Moeite met ademen? Dan wordt dit vaak veroorzaakt door een aandoening of ziekte. Moeilijk ademhalen is vervelend en u wilt er daarom snel iets aan doen. Maar wat zijn verkeerde ademhaling symptomen en wanneer moet u hulp inschakelen bij ernstige ademhalingsklachten? Wij helpen u!
Moeilijk ademen is één van de symptomen van verkeerde ademhaling, maar het komt ook voor bij een (chronische) aandoening die benauwdheid veroorzaakt. Benauwdheid is in twee groepen te verdelen, namelijk acute benauwdheid en benauwdheid dat geleidelijk op komt. Acute benauwdheid wordt veroorzaakt door een ernstige onderliggende aandoening. Niet-acute benauwdheid komt vaak door uw astma, een longontsteking, COPD of een virus zoals corona.
Verkeerd ademhalen, oftewel disfunctioneel ademen, is vaak toch nét iets anders dan moeilijk ademhalen door de benauwdheid. Vroeger werd de term hyperventilatie gebruikt, omdat verkeerd ademhalen werd geassocieerd met stress. Maar verkeerde ademhaling symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding, rugpijn, een operatie of na een longontsteking. Wat zijn verkeerde ademhaling symptomen? Daarover later meer.
Bij benauwdheidsklachten bent u bij de kleinste inspanning al buiten adem, kunt u pijn hebben tijdens het ademhalen en krijgt u vaak te weinig zuurstof binnen. U kunt een strakke band voelen rond uw borst, last hebben van een piepende ademhaling of moeite hebben met platliggen.
Moet u veel hoesten? Voelt u zich kortademig en heeft u een beklemmend gevoel? Dan heeft u moeite met ademen, oftewel benauwdheidsklachten.
Verminderde ademhaling 's nachts wordt ook wel hypoventilatie genoemd. U heeft dan symptomen als slecht slapen, onderbroken slapen, nachtmerries en enge dromen, transpireren, hoofdpijn bij het wakker worden, slaperigheid overdag, kortademigheid, slechte eetlust en concentratie- en geheugenstoornissen.
Gaat het ademen door de neus moeilijk? Dan komt dit waarschijnlijk omdat uw neus verstopt zit met slijm en de slijmvliezen opgezwollen zijn. De lucht die u inademt, wordt namelijk automatisch door uw neus gefilterd en verwarmd. U kunt zich wel voorstellen dat er in uw neus daarom heel wat vuiltjes aanwezig zijn. De oorzaak van een verstopte neus is daarom vaak een virus of bacteriële infectie.
U kunt ook last hebben van vermoeidheid, tintelingen, duizeligheid en steken of pijn op de borst. Dit zijn vaak symptomen die horen bij verkeerde ademhaling, oftewel disfunctioneel ademen. Deze klachten ontstaan omdat uw adempatroon ontregeld is.
U hoeft niet altijd direct te merken dat u verkeerd ademhaalt. Daarom is het voor artsen vaak lastig om te herkennen dat uw symptomen horen bij verkeerde ademhaling. Verkeerd ademhalen klachten zijn onder andere:
Te snel ademhalen verstoort uw hormoonhuishouden. Hierdoor maakt u meer adrenaline aan, wat u een onrustig en gejaagd gevoel geeft. U kunt zich hierdoor gestrest voelen.
Doordat u verkeerd ademhaalt, gaan de hulpademhalingsspieren in uw nek vastzitten. Deze spieren gebruikt u normaal gesproken alleen wanneer u kort sneller moet ademen.
Door snel en veel te ademen, denkt uw lichaam dat u een zuurstoftekort heeft. Hierdoor gaat u zuchten en gapen.
Doordat u te snel ademt, ademt u te veel koolzuur uit. Hierdoor gaan de bloedvaten vernauwen. En om dit te compenseren, gaat uw hart sneller kloppen om zo voldoende bloed rond te pompen. U voelt zich hierdoor benauwd, gejaagd en angstig.
