Contact
Mijn UnitedConsumers

Dag van de Mantelzorg: mantelzorgdag 2023

De Dag van de Mantelzorg is hét moment dat de mantelzorgers zelf eens goed in het zonnetje worden gezet. Want mantelzorgers hebben het niet altijd even makkelijk. Op de Dag van de Mantelzorg krijgen zij daarom de waardering die zij verdienen. Hoe zit het met de mantelzorgdag van 2023? Wij vertellen het u!

Dag van de mantelzorg banner

 

Wat is de dag van de mantelzorg?

De Dag van de Mantelzorg is een initiatief van MantelzorgNL. Het is een dag waarop er extra aandacht is voor de 5 miljoen mantelzorgers in Nederland. Op de Dag van de Mantelzorg worden er door heel het land verschillende activiteiten georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten! 

Mantelzorgdag 2023

De mantelzorgdag van 2023 vindt jaarlijks plaats op 10 november. U kunt uw mantelzorger hiervoor aanmelden, maar het is ook mogelijk voor mantelzorgers zelf om zich aan te melden.   


 

Waarom Dag van de Mantelzorg?

Kenmerkend aan mantelzorg is het feit dat de mantelzorger een persoonlijke band heeft met de zorgvrager. Een mantelzorger zorgt dus voor een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Denk hierbij aan een familielid, vriend, kennis of goede buur. De mantelzorger neemt de zorg vaak onbetaald en langdurig op zich.

Naast dat mantelzorg lastig te combineren is met werk en een eigen privéleven, is het verlenen van mantelzorg ook vaak mentaal erg zwaar. Zeker als de mantelzorger te maken krijgt met veranderend gedrag, zoals bij dementie, kan dit erg emotioneel zijn.

Hoewel het voor een mantelzorger vaak vanzelfsprekend is om te zorgen voor een geliefde, is mantelzorger worden zijn niet altijd even makkelijk. Het is daarom belangrijk om extra waardering te tonen naar diegene die vrijwillig, en vrijwel dagelijks, zorgen voor een ander. En daarvoor is de Dag van de Mantelzorg in het leven geroepen!


 

Week van de Jonge Mantelzorger

Naast de Dag van de Mantelzorger op 10 november is er ook, van 1 tot en met 7 juni 2023, de week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens deze week worden er, net zoals op de Dag van de Mantelzorg, allerlei activiteiten georganiseerd speciaal voor jonge mantelzorgers. Jaarlijks wordt er een nieuw thema bedacht, en dit jaar is het thema 'Niet te missen!'. In dit thema staat het effect van mantelzorg op het persoonlijke leven van de jonge mantelzorger centraal, met als doel bewustwording, herkenning en erkenning. 


 

Mantelzorgdag 2023: wat kunt u doen?

Ontvangt u mantelzorg, en wilt u graag uw mantelzorger bedanken? Dat kunt u doen door uw mantelzorger aan te melden voor het Mantelzorgcompliment via uw gemeente. Uw mantelzorger kan dan een waardering krijgen in de vorm van een bon, een geldbedrag of gratis deelname een leuke activiteit. Raadpleeg de website van uw gemeente voor de mogelijkheden. 


Ook interessant voor u
 

Mantelzorgcompliment

Mantelzorgcompliment: Hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

Mantelzorgondersteuning

Overbelaste mantelzorger? Dit kunt u doen

> Lees meer

 

Respijtzorg

Respijtzorg: De mantelzorger ontlasten

> Lees meer

 

Mantelzorg homepage