Contact
Mijn UnitedConsumers

Slechtziend of plotseling wazig zien met 1 oog? Dit kunt u doen

Wazig zien met 1 oog of 2 ogen? Slechtziendheid komt veel voor. Slecht zien kan op iedere willekeurige leeftijd voorkomen en wordt vaak langzaam steeds erger. Maar ziet u plotseling wazig met 1 oog of 2 ogen? Dan is het verstandig om direct hulp in te schakelen. In dit dossier bespreken we de mogelijke oorzaken, wat u er zelf tegen kunt doen en of u een vergoeding krijgt voor hulpmiddelen voor slechtzienden. 

 

Slechtziendheid Wat is slechtziendheid?

Slechtziendheid is een visuele beperking waarbij u minder dan 30% kunt zien of een gezichtsveld kleiner dan 30 graden heeft. Volgens Vision2020.nl hebben meer dan 250.000 mensen in Nederland last van slechtziendheid in beide ogen. 

Wazig zien door bijziendheid of verziendheid is meestal op te lossen met een bril of lenzen. Slechtziendheid niet. Soms is het blijvend, wordt het erger of is er een operatie voor nodig. Hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden kunnen het leven in dat geval een stuk makkelijker maken.  

Slechtziend

Slechtziendheid symptomen

Slechtziendheid komt in veel vormen voor. Zo kunt u een donkere vlek middenin uw zicht zien, of lijkt het net of u door een koker kijkt. U kunt slecht zien in het donker, maar u kunt ook juist beter zien bij schemerlicht dan bij fel licht.

Wazig zien 1 oog 
Wazig zien met 1 oog? Let op!

Wazig zien met 1 oog komt vaak door problemen met uw bloedvaten. Denk hierbij aan een bloedpropje, oftewel een embolie, of vernauwing van de halsslagader. Doordat het netvlies te weinig zuurstof krijgt, heeft u problemen met uw zicht.

Let op! Ziet u plotseling wazig met 1 oog (of 2 ogen)? Neem dan direct contact op met uw huisarts of de huisartsenpost!

 

vergrootglas Mogelijke oorzaken slechtziendheid

Slechtziendheid kan verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken zijn eenvoudig te verhelpen, bijvoorbeeld met een bril of contactlenzen, maar andere problemen met het zicht zijn blijvend of kunnen enkel operatief worden verholpen. De meest voorkomende oorzaken van slecht zicht zijn:

Oorzaken plotseling wazig zien met 1 oog

Oorzaken van plotseling wazig zien met 1 oog of allebei uw ogen, kan te maken hebben met netvliesloslating, een ontsteking van uw oogzenuw, bloeding in het glasvocht of een beroerte.

Slechtziendheid kan aangeboren zijn

Albinisme en CVI (cerebraal visuele stoornis) zijn aangeboren aandoeningen die gepaard gaan met zichtsverlies. 

Zichtsverlies door ouderdom

Bij ouderdom heeft u een groter risico op staar. Ook kunt op latere leeftijd diabetes 2 ontwikkelen, wat soms gepaard gaat met slecht zicht. Als u ouder wordt, kunt u ook meer last hebben van bijziendheid of verziendheid.

Naarmate u ouder wordt, kunnen er klontjes ontstaan in het glasvocht van uw ogen - oftewel Mouches volantes. U ziet dan kleine zwarte vlekjes, maar dit kan meestal verder geen kwaad. 

Verziendheid en bijziendheid

Wanneer u wazig ziet op een korte afstand, kan dit komen door verziendheid. Slecht zien op verre afstand heet bijziendheid. Een bril of lenzen kan u hierbij helpen. Andere klachten bij verziendheid en bijziendheid zijn hoofdpijn en duizeligheid. 

Stress of oververmoeidheid

Bent u heel erg gestresst? Dan kunt u tijdelijk slechter zien doordat de spieren in uw ogen zich aanspannen. Hierdoor neemt de gezichtsscherpte af. Ook als u oververmoeid bent, kunt u tijdelijk wazig zien. Dit heet ook wel visuele vermoeidheid. Dit kan voorkomen na het langdurig staren naar een scherm of door veel te lezen. Gun uw ogen rust, dan trekt het meestal wel bij.

Maculadegeneratie

Bij een aantasting van de macula, een gebied in het midden van het netvlies, kan er sprake zijn van maculadegeneratie. Dit treedt vaak al op jonge leeftijd op. Het kan erfelijk zijn, of door roken en te veel zonlicht komen.

Oogmigraine

Oogmigraine is een vorm van migraine waarbij het gezichtsvermogen tijdelijk slechter is. Slecht zien kan ook een voorbode zijn van een normale migraineaanval. Soms wordt oogmigraine migraine met 'aura' genoemd. Dit is omdat veel mensen dan vreemde kleuren en vormen zien. 

Glaucoom

Bij glaucoom zorgt een te hoge oogdruk ervoor dat de oogzenuw beschadigd raakt. Zo valt het gezichtsveld langzaam uit, wat vaak begint met de randen van het gezichtsveld. Maar omdat de hersenen in staat zijn het ontbrekende gedeelte van het gezichtsveld aan te vullen, heeft u vaak niet door dat u aan glaucoom lijdt. Vermoedt u glaucoom? Laat dit dan snel testen door de arts.  


