Contact
Mijn UnitedConsumers

Sterke of extreme stemmingswisselingen: wat helpt?

Stemmingswisselingen zijn vervelend, zeker als u ze in extreme vormen ervaart. Want sterke stemmingswisselingen beïnvloeden niet alleen uw leven. Ze hebben ook een negatieve invloed op uw persoonlijke relaties of uw collega's op werk. Wat zijn mogelijke oorzaken van stemmingswisselingen en wat helpt? En als u hulp nodig heeft, wat wordt er dan vergoed door uw zorgverzekering

 

info Wat zijn stemmingswisselingen?

Stemmingswisselingen - oftewel moodswings - betekent letterlijk dat u snel van stemming verandert. Zo gaat u van een chagrijnig gevoel met donkere gedachtes, naar een intens vrolijk gevoel waardoor u alles weer in een positief daglicht ziet.

Als u last heeft van stemmingswisselingen, dan heeft u snel opvolgende 'ups' en 'downs'. Sterke stemmingswisselingen kunnen plaatsvinden binnen enkele minuten, uren of soms binnen een langere periode.

Later op deze pagina leest u meer over extreme stemmingswisselingen door ziekte, de pil of menstruatie.

Stemmingswisselingen 


 

symptomen Symptomen van stemmingswisselingen

Als u last heeft van stemmingswisselingen, dan is dit in eerste instantie te herkennen aan de snelle opvolging van uiteenlopende emoties. Maar, wat kunnen andere symptomen van stemmingswisselingen zijn?

 • Snel in paniek raken. 
 • Een rusteloos gevoel.
 • Een snel wisselend humeur.
 • Snel geïrriteerd, boos of opgewonden.
 • Extreme gevoelens en intense emoties.
 • Snel en gemakkelijk gefrustreerd raken.
 • De ene dag veel plannen maken, en enkele dagen later veel slapen en niks doen.

 

vergrootglas Oorzaak stemmingswisselingen

De oorzaak van stemmingswisselingen kan per persoon verschillen. Maar wat zijn de meest voorkomende oorzaken van stemmingswisselingen?

Extreme stemmingswisselingen menstruatie

Tijdens uw menstruatie spelen twee hormonen een belangrijke rol, namelijk oestrogeen en progesteron. Oestrogeen zorgt ervoor dat u energiek bent, maar progesteron verstoort de nachtrust en kan ervoor zorgen dat u nerveus bent.

Vanaf 2 weken voor de start van uw menstruatie, neemt het progesteronniveau toe en daalt het oestrogeengehalte. Dit zorgt voor stemmingswisselingen. Niet iedereen reageert hetzelfde op deze schommelingen, maar personen die last hebben van PMS (Pre Menstrueel Syndroom) hebben vaak erg veel last van deze klachten.

Stemmingswisselingen ziekte

Extreme stemmingswisselingen kunnen een symptoom zijn van een psychische aandoening, zoals een bipolaire of borderline stoornis, depressie of schizofrenie.

Stemmingswisselingen pil

In de herziene versie van de huisartsenrichtlijn van Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) staat dat stemmingswisselingen wel degelijk een bijwerking kunnen zijn van de pil. Naast stemmingswisselingen kan de pil ook depressieve gedachtes veroorzaken en het libido verminderen. 

Stemmingswisselingen bij vrouwen én mannen

Een verandering in het hormoonhuishouden - zoals een menstruatiecyclus, zwangerschap of de overgang, kan stemmingswisselingen veroorzaken. Maar niet alleen vrouwen hebben hier last van. Ook mannen kunnen last hebben van stemmingswisselingen door het veranderen van hun hormoonhuishouden, namelijk tijdens de andropauze. 

Ongezonde levensstijl

Een wisseling in uw suikerspiegel, door weinig eten of voeding met onvoldoende voedingsstoffen, kan stemmingswisselingen veroorzaken. Ook slecht slapen, een verstoord biologisch ritme en een gebrek aan beweging en sport zijn boosdoeners.

Stress, burn-out of een traumatische gebeurtenis

Een traumatische gebeurtenis, van recent of langer geleden, kan sterke stemmingswisselingen veroorzaken. Net zoals veel spanning en stress of een beginnende burn-out.

Genetische aanleg

U kunt een genetische aanleg hebben voor stemmingswisselingen. Zit depressiviteit bijvoorbeeld in de familie? Dan bestaat er een grote kans dat u er ook last van krijgt. Dit betekent niet dat u gegarandeerd hiermee te maken krijgt. 


 

zorgkoffer Wat helpt tegen stemmingswisselingen?

Het is fijn als u zelf iets aan uw stemmingswisselingen kan doen. Maar wat helpt tegen stemmingswisselingen?

Gezonde voeding

Eet gezond en evenwichtig. Het is vooral belangrijk dat u grote schommelingen in uw bloedsuiker voorkomt. Eet daarom regelmatig een lichte maaltijd en vermijd eiwitten en suikers. Een glas wijn om te relaxen klinkt fijn, maar toch kunt u beter alcohol en cafeïne laten staan. 

Vermijd stressvolle situaties

Vermijd stress zoveel mogelijk en probeer u te focussen op een hobby. Luister ook regelmatig naar muziek waar u vrolijk van wordt. Zo voorkomt u sterke stemmingswisselingen.

