Contact
Mijn UnitedConsumers

Teruggetrokken tandvlees herkennen en herstellen

Teruggetrokken tandvlees is een gevolg van een aandoening aan het tandvlees. Vaak komt terugtrekkend tandvlees in een milde vorm voor en is het daarom ook goed zelf te behandelen. Onbehandeld kan optrekkend tandvlees vervelende consequenties hebben. Het is daarom dus een goed idee om er snel iets aan te doen. Kan teruggetrokken tandvlees herstellen en wat vergoedt uw zorgverzekering? Wij leggen het u uit!

 

info Wat is teruggetrokken tandvlees?

Normaal ligt uw tandvlees netjes en strak rondom uw tanden en kiezen. Maar bij teruggetrokken tandvlees (gingiva recessie) komen de wortels van de tanden bloot te liggen. Hierdoor worden deze gevoeliger en kwetsbaarder.

Er zijn globaal gezien twee verschillende aandoeningen aan het tandvlees waardoor u last kunt krijgen van terugtrekkend tandvlees, namelijk gingivitis en parodontitis. Onbehandeld kunnen deze aandoeningen ernstige gevolgen hebben, zoals het loszitten en uiteindelijk uitvallen van uw tanden. 

Teruggetrokken tandvlees

Gingivitis

Gingivitis is een milde vorm van ontstoken tandvlees. Hierdoor krijgt u last van opgezwollen, bloedend, rood en teruggetrokken tandvlees. Deze vorm van opgetrokken tandvlees kan nog herstellen. Heeft u het vermoeden dat u last heeft van gingivitis? Wacht dan niet te lang met de behandeling. Onbehandeld kan het namelijk leiden tot parodontitis. 

Parodontitis

Paradontitis is een bacteriële infectie aan het parodontium. Het parodontium bestaat uit de weefsels, botten en ligamenten die uw tanden ondersteunen. Deze aandoening aan het tandvlees ontstaat wanneer gingivitis niet behandeld wordt.

Paradontitis beschadigt het weefsel rondom uw tanden, hierdoor krijgt u extra ruimte tussen de tanden en het tandvlees. Als gevolg hiervan krijgt tandplak de ruimte om te groeien, waardoor er infecties ontstaan. Het bot kan hierdoor eroderen, wat betekent dat uw tanden los komen te staan. Het is daarom extra belangrijk dat u hiervoor op tijd een specialist inschakelt.


 

symptomen Symptomen terugtrekkend tandvlees

Teruggetrokken tandvlees kan plotseling tot klachten leiden, maar hier is al vaak een langzaam proces aan vooraf gegaan. Dit maakt het lastig om terugtrekkend tandvlees op tijd te herkennen. Let u daarom goed op de volgende symptomen:

De tanden lijken langer

Doordat de wortels bloot komen te liggen, lijken de tanden een stuk langer. 

Opgezwollen, rood en bloedend tandvlees

Ontstoken tandvlees bloedt en is vaak rood of zelfs paars van kleur. Ook kan het tandvlees opzwellen, waardoor u moeilijker met een ragertje tussen uw tanden komt. Als uw tandvlees bloedt tijdens het tandenpoetsen, dan kan dit een indicatie zijn dat er iets aan de hand is. 

Kieren en spleetjes tussen de tanden en kiezen

Doordat het tandvlees is opgetrokken, zijn kieren en spleetjes beter zichtbaar tussen de tanden. U krijgt dus eigenlijk meer ruimte tussen uw kiezen en tanden.

Een plotselinge pijn aan de tanden bij koud en/of warm eten en drinken

Een plotselinge gevoelige reactie van de tanden als u iets warms of kouds eet of drinkt, kan wijzen op teruggetrokken tandvlees. 


 

vergrootglas Oorzaken terugtrekkend tandvlees

Terugtrekkend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Het is goed dat u weet wat bij u de oorzaak is. Zo kunt u op tijd actie ondernemen, waardoor u uw opgetrokken tandvlees kunt herstellen. De meest voorkomende oorzaken van teruggetrokken tandvlees zijn:

Ouder worden

Naarmate u ouder wordt, gaat uw tandvlees steeds meer terugtrekken. Dit is bij ouderen vrij normaal, maar ook jongeren kunnen last hebben van teruggetrokken tandvlees. 

Te hard poetsen

Te hard poetsen is niet goed voor uw tandvlees. U beschadigt hiermee uw tandvlees, waardoor het terugtrekt. Dit heet ook wel 'poetstrauma'. 

Genetische aanleg

Net zoals u voor andere aandoeningen aanleg kunt hebben, kunt u ook aanleg hebben voor ontstoken of opgetrokken tandvlees. Heeft uw vader of moeder last van teruggetrokken tandvlees? Dan bestaat er een grote kans dat u er ook last van krijgt.

Trauma aan het tandvlees

Bent u een keertje heel hard op uw mond gevallen? Of heeft u misschien een operatie gehad? Dan kan het zijn dat u last krijgt van terugtrekkend tandvlees. 

Abnormaal scheve tanden

Bij hele scheve tanden zal het tandvlees makkelijker ontstoken raken. Hierdoor heeft u een grotere kans op teruggetrokken tandvlees. 

Een slechte mondhygiëne

Eigenlijk is dit een van de meest voorkomende oorzaken van opgetrokken tandvlees. Voedselresten die tussen uw tanden blijven zitten, veroorzaken tandplak. Een ophoping van tandplak zorgt voor geïrriteerd en ongezond tandvlees, waardoor het terugtrekt. 

