Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Reuma symptomen herkennen

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan ‘het bewegingsapparaat’. Dit zijn de spieren, gewrichten, botten en pezen in het lichaam. Ook kan reuma invloed hebben op organen zoals de longen, het hart en de nieren. Omdat reuma in feite dus een zeer breed begrip is, is het belangrijk om te weten waar u op moet letten als u denkt dat u reuma heeft. Ook leest u hier meer over mogelijke oorzaken, medische hulp en vergoeding door de zorgverzekering.

info Wat is reuma?

Bij reuma is het afweersysteem van het lichaam ontregeld. Hierdoor ontstaan chronische ontstekingen, die voor (veel) pijn en ongemak zorgen. Ook kan reuma veroorzaakt worden door slijtage aan het kraakbeen. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.


 

symptomen Symptomen reuma

Reuma kenmerkt zich voornamelijk door pijn en stijfheid. U kunt last krijgen van de volgende symptomen:

  • Vermoeidheid.
  • Pijn in spieren en gewrichten.
  • Stijfheid in spieren en gewrichten.
  • Moeite met buigen, strekken en/of bewegen van lichaamsdelen.

 

vergrootglas Oorzaken reuma

Reuma is een veelvoorkomende aandoening die op verschillende manieren veroorzaakt kan worden:

  • Door artrose waarbij het kraakbeen in gewrichten slijt of verslechtert.
  • Door ontstekingsreuma waarbij ontstekingsreacties is het lichaam de gewrichten beschadigen.
  • Door wekedelenreuma waarbij spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten aangetast worden.

 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Reuma is niet te genezen, maar vaak wel te behandelen. Het belangrijkste wat u zelf kunt doen, is leren leven met reuma. Sommige dingen kunnen misschien niet meer, u heeft een hulpmiddel nodig bij bepaalde activiteiten of u moet uw activiteiten aanpassen. Ook is het belangrijk om positief te blijven en om genoeg te blijven bewegen om uw gewrichten soepel te houden.

  • Wanneer het gewricht warm aanvoelt, kan koelen de pijn verminderen.
  • Bewegen kan helpen om pijn en stijfheid te verminderen en voorkomen.
  • Heeft u veel pijn? Dan kunt u een pijnstiller nemen om de reuma klachten te verminderen. Let daarbij altijd op de dosering.

 

zorg Wanneer hulp inschakelen?

Als u vermoedt dat u reuma heeft, is het verstandig om dit te laten onderzoeken door een arts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een specialist die u de juiste behandeling kan geven en die u de juiste medicijnen kan voorschrijven om uw reuma klachten te verminderen.


 

munt Vergoeding

Heeft u medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Orthopedische schoenen

Het kan zijn dat orthopedische schoenen helpen om uw klachten te verminderen. Orthopedische schoenen zorgen er namelijk voor dat de drukverdeling in de schoen optimaal is. 

Vanuit de basisverzekering krijgt u 2 paar orthopedische schoenen per jaar vergoed. Hierbij geldt het eigen risico en u heeft bovendien een verwijzing nodig van uw huisarts of podotherapeut. Vanuit de aanvullende verzekering geldt geen extra vergoeding voor orthopedische schoenen.

Vergoeding orthopedische schoenen

 

zorgkoffer

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen worden vanuit de basisverzekering vergoed. De vergoeding hangt af van het hulpmiddel dat u nodig heeft. Wanneer u hulpmiddelen in eigendom heeft, dan geldt het eigen risico. Voor hulpmiddelen in bruikleen geldt geen eigen risico.

Heeft u een hulpmiddel nodig dat niet uit de basisverzekering vergoed wordt? Dan kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Vergoeding fysiotherapie

 

zorgkoffer

Fysiotherapie

Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.

Er zijn echter wel uitzonderingen. Wanneer u een chronische aandoening of chronisch ziek bent, dan krijgt u de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels voor de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering.

Vergoeding fysiotherapie

 

dietist

Diëtist

Vanuit de basisverzekering kunt u 3 uur per jaar voedingsadvies vergoed krijgen. Hierbij gaat het om voorlichting over voeding en eetgewoonten met een medisch doel.

Voor zorg bij de diëtist geldt het eigen risico indien u 18 jaar of ouder bent. Is het dieetadvies onderdeel van een zorgprogramma? Dan geldt er geen eigen risico.

Indien u meer dan 3 uur voedingsadvies op jaarbasis nodig heeft, dan kunt u hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Vergoeding diëtist


 

service Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


 

zorg ico Uw zorgverzekering

U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.

zorg ico

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.

De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?

Basisverzekering kiezen

 

zorg ico

Aanvullende verzekering

Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.

Aanvullende verzekering kiezen

 

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Terug naar boven