Heeft u pijn op de borst? Dan gaat u er waarschijnlijk vanuit dat het iets te maken heeft met uw hart. Begrijpelijk, maar toch kan druk op de borst met iets heel anders te maken hebben. Waar kan de pijn op uw borst vandaan komen en wanneer moet u naar de dokter?
Pijn op de borst is een oncomfortabel, pijnlijk of raar en drukkend gevoel in de hartstreek. Druk op de borst kan te maken hebben uw hart, longen, maag, spieren of slokdarm.
Druk op de borst kan aan de andere kant ook worden veroorzaakt door stress of een burn-out. Vaak bent u zich er niet eens van bewust dat u gestrest bent. Een raar gevoel in de hartstreek kan dan juist zorgen voor meer stress of angst.
Pijn op de borst kan zich op verschillende manieren uiten. Soms voelt u steken in uw linkerborst of heeft u een drukkend gevoel op uw hart in rust. U kunt steken in de borst voelen bij inspanning, stress of heftige emoties. De pijn komt in de meeste gevallen plotseling opzetten, maar kan ook langzaam opbouwen.
Pijn of druk op de borst zit vaak achter de ribben, achter het borstbeen of onderaan het borstbeen. Soms zijn het steken in de linkerborst, maar u kunt de pijn ook aan de rechterkant, aan beide kanten of in het midden van de borststreek voelen.
Kent u dat gevoel dat uw hart op hol slaat en bijna uit uw borstkas springt? Of dat uw hart een sprongetje maakt of een slag overslaat? Dit kunnen hartkloppingen of een verstoord hartritme zijn. Vaak zijn deze klachten vrij onschuldig. Maar als u er regelmatig last van heeft, u zich duizelig voelt of zorgen maakt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
Een hartinfarct, oftewel in de volksmond een hartaanval, is natuurlijk het eerste waar u aan denkt bij pijn of druk op de borst. Jaarlijks krijgt ongeveer 3 op de 1.000 mannen en 2 op de 1.000 vrouwen te maken met een hartinfarct.
Een hartinfarct is een beschadiging aan de hartspier doordat het hart een periode te weinig zuurstof heeft gehad. Hierdoor sterft een groep spiercellen in het hart af, wat vervolgens resulteert in een hartaanval.
Een hartaanval is te herkennen aan een drukkend, knellend of pijnlijk gevoel aan de borst - soms ook in de bovenbuik. De pijn op de borst gaat niet weg als u rustig zit of ligt. U zweet veel en heeft een klamme huid. Ook kunt u zich misselijk voelen of moet u overgeven. U ziet er bleek uit en uw huid is grauw. U voelt zich benauwd, angstig en onrustig. De pijn kan uitstralen naar andere delen van uw lichaam, zoals:
Let op: Herkent u zichzelf (of iemand anders) in deze symptomen? Sla dan alarm en bel direct 112.
In de ambulance wordt met een hartfilmpje (ECG) onderzocht of een bloedvat naar het hart helemaal of gedeeltelijk dichtzit. Daarnaast wordt uw bloed onderzocht op een eiwit dat in de hartspiercel zit, namelijk troponine. Bij een hartinfarct lekt dit vanuit de spiercellen in het bloed.
Zit uw ader helemaal dicht, dan krijgt u eenmaal in het ziekenhuis zo snel mogelijk een hartkatheterisatie. Hierdoor kan duidelijk inzichtelijk gemaakt worden waar de afsluiting zit. Bij een vernauwing is ook een hartkatheterisatie nodig, maar dit hoeft dan niet direct plaats te vinden.
Zit de ader helemaal dicht? Dan volgt er na de hartkatheterisatie direct een dotterbehandeling. Hierdoor wordt de ader opengemaakt met een ballonnetje, waardoor er weer zuurstof bij de hartspier kan komen.
Bij een vernauwd bloedvat krijgt u naast een hartkatheterisatie altijd medicatie toegewezen. Daarnaast kan er, indien noodzakelijk, gekozen worden voor een dotterbehandeling of een omleidingsoperatie (bypass). Wat er precies nodig is, hangt af van uw klachten en eventuele andere aandoeningen of ziektes.
Pijn of druk op de borst kan naast een hartinfarct ook door iets heel anders komen. In de volgende gevallen kunt u ook pijn of druk voelen rondom het hart:
Angina pectoris, oftewel hartkramp, komt voor wanneer de hartspier te weinig zuurstof krijgt door een vernauwing in de kransslagader. De pijn op de borst neemt toe bij inspanning of heftige emoties en stress. En als u rustig gaat zitten, dan gaat het vaak weer weg.
De pijn bij een hartkramp straalt vaak door naar de armen, kaak en/of hals. Hartkramp is goed te behandelen. Onbehandeld kan het leiden tot een hartinfarct. Zorg dus dat u op tijd een arts raadpleegt.
