Contact
Mijn UnitedConsumers

Reuma symptomen herkennen

Eén op de 5 personen in Nederland heeft een vorm van reuma. Reuma kan op iedere leeftijd voorkomen, dus ook bij kinderen - oftewel jeugdreuma. Er zijn veel verschillende reuma soorten, maar wat zijn nou typische reuma klachten? Is reuma te behandelen en wat wordt vergoed door uw zorgverzekering? Wij vertellen u alles wat u moet weten over reuma.

 

info Wat is reuma?

Reuma is een aandoening aan ‘het bewegingsapparaat’. Er zijn wel 100 verschillende soorten reuma. Zo kunt u last hebben van bijvoorbeeld spierreuma, reuma aan de handen handen, jeugdreuma of weke delen reuma. 

Bij reuma is het afweersysteem van het lichaam ontregeld. Hierdoor ontstaan er ontstekingen, die pijn en ongemak in de spieren en gewrichten veroorzaken. Reuma kan komen door slijtage aan het kraakbeen, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Hier leest u later meer over.

Reuma banner


 

info Reuma soorten

Er zijn enorm veel verschillende soorten reuma. De meest voorkomende vormen van reuma zijn:

Jicht

Jicht komt door een te hoge urinezuurspiegel. Als de stofwisseling niet goed verloopt, verhoogt dit het urinezuurgehalte. Hierdoor ontstaan er urinezuurkristallen, die heftige pijnaanvallen en gewrichtsontstekingen kunnen veroorzaken. 

Artrose

Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. Vaak wordt hierbij direct aan ouderen gedacht, maar ook jonge personen kunnen artrose krijgen. Artrose ontstaat wanneer het kraakbeen van het gewricht dunner of slechter van kwaliteit wordt. Het kan ook zo zijn dat het kraakbeen juist helemaal verdwijnt, waardoor de botten beschadigen en vervormen.  

Osteoporose

Bij deze vorm van reuma neemt de massa van het bot af. Hierdoor wordt het bot minder sterk en verandert het van structuur. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de kans op botbreuken met osteoporose erg groot is. 

Weke delen reuma

Met 'weke delen' bedoelt men eigenlijk de spieren, slijmbeurzen en pezen. Een andere benaming voor weke delen reuma is fibromyalgie. Hierbij kunt u bijvoorbeeld pijn in het bindweefsel en de spieren ervaren.

Auto-immuunziekten/onstekingsreuma

Bij auto-immuunziekten en ontstekingssreuma vormen er zich ontstekingen aan de gewrichten, omdat de gezonde cellen door het lichaam worden gezien als kwade indringers. Het lichaam valt dus eigenlijk zichzelf aan.  


 

symptomen Reuma symptomen

De meest voorkomende symptomen van reuma zijn pijn en stijfheid in de gewrichten of spieren. Reuma klachten kunnen verergeren in de loop van de dag - of soms juist minder worden. Maar hoe weet u of u mogelijk reuma heeft of dat u bijvoorbeeld gewoon verkeerd heeft geslapen?

Beginnende reuma symtomen

Het is goed om reuma in een vroeg stadium te herkennen. Zo kan er namelijk snel iets aan gedaan worden. Om de juiste (beginnende) reuma symptomen te herkennen stelt u zichzelf de volgende vragen:

  1. Heeft u 's ochtends na het opstaan langer dan 30 minuten stijve spieren?
  2. Heeft u last van zwellingen rondom het gewricht dat rood is en/of warm aanvoelt?
  3. Heeft u spierpijn en stijfheid in de schouders, bovenarmen, bekken en/of bovenbenen?
  4. Gaan bovenstaande klachten gepaard met periodes van ziek zijn en/of koorts?

Indien u zich in bovenstaande vragen herkent, raden wij u aan uw klachten te bespreken met uw huisarts. Zo kan er met uw beginnende reuma symptomen eventueel een diagnose voor reuma worden gesteld.

Andere klachten die u als gevolg van reuma kunt ervaren zijn:

Vermoeidheid

U kunt zich door reuma moe en lusteloos voelen.  