Stemmingswisselingen en beweging

Het klinkt cliché, en misschien heeft u er helemaal geen zin in, maar bewegen is gezond. Beweging zorgt ervoor dat u het gelukshormoon endorfine aanmaakt, waardoor u zich dus een stuk beter voelt. Zorg daarom bij stemmingswisselingen voor voldoende lichaamsbeweging

Praten over uw zorgen en gevoelens helpt

Praat erover met vrienden of familie - zeker als u problemen heeft. Het is goed om alles even kwijt te kunnen. Uw gevoelens opkroppen zorgt uiteindelijk namelijk voor extreme stemmingswisselingen. 

Zorg voor een gezond en regelmatig slaapritme

Houd een regelmatig slaapritme aan en sta iedere dag op dezelfde tijd op. Voldoende slaap is niet alleen goed tegen stemmingswisselingen, het is ook nog eens goed voor uw huid, haar - of eigenlijk uw algehele gezondheid! 


 

dokter Wanneer naar de huisarts met stemmingswisselingen?

Als u last heeft van stemmingswisselingen, dan kan het in sommige gevallen raadzaam zijn om hulp in te schakelen. Zeker als het een negatieve invloed heeft op werk, persoonlijke relaties of als u financiële problemen heeft.

Ga ook naar de huisarts als u vermoedt dat de extreme stemmingswisselingen worden veroorzaakt door een psychische aandoening of ziekte. De huisarts bespreekt samen met u de nodige vervolgstappen, zoals bijvoorbeeld psychologische hulp. In sommige gevallen is medicatie nodig, zoals bijvoorbeeld antidepressiva. Uw huisarts en/of psycholoog zullen u hierin adviseren.

Let op: Zoek onmiddellijk hulp als u zeer irrationele of suïcidale gedachten heeft.


 

munt Stemmingswisselingen en uw zorgverzekering

Bij extreme stemmingswisselingen heeft u soms te maken met zorg van de huisarts of psycholoog. Het is dan wel fijn om te weten of uw zorgverzekering deze kosten vergoedt. De zorgverzekering biedt u de volgende vergoedingen:

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u met stemmingswisselingen symptomen naar de huisarts gaat, dan wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Voor huisartsenzorg hoeft u geen eigen risico te betalen. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.

Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

psychologische hulp

Psycholoog

Voor sterke stemmingwisselingen in verband met een psychische ziekte of aandoening, kunt u worden doorverwezen naar de psycholoog of psychiater. Psychologische hulp voor volwassenen wordt - met een doorverwijzing van de huisarts - vergoed vanuit de basisverzekering

Voor mindfulness bij burn-out klachten of psychosociale zorg (alternatieve zorg) kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. 

Voor kinderen tot 18 jaar kunt u voor psychologische hulp terecht bij de gemeente.

Vergoeding psychologische hulp


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Wilt u een goedkope basisverzekering afsluiten? Dan bent u bij ons aan het juist adres! Kies voor een basisverzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang tot 5% korting op uw nieuwe basisverzekering.

Uw voordelen
 

 • 5% korting op UC Ruime Keuze en UC Eigen Keuze.
 • Altijd een gekwalificeerde medewerker aan de lijn.
 • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Basisverzekering kiezen

 

USP's


Goedkoopste basisverzekering

UC Bewuste Keuze
Naturapolis


 

 • Voldoende keuze in zorgverleners  vraagteken
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 65% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

 

€ 114,90 per maand

Meer over UC Bewuste Keuze

 

 USP's


Uitgebreide basisverzekering

UC Ruime Keuze
Naturapolis


 

 • Ruime keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 80% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van gemiddeld gecontracteerd tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 126,02 per maand

Meer over UC Ruime Keuze

 

USP's


Complete basisverzekering

UC Eigen Keuze
Restitutiepolis


 

 • Vrije keuze in zorgverleners

   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract van het marktconform tarief

 

incl. 5% korting per maand

€ 135,28 per maand

Meer over UC Eigen Keuze


Onze klanten beoordelen ons
gemiddeld met een 9,3!

stersterstersterster kwart

"Wij zijn al 50 jaar verzekerd bij VGZ. En ruim 8 jaar via UnitedConsumers."

Albert

 

sterstersterdriekwart

"Ik ben de afgelopen jaren zeer tevreden geweest dus blijf ik bij UnitedConsumers."

P. van Maurik 

 

10 stersterstersterdriekwart

"Het sparen is heel fijn! Al diverse familieleden op de hoogte gebracht van de service."

M. Ybeles Smit


Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Wilt u een aanvullende verzekering afsluiten? Kies voor een aanvullende verzekering van UnitedConsumers door VGZ en ontvang 15% korting op uw aanvullende verzekering. Bovendien krijgt u altijd een gratis tandongevallenverzekering bij uw aanvullende verzekering. 

aanvullende verzekering

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering bent u verzekerd voor zorgkosten die niet door de basisverzekering vergoed worden. Denk aan een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve zorg en brillen of lenzen.

> Bekijk aanvullende verzekeringen

 

tandartsverzekering

Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is een interessante uitbreiding van uw zorgverzekering als u verwacht dat u extra tandzorg nodig heeft. Vanuit de tandartsverzekering worden vergoedingen geboden voor bijvoorbeeld periodieke controles en de mondhygiëniste.

> Bekijk tandartsverzekeringen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Paniekaanvallen
Depressie
Overgang

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: VMS.nlTherapiepsycholoog.com en Stressplein.nl

Terug naar boven