Contact
Mijn UnitedConsumers

Zwangerschapsdiabetes symptomen, ervaringen en oorzaken

Zwangerschapsdiabetes is niet goed voor uw ongeboren baby. Het ergste is dat u vaak niet eens merkt dat zwangerschapsdiabetes heeft. Daarom is het belangrijk dat u zwangerschapsdiabetes symptomen leert herkennen voordat u zwanger bent. In dit dossier leest u wat zwangerschapsdiabetes is, wat de oorzaken en symptomen zijn en wat u er tegen kunt doen. Ook leest u wat uw zorgverzekering vergoedt.

 

info Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is een suikerziekte die tijdens de zwangerschap ontstaat. Het komt bij 1 op de 20 vrouwen voor en het is na de zwangerschap vaak direct weer weg. Als zwangerschapsdiabetes niet behandeld wordt, kan dit gevolgen hebben voor uw ongeboren baby. Zo kan uw baby'tje te groot worden, een te lage bloedsuiker hebben na de geboorte of een gele huidskleur hebben. Zowel moeder als kind hebben op latere leeftijd meer risico op diabetes type 2. Moeders hebben bovendien meer kans op een postnatale depressie.

Zwangerschapsdiabetes symptomen


 

symptomen Symptomen zwangerschapsdiabetes

Het is niet altijd duidelijk of er sprake is van zwangerschapsdiabetes. Dit komt doordat veel van de symptomen ook kunnen horen bij andere kwaaltjes en aandoeningen tijdens de zwangerschap. Over het algemeen ontstaat zwangerschapsdiabetes in de 24e week van de zwangerschap. Let u als u zwanger bent dus goed op de volgende symptomen:

Jeuk en hoofdpijn

Net zoals bij diabetes type 2, kunt u last krijgen van jeuk. Ook kunt u extreme hoofdpijn ervaren.

Veel dorst en drinken

Loopt u om de haverklap naar de koelkast voor een verfrissend drankje? Dat kan een symptoom zijn van zwangerschapsdiabetes.

Veel naar de wc moeten

Vaak plassen hoort sowieso al bij een zwangerschap. Maar let hier wel extra op in combinatie met de andere zwangerschapsdiabetes symptomen. 

(Over)vermoeid zijn

Net zoals veel plassen, is moe zijn ook hartstikke normaal tijdens een zwangerschap. Maar heeft u hier last van in combinatie met de andere genoemde symptomen? Dan kunt u te maken hebben met zwangerschapsdiabetes.

De baby is groter dan gemiddeld

Zegt uw gynaecoloog dat uw baby groter is dan normaal? Dan kan dit een indicatie zijn dat u last heeft van zwangerschapsdiabetes. Het is namelijk één van de gevolgen van zwangerschapsdiabete voor de baby. 


 

vergrootglas Oorzaken zwangerschapsdiabetes

De oorzaken van zwangerschapsdiabetes zijn uiteenlopend. Zo kan het maken hebben met uw genen en aanleg, maar het kan ook komen door een aandoening of een eerdere zwangerschap. Wij zetten enkele oorzaken van zwangerschapsdiabetes voor u op een rij, waardoor u mogelijk een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes kunt hebben:

Aanleg door afkomst

Bent u van Hindoestaanse, Noord-Afrikaanse of Arabische afkomst? Dan heeft u door uw genen mogelijk aanleg voor zwangerschapsdiabetes. 

Een te hoge bloedsuiker

Had u al aan het begin van de zwangerschap een te hoge bloedsuiker? Dan is de kans groter dat u zwangerschapsdiabetes ontwikkelt.

U kampt met overgewicht

Met overgewicht tijdens de zwangerschap heeft u een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Overgewicht betekent een BMI van 30 of hoger.

Eerder een miskraam heeft gehad

Is tijdens een eerdere zwangerschap uw baby'tje in de baarmoeder overleden? Dan kan dit het risico op zwangerschapsdiabetes ook vergroten. 

Eerder bevallen van een zware baby

Heeft u al een zwangerschap achter de rug en woog de baby meer dan 4.500 gram? Ook dan is de kans groter.

