Slechtziendheid komt veel voor. Er zijn verschillende oorzaken voor en vaak is slechtziendheid ook (goed) te behandelen. Meer informatie hierover vindt u op deze pagina. Daarnaast leest u in dit gezondheidsdossier ook wat er wel en niet vergoed wordt door uw zorgverzekering.
Slechtziendheid is een visuele beperking die in elke leeftijdscategorie voorkomt. Een slecht zicht belemmert vaak het dagelijks leven en kan ook andere klachten opleveren, zoals hoofdpijn of duizeligheid. Slechtziendheid varieert van wazig zicht en het minder goed zien van contrasten tot een plotseling zichtverlies in één of beide ogen.
Slecht zien kan zich op verschillende manieren uiten. Er zijn dan ook een aantal symptomen die wijzen op slechtziendheid:
Slechtziendheid kan verschillende oorzaken hebben. Sommige zijn eenvoudig te verhelpen, bijvoorbeeld met een bril of contactlenzen, maar andere problemen met het zicht kunnen enkel operatief worden verholpen. De meest voorkomende oorzaken van slecht zicht zijn:
Als u geleidelijk last krijgt van een verminderd zicht, kunt u bij een opticien een oogmeting laten doen. Dit is de eenvoudigste manier om te achterhalen of uw klachten veroorzaakt worden door bijziendheid of slechtziendheid. Een opticien kan ook een afwijkende vorm van het hoornvlies of de lens vaststellen.
Slechtziendheid kan reden zijn om direct contact op te nemen met uw (huis)arts. Doe dit als u één van de volgende klachten hebt:
Heeft u medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Brillen voor kinderen worden door de basisverzekering vergoed. Hierbij geldt wel een eigen bijdrage per brillenglas.
Volwassenen kunnen een aanvullende verzekering aansluiten waarmee zij een bril of lenzen vergoed krijgen. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden.
Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.
Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.
De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?
Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.
Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.