Een plotselinge gevoelige reactie van de tanden als u iets warms of kouds eet of drinkt, kan wijzen op teruggetrokken tandvlees. Dit kan zeer pijnlijk zijn en teruggetrokken tandvlees kan zelfs tot het verlies van tanden en kiezen leiden. In dit gezondheidsdossier leest u wat teruggetrokken tandvlees precies is en hoe u dit herkent. Ook leest u hier wat u hieraan zelf kunt doen, wanneer medische hulp noodzakelijk is en wat uw zorgverzekeringvergoedt.
Bij teruggetrokken tandvlees (gingiva recessie) komen de wortels van de tanden bloot te liggen. Hierdoor worden deze gevoeliger en kwetsbaarder. Eten of drinken kan dan pijnlijk zijn, maar ook kunnen de tanden en kiezen loslaten.
Teruggetrokken tandvlees kan plotseling tot klachten leiden, maar hier kan al een langzaam proces aan vooraf zijn gegaan. Dit maakt het niet altijd eenvoudig om terugtrekkend tandvlees op tijd te herkennen. Let u daarom goed op de volgende symptomen:
Terugtrekkend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Het is goed om te weten wat in uw geval de oorzaak is, want op die manier kunt u het probleem gericht verhelpen. De meest voorkomende oorzaken van teruggetrokken tandvlees zijn:
Ook in het geval van teruggetrokken tandvlees is het beter om te voorkomen dan om te genezen. U kunt het volgende doen:
Als het tandvlees te veel is aangetast om uit zichzelf te herstellen, is tandheelkundige zorg noodzakelijk. De tandarts of mondhygiënist beoordeelt welke zorg er moet worden verleend. U kunt hierbij denken aan een gebitsreiniging, maar soms is een tandvleesherstellende behandeling de enige manier om het probleem te verhelpen.
Heeft u medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.
Een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist wordt niet vergoed door de basisverzekering. Voor een vergoeding is het mogelijk om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Bij een aanvullende verzekering is het eigen risico niet van toepassing.
Als de problemen met het terugtrekkend tandvlees veroorzaakt worden door afwijkingen aan de mond, kaak of tanden, kan de basisverzekering de zorg wel vergoeden.
Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.
Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.
De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?
Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.
Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.