Contact
Mijn UnitedConsumers

Maagpijn en darmklachten: Wat helpt tegen buikpijn?

Heeft u vaak maagpijn of darmklachten? Dan is dat natuurlijk erg vervelend, maar vaak gaan darm- en maagklachten wel vanzelf weer over. Wat helpt tegen buikpijn? En wat als niks werkt, wanneer gaat u dan naar de huisarts? Wij helpen u graag op weg.

 

info Maagpijn en darmklachten

Maagpijn en darmklachten hebben te maken met problemen met het spijsverteringskanaal. Het zijn dus complicaties die samenhangen met het verteren van voedsel, zoals brandend maagzuur, verstopping, diarree en winderigheid.

Maag- en darmklachten kunnen ontstaan door een verkeerd voedingspatroon. Maar ook kunnen klachten ontstaan door stress, roken of een chronische aandoening. Acute maagpijn en lang aanhoudende maag- en darmklachten kunnen betekenen dat er meer aan de hand is. In dat geval kunt u het beste naar de huisarts gaan. Daarover leest u later meer.

Maagpijn en darmklachten


 

symptomen Symptomen en oorzaken van maag- en darmklachten

Naast maagkramp en steken in uw maag, kunt u ook te maken krijgen met andere symptomen. Wij zetten de meest voorkomende symptomen en oorzaken van maag- en darmklachten voor u onder elkaar:

Diarree

Meestal krijgt u diarree door een virus, een parasiet of door bedorven voedsel. Ook kan het komen door niet goed gekookt voedsel, zoals bijvoorbeeld kip of ander vlees. Het kan ook worden veroorzaakt door het drinken van ongezuiverd water. 

Daarnaast is diarree mogelijk een bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook kunt u last hebben van chronische diarree door aandoeningen als prikkelbare darmsyndroom, colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

Buikpijn

Buikpijn krijgt u vaak door te veel vet eten, een virus, voedselvergiftiging, een blaasontsteking, menstruatie, stress, medicatie of een verstopping. Het kan ook worden veroorzaakt door een blindedarmontsteking of galstenen. 

Verstopping

Een verstopping kan komen doordat u te weinig water drinkt of onvoldoende vezelrijk voedsel eet. Daarnaast kunt u er aanleg voor hebben of kan het worden veroorzaakt door bepaalde medicatie die u slikt. Ook tijdens de zwangerschap is dit een veelvoorkomend probleem.

Winderigheid

Winderigheid in combinatie met veel buikpijn komt doordat er (te veel) gas ophoopt in uw darmen. Te veel gas kan ontstaan door bepaalde voedingsmiddelen. Welke middelen dit zijn, kan per persoon verschillen. Ook kan een chronische aandoening zoals de ziekte van Crohn of bepaalde medicatie winderigheid veroorzaken. 

Brandend maagzuur

Maagklachten zoals brandend maagzuur kunnen ontstaan door iets wat u eet, drinkt, rookt of zelfs door psychologische klachten. Ook overgewicht, veel hoesten en bepaalde medicijnen kunnen maagzuur veroorzaken.


 

persoon Wat helpt tegen buikpijn?

U vraagt zich misschien af; wat te doen tegen buikpijn, zonder meteen naar de huisarts te gaan? Vaak hebben maagpijn en darmklachten te maken met een ongezond gedrags- of eetpatroon. Wat dan dus helpt is het aanpassen van dit patroon. U kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

Vermijd bepaalde producten

Vermijd voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken zoals bonen, prei, ui en kool. Zo voorkomt u winderigheid. Pepermunt, alcohol, frisdranken en veel (sterke) kruiden kunnen daarnaast zorgen voor maagpijn. Laat deze producten daarom zoveel mogelijk liggen.

Vermijd zoveel mogelijk stressvolle situaties

U kunt maagpijn krijgen van veel stress. Het is daarom een goed idee om te zorgen voor voldoende ontspanning en slaap. En stressvolle situaties te vermijden.

Wilt u stoppen met roken? Goed idee!