Moeilijk ademhalen kan verschillende oorzaken hebben. Om het probleem op de juiste manier aan te pakken, is het daarom belangrijk dat u weet wat de oorzaak is van uw ademhalingsklachten. Mogelijke oorzaken zijn:
Stress, of een angststoornis, kan verkeerde ademhaling symptomen veroorzaken.
Een allergie kan 'allergische astma' veroorzaken. Door een blijvende ontsteking, reageren uw luchtwegen heftiger op prikkels van pollen en huisstofmijt. U heeft dan last van benauwdheid en een piepende ademhaling. De symptomen hiervan lijken erg op normale astma.
Astma en COPD zijn chronische aandoeningen waardoor u moeite kunt hebben met ademen. U heeft dan last van piepende adem, veel hoesten en benauwdheid. Soms heeft u door astma ook ineens hele heftige klachten, dit heet ook wel een longaanval.
Door COPD heeft u last van hyperreactiviteit, oftewel een verhoogde prikkelbaarheid. De luchtwegen worden nauwer en u wordt snel kortademig bij koud weer of door tabaksrook.
Bij een longontsteking zwelt het slijmvlies op en ontstaat er veel meer slijm. U krijgt dan minder zuurstof, omdat er ook slijm in de longblaasjes gaat zitten. Hierdoor kunt u moeilijk ademhalen.
Uw neus is een natuurlijke filter voor de lucht die u inademt. Wanneer uw neus verstopt is, dan is het vanzelfsprekend dat u minder goed kunt ademen. Een ander nadeel is ook dat de lucht direct (zonder filter) uw longen inkomt. Hierdoor kunnen uw allergiën sneller opspelen.
Een plotselinge verkramping van de spieren van de stembanden kan acute benauwdheid veroorzaken. U kunt zelfs het gevoel hebben dat u stikt.
Als u last heeft van benauwdheid, kunt u het volgende zelf doen om de situatie te verbeteren:
Komen uw benauwdheidsklachten door stress of angst? Dan is het verstandig om dit aan de pakken. Praat daarom met iemand waar u zich goed bij voelt, of schakel professionele hulp in. Zorg voor genoeg ontspanning.
Door rechtop te zitten, zorgt u ervoor dat de lucht beter door uw longen kan.
Merkt u dat u last heeft van verkeerde ademhaling symptomen? Probeer dan goed adem te halen door uw neus, want daar is uw neus voor bedoeld! Te veel mensen ademen door de mond, terwijl u door uw neus voldoende lucht binnen kunt krijgen. Door dit te trainen, zult u merken dat uw ademhaling rustiger wordt. Begin eerst met een kwartier en bouw dit langzaam op.
Heeft u medicijnen tegen acute benauwdheid, zoals een puffer? Neem deze dan in, zoals omschreven staat in de bijsluiter.
Voldoende water drinken om uitdroging van het slijmvlies te voorkomen.
Stoppen met roken is het eerste wat uw arts zal zeggen. Lukt het niet zelf om te stoppen met roken? Vraag dan uw huisarts voor extra hulp.
Het is belangrijk om een arts te raadplegen wanneer u moeite met ademen blijft houden. Een arts kan onderzoeken wat de oorzaak van uw klachten is en kan de juiste geneesmiddelen voorschrijven of u doorverwijzen naar een specialist.
Let op! Als de ademnood acuut is, neemt u uiteraard onmiddellijk contact op met de spoedeisende hulp.
Bij benauwdheid wordt er gekeken wat de oorzaak is. Is het astma, COPD of een luchtweginfectie? In het geval van astma wordt er vaak een puffer of medicatie voorgeschreven. Heeft u last van verkeerd ademhalen klachten? Dan kunt u bij een logopedist terecht voor ademtraining.
Heeft u moeite met ademen en heeft u daardoor medische hulp nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering. Bij moeilijk ademhalen kunt u mogelijk met het volgende in aanraking komen:
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Logopedie wordt vergoedt door uw basisverzekering. Vanaf 18 jaar betaalt u hier wel een eigen risico voor. U heeft geen aanvullende verzekering nodig voor logopedie.
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
> Paniekaanvallen
> Pijn op de borst
> De gevolgen van stress
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: MMC.nl, Moetiknaardedokter.nl en KNO.nl