Contact
Mijn UnitedConsumers

Moedervlekken

De meeste mensen hebben ze wel: moedervlekken. Een moedervlek is vaak een onschuldig gekleurd vlekje of bultje op uw lichaam. Welke soorten moedervlekken zijn er? En wanneer is het verstandig om moedervlekken te verwijderen? U leest het hier.


 

info Moedervlekken

Een moedervlek is een stukje of plekje op uw huid met een donkerbruine kleur. Het is een normaal en vaak goedaardig verschijnsel. Daarom hoeven de alarmbellen niet meteen te rinkelen als u een moedervlek heeft.

Moedervlekken komen in verschillende vormen en kleuren voor: van een rode moedervlek tot een wratachtige moedervlek en van een zwarte moedervlek tot een dikke moedervlek.

moedervlekken


 

soorten eczeem Soorten moedervlekken herkennen

Grofweg zijn er drie soorten moedervlekken, namelijk: goedaardige moedervlekken, onrustige moedervlekken en melanomen. Wij leggen de drie soorten moedervlekken graag aan u uit:

Goedaardige moedervlekken

Iedereen kan goedaardige moedervlekken hebben. Meestal ontstaan ze tussen uw 10e en 30ste levensjaar. Wel kunnen moedervlekken in grootte, vorm of kleur verschillen.

Onrustige moedervlekken

Onrustige moedervlekken (ook wel dysplastische of atypische moedervlekken) zijn meestal goedaardig, maar kunnen soms voorlopers zijn van een melanoom.

Melanoom moedervlek

Een melanoom of kwaadaardige moedervlek is een vorm van huidkanker. Een melanoom kan zowel ontstaan uit een onrustige moedervlek als uit een normale moedervlek.


 

persoon Wanneer moedervlek verwijderen?

Uw huisarts of een dermatoloog kan bepalen of de moedervlekken onschuldig zijn. Bij verdenking op kwaadaardigheid of als u last heeft van een moedervlek, kan de moedervlek verwijderd worden. De meeste moedervlekken worden verwijderd door ze af te schaven met een mesje. Soms worden moedervlekken verwijderd met behulp van een laserbehandeling. Indien nodig wordt de moedervlek opgestuurd voor microscopisch onderzoek.

Let op: zelf een moedervlek verwijderen wordt zeer afgeraden. Wilt u een moedervlek verwijderen? Bezoek dan uw huisarts.

Moedervlekken verwijderen kosten

Een zorgverzekeraar maakt onderscheid tussen enerzijds het verwijderen van een verdachte moedervlek en anderzijds het verwijderen van een moedervlek voor cosmetische redenen. Wanneer het een verdachte moedervlek betreft, worden de kosten van het verwijderen vergoed. Indien de moedervlek verwijderd wordt voor cosmetisch redenen, moet u deze kosten zelf betalen. De kosten van het verwijderen van moedervlekken verschillen tussen de € 75,- en € 300,- per behandeling.  


 

vergrootglas Hoe ontstaat een moedervlek?

Moedervlekken ontstaan vaak op een onschuldige manier, namelijk door de vorming van pigmentcellen in de huid. Wel zijn er bepaalde omstandigheden die effect kunnen hebben op het ontstaan van moedervlekken:

 • Erfelijkheid: komen moedervlekken veel voor in uw familie? Dan is de kans groot dat u ook meerdere moederplekken op uw lichaam heeft.
 • Blootstelling aan de zon: gaat u vaak zonder bescherming de zon in? Ook dan kan het voorkomen dat u meerdere moederplekken op uw lichaam heeft.

 

huisarts Wanneer naar de huisarts met moedervlekken?

Als u een moedervlek heeft en een van de volgende punten merkt, kunt u het beste de huisarts bellen:

 • De moedervlek heeft verschillende kleuren: bruin, rood, blauw, zwart of wit.
 • De moedervlek is niet gelijk aan alle kanten en niet rond.
 • De moedervlek wordt groter of is flink gegroeid.
 • Er zit een wondje of korstje op de moedervlek.
 • De moedervlek verandert van vorm of kleur.
 • De moedervlek is 6 millimeter of groter.
 • Als u een bloedende moedervlek heeft.
 • Als u een jeukende moedervlek heeft.
 • De moedervlek heeft vage randen.

 

munt Moedervlekken en de vergoeding van uw zorgverzekering

Als uw moedervlek om medische hulp vraagt, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Welke behandeling het beste is voor uw situatie, zal de huisarts met u bespreken.

zorgkoffer

Moedervlek verwijderen huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

huidbehandeling

Dermatoloog

Huidbehandelingen die vallen onder de ziekenhuiszorg worden in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Indien de dermatologie behandeling vergoed wordt, betaalt u wel eigen risico voor de behandeling. Goed om te weten: voor de vergoeding van dermatologie betaalt u geen eigen bijdrage.

Vergoeding dermatologie


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

 • Wij regelen alles voor u.
 • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
 • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Waterpokken
> Psoriasis
> Eczeem

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Huidarts.com en Thuisarts.nl