Pericarditis, oftewel een ontstoken hartzakje, kan een scherpe pijn of steek in het hart veroorzaken. Vaak begint het met een verkoudheid, griep en/of koorts. Wanneer u op uw zij ligt, bij het diep inademen en hoesten wordt de pijn vaak erger. Bij het vooroverbuigen is de pijn vaak minder.
Bij overmatig veel stress en/of angst kunt u benauwd worden en gaan hyperventileren. Uw ademhaling is ontregeld, doordat u eigenlijk meer lucht inademt dan uw lichaam nodig heeft.
Door hyperventilatie kunt u een drukkend gevoel krijgen in uw hart in ruststand. Ook voelt u zich angstig, onrustig, gaat u zweten en ervaart u mogelijk tintelingen rondom de mond en in de vingers.
Bij paniekaanvallen en/of een depressie kunt u een benauwd gevoel hebben en druk op de borst ervaren. U kunt daarnaast ook last hebben van een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hartkloppingen.
Als u pijn heeft rondom uw borstkas in combinatie met jeuk, dan kan dit worden veroorzaakt door gordelroos. U herkent deze aandoening aan blaasjes en vlekjes ter hoogte van uw ribben.
Het syndroom van Tietze is een vorm van ontstekingsreuma. Er is dan sprake van irritatie van het kraakbeen en de spieren die de ribben verbinden met het borstbeen. U kunt steken of druk op de borst voelen. Meestal neemt de pijn toe bij bewegen of wanneer u hoest.
Het syndroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Waar het precies door komt, is tot op heden niet bekend. De aandoening is vrij onschuldig en bovendien kunnen de juiste pijnstillers al erg goed helpen.
Bij problemen met de longen, zoals een longontsteking, klaplong of een longembolie kunt u pijn op de borst voelen. Verder kunnen longaandoeningen zoals COPD of astma soms pijnklachten of een raar gevoel rondom de hartstreek veroorzaken. Dit is dan vaak in combinatie met kortademigheid.
U kunt steken in de borst krijgen als gevolg van overbelasting of door een ongeval. De ribben kunnen een flinke klap hebben gehad en zijn misschien zelfs gekneusd. Dit kan ook voorkomen wanneer u een lange periode veel en hard heeft gehoest. U voelt dan steken of druk als u beweegt, op de gevoelige plek gaat liggen, lacht of hoest. Daarnaast kan rugpijn soms ook uitstralen naar uw borst.
Als uw slokdarm niet goed werkt, kunt u last hebben van brandend maagzuur en slokdarmklachten. Een ontsteking aan de slokdarm of het slokdarmslijmvlies kan dan pijn aan de borst veroorzaken. Bovendien kan brandend maagzuur pijn veroorzaken hoog in de bovenbuik. Dit straalt dan soms door naar de rug of borst. Meestal gebeurt dit na het eten of als u gaat liggen.
Als u zich zorgen maakt over uw klachten, is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts stelt u enkele vragen, zoals wanneer de klachten zijn begonnen, waar de pijn precies zit en wat eventuele andere symptomen zijn die u ervaart. Vaak luistert de huisarts naar uw hart en wordt uw bloeddruk gemeten. Bij twijfel, of als er grondig onderzoek nodig is, wordt u doorverwezen naar een specialist voor verder onderzoek.
Ook als u vermoed dat stress de veroorzaker is, is het verstandig om de huisarts in te schakelen. Wanneer u veel zorgen heeft, kan dit effect hebben op uw lichaam - en uw hart en bloeddruk. De huisarts bespreekt dit met u en stelt eventuele vervolgstappen voor.
Schakel direct hulp in als de pijn of druk op uw borst niet verdwijnt wanneer u rustig gaat zitten. Ook belt u de huisarts of huisartsenpost wanneer u een scherpe pijn of steken in uw hart voelt en ademen moeilijk en/of pijnlijk is.
Let op: Bel direct 112 bij een zware druk op de borst in combinatie met overmatig zweten en misselijkheid. Dit kan namelijk duiden op een hartaanval.
Heeft u door steken in het hart medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.
Bij pijn op de borst of een raar gevoel rondom de hartstreek gaat u vaak eerst naar de huisarts. Mocht er verder onderzoek nodig zijn, dan kan het zijn dat u wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. Heeft u acute hulp nodig? Dan schakelt u spoedeisende hulp in. De vergoedingen hiervoor zijn als volgt:
Wanneer u met pijn op de borst een bezoek brengt aan de huisarts of huisartsenpost, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Bij druk op de borst is soms zorg of verder onderzoek nodig vanuit het ziekenhuis. Ziekenhuiszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor ziekenhuiszorg betaalt u wel eigen risico indien u 18 jaar of ouder bent.
Let op: u dient een doorverwijzing te hebben vanuit de huisarts.
Bij ernstige pijn op de borst kan spoedeisende hulp noodzakelijk zijn. U krijgt spoedeisende hulp volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor spoedeisende hulp.
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
> Moeite met ademen
> Hartkloppingen
> Paniekaanval
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: Thuisarts.nl, Hartstichting en Moetiknaardedokter.nl