Een gebrek aan vitamine C en D

Roken is natuurlijk slecht voor uw gebit en tandvlees, maar het zorgt er ook voor dat u minder vitamine C opneemt. Dit kan leiden tot bloedend en ontstoken tandvlees. Vitamine C helpt bij het herstel van uw gezondheid, maar ook van uw tandvlees. Zorg er daarom voor dat u voldoende vitamine C, maar ook vitamine D binnenkrijgt. Vitamine D heeft namelijk een ontstekingsremmende werking. 

De plaatsing van kronen of implantaten

Het lichaam kan zich terugtrekken bij het constateren van 'lichaamsvreemde stoffen', wat dus het geval is bij implantaten of kronen. Hierdoor kunt u dus last krijgen van opgetrokken tandvlees. 


 

zorgverlener Teruggetrokken tandvlees herstellen

Uw tandvlees trekt terug, maar wat kunt u daar zelf dan aan doen? Het klinkt heel erg cliché, maar eigenlijk begint het bij een goede mondverzorging. Zo kunt u bij opgetrokken tandvlees bijvoorbeeld gebruikmaken van ragertjes. Andere dingen die u kunt doen om uw teruggetrokken tandvlees te herstellen zijn: 

Poets regelmatig uw tanden

Een goede mondhygiëne is essentieel voor het herstellen van uw teruggetrokken tandvlees. Poets minimaal tweemaal per dag twee minuten lang uw tanden en het liefst met een fluoride houdende tandpasta. Poets niet te hard, want dit zorgt ervoor dat u uw tandvlees beschadigt. 

Tandenstokers, ragers en flosdraad

Gebruik tandenstokers, ragertjes en/of flosdraad. Uw tanden poetsen is simpelweg niet voldoende om uw tandvlees weer gezond te krijgen, omdat de tandenborstel niet tussen uw tanden komt. Voedsel hoopt zich op tussen uw tanden, waardoor er tandplak ontstaat. Het is daarom belangrijk dat u minimaal eenmaal per dag flost met flosdraad, een ragertje of een tandenstoker.

Gebruik de juiste tandenborstel 

Gebruik geen harde, maar een zachte of medium tandenborstel. Zorg er ook voor dat u regelmatig uw tandenborstel (of het poetsstukje van uw elektrische tandenborstel) vervangt. Een makkelijke manier om dit te onthouden is door uw tandenborstel bij het wisselen van het seizoen te vervangen.

Tip: heeft u een elektrische tandenborstel, bijvoorbeeld van Oral-B? Dan is het gebruik van een CrossAction opzetborstel een goed idee om tandplak te verwijderen. Deze opzetborstel wordt aangeraden door verschillende mondhygiënisten.    


 

dokter Wanneer met teruggetrokken tandvlees naar de tandarts?

Bij een milde vorm, kunt u teruggetrokken tandvlees nog zelf herstellen. Maar als het tandvlees te veel is aangetast, dan is tandheelkundige zorg noodzakelijk - bijvoorbeeld als u last heeft van parodontitis. De tandarts of mondhygiënist beoordeelt welke zorg er moet worden verleend. Zo kunt u ook worden doorverwezen naar een parodontoloog. Een parodontoloog is gespecialiseerd op het gebied het parodontium - dus het steunweefsel van uw tanden. 

Behandeling teruggetrokken tandvlees

Bij ieder persoon zal de behandeling van teruggetrokken tandvlees anders zijn. Want geen enkel gebit is hetzelfde. Allereerst zal er worden gekeken naar de exacte oorzaak. Dit onderzoek kan vervolgens leiden tot een uitgebreid advies wat betreft mondverzorging, uiteraard afgestemd op uw voorkeuren en gebit. 

Een mondhygiënist kan uw gebit volledig reinigen. Deze reiniging bestaat voornamelijk uit het verwijderen van tandsteen. Na deze afspraak is het wel de bedoeling dat u het advies van de mondhygiënist opvolgt. Misschien is het voor u wel belangrijk dat u minimaal een aantal keer per jaar een bezoekje brengt aan de mondhygiënist. Stem dit af met uw specialist.

Behandeling parodontoloog

Heeft u veel pijn? Dan kan een tandvlees herstellendebehandeling noodzakelijk zijn door een parodontoloog. Zo kan de zogeheten 'Pinhole-methode' aangeraden worden. Hiermee wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees, waardoor er vervolgens met een haakje tandvlees van binnen naar beneden wordt geduwd. Hierna wordt er ter ondersteuning van het tandvlees reepjes collageenweefsel geplaatst. 

In sommige gevallen kan een tandvleestransplantatie noodzakelijk zijn. Hierbij wordt een lapje tandvlees uit uw gehemelte over de tandhals geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de tandhals weer bedekt is. Vindt u de blootliggende tandhalzen lelijk? Dan kan er middels een cosmetische ingreep een kunstharsen plaatje over de tandhalzen worden geplaatst. Zo ziet u er niets meer van!


 

munt Teruggetrokken tandvlees en uw zorgverzekering

Heeft u door uw opgetrokken tandvlees medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Tandarts, mondhygiënist of parodontoloog

Een bezoek aan de tandarts, mondhygiënist of parodontoloog wordt in de meeste gevallen niet vergoed door de basisverzekering. Voor een vergoeding is het mogelijk om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Bij een aanvullende verzekering is het eigen risico niet van toepassing.

Als de problemen met het terugtrekkend tandvlees veroorzaakt worden door afwijkingen aan de mond, kaak of tanden, kan de basisverzekering de zorg wel vergoeden.

Vergoeding tandarts


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Waarom een tandartsverzekering afsluiten?
Gaatjes voorkomen
Tandartskosten

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Mondhygienisten.nl en Tandarts.nl