklachten? Ga dan eens na of één van de volgende oorzaken van toepassing zou kunnen zijn:

 • Roken.
 • Stress.
 • Medicijnen.
 • Alcoholgebruik.
 • Intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen.
 • Een ongezond voedingspatroon, zoals te vette voeding, te weinig vezels of te snel eten
 • Een chronische aandoening, zoals het prikkelbare darmsyndroom, een maag-darmzweer of de Ziekte van Crohn

 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Als de maag- darmklachten veroorzaakt worden door een ongezond gedragspatroon, is het belangrijk om dit patroon te veranderen. U kunt het volgende doen:


 

zorg Wanneer hulp inschakelen?

Door gezond te leven kunt u zelf al veel bereiken. Toch kan het soms nodig zijn om medische hulp in te schakelen. Het lukt bijvoorbeeld niet om uw voedingspatroon voldoende aan te passen en in dat geval kan een diëtist uitkomst bieden. Als de maag- darmklachten veroorzaak worden door een chronische aandoening, is het uiteraard belangrijk dat een arts hiernaar kijkt.


 

munt Vergoeding

Heeft u medische zorg nodig om uw maag- en darmklachten te verminderen? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts of het ziekenhuis, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Ziekenhuiszorg

U krijgt zorg in het ziekenhuis volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor ziekenhuiszorg.

Vergoeding ziekenhuiszorg

 

dietist

Diëtist

Vanuit de basisverzekering kunt u 3 uur per jaar voedingsadvies vergoed krijgen. Hierbij gaat het om voorlichting over voeding en eetgewoonten met een medisch doel.

Voor zorg bij de diëtist geldt het eigen risico indien u 18 jaar of ouder bent. Is het dieetadvies onderdeel van een zorgprogramma? Dan geldt er geen eigen risico.

Indien u meer dan 3 uur voedingsadvies op jaarbasis nodig heeft, dan kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Vergoeding diëtist


 

service Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


 

zorg ico Uw zorgverzekering

U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.

zorg ico

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.

De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?

Basisverzekering kiezen

 

zorg ico

Aanvullende verzekering

Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.

Aanvullende verzekering kiezen

 

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Terug naar boven