Contact
Mijn UnitedConsumers

Domotica in de mantelzorg

Domotica in de zorg wordt steeds vaker gebruikt, zo ook in de mantelzorg. Maar wat is domotica in de zorg? En wat is het doel? Wij geven u enkele voorbeelden, zodat u precies weet waarom en hoe u zorgdomotica in de mantelzorg in kunt zetten!

Domotica in de zorg banner

 

Wat is domotica in de zorg?

U vraagt zich misschien af wat domotica in de zorg precies betekent? Een ander woord voor domotica is huisautomatisering, en dan eigenlijk het automatiseren van elektronica in huis. Ook wordt zorgdomotica wel 'zorg op afstand' genoemd. 

Eigenlijk is domotica in de zorg het toepassen van bepaalde technieken in huis, zodat ouderen en mensen met een handicap of beperking langer zelfredzaam kunnen zijn.

Waarom domotica in de zorg?

Domotica in de zorg is handig, omdat er op afstand kan worden gemonitord of alles goed gaat bij de zorgbehoevende thuis. Zo hoeft de mantelzorger niet 100% van de tijd aanwezig te zijn, en kan er op tijd worden ingegrepen bij ernstige of gevaarlijke situaties. 


 

Wat is het doel van domotica in de zorg?

Het allerbelangrijkste doel van domotica in de zorg is ervoor zorgen dat ouderen, of mensen met een handicap of beperking, zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Een ander doel van domotica in de zorg is ondersteuning bieden aan de mantelzorger. Het kan namelijk de ongerustheid van de mantelzorger wegnemen wanneer hij of zij niet bij de zorgbehoevende aanwezig is. Domotica in de zorg is bijvoorbeeld super handig wanneer u niet in een kangoeroe- of mantelzorgwoning woont.

Ook verbetert zorgdomotica de kwaliteit van wonen en leven voor de persoon waar u als mantelzorger voor zorgt. Dit doet zorgdomotica door een veilige leefomgeving te creëren, en door de zorgbehoevende zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te geven. Zorgdomotica in de (mantel)zorg is daarom dé toekomst!

Voordelen domotica in de zorg

Domotica in de zorg heeft enorm veel voordelen, zoals:

  • Domotica in de zorg verhoogt het wooncomfort.
  • Personen kunnen langer zelfstandig thuis wonen.
  • Zorgdomotica ontlast en ontzorgt de mantelzorger.
  • Domotica in de zorg vermindert de kans op gevaarlijke situaties.
  • Zorgdomotica voorkomt verdere complicaties, omdat mensen op tijd hulp krijgen. 

Nadeel domotica in de zorg

Een veel besproken nadeel van zorgdomotica is dat het de privacy zou schenden van de mensen waarbij het in huis is geïnstalleerd. Maar u kunt ervan uitgaan dat gegevens steeds beter worden beveiligd, en dat systemen steeds betrouwbaarder worden.


 

Domotica in de zorg voorbeelden

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel voorbeelden van domotica in de zorg. Het is daarom belangrijk dat u zich goed voorbereidt, en uitgebreid onderzoekt welke zorgdomotica in uw situatie past. Om u te helpen, zetten wij een aantal voorbeelden van zorgdomotica voor u op een rij:

Leefstijlmonitoring

Met leefstijlmonitoring