Contact
Mijn UnitedConsumers

Slissen, lispelen en spraakgebrek behandelen

Bij een spaakgesprek, zoals slissen en lispelen, is het lastig om de 'S' of andere klanken uit te spreken. Het is geen gevaarlijke aandoening, maar voor u kan slissen vervelend zijn. U bent slecht verstaanbaar of wordt er zelfs misschien mee gepest. Wat kunt u doen aan een spraakgebrek en wat vergoedt uw zorgverzekering? In dit dossier leest u alles over slissen en lispelen.

 

info Wat is slissen en lispelen?

Slissen wordt ook wel lispelen genoemd. Het is een vorm van spraakgebrek dat zich vaak al op jonge leeftijd ontwikkelt. Het is een spraakgebrek waar bij het praten de tong naar voren tussen de tanden wordt gestoken. De tong kan ook zijwaarts breed tussen tanden of kiezen worden gestoken. Hierdoor ontstaat bij de S-klank een sissend geluid. Ook andere klanken kunnen beïnvloed worden door het slissen, zoals de T- of D-klank. Een logopedist kan u helpen van het slissen af te komen. 

 

Slissen


 

symptomen Symptomen slissen en lispelen

De symptomen van slissen zijn altijd hetzelfde, hoewel ze niet bij iedereen even duidelijk aanwezig zijn of goed hoorbaar zijn:

  • Bij de S-klank ontstaat een sissend geluid.
  • Mensen die slissen, zijn minder goed te verstaan.
  • Andere klanken die door het slissen verkeerd uitgesproken (kunnen) worden, zijn de T, de D, de Z, de Sj en de Zj.

 

vergrootglas Oorzaken spraakgebrek

Er zijn een aantal oorzaken van slissen en lispelen aan te wijzen. Deze ontstaan vaak al op jonge leeftijd:

Een gebitsafwijking 

Bij een gebitsafwijking waarbij de tanden te ver naar voren staan, of als er sprake is van een overbeet, kunt u gaan slissen of lispelen. Ook personen met een nieuwe gebitsprothese, of met een prothese met een verkeerde pasvorm, kunnen last hebben van slissen.

Duimzuigen of zuigen op vingers

Als kinderen veel duimzuigen of op vingers zuigen gaan de tanden vaak naar voren staan. Deze kinderen hebben op latere leeftijd een grotere kans op slissen en lispelen.

Slappe tongspieren

Bij te slappe tongspieren kunt u slissen en lispelen, omdat u met de tong net niet de juiste beweging kunt maken om slissen te voorkomen. 

Een te hoge spierspanning in de mond

Een te hoge spierspanning in de mond kan ervoor zorgen dat u problemen krijgt met uw mondmotoriek. 

Te weinig beheersing tong- en mondmotoriek

Gaat de tong de verkeerde kant op, dan ontstaat er een spraakgebrek. Om goed te kunnen praten, heeft u namelijk een goede beheersing van de wangen, lippen én tong nodig. 


 

persoon Wat kan ik zelf doen aan mijn spraakgesprek?

Een spraakgebrek zoals slissen is aangeleerd en zal niet spontaan verdwijnen. Als u of uw kind slist, kan logopedie helpen. Hierbij wordt een juiste manier van praten, mondmotoriek en ademhalen geoefend. Als het slissen door duimen wordt veroorzaakt, is het belangrijk dat het duimzuigen zo snel mogelijk wordt afgeleerd.


 

dokter Wanneer ga ik met mijn spraakgebrek naar de huisarts?

Heeft u last van een spraakgesprek en wilt u daar iets aan doen? Of heeft uw kind last van slissen en lispelen? Ga dan eens langs de huisarts om uw opties te bespreken. De huisarts kan u dan aanraden om een logopedist in te schakelen. De logopedist kan met u of uw kind aan de slag gaan om het slissen te verhelpen.

Behandeling logopedist 

De logopedist gaat allereerst na wat precies de oorzaak is van uw slissen. Hij of zij besteedt dan extra aandacht aan een goede en foute uitspraak. Het is dan belangrijk dat u goed het verschil hoort, ziet en voelt. Met oefeningen wordt de mondmotoriek versterkt. Zo leert u op de juiste wijze uw tong te gebruiken. Resultaten hierin zijn afhankelijk van uw motivatie, inzet en leeftijd.  


 

munt  Slissenen & lispelen uw zorgverzekering

Als u graag van uw spraakgebrek zoals slissen en lispelen af wilt, dan heeft u daar vaak hulp bij nodig. Gaat u naar de huisarts of logopedist? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Logopedie

Logopedie wordt vergoed door uw basisverzekering. Vanaf 18 jaar betaalt u hier wel een eigen risico voor. U heeft geen aanvullende verzekering nodig voor logopedie bij slissen.

Vergoeding logopedie


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Vergoeding logopedist
Fysiotherapie kinderen
Tandarts kinderen

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Thuisarts.nl en Gezondheidsnet.nl