Pijn aan gewrichten

Is het gewricht niet dik, maar heeft u toch pijn bij het bewegen en/of belasten van de gewrichten? Dan kan er sprake zijn artritis symptomen. 

Reuma en spierpijnen

Bij jonge vrouwen komt vaak fibromyalgie voor - een vorm van weke delen reuma. Symptomen hiervan zijn spierpijn, buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Het is een vervelende aandoening, maar vaak vrij onschuldig.

Spierreuma symptomen

Bij spierreuma is er sprake van 'symmetrische' pijn. Dit betekent dat de pijn in de nek, schouders of heupen aan iedere kant van het lichaam aanwezig is. Bij spierreuma symptomen heeft u verhoogde ontstekingswaarden in uw bloed.   

Stijfheid in spieren en gewrichten

Heeft u na een tijdje zitten of liggen last van stijfheid in uw spieren of gewrichten? Dan kan er sprake zijn van artrose. Langdurige stijfheid kan ook betekenen dat u last heeft van ontstekingsreuma.

Vermindering van beweeglijkheid

Veel artritis symptomen hebben te maken met een vermindering van de beweeglijkheid. U voelt dus dat u minder soepel kunt bewegen. 


 

vergrootglas Oorzaken reuma klachten

Bij reuma wordt wel eens gedacht dat het voornamelijk bij ouderen voorkomt. Toch is volgens het UMC Utrecht 61% van de mensen met reuma jonger dan 65 jaar. Reuma wordt dus niet alleen veroorzaakt door veroudering en verslechtering van de gewrichten.

Hoogstwaarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol, maar de échte oorzaak van reuma is tot op heden nog onbekend. Reuma kan erfelijk zijn. Bij de ene familie komt reuma vaker voor dan bij de ander. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren van invloed zijn, zoals overgewicht en roken.  


 

persoon Hoe ga ik om met mijn reuma?

De meeste reuma soorten zijn chronisch en dus ongeneselijk. Daarom is het belangrijk om manieren te vinden om met uw reuma te kunnen leven - zowel lichamelijk als mentaal. Eigenlijk is het bij iedere vorm van reuma belangrijk om te blijven bewegen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten soepel.

Er zijn verschillende tips en tricks om goed met uw reuma om te gaan. Maar onthoud wel dat iedereen anders is en dat het per persoon verschilt wat fijn of goed aanvoelt. Gebruik daarom de tips die het beste bij uw lichaam en reuma passen. 

Sporten en beweging

Beweging is gezond voor zowel het lichaam als de geest - dat is een feit. Maar wist u dat het ook goed kan zijn om (licht) te sporten? Ga daarom eens rustig zwemmen of pak wat vaker de fiets. Soms is hardlopen met reuma ook fijn. Uw lichaam geeft vanzelf aan wat wel of niet kan, maar u kunt voor tips ook contact opnemen met een fysiotherapeut.

Vermijd koude en vochtige ruimtes

Bij reuma is de kans groot dat de pijn heftiger wordt bij een hoge luchtvochtigheid. Het is daarom een goed idee om dit zoveel mogelijk te vermijden. Dus ook als het buiten koud en vochtig is, zou het verstandiger zijn een dagje binnen te blijven of uw activiteiten hierop aan te passen. 

Warmte bij niet ontstoken gewrichten

Heeft u pijnlijke gewrichten? Dan voelt warmte vaak heel fijn. Daarom kunt u met warme kompressen proberen de pijn te verlichten. Of verwen uzelf en neem een lekker warm bad of geniet van een infrarood sauna.

Ontspan en zorg voor een goede nachtrust

Voorkom grote lichamelijke én geestelijke inspanning en ontspan zoveel mogelijk. Neem uw tijd en uw rust. Zorg daarnaast voor een goede nachtrust, want tijdens uw slaap herstellen uw lichaam en geest zich. Uw spieren en gewrichten hebben het hard nodig.


