Migraine; zo'n 10% van de Nederlanders heeft er wel eens last van. Wat is migraine en wat te doen tegen migraine? U leest hier alles wat u moet weten over migraine en migraineaanvallen.
Migraine is een aandoening van de hersenen. Hierbij krijgt u aanvallen met (ernstige) hoofdpijn. Dit noemen we migraineaanvallen.
Bij migraine kunt u last krijgen van een bonzende hoofdpijn, meestal aan één kant. Soms begint een migraineaanval met een aura, ook wel migraine sans migraine genoemd. In dat geval ziet u bijvoorbeeld vlekken of voelt u tintelingen in uw gezicht of in één hand.
Heeft u migraine? Er zijn verschillende soorten migraine waar u last van kunt hebben. Elk van deze soorten migraine hebben ook weer andere symptomen. Dit zijn de verschillende migraine soorten:
Migraine aura of basilaire migraine geeft symptomen als onduidelijke spraak, duizeligheid en gevoelloosheid. Dit merkt u voor de hoofdpijnfase.
Bij vestibulaire migraine, ook wel duizeligheidsmigraine of evenwichtsmigraine, merkt u hoofdpijn en duizeligheid. De duizeligheid kan een paar minuten tot uren duren.
Bij vrouwen kan hormonale migraine voorkomen rond de menstruatie, zo'n twee dagen van tevoren tot drie dagen erna. In de meeste gevallen is dit zonder aura.
U heeft last van chronische migraine als de migraine langer dan 3 maanden en meer dan 15 dagen per maand voorkomt.
Hemiplegische migraine is een zeldzame vorm van migraine waarbij u aan één kant van het lichaam zwakte ervaart. Ook gaat het samen met verwarring of onduidelijke spraak.
Tijdens migraine accompagnée kunt u last hebben een spraakstoornis, tintelingen in de huid, verwardheid en uitval in uw gezicht.
Abdominale migraine of buikmigraine komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 5 en 9 jaar. Symptomen van deze soort migraine zijn buikpijn, misselijkheid en braken.
Retinale migraine is zeer zeldzaam en leiden tot zichtproblemen. Denk aan het zien van kleuren, knipperende lichten of tijdelijke blindheid.
Bij oftalmoplegische migraine kunnen alle oogspieren aan één kant verlamd raken. Daardoor kunt u last krijgen van een hangend ooglid, dubbel zien of andere oogproblemen.
Status migrainosus wordt veroorzaakt door sommige medicijnen of door het stoppen met bepaalde medicijnen.
Weekendmigraine komt voor wanneer er een verandering is in uw routine. Als u van maandag tot en met vrijdag werkt, kan de weekendmigraine zaterdagochtend opkomen.
De oorzaak van migraine is een kortsluiting in de hersenen. Door een verstoring in de hersenen vernauwen de bloedvaten in uw hoofd. Vervolgens zetten de bloedvaten uit en dit veroorzaakt een ernstige, bonzende hoofdpijn. Er zijn verschillende oorzaken en triggers die een migraineaanval uitlokken, namelijk:
Een migraineaanval is grofweg in te delen in vier fasen. Wel is het goed om te weten dat iedere migraineaanval anders kan zijn. Wij leggen uit hoe u een migraineaanval kunt herkennen in vier fasen:
Enkele uren tot zelfs dagen kunt u al last krijgen van klachten. U bent dan bijvoorbeeld extra moe, somber of juist vrolijk en meer gevoelig voor geuren en geluiden.
Een migraineaanval begint soms met een migraine aura. Hierbij lijkt een deel van uw lichaam minder goed te werken, zoals een doof gevoel, minder kracht of zichtproblemen.
Meestal duurt de migraineaanval zo'n 4 uur tot 3 dagen. De hoofdpijn is heftig of bonzend en zit vaak aan 1 kant. Soms kunt u ook niet goed tegen licht of geluid.
In de herstelfase van migraine kunt u soms nog enkele uren of zelfs dagen last hebben van vermoeidheid of aandachtsproblemen. Dit is per persoon verschillend.
Migraine is helaas niet te genezen, maar wel te behandelen. Het eerste wat u kunt doen, is het vermijden van migraine triggers. Hierdoor kunt u in veel gevallen migraine voorkomen. Wij zetten 5 tips tegen migraine voor u op een rij!
Als u medicatie tegen migraine niet werkt of als u last heeft van bijwerkingen, is het slim om naar de huisarts te gaan. Krijgt u daarnaast andere hoofdpijnklachten? Dan is het ook slim om naar de huisarts te gaan.
Als uw migraine om medische hulp vraagt, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Uw huisarts bekijkt wat de mogelijkheden zijn om de migraine te behandelen.
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
> Stress
> Slechtziendheid
> Wat te doen tegen hoofdpijn?
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: Thuisarts.nl en Gezondheidsplein.nl