Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Teruggetrokken tandvlees herkennen

Een plotselinge gevoelige reactie van de tanden als u iets warms of kouds eet of drinkt, kan wijzen op teruggetrokken tandvlees. Dit kan zeer pijnlijk zijn en teruggetrokken tandvlees kan zelfs tot het verlies van tanden en kiezen leiden. In dit gezondheidsdossier leest u wat teruggetrokken tandvlees precies is en hoe u dit herkent. Ook leest u hier wat u hieraan zelf kunt doen, wanneer medische hulp noodzakelijk is en wat uw zorgverzekeringvergoedt.

info Wat is teruggetrokken tandvlees?

Bij teruggetrokken tandvlees (gingiva recessie) komen de wortels van de tanden bloot te liggen. Hierdoor worden deze gevoeliger en kwetsbaarder. Eten of drinken kan dan pijnlijk zijn, maar ook kunnen de tanden en kiezen loslaten.


 

symptomen Symptomen terugtrekkend tandvlees

Teruggetrokken tandvlees kan plotseling tot klachten leiden, maar hier kan al een langzaam proces aan vooraf zijn gegaan. Dit maakt het niet altijd eenvoudig om terugtrekkend tandvlees op tijd te herkennen. Let u daarom goed op de volgende symptomen:

 • De tanden lijken geler.
 • De tanden lijken langer.
 • Kieren en spleetjes tussen de tanden en kiezen.
 • Een plotselinge pijn aan de tanden bij koud en/of warm eten en drinken.

 

vergrootglas Oorzaken terugtrekkend tandvlees

Terugtrekkend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Het is goed om te weten wat in uw geval de oorzaak is, want op die manier kunt u het probleem gericht verhelpen. De meest voorkomende oorzaken van teruggetrokken tandvlees zijn:

 • Te hard poetsen.
 • Genetische aanleg.
 • Een slechte mondhygiëne.
 • Abnormaal scheve tanden.
 • Een gebrek aan vitamine C en D.
 • De plaatsing van kronen of implantaten.
 • Trauma aan het tandvlees, bijvoorbeeld door een operatie of ongeluk.

 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Ook in het geval van teruggetrokken tandvlees is het beter om te voorkomen dan om te genezen. U kunt het volgende doen:

 • Gebruik antiseptisch mondwater.
 • Gebruik tandenstokers en flosdraad.
 • Poets tweemaal per dag uw tanden met een fluoridehoudende tandpasta.
 • Gebruik geen harde, maar een zachte of medium tandenborstel en poets niet te hard.

 

zorg Wanneer hulp inschakelen?

Als het tandvlees te veel is aangetast om uit zichzelf te herstellen, is tandheelkundige zorg noodzakelijk. De tandarts of mondhygiënist beoordeelt welke zorg er moet worden verleend. U kunt hierbij denken aan een gebitsreiniging, maar soms is een tandvleesherstellende behandeling de enige manier om het probleem te verhelpen.


 

munt Vergoeding

Heeft u medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Tandarts of mondhygiënist

Een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist wordt niet vergoed door de basisverzekering. Voor een vergoeding is het mogelijk om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Bij een aanvullende verzekering is het eigen risico niet van toepassing.

Als de problemen met het terugtrekkend tandvlees veroorzaakt worden door afwijkingen aan de mond, kaak of tanden, kan de basisverzekering de zorg wel vergoeden.

Vergoeding tandarts


 

service Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


 

zorg ico Uw zorgverzekering

U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.

zorg ico

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.

De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?

Basisverzekering kiezen

 

zorg ico

Aanvullende verzekering

Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.

Aanvullende verzekering kiezen

 

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Terug naar boven