Contact
Mijn UnitedConsumers

CAK Wanbetalers: zorgverzekering niet betaald? Dat zit zo

Zit het financieel gewoon even niet mee en heeft u uw zorgverzekering niet betaald? Dan wordt u niet direct aangemeld bij het CAK. Pas bij ernstige en langdurige betalingsproblemen meldt uw zorgverzekeraar u aan bij het CAK Wanbetalers. Wij vertellen u hoe dit zit.

CAK wanbetalers banner

 

Wat is het CAK Wanbetalers?

Het CAK voert verschillende regelingen uit in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zo ook de regeling Wanbetalers. 

Wanneer u de zorgpremie te lang niet betaalt, mag uw zorgverzekeraar u als wanbetaler aanmelden bij het CAK. U betaalt dan geen premie meer aan uw zorgverzekeraar, maar aan het CAK. Gemiddeld ligt deze premie hoger dan die van uw zorgverzekeraar.

 


 

Wat gebeurt er als ik mijn zorgverzekering niet heb betaald? 

Heeft u uw zorgverzekering 1 maand niet betaald? Dan is dat niet direct reden voor paniek. Een zorgverzekeraar stuurt u een herinnering wanneer u uw zorgverzekering niet heeft betaald of als de zorgverzekering niet is afgeschreven. U wordt dus niet direct aangemeld bij het CAK. In principe moet u 6 maanden een betalingsachterstand hebben, voor uw zorgverzekeraar u aanmeldt. Bent u via ons bij VGZ verzekerd en wilt u weten hoe het zit met de betalingsherinneringen? Wij leggen het u graag uit!

Zorgverzekering UC niet betaald 


 

Zorgverzekering niet betaald? Tref een betalingsregeling!

Kunt u de zorgpremie op dit moment niet betalen? Negeer de betalingsherinneringen dan niet en neem contact op met uw zorgverzekeraar. Geef eerlijk aan dat u de premie op dit moment niet kunt betalen. Uw zorgverzekeraar kijkt graag samen met u of er een betalingsregeling mogelijk is. Zo maakt u afspraken wanneer u de premie wel kunt betalen en voorkomt u dat u wordt aangemeld bij het CAK.


 

Wanneer word ik aangemeld bij het CAK?

Bent u aangemeld bij het CAK Wanbetalers, maar weet u niet zo goed waarom? Dan is het goed om te weten dat u in principe in de volgende drie situaties aangemeld kunt worden bij het CAK:

  • U heeft een schuldregeling met uw schuldhulpverlener voorbereid, maar dit is mislukt.
  • U heeft een betalingsregeling getroffen met uw zorgverzekeraar, maar u hield zich niet aan de afspraken.
  • U heeft uw zorgverzekering niet op tijd betaald aan uw zorgverzekeraar, waardoor u een schuld van 6 maandpremies heeft opgebouwd. 

 

Ik ben onterecht aangemeld bij het CAK, wat nu?

Vermoedt u dat u onterecht bent aangemeld bij het CAK? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Want alleen uw zorgverzekeraar kan u bij het CAK afmelden. Soms komt u er misschien niet goed uit met uw zorgverzekeraar. In dat geval kunt u contact opnemen met de SKGZ (Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen). Zij bemiddelen dan tussen u en uw zorgverzekeraar.


Ook interessant voor u
 

Zvw uitgelegd

Hoe zit de zorgverzekeringswet in elkaar?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage?

> Lees meer

 

Ziektekosten

Hoe werkt een DBC (Diagnose- behandelindicatie)?

> Lees meer

 

Kennisbank homepage