Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met brandend maagzuur. Vervelend, maar gelukkig is er meestal niets ergs aan de hand. Wij vertellen u de oorzaak van maagzuur en wat u kunt doen tegen maagzuur.
Bij maagzuur heeft u last van een brandend gevoel boven in uw buik. De klachten van maagzuur kunnen uit de maag zelf komen, maar ook uit de slokdarm of het eerste stukje van de darm.
Als u zwanger bent, verandert uw hormoonhuishouding. Soms kan het voorkomen dat u hierdoor last krijgt van brandend maagzuur. Na een tijdje - als uw lichaam gewend is aan de nieuwe situatie - zal de maagzuur verminderen.
Meestal is maagzuur niet aan één oorzaak te onderwerpen. Bij maagzuur heeft u meestal geen ziekte en is uw maag niet beschadigd. Maar, brandend maagzuur, en maagklachten in het algemeen, kunnen erger worden door:
Bij maagzuur kunt u vervelende klachten hebben. Maar, wat merk ik bij brandend maagzuur? De symptomen van (brandend) maagzuur zijn:
Gelukkig kunt u veel zelf doen om maagzuur te verhelpen. In de meeste gevallen gaat het dan om het aanpassen van uw levensstijl. Wij hebben de beste maagzuur tips voor u verzameld!
Gezonde voeding is belangrijk om gezond te blijven. Eet voeding met veel vezels en neem geen alcohol, vet eten of zure dranken.
Voldoende bewegen kan helpen tegen maagzuur. Heeft u overgewicht? Probeer dan een gezond gewicht te krijgen.
Een goede nachtrust is voor iedereen goed, ook als u last heeft brandend maagzuur. Probeer zo'n 7 à 8 uur per nacht te slapen.
Verminder stress voor een gezonde leefstijl. Heeft u hulp nodig om stress te verminderen? Dan kunt u bij uw huisarts terecht.
Bijna iedereen heeft wel eens last van maagzuur. Bijvoorbeeld door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Meestal gaat (brandend) maagzuur vanzelf over. Twijfelt u over uw klachten door maagzuur? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.
Heeft u last van een van onderstaande klachten bij maagzuur? Bel dan direct de huisarts of huisartsenpost.
Bel of maak een afspraak met uw huisarts (op werkdagen) in de volgende gevallen:
Als de maagzuur om medische hulp vraagt, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Welke behandeling het beste is voor uw situatie, zal de huisarts met u bespreken.
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
> Blaasontsteking
> Maag- en darmklachten
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: Thuisarts.nl en de Maag Lever Darm Stichting