Contact
Mijn UnitedConsumers

Waterpokken: hoe kan ik waterpokken behandelen?

Bijna iedereen krijgt als kind waterpokken. Dit zijn jeukende vlekken, blaasjes en korstjes op uw lichaam. In principe zijn waterpokken niet gevaarlijk, wel kunnen waterpokken erg vervelend zijn. Hoe beginnen waterpokken? En wat te doen bij waterpokken? 


 

info Wat zijn waterpokken?

Waterpokken zijn jeukende vlekjes, blaasjes en korstjes op het lichaam. Vaak krijgen kinderen voordat ze 6 jaar zijn de waterpokken. Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus.

Als de waterpokken beginnen, krijgen kinderen vaak eerst last van koorts en hangerigheid. Vervolgens komen er blaasjes op de huid die erg kunnen jeuken. Na een aantal dagen drogen de waterpokken op en worden het korstjes. 

waterpokken

Waterpokken: wanneer het ergst?

Waterpokken zijn het ergst tijdens de fase waarin u of uw kind blaasjes krijgt. Het zijn namelijk de blaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. 

Waterpokken besmettelijk 

Waterpokken zijn heel besmettelijk, al 2 dagen voor het optreden van de symptomen van waterpokken. De waterpokken zijn besmettelijk totdat alle blaasjes een korst hebben. Dit is ongeveer 7 dagen na het ontstaan van de waterpokken. 


 

symptomen Hoe lang duren waterpokken?

Per persoon verschilt hoe lang de waterpokken duren. Gemiddeld duren waterpokken in totaal ongeveer 10 dagen. Dit is het verloop van waterpokken:

Fase 1: Incubatietijd waterpokken

Zodra u besmet raakt met het virus dat waterpokken veroorzaakt, kan het gemiddeld 15 dagen duren voordat u klachten krijgt. De klachten beginnen vaak met koorts of een grieperig gevoel.

 

Fase 2: Ontstaan blaasjes

Na 1 à 2 dagen krijgt u de symptomen van waterpokken, namelijk roze blaasjes die flink jeuken. De waterpokken kunnen op allerlei plekken van uw lichaam voorkomen, ook in het haar, in de mond of op de oogleden. 

 

Fase 3: Waterpokken drogen op

Vervolgens drogen de waterpokken na 7 dagen weer op en blijven er korstjes over. Ook de jeuk verdwijnt dan. Laat de korstjes vanzelf eraf vallen. Na ongeveer 10 dagen zijn de waterpokken volledig verdwenen. 


 

vergrootglas Waterpokken herkennen

Is uw kind hangerig? Of heeft uw kind koorts? Dan kan het zijn dat uw kindje last heeft van beginnende waterpokken. Zodra de roze blaasjes verschijnen, kunt u direct de waterpokken herkennen. Na verloop van tijd drogen de waterpokken op en veranderen ze in korstjes.


 

persoon Waterpokken behandelen: wat zelf te doen bij waterpokken?

Waterpokken gaan meestal vanzelf weer over. Toch kunt u een aantal dingen zelf doen bij waterpokken. Wij hebben 3 tips tegen jeuk en om waterpokken te behandelen:

  • Tip 1: Hoe moeilijk het ook is, probeer niet te krabben aan de waterpokken. Door te krabben wordt de jeuk namelijk erger.
  • Tip 2: Draag geen strakke kleding, omdat kleding kan zorgen voor wrijving. Trek daarom lekkere, luchtige en ruime kleding aan.
  • Tip 3: Vul een washandje met havermout en neem een lekker havermoutbad. Dat kan goed helpen tegen de jeuk en is ook nog eens goed voor uw huid.

Waterpokken middelen tegen jeuk

De blaasjes van waterpokken kunnen flinke jeuk veroorzaken. Maar, wat helpt tegen waterpokken jeuk?

Wat helpt tegen waterpokken? Gebruik
Zinkzalf bij waterpokken Smeer regelmatig de zinkzalf op de waterpokken, het liefst bij elke verschoning.
Sudocrem bij waterpokken Smeer regelmatig sudocrem op de waterpokken. Zo drogen de waterpokken snel uit.
Talkpoeder bij waterpokken Talkpoeder verzacht en verkoelt de huid en laat de waterpokken uitdrogen. Gebruik talkpoeder bij elke verschoning.
Metholpoeder bij waterpokken Mentholpoeder of -gel verkoelt de huid. Goed om te weten: gebruik mentholpoeder tegen waterpokken alleen bij kinderen boven de 2 jaar. 

 

dokter Wanneer naar de huisarts met waterpokken?

Meestal hoeft u niet te bellen als u of uw kind waterpokken heeft. In de volgende situaties moet u wel direct de huisarts of dokterspost bellen: 

  • Uw kindje is jonger dan 3 maanden.
  • Er komen grote rode of paarse vlekken rond de waterpokken.
  • U bent zwanger (of net bevallen) en in contact geweest met iemand die waterpokken heeft.
  • U merkt dat u of uw kindje steeds zieker wordt, zoals: niet of weinig drinken, suf worden, benauwd zijn, opnieuw koorts, minder kleur in het gezicht, steeds overgeven, blijven huilen of kreunen.

 

munt Waterpokken en de vergoeding van uw zorgverzekering

Als de waterpokken om medische hulp vragen, gaat u altijd eerst naar uw huisarts. De vergoeding van de huisarts is vastgelegd in de basisverzekering. Het is mogelijk dat u medicijnen voorgeschreven krijgt om uw allergie te verlichten. Welke behandeling het beste is voor uw situatie, zal de huisarts met u bespreken.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Acne
Allergie
> Moedervlekken

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Thuisarts.nl, RIVM.nl en Huidarts.nl