Roken irriteert het maagslijmvlies. Bovendien kan het ervoor zorgen dat het sluitspiertje tussen de maag en slokdarm minder goed functioneert. Dit zorgt voor vervelende maagklachten. Stoppen met roken is daarom een heel goed idee - en niet alleen voor uw maag!

Maagpijn na eten?

Het is belangrijk dat u gevarieerd en vezelrijk voedsel eet, zoals volkorenbrood, veel groente en fruit. Ook is het verstandig om minder vet voedsel te eten. Zorg daarnaast voor kleine porties, kauw goed en eet rustig.

Beweging en een gezond lichaamsgewicht

Een gezond lichaamsgewicht en voldoende lichaamsbeweging zorgen ervoor dat maagklachten kunnen afnemen. Maak daarom eens een mooie wandeling, pak de fiets of ga een keer zwemmen. Dit doet uw lichaam sowieso goed! 


 

dokter Wanneer naar de huisarts?

Lukt het u niet helemaal om uw voeding aan te passen? Dan kunt u hiervoor naar de huisarts gaan of eventueel een diëtist inschakelen. Daarnaast is het verstandig om hulp in te schakelen indien de maag- darmklachten veroorzaakt worden door een chronische aandoening. De huisarts kijkt dan bijvoorbeeld of uw medicatie nog wel juist is. Ook als u langdurig last heeft van buikpijn en u twijfelt over waar de buikpijn vandaan komt, is het verstandig om langs uw huisarts te gaan.

Acute maagpijn, aanhoudende maagkramp en -klachten

Heeft u veel last van heftige of acute buikpijn? Dan is het in de volgende gevallen verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts of de huisartsenpost:

 • Als u zwanger bent.
 • Als u bloed overgeeft.
 • Als er bloed bij uw ontlasting zit.
 • Bij steeds heftiger wordende buikpijn.
 • Als uw ontlasting (bijna) zwart van kleur is.
 • Bij misselijkheid, koorts, zweten en een flauw gevoel.
 • Bij veel pijn bovenin de maag, waarbij het lastig is om niet te blijven bewegen.

 

munt Behandeling buikpijn

Indien de pijn langer dan twee weken aanhoudt, u last heeft van acute maagpijn of als de pijn ondraaglijk wordt, dan kan het zijn dat er iets heel anders aan de hand is dan verkeerde voeding. Het is in dat geval belangrijk dat de huisarts of specialist achterhaalt waar uw maagklachten (of darmklachten) vandaan komen. U kunt bijvoorbeeld last hebben van galstenen, een ontstoken blindedarm of een chronische ziekte.

De huisarts stelt u vagen, onderzoekt uw buik en ook eventueel uw ontlasting. De huisarts kan u ook doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar een uitgebreider onderzoek gedaan kan worden. Vervolgens wordt er vastgesteld wat er aan de hand is en kan er een behandelingsplan gemaakt worden. Hoe de buikpijn behandeld wordt, hangt uiteraard af van de diagnose.   


 

munt Maagpijn en uw zorgverzekering

Vaak gaan maag- en darmklachten vanzelf weer over. Maar als u toch medische zorg nodig heeft om uw buikpijn te verminderen, dan is het wel fijn om te weten of de zorg vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering. Dat zit zo:

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Ziekenhuiszorg

U krijgt zorg in het ziekenhuis volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor ziekenhuiszorg.

Vergoeding ziekenhuiszorg

 

dietist

Diëtist

Vanuit de basisverzekering kunt u 3 uur per jaar voedingsadvies vergoed krijgen. Hierbij gaat het om voorlichting over voeding en eetgewoonten met een medisch doel.

Voor zorg bij de diëtist geldt het eigen risico indien u 18 jaar of ouder bent. Is het dieetadvies onderdeel van een zorgprogramma? Dan geldt er geen eigen risico.

Indien u meer dan 3 uur voedingsadvies op jaarbasis nodig heeft, dan kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Vergoeding diëtist


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

 • Wij regelen alles voor u.
 • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
 • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Gezonde levensstijl tips
Diabetes type 2
Gezond eten

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Zorgwijzer.nlVoedingscentrum.nl en Gezondheidsplein