 

dokter Wanneer ga ik met reuma naar de huisarts?

Heeft u (beginnende) reuma klachten? Dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken door een arts. Zeker als u al langer dan vier weken met reuma symptomen rondloopt, zoals: dikke gewrichten, minder soepel kunnen bewegen en pijn of stijfheid in uw spieren en gewrichten. Uw huisarts kan u doorverwijzen of medicijnen voorschrijven om uw reuma klachten te verminderen.

Hoe wordt reuma gediagnostiseerd?

De huisarts kijkt naar uw reuma klachten en onderzoekt uw lichaam. Soms is daar een röntgenfoto of bloedonderzoek bij nodig. Vervolgens kan worden bepaald of u reuma heeft en welke vorm u heeft. Zijn de klachten ernstig? Dan kan de huisarts u doorverwijzen naar de afdeling Reumatologie in het ziekenhuis. 


 

wat kan ik zelf Behandeling reuma

Reuma is vaak goed te behandelen. Zo kunt u medicatie nemen tegen de pijn en de stijfheid. De behandeling van reuma gebeurt niet alleen door een reumatoloog. Als reuma eenmaal is gediagnostiseerd, kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met een reumaverpleegkundige, ergotherapeut en fysiotherapeut. Omdat reuma vaak ongeneeslijk is, wordt er voornamelijk gekeken hoe de klachten door reuma verminderd kunnen worden, zodat u goed met reuma kunt leven. 


 

munt Reuma en uw zorgverzekering

Heeft u voor uw reuma medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de vergoeding van fysiotherapie bij reuma? In onderstaand overzicht zie u van welke vergoedingen u gebruik kunt maken:

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Meer weten over de vergoeding van huisartsenzorg? Lees er meer over:

Vergoeding huisarts

 

 

Schoen

Orthopedische schoenen

Het kan zijn dat orthopedische schoenen helpen om uw klachten te verminderen. Orthopedische schoenen zorgen er namelijk voor dat de drukverdeling in de schoen optimaal is. 

Vanuit de basisverzekering krijgt u 2 paar orthopedische schoenen per jaar vergoed. Hierbij geldt het eigen risico en u heeft bovendien een verwijzing nodig van uw huisarts of podotherapeut. Vanuit de aanvullende verzekering geldt geen extra vergoeding voor orthopedische schoenen.

Meer weten over de vergoeding voor orthopedische schoenen? U bekijkt het hier:

Vergoeding orthopedische schoenen

 

 

zorgkoffer

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen worden vanuit de basisverzekering vergoed. De vergoeding hangt af van het hulpmiddel dat u nodig heeft. Wanneer u hulpmiddelen in eigendom heeft, dan geldt het eigen risico. Voor hulpmiddelen in bruikleen geldt geen eigen risico.

Heeft u een hulpmiddel nodig dat niet uit de basisverzekering vergoed wordt? Dan kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Zo zit het met de vergoeding van hulpmiddelen:

Vergoeding hulpmiddelen

 

 

Fysio

Vergoeding fysiotherapie reuma

Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.

Er zijn echter wel uitzonderingen. Wanneer u een chronische aandoening of chronisch ziek bent, dan krijgt u eerst een aantal behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels voor de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering. 

Bekijk hoe het zit met de vergoeding van fystiotherapie bij reuma:

Vergoeding fysiotherapie

 

 

dietist

Diëtist

Vanuit de basisverzekering kunt u een bepaald aantal uren per jaar voedingsadvies vergoed krijgen. Hierbij gaat het om voorlichting over voeding en eetgewoonten met een medisch doel.

Voor zorg bij de diëtist geldt het eigen risico indien u 18 jaar of ouder bent. Is het dieetadvies onderdeel van een zorgprogramma? Dan geldt er geen eigen risico.

Indien u meer voedingsadvies op jaarbasis nodig heeft, dan kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Meer weten? Bekijk de vergoeding voor de diëtist:

Vergoeding diëtist


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Rugklachten
Artrose
Hernia

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Reumanederland.nl en UMC Utrecht