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)

Wanneer u last heeft van PCOS, heeft u een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. PCOS is een aandoening waarbij u geen of zelden een eisprong heeft. U kunt hierdoor vaak lastig zwanger worden.

Zwangerschapsdiabetes heeft gehad of diabetes 2 in de familie zit

Andere oorzaken van zwangerschapsdiabetes zijn wanneer u al eens eerder zwangerschapsdiabetes heeft gehad of als diabetes type 2 in de familie zit.


 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Om zwangerschapsdiabetes onder controle te houden, is het belangrijk dat u goed op uw voeding let. Wat u eet en drinkt, beïnvloedt namelijk direct uw bloedsuikerspiegel. De belangrijkste adviezen zijn:

  • Eet drie keer per dag een gezonde maaltijd.
  • Eet voldoende fruit, groenten, noten en volkorenbrood.
  • Drink geen frisdrank of sap, maar water en (kruiden)thee.
  • Laat bewerkte en suikerrijke producten zoals witbrood, koekjes, gebak, snoep en chocolade staan.
  • Naast gezonde voeding, is het ook belangrijk dat u regelmatig beweegt. Beweging heeft namelijk een positief effect op uw bloedsuikerspiegel. Een half uurtje per dag eens lekker wandelen of fietsen is al voldoende. 

 

dokter Wanneer met zwangerschapsdiabetes naar de huisarts?

Heeft u last van zwangerschapsdiabetes symptomen, dan is het belangrijk dat u contact opneemt met uw arts of verloskundige. Met een eenvoudige bloedtest kan vastgesteld worden of u inderdaad zwangerschapsdiabetes heeft. De huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar een specialist die uw bloedsuikerspiegel samen met u onder controle houdt.

Preventief onderzoek

Als u een verhoogd risico heeft op zwangerschapsdiabetes, dan wordt uw bloed tussen de 24e en 28e week van uw zwangerschap preventief onderzocht. Als aanvullend onderzoek kan er een glucosetolerantietest (GTT) gedaan worden. Er wordt dan gekeken naar de stijging van uw bloedsuiker na het innemen van een glucosedrankje.

Behandeling zwangerschapsdiabetes

In de meeste gevallen krijgt u advies wat betreft uw voeding. Zo kunt u normaal gesproken uw bloedsuiker prima onder controle houden. In sommige situaties moet u tijdens de zwangerschap zelf insuline injecteren. U wordt tijdens dit proces natuurlijk begeleid door een gynaecoloog.

Bij zwangerschapsdiabetes is het verstandig dat u in het ziekenhuis bevalt. Zo kan uw kindje na uw bevalling direct goed in de gaten gehouden worden en kan er voorkomen worden dat zijn of haar bloedsuikerspiegel ineens te laag wordt. 


 

munt Zwangerschapsdiabetes en uw zorgverzekering

Herkent u zich in de zwangerschapsdiabetes symptomen en wilt u daarom naar de huisarts of heeft u aanvullende zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of deze zorg vergoed wordt door uw zorgverzekering. Bij zwangerschapsdiabetes gelden de volgende vergoedingen:

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts of het ziekenhuis, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Diabetesmateriaal

Het diabetesmateriaal dat u nodig heeft, wordt volledig uit de basisverzekering vergoed. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor diabetesmateriaal.

Vergoeding diabetesmateriaal

 

zorgkoffer

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis wordt uit de basisverzekering volledig vergoed indien er sprake is van een medische indicatie. Hierbij geldt geen een eigen risico. Wanneer bevallen in het ziekenhuis uw eigen keuze is, dan geldt er een maximale vergoeding per dag.

Vanuit de aanvullende verzekering wordt een vergoeding geboden voor bevallen in het ziekenhuis indien dit op uw eigen verzoek is, dus zonder medische indicatie.

Vergoeding bevallen in het ziekenhuis


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Bekkeninstabiliteit
Bevallen in het ziekenhuis
Zwangerschap en uw zorgverzekering

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Bronnen: Thuisarts.nl en Diabetesfonds.nl