Contact
Mijn UnitedConsumers

Ontstoken tandvlees

Heeft u last van opgezwollen en rood tandvlees? Of gevoelig en bloedend tandvlees? Dan heeft u wellicht last van ontstoken tandvlees. Hoe herkent u een tandvleesontsteking en wat te doen tegen ontstoken tandvlees? Wij vertellen u alles wat u moet weten en wat uw zorgverzekering vergoedt bij ontstoken tandvlees.


 

info Wat is ontstoken tandvlees?

Een tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees rondom uw tanden en kiezen. U kunt last hebben van ontstoken tandvlees als uw tandvlees rood en opgezwollen is en als uw tandvlees bloedt. 

Het is belangrijk om tandvleesontsteking in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen. Zo voorkomt u blijvende schade en een ergere ontsteking met teruggetrokken tandvlees

Ontstoken tandvlees zwanger

Bent u zwanger? Dan kan het vaker voorkomen dat u ontstoken tandvlees krijgt. Dit komt doordat hormoonschommelingen een overgevoelige reactie kunnen veroorzaken op tandplak. Ontstoken tandvlees verhoogt de kans op een vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Daarom is het slim om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw tandarts als u zwanger bent en een tandvleesontsteking heeft.

ontstoken tandvlees


 

symptomen Symptomen tandvleesontsteking

Een tandvleesontsteking is in het begin nauwelijks te zien met het blote oog. Daarom is het soms lastig te herkennen dat u last heeft van een ontsteking aan uw tandvlees. Toch kunt u letten op de volgende symptomen:

 • U kunt last hebben van een slechte adem en vieze smaak in uw mond.
 • U heeft last van bloedend tandvlees tijdens tandenpoetsen.
 • Uw tandvlees is rood en opgezwollen.
 • U heeft last van gevoelig tandvlees.

Heeft u last van een van deze of meerdere symptomen? Dan is het slim om een bezoekje te plegen aan uw tandarts. Zo voorkomt u een vergevorderde tandvleesontsteking.


 

vergrootglas Ontstoken tandvlees oorzaken

Ontstoken tandvlees kan door meerdere oorzaken optreden, maar eigenlijk slaat het allemaal op hetzelfde: een slechte mondhygiëne. Doordat bacteriën en speeksel zich samenvoegen in onze mond ontstaat tandplak. En wanneer tandplak niet dagelijks verwijderd wordt, wordt het hard en ontstaat tandsteen. Poetst u uw tanden niet goed genoeg en laat u de tandplak zitten? Dan kan een tandvleesontsteking ontstaan. 


 

zorgverlener Een tandvleesontsteking voorkomen

Als u een tandvleesontsteking wilt voorkomen, begint dat bij goede mondhygiëne. Dit zijn enkele tips tegen ontstoken tandvlees:

 • Tip 1: Maak gebruik van een tongschraper of mondspoeling om ontstoken tandvlees te voorkomen.
 • Tip 2: Reinig tussen uw tanden en kiezen. Denk aan rageren, flossen of stokeren.
 • Tip 3: Poets twee keer per dag uw tanden met fluoridehoudende tandpasta.
 • Tip 4: Kies een tandenborstel die past bij uw gebit.

 

dokter Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?

Zodra u ontstoken tandvlees heeft, kunt u het beste naar een tandarts of mondhygiënist gaan. Zij behandelen uw ontstoken tandvlees door uw gebit volledig te reinigen en zorgen ervoor dat er geen tandplak of tandsteen op uw tanden zit. U kunt natuurlijk altijd tips en hulp vragen aan een mondhygiënist of tandarts!    


 
 

munt Ontstoken tandvlees en uw zorgverzekering

Heeft u door uw ontstoken tandvlees medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering. Bekijk hieronder de tandzorg vergoedingen uit de zorgverzekering.

zorgkoffer

Tandarts, mondhygiënist of parodontoloog

Een bezoek aan de tandarts, mondhygiënist of parodontoloog wordt in de meeste gevallen niet vergoed door de basisverzekering. Voor een vergoeding is het mogelijk om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Bij een aanvullende verzekering is het eigen risico niet van toepassing.

Als de problemen met het ontstoken tandvlees veroorzaakt worden door afwijkingen aan de mond, kaak of tanden, kan de basisverzekering de zorg wel vergoeden.

Vergoeding tandarts


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

 • Wij regelen alles voor u.
 • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
 • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Waarom een tandartsverzekering afsluiten?
> Teruggetrokken tandvlees
Gaatjes voorkomen
Tandartskosten

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Mondhygienisten.nl, Tandarts.nl en Allesoverhetgebit.nl