Heeft u vaak maagpijn of darmklachten? Dan is dat natuurlijk erg vervelend, maar vaak gaan darm- en maagklachten wel vanzelf weer over. Wat helpt tegen buikpijn? En wat als niks werkt, wanneer gaat u dan naar de huisarts? Wij helpen u graag op weg.
Maagpijn en darmklachten hebben te maken met problemen met het spijsverteringskanaal. Het zijn dus complicaties die samenhangen met het verteren van voedsel, zoals brandend maagzuur, verstopping, diarree en winderigheid.
Maag- en darmklachten kunnen ontstaan door een verkeerd voedingspatroon. Maar ook kunnen klachten ontstaan door stress, roken of een chronische aandoening. Acute maagpijn en lang aanhoudende maag- en darmklachten kunnen betekenen dat er meer aan de hand is. In dat geval kunt u het beste naar de huisarts gaan. Daarover leest u later meer.
Naast maagkramp en steken in uw maag, kunt u ook te maken krijgen met andere symptomen. Wij zetten de meest voorkomende symptomen en oorzaken van maag- en darmklachten voor u onder elkaar:
Meestal krijgt u diarree door een virus, een parasiet of door bedorven voedsel. Ook kan het komen door niet goed gekookt voedsel, zoals bijvoorbeeld kip of ander vlees. Het kan ook worden veroorzaakt door het drinken van ongezuiverd water.
Daarnaast is diarree mogelijk een bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook kunt u last hebben van chronische diarree door aandoeningen als prikkelbare darmsyndroom, colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.
Buikpijn krijgt u vaak door te veel vet eten, een virus, voedselvergiftiging, een blaasontsteking, menstruatie, stress, medicatie of een verstopping. Het kan ook worden veroorzaakt door een blindedarmontsteking of galstenen.
Een verstopping kan komen doordat u te weinig water drinkt of onvoldoende vezelrijk voedsel eet. Daarnaast kunt u er aanleg voor hebben of kan het worden veroorzaakt door bepaalde medicatie die u slikt. Ook tijdens de zwangerschap is dit een veelvoorkomend probleem.
Winderigheid in combinatie met veel buikpijn komt doordat er (te veel) gas ophoopt in uw darmen. Te veel gas kan ontstaan door bepaalde voedingsmiddelen. Welke middelen dit zijn, kan per persoon verschillen. Ook kan een chronische aandoening zoals de ziekte van Crohn of bepaalde medicatie winderigheid veroorzaken.
Maagklachten zoals brandend maagzuur kunnen ontstaan door iets wat u eet, drinkt, rookt of zelfs door psychologische klachten. Ook overgewicht, veel hoesten en bepaalde medicijnen kunnen maagzuur veroorzaken.
U vraagt zich misschien af; wat te doen tegen buikpijn, zonder meteen naar de huisarts te gaan? Vaak hebben maagpijn en darmklachten te maken met een ongezond gedrags- of eetpatroon. Wat dan dus helpt is het aanpassen van dit patroon. U kunt bijvoorbeeld het volgende doen:
Vermijd voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken zoals bonen, prei, ui en kool. Zo voorkomt u winderigheid. Pepermunt, alcohol, frisdranken en veel (sterke) kruiden kunnen daarnaast zorgen voor maagpijn. Laat deze producten daarom zoveel mogelijk liggen.
U kunt maagpijn krijgen van veel stress. Het is daarom een goed idee om te zorgen voor voldoende ontspanning en slaap. En stressvolle situaties te vermijden.
Roken irriteert het maagslijmvlies. Bovendien kan het ervoor zorgen dat het sluitspiertje tussen de maag en slokdarm minder goed functioneert. Dit zorgt voor vervelende maagklachten. Stoppen met roken is daarom een heel goed idee - en niet alleen voor uw maag!
Het is belangrijk dat u gevarieerd en vezelrijk voedsel eet, zoals volkorenbrood, veel groente en fruit. Ook is het verstandig om minder vet voedsel te eten. Zorg daarnaast voor kleine porties, kauw goed en eet rustig.
Een gezond lichaamsgewicht en voldoende lichaamsbeweging zorgen ervoor dat maagklachten kunnen afnemen. Maak daarom eens een mooie wandeling, pak de fiets of ga een keer zwemmen. Dit doet uw lichaam sowieso goed!
Lukt het u niet helemaal om uw voeding aan te passen? Dan kunt u hiervoor naar de huisarts gaan of eventueel een diëtist inschakelen. Daarnaast is het verstandig om hulp in te schakelen indien de maag- darmklachten veroorzaakt worden door een chronische aandoening. De huisarts kijkt dan bijvoorbeeld of uw medicatie nog wel juist is. Ook als u langdurig last heeft van buikpijn en u twijfelt over waar de buikpijn vandaan komt, is het verstandig om langs uw huisarts te gaan.
Heeft u veel last van heftige of acute buikpijn? Dan is het in de volgende gevallen verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts of de huisartsenpost:
Indien de pijn langer dan twee weken aanhoudt, u last heeft van acute maagpijn of als de pijn ondraaglijk wordt, dan kan het zijn dat er iets heel anders aan de hand is dan verkeerde voeding. Het is in dat geval belangrijk dat de huisarts of specialist achterhaalt waar uw maagklachten (of darmklachten) vandaan komen. U kunt bijvoorbeeld last hebben van galstenen, een ontstoken blindedarm of een chronische ziekte.
De huisarts stelt u vagen, onderzoekt uw buik en ook eventueel uw ontlasting. De huisarts kan u ook doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar een uitgebreider onderzoek gedaan kan worden. Vervolgens wordt er vastgesteld wat er aan de hand is en kan er een behandelingsplan gemaakt worden. Hoe de buikpijn behandeld wordt, hangt uiteraard af van de diagnose.
Vaak gaan maag- en darmklachten vanzelf weer over. Maar als u toch medische zorg nodig heeft om uw buikpijn te verminderen, dan is het wel fijn om te weten of de zorg vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering. Dat zit zo:
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
U krijgt zorg in het ziekenhuis volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor ziekenhuiszorg.
Vanuit de basisverzekering kunt u 3 uur per jaar voedingsadvies vergoed krijgen. Hierbij gaat het om voorlichting over voeding en eetgewoonten met een medisch doel.
Voor zorg bij de diëtist geldt het eigen risico indien u 18 jaar of ouder bent. Is het dieetadvies onderdeel van een zorgprogramma? Dan geldt er geen eigen risico.
Indien u meer dan 3 uur voedingsadvies op jaarbasis nodig heeft, dan kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
> Gezonde levensstijl tips
> Diabetes type 2
> Gezond eten
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: Zorgwijzer.nl, Voedingscentrum.nl en Gezondheidsplein