Contact
Mijn UnitedConsumers

Betaalde mantelzorg: aanvullende mantelzorg

Betaalde mantelzorg klinkt misschien vreemd, want mantelzorg is altijd op vrijwillige basis is. Maar voor personen die geen mantelzorg kunnen krijgen, is het toch fijn om 'betaalde mantelzorg' te ontvangen. Hoe zit dat precies? Wij leggen het uit!

Betaalde mantelzorg

 

Wat is betaalde mantelzorg?

Wat duidelijk benadrukt moet worden is dat betaalde mantelzorg niet bestaat. Wanneer iemand het heeft over 'betaalde mantelzorg', dan betekent dit vaak dat er iemand langskomt die in dienst is bij een zorggroep of zorginstelling. De beste benaming voor betaalde mantelzorg is 'ondersteuner van individuele zorg'. Door de term 'betaalde mantelzorg' niet te gebruiken, zorgt u ervoor dat het vrijwillige karakter van mantelzorg niet verloren gaat.  

Mantelzorgers in loondienst

Een ondersteuner van individuele zorg in loondienst is een persoon die tegen een kleine vergoeding mensen thuis helpt met het huishouden, en waar nodig ondersteuning biedt bij andere taken. En dat is fijn, want niet iedereen kan mantelzorg krijgen. Deze zogenoemde 'mantelzorgers in loondienst' zijn geen vervangers van professionele zorgverleners, maar moeten worden gezien als 'aanvullende mantelzorg' omdat er te weinig handen zijn. 


 

Professionele mantelzorg

Bent u mantelzorger en kunt u wel wat rust gebruiken? Dan kunt u professionele vervangende mantelzorg inschakelen. Dit heet ook wel particuliere mantelzorg of respijtzorg. Er zijn in Nederland verschillende organisaties waarbij u professionele mantelzorg aan kunt vragen. Professionele mantelzorg rekent een uurtarief, maar er zijn veel verzekeraars die een vergoeding bieden voor respijtzorg.

Professionele mantelzorg biedt ondersteuning aan de zorgbehoevende, zodat hij of zij fijn en comfortabel thuis woont en u als mantelzorger even wat meer tijd heeft voor uzelf. Zo zorgt professionele mantelzorg ervoor dat een mantelzorger niet overbelast raakt. U kunt professionele mantelzorg dus zien als een vorm van mantelzorgondersteuning.  


 

Betaalde mantelzorger worden

Mantelzorg is altijd op vrijwillige basis, want u zorgt graag voor uw geliefde die langdurig of chronisch ziek is. Mantelzorger worden doet u dus niet omdat u iets wilt verdienen. Maar wanneer u mantelzorger bent, dan kunt u mogelijk wel betaald krijgen vanuit het pgb, oftewel het persoonsgebonden budget

Het pgb is voor mensen die door een aandoening of ziekte langdurig zorg en ondersteuning nodig hebben. Het fijne aan het pgb is dat zij zelf bepalen welke zorg zij inkopen en wie zij daarvoor inschakelen. Vallen de taken van de mantelzorger onder het pgb, dan kan de mantelzorger hiervoor vanuit het pgb uitbetaald krijgen.  

Mantelzorgcompliment

Naast het pgb kan de mantelzorger ook een kleine vergoeding krijgen dankzij het mantelzorgcompliment. Het mantelzorgcompliment is hoe gemeenten hun waardering aan mantelzorgers laten zien. De mantelzorgwaardering wordt vaak in de vorm van een tegoedbon of een klein bedrag aan de mantelzorger toegekend.  


Ook interessant voor u
 

Mantelzorger worden

Mantelzorger worden: hier moet u rekening mee houden

> Lees meer

 

Respijtzorg

Respijtzorg: vervangende mantelzorg inschakelen

> Lees meer

 

Pgb mantelzorg

PGB mantelzorg: uitbetaling van mantelzorg

> Lees meer

 

Mantelzorg homepage