Contact
Mijn UnitedConsumers

Migraine: wat te doen tegen migraine?

Migraine; zo'n 10% van de Nederlanders heeft er wel eens last van. Wat is migraine en wat te doen tegen migraine? U leest hier alles wat u moet weten over migraine en migraineaanvallen.


 

info Wat is migraine?

Migraine is een aandoening van de hersenen. Hierbij krijgt u aanvallen met (ernstige) hoofdpijn. Dit noemen we migraineaanvallen.

Bij migraine kunt u last krijgen van een bonzende hoofdpijn, meestal aan één kant. Soms begint een migraineaanval met een aura, ook wel migraine sans migraine genoemd. In dat geval ziet u bijvoorbeeld vlekken of voelt u tintelingen in uw gezicht of in één hand.

migraine


 

soorten eczeem Migraine soorten herkennen

Heeft u migraine? Er zijn verschillende soorten migraine waar u last van kunt hebben. Elk van deze soorten migraine hebben ook weer andere symptomen. Dit zijn de verschillende migraine soorten:

Migraine aura (basilaire migraine)

Migraine aura of basilaire migraine geeft symptomen als onduidelijke spraak, duizeligheid en gevoelloosheid. Dit merkt u voor de hoofdpijnfase. 

Vestibulaire migraine

Bij vestibulaire migraine, ook wel duizeligheidsmigraine of evenwichtsmigraine, merkt u hoofdpijn en duizeligheid. De duizeligheid kan een paar minuten tot uren duren.

Hormonale migraine

Bij vrouwen kan hormonale migraine voorkomen rond de menstruatie, zo'n twee dagen van tevoren tot drie dagen erna. In de meeste gevallen is dit zonder aura.

Chronische migraine

U heeft last van chronische migraine als de migraine langer dan 3 maanden en meer dan 15 dagen per maand voorkomt.

Hemiplegische migraine

Hemiplegische migraine is een zeldzame vorm van migraine waarbij u aan één kant van het lichaam zwakte ervaart. Ook gaat het samen met verwarring of onduidelijke spraak.

Migraine accompagnée

Tijdens migraine accompagnée kunt u last hebben een spraakstoornis, tintelingen in de huid, verwardheid en uitval in uw gezicht.

Buikmigraine (abdominale migraine)

Abdominale migraine of buikmigraine komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 5 en 9 jaar. Symptomen van deze soort migraine zijn buikpijn, misselijkheid en braken.

Retinale migraine

Retinale migraine is zeer zeldzaam en leiden tot zichtproblemen. Denk aan het zien van kleuren, knipperende lichten of tijdelijke blindheid.

Oftalmoplegische migraine

Bij oftalmoplegische migraine kunnen alle oogspieren aan één kant verlamd raken. Daardoor kunt u last krijgen van een hangend ooglid, dubbel zien of andere oogproblemen.

Status migrainosus

Status migrainosus wordt veroorzaakt door sommige medicijnen of door het stoppen met bepaalde medicijnen.

Weekendmigraine

Weekendmigraine komt voor wanneer er een verandering is in uw routine. Als u van maandag tot en met vrijdag werkt, kan de weekendmigraine zaterdagochtend opkomen.


 
 

vergrootglas Migraine oorzaak: hoe ontstaat migraine?

De oorzaak van migraine is een kortsluiting in de hersenen. Door een verstoring in de hersenen vernauwen de bloedvaten in uw hoofd. Vervolgens zetten de bloedvaten uit en dit veroorzaakt een ernstige, bonzende hoofdpijn. Er zijn verschillende oorzaken en triggers die een migraineaanval uitlokken, namelijk:

 • Erfelijkheid.
 • Bepaalde allergieën, zoals hooikoorts en allergische reacties op medicijnen.
 • Voeding door voedseltekort, onregelmatig eten of een (te) lage bloedsuiker.
 • Lichamelijke oorzaken, zoals bukken, buigen, tillen, slaaptekort en tand- of kiespijn.
 • Sterke emoties of juist als emoties worden losgelaten (bijvoorbeeld tijdens vakanties).
 • Hormonen, zoals de menstruatie, premenstrueel syndroom, de overgang of de anticonceptiepil.

 

persoon Hoe herken ik een migraineaanval?

Een migraineaanval is grofweg in te delen in vier fasen. Wel is het goed om te weten dat iedere migraineaanval anders kan zijn. Wij leggen uit hoe u een migraineaanval kunt herkennen in vier fasen:

Fase 1. Klachten vooraf

Enkele uren tot zelfs dagen kunt u al last krijgen van klachten. U bent dan bijvoorbeeld extra moe, somber of juist vrolijk en meer gevoelig voor geuren en geluiden.

 

Fase 2. Soms een aura

Een migraineaanval begint soms met een migraine aura. Hierbij lijkt een deel van uw lichaam minder goed te werken, zoals een doof gevoel, minder kracht of zichtproblemen.

 

Fase 3. Hoofdpijn

Meestal duurt de migraineaanval zo'n 4 uur tot 3 dagen. De hoofdpijn is heftig of bonzend en zit vaak aan 1 kant. Soms kunt u ook niet goed tegen licht of geluid.

 

Fase 4. De nasleep

In de herstelfase van migraine kunt u soms nog enkele uren of zelfs dagen last hebben van vermoeidheid of aandachtsproblemen. Dit is per persoon verschillend.


 

zelf Wat te doen tegen migraine?

Migraine is helaas niet te genezen, maar wel te behandelen. Het eerste wat u kunt doen, is het vermijden van migraine triggers. Hierdoor kunt u in veel gevallen migraine voorkomen. Wij zetten 5 tips tegen migraine voor u op een rij!

 • Tip 1: Blijf regelmatig eten. Door honger kan de migraineaanval erger worden.
 • Tip 2: Zorg voor een goede nachtrust. Volwassenen hebben minstens 7 à 9 uur slaap per nacht nodig. 
 • Tip 3: Zodra u hoofdpijn krijgt, is het slim om een pijnstiller te nemen. Neem bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen.
 • Tip 4: Als u merkt dat een migraineaanval begint, neem dan rust. Zo voorkomt u stress, wat de migraineaanval erger kan maken.
 • Tip 5: Bent u zwanger? Migraine komt vaker voor bij een zwangerschap. Als u migraine heeft tijdens uw zwangerschap, neem dan enkel paracetamol of vraag uw huisarts om advies.

 

huisarts Wanneer naar de huisarts met migraine?

Als u medicatie tegen migraine niet werkt of als u last heeft van bijwerkingen, is het slim om naar de huisarts te gaan. Krijgt u daarnaast andere hoofdpijnklachten? Dan is het ook slim om naar de huisarts te gaan.


 

munt Migraine en de vergoeding van uw zorgverzekering

Als uw migraine om medische hulp vraagt, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Uw huisarts bekijkt wat de mogelijkheden zijn om de migraine te behandelen.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

 • Wij regelen alles voor u.
 • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
 • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

> Stress
> Slechtziendheid
Wat te doen tegen hoofdpijn?

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Thuisarts.nl en Gezondheidsplein.nl