Psoriasis is een van de bekendste huidaandoeningen in Nederland en kan bij iedereen optreden die daarvoor aanleg heeft. Maar, welke soorten psoriasis zijn er? En wat te doen tegen psoriasis? Wij helpen u graag een handje!
Psoriasis is een huidaandoening die rode, schilderende plekken kan veroorzaken op het lichaam. Psoriasis klachten kunnen beginnen of erger worden door een kapotte huid, stress, ontstekingen en/of medicijnen.
Bij psoriasis gaat het maken van nieuwe huidcellen te snel. De nieuwe huidcellen zijn niet goed gemaakt en gaan vervolgens dood. Als ze zich daarna opstapelen, wordt de huid op die plekken hard en komen er schilfers.
Nee, psoriasis is niet besmettelijk. Iemand aanraken met psoriasis kan dus géén kwaad.
Psoriasis kan in verschillende soorten en op verschillende plekken voorkomen. Deze soorten psoriasis zijn er:
In de plooien van het lichaam, zoals de oksels en liezen, kunnen psoriasis inversa plekken voorkomen. Deze plekken zijn doorgaans niet-schilferend.
Psoriasis kan ook voorkomen bij (kleine) gewrichten, zoals de handen, vingers en voeten. Het wordt dan ook wel artritis psoriasis genoemd. Uw gewrichten kunnen dan rood, gezwollen en pijnlijk zijn.
Bij psoriasis vulgaris komen er op de ellebogen, knieën en op de onderrug rode plekken tevoorschijn. Psoriasis vulgaris is de 'gewone vorm' en daarom ook de meest voorkomende vorm van psoriasis.
Genitale psoriasis kan voorkomen bij de geslachtsdelen van zowel mannen als vrouwen. Genitale psoriasis komt in principe zelden voor en is - als deze voorkomt - meestal gecombineerd met een andere vorm van psoriasis.
Bij psoriasis capitis kunnen psoriasis plekken voorkomen op uw hoofdhuid. U kunt hierdoor rode plekken met of zonder schilfers krijgen in uw haar of haarlijn.
Als u last heeft van psoriasis guttata ziet u druppelgrote plekjes over het gehele lichaam. Het kan voorkomen dat u deze vorm van psoriasis krijgt door een keelinfectie of het gebruik van bloeddrukverlagers.
Psoriasis in de nagels wordt ook wel psoriasis unguum genoemd. Bij deze vorm van psoriasis zien we putjes, geelbruine verkleuring en loslating met verdikking van de nagel zelf.
Hoewel psoriasis en eczeem op elkaar lijken, is het niet hetzelfde. Eczeem is vergelijkbaar met een allergische reactie van de huid, terwijl psoriasis ontstaat door de snelle aanmaak van nieuwe huidcellen.
Wat de oorzaak van psoriasis precies is, weten we niet. Wel kunnen emotionele stress, griep, keelontsteking (met streptokokken) en bepaalde medicijnen psoriasis erger maken. Daarnaast kan de kans op psoriasis vergroot worden door een aantal factoren, namelijk:
Psoriasis is niet te genezen. Wel kunt u de klachten van psoriasis minder of dragelijker maken. Bijvoorbeeld door de psoriasis plekken dagelijks in te smeren. Wij vertellen u graag wat u kunt doen tegen psoriasis:
Als u denkt psoriasis te hebben, kunt u het beste naar de huisarts gaan. De huisarts kan u verder helpen met een eventuele behandeling. Het is goed om te weten dat psoriasis niet geneest door behandelingen. Wel kunt u de psoriasis klachten verminderen door dagelijks de plekken in te smeren. Vraag bij uw huisarts na welke zalf u het beste kunt smeren. Bovendien kan uw huisarts ervoor kiezen om u door te sturen naar een dermatoloog.
Als uw psoriasis om medische hulp vraagt, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Welke behandeling het beste is voor uw situatie, zal de huisarts met u bespreken.
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Huidbehandelingen die vallen onder de ziekenhuiszorg worden in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Indien de dermatologie behandeling vergoed wordt, betaalt u wel eigen risico voor de behandeling. Goed om te weten: voor de vergoeding van dermatologie betaalt u geen eigen bijdrage.
Lichttherapie voor psoriasis wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Indien de lichttherapie psoriasis vergoed wordt, betaalt u wel eigen risico voor de psoriasis lichttherapie. Goed om te weten: voor de vergoeding van de psoriasis lichttherapie betaalt u geen eigen bijdrage.
Ook kunt u bij (ernstige) psoriasis vergoeding krijgen voor lichttherapie thuis. Uw specialist in het ziekenhuis zorgt er dan voor dat u een speciale UV-lamp thuis krijgt. Zo wordt de lichttherapie psoriasis ook thuis vergoed.
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
> Acne
> Eczeem
> Moedervlekken
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: Huidarts.com en Thuisarts.nl