Overbeharing bij vrouwen komt regelmatig voor. Heeft u last van overmatige haargroei op plekken waar normaal geen, of enkel dunne haren groeien? Dan is er sprake van overbeharing. Overbeharing bij vrouwen heeft vaak een groot negatief effect op het zelfvertrouwen. In dit gezondheidsdossier leest u wat u kunt doen tegen ongewenste haargroei bij vrouwen.
Overbeharing bij vrouwen is het groeien van te veel en/of te dikke haren op plekken waar dit niet gewenst is, zoals bijvoorbeeld overbeharing in het gezicht. Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme.
Bij hypertrichose is er sprake van overmatige haargroei op plekken waar normaliter geen haargroei is. Wanneer vrouwen last krijgen van stugge haargroei op plekken waar normaal gesproken alleen mannen haar hebben, is er sprake van hirsutisme.
Ongewenste haargroei bij vrouwen uit zich als langere en dikkere haren op plaatsen waar al haar groeide, zoals op de armen, bij de wenkbrauwen en bij de slapen. De symptomen van overbeharing bij vrouwen zijn vaak goed zichtbaar, zoals haargroei in het gezicht. Dit maakt overmatige haargroei bij vrouwen vaak zo vervelend.
Haargroei bij vrouwen kan zich ook uiten op plekken waar dit niet hoort. Denk bijvoorbeeld aan overbeharing in gezicht van vrouwen, zoals op de bovenlip, wangen, kin en hals. Ongewenste haargroei bij vrouwen kan daarnaast ook rond de tepels, op de borst, rug, buik en in de liesstreek voorkomen.
Overbeharing bij vrouwen kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
Hirsutisme veroorzaakt overmatig haargroei bij vrouwen op plekken waar het voor mannen vrij normaal is om haar te hebben. Vrouwen met hirsutisme strijden vaak heel hun leven al tegen overmatige haargroei. Sommige vrouwen met hirsutisme hebben zelfs bijna volle bakkenbaarden.
Hypertrichose is een toename van haargroei op een totaal willekeurige plek op uw lichaam. Hypertrichose gaat dus niet gepaard met een patroon, zoals bijvoorbeeld bij mannelijke haargroei. Vaak zijn het zachte, donzige haartjes. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van hypertrichose.
Wanneer u in de overgang zit, zult u waarschijnlijk merken dat er meer zichtbare haartjes op uw gezicht verschijnen. Dit komt omdat de vrouwelijke hormonen tijdens de overgang afnemen. Dit heeft vaak ongewenste haargroei in het gezicht, zoals op uw bovenlip en uw kin als gevolg.
De overgang kan ook een omgekeerd effect hebben op uw haargroei. Zo kan de menopauze ervoor zorgen dat u juist minder haargroei heeft onder uw oksels en op uw benen, maar ook op uw hoofd en in uw wenkbrauwen.
Het polycysteus ovariumsyndroom, oftewel PCOS, is een aandoening waardoor u meer testosteron in het bloed heeft. Testosteron (het mannelijke hormoon) zorgt ervoor dat u mogelijk meer 'mannelijke' haargroei krijgt, oftewel overbeharing in het gezicht.
Problemen met de bijnieren kunnen als gevolg hebben dat u last krijgt van ongewenste haargroei. Dit kan ook komen door een trage schildklierwerking of het gebruik van bepaalde medicatie.
U wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk van uw overbeharing af zijn, en u vraagt zich daarom af of er een middel is tegen haargroei in het gezicht. Er zijn aardig wat dingen die u zelf kunt doen tegen overbeharing en ongewenste haargroei, zoals:
De huid van uw gezicht is erg gevoelig, dus u wilt hier geen schadelijke middelen voor gebruiken. U kunt hiervoor daarom vaak het beste uw dermatoloog raadplegen.
Ongewenste haargroei bij vrouwen is gemakkelijk te verwijderen door te scheren, (elektrisch) epileren of waxen. Wel zijn dit slechts tijdelijke oplossingen, en komt de ongewenste haargroei weer terug.
IPL en lasertherapie zijn behandelingen die vaak worden ingezet bij ongewenste haargroei bij vrouwen. De methodes zijn gebaseerd op licht en warmte. Door middel van lichtpulsen worden haarzakjes definitief vernietigd. Na enkele behandelingen, afhankelijk per persoon, is de ongewenste haargroei definitief weg.
Overbeharing bij vrouwen is niet gevaarlijk, maar u vindt het waarschijnlijk niet mooi. U kunt zelf al het een en ander doen om de overbeharing te verminderen, maar voor een permanente oplossing gaat u naar een schoonheidsspecialist of laat u zich behandelen in het ziekenhuis. U heeft hiervoor geen verwijzing van uw huisarts of een specialist nodig.
Als u naast ongewenste haargroei ook last heeft van een onregelmatige menstruatie, raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts. Dit kan namelijk wijzen op het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Uw huisarts zal dit dan verder willen onderzoeken.
De huisarts kan u hiervoor doorverwijzen naar een gynaecoloog voor bloedonderzoek en een echoscopisch onderzoek. Het bloedonderzoek is nodig om te kijken naar uw hormoonwaardes, en met een echoscopisch onderzoek worden uw eierstokken beoordeeld op eiblaasjes.
Heeft u medische zorg nodig om van uw overbeharing af te komen? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Laserontharing wordt enkel vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Hieruit ontvangt u een budget dat u kunt gebruiken voor huidbehandelingen.
Houd er wel rekening mee dat er een maximaal bedrag wordt vergoed en dat u alle kosten daarna zelf moet betalen. Voor zorg uit een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.
Bij een vermoeden dat u mogelijk last heeft van het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), zal de huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis of direct naar de gynaecoloog.
De gynaecoloog wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt hier wel eigen risico over.
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
> Stemmingswisselingen
> Anticonceptie kiezen?
> Overgang
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: Apotheek.nl, Thuisarts.nl en beroepsvereniging van Nederlandse dermatologen