 

persoon Ik ben slechtziend, wat moet ik doen?

Volgens Oogfonds.nl kan zichtsverlies in 50% van de gevallen worden voorkomen door een vroegtijdig, grondig oogonderzoek. Daarom is de eerste stap altijd contact op te nemen met uw huisarts of opticien, die u vervolgens kan doorverwijzen naar de oogarts mocht dat nodig zijn.

Let op: Bij plotseling wazig zien, gepaard met veel pijn, misselijkheid en overgeven neemt u direct contact op met uw huisarts! 


 

dokter Wanneer naar de oogarts, opticien of optometrist?

Merkt u dat u slechtziend bent, maar is er nog geen diagnose gesteld? Dan is het een goed idee om uw ogen te laten testen door een specialist. Maar welke specialist schakelt u in; de oogarts, opticien of optometrist?

Oogarts

De oogarts is een specialist in ooggezondheid. U gaat niet naar de oogarts voor een simpele oogmeting, maar wel als u ernstigere klachten aan uw ogen heeft. De huisarts is hierin de eerste stap. Hij of zij kan u doorverwijzen, waardoor u de zorg van de oogarts vergoed krijgt uit de basisverzekering. 

Bij oogirritaties, dubbel of scheelzien, snel en plotseling zichtsverlies, het slecht verdragen van zonlicht en plotseling rode en/of pijnlijke ogen wordt u door uw huisarts vaak doorverwezen naar de oogarts. 

Opticien

Een opticien controleert uw ogen met een oogmeting op afwijkingen. U gaat naar de opticien wanneer uw zicht steeds slechter of waziger wordt, wanneer u een bril of lenzen overweegt en uw ogen wilt laten controleren. Bij ernstige klachten en medische afwijkingen wordt u doorverwezen naar de oogarts. Voor kinderen jonger dan 8 jaar gaat u voor een oogmeting sowieso naar de oogarts. 

Optometrist

Net zoals de oogarts, kan ook een optometrist een diagnose stellen aan de hand van enkele onderzoeken. Hij of zij mag alleen geen oogoperaties uitvoeren, wat een oogarts wel mag. Een optometrist werkt vaak ook bij een opticien.


 

Plotseling wazig zien 1 oog direct hulp inschakelen Plotseling wazig zien? Schakel direct hulp in!

Dat u al heel vroeg of naarmate u ouder wordt langzaam slechter gaat zien, kan gebeuren. Maar als er plotseling klachten optreden, zoals het ineens wazig zien met 1 oog, dan is het belangrijk dat u direct hulp inschakelt. Wanneer moet u bij slechtziendheid direct hulp inschakelen??

  • Bij het plots zien van donkere vlekken.
  • Ineens vlekken, lichtflitsen of dubbel zien.
  • Plotseling wazig zien met 1 oog - of met allebei uw ogen. 
  • Opeens problemen met het scherp zien van dichtbij of juist ver weg.
  • Heftige pijn aan uw oog, in combinatie met misselijkheid, overgeven, hoofdpijn en zichtsverlies.

 

munt Vergoeding zorg & hulpmiddelen slechtzienden

Heeft u medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Hulpmiddelen slechtzienden

Voor blinden en slechtzienden zijn er tal van hulpmiddelen beschikbaar. En dat is fijn, want zo kunnen zij zo zelfstandig mogelijk functioneren en thuis blijven wonen. Eén van de meest bekende hulpmiddelen voor slechtzienden is de blindengeleidehond, de taststok en het braille lees- en schrijfsysteem.

Voor veel slechtzienden hulpmiddelen krijgt u een vergoeding vanuit de basisverzekering, mits deze in het Regelement Hulpmiddelen staan. Voor hulpmiddelen die niet vergoed worden, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Let op, want u betaalt voor zorg uit de basisverzekering wel eerst eigen risico. 

Vergoeding hulpmiddelen

 

Slecht zien ooglaseren

Brillen en lenzen

Heeft u een slechtziend kind? Brillen voor kinderen worden door de basisverzekering vergoed. Hierbij geldt wel een eigen bijdrage per brillenglas.

Kunt u zelf slecht zien? Dan kunt u een aanvullende verzekering afsluiten waarmee u een bril of lenzen vergoed krijgt. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden.

Vergoeding lenzen

Vergoeding bril

 

zorgkoffer

Ooglaseren

Heeft u slecht zicht door verziendheid of bijziendheid? Dan kan ooglaseren een goede oplossing zijn. Zo hoeft u geen bril of lenzen meer te dragen. Wilt u weten wat uw zorgverzekering vergoedt?

Vergoeding ooglaseren


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Meer over diabetes type 2?
Wat te doen tegen hoofdpijn
Wat doet stress met uw lichaam?

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers. 

Bronnen zijn onder andere Thuisarts.nl en Oogfonds.nl