Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Zwangerschapsdiabetes symptomen herkennen

Tijdens de zwangerschap is het lichaam minder gevoelig voor insuline, het hormoon dat het bloedsuikerniveau regelt. Als het goed is, wordt er automatisch meer insuline aangemaakt en is er niets aan de hand. Gebeurt dit niet, dan is er sprake van zwangerschapsdiabetes.

Omdat zwangerschapsdiabetes voor moeder en kind gevaarlijk kan zijn, is het belangrijk om op tijd te symptomen te herkennen en om te weten wat u dan moet doen. Dit leest u in dit gezondheidsdossier. Ook geven wij uitleg over wat de zorgverzekering vergoedt.

 

info Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes en verdwijnt in de meeste gevallen na de geboorte van de baby. Als zwangerschapsdiabetes niet behandeld wordt, kan dit gevolgen hebben voor de baby. Zo zijn baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes vaak te groot, kunnen ze na de geboorte last krijgen van een te lage suikerspiegel en kunnen ze geel worden. Dit laatste gaat meestal na een paar dagen weer over. Zowel moeder als kind hebben op latere leeftijd meer risico op diabetes type 2. Ook hebben vrouwen met zwangerschapsdiabetes meer kans op een postnatale depressie.


 

symptomen Symptomen zwangerschapsdiabetes

Het is niet altijd duidelijk dat er sprake is van zwangerschapsdiabetes. Let u als u zwanger bent daarom goed op de volgende symptomen:

 • Veel dorst.
 • Veel plassen.
 • Grote vermoeidheid.
 • De baby is groter dan gemiddeld.

 

vergrootglas Oorzaken zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes wordt veroorzaakt doordat het lichaam tijdens de zwangerschap niet automatisch meer insuline aanmaakt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houdenDe kans om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen is groter als u:

 • Overgewicht heeft (een BMI van 30 of hoger).
 • U al eerder zwangerschapsdiabetes heeft gehad.
 • U het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) heeft.
 • Eerder een zware baby kreeg (meer dan 4500 gram).
 • Een vader, moeder, broer of zus heeft met diabetes type 2.
 • Van Hindoestaanse, Noord-Afrikaanse of Arabische afkomst bent.
 • Al aan het begin van de zwangerschap een te hoge bloedsuiker heeft.

Als tijdens een eerdere zwangerschap de baby in de baarmoeder is overleden, kan dit het risico op zwangerschapsdiabetes ook vergroten.


 

persoon Wat kan ik zelf doen?

Om zwangerschapsdiabetes onder controle te houden, is het belangrijk dat u goed op uw voeding let. Wat u eet en drinkt, beïnvloedt namelijk direct uw bloedsuikerspiegel. De belangrijkste adviezen zijn:

 • Eet drie keer per dag een gezonde maaltijd.
 • Eet voldoende fruit, groenten, noten en volkorenbrood.
 • Drink geen frisdrank of sap, maar water en (kruiden)thee.
 • Laat bewerkte en suikerrijke producten zoals witbrood, koekjes, gebak, snoep en chocolade staan.

 

zorg Wanneer hulp inschakelen?

Als u vermoedt dat u zwangerschapsdiabetes heeft, is het belangrijk dat u contact opneemt met uw arts of verloskundige. Met een eenvoudige bloedtest kan vastgesteld worden of u inderdaad zwangerschapsdiabetes heeft. Is dit het geval, dan krijgt u een voedingsadvies en uitleg hoe u zelf uw bloedsuiker kunt meten. Blijft de bloedsuikerspiegel te hoog, dan moet u tijdelijk insuline spuiten.


 

munt Vergoeding

Heeft u medische zorg nodig? Dan wilt u natuurlijk weten of de zorg die u nodig heeft, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering.

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts of het ziekenhuis, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Diabetesmateriaal

Het diabetesmateriaal dat u nodig heeft, wordt volledig uit de basisverzekering vergoed. Hierbij geldt wel een eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering wordt geen extra vergoeding geboden voor diabetesmateriaal.

Vergoeding diabetesmateriaal

 

zorgkoffer

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis wordt uit de basisverzekering volledig vergoed indien er sprake is van een medische indicatie. Hierbij geldt geen een eigen risico. Wanneer bevallen in het ziekenhuis uw eigen keuze is, dan geldt er een maximale vergoeding per dag.

Vanuit de aanvullende verzekering wordt een vergoeding geboden voor bevallen in het ziekenhuis indien dit op uw eigen verzoek is, dus zonder medische indicatie.

Vergoeding bevallen in het ziekenhuis


 

service Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


 

zorg ico Uw zorgverzekering

U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.

zorg ico

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.

De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?

Basisverzekering kiezen

 

zorg ico

Aanvullende verzekering

Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.

Aanvullende verzekering kiezen

 

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.

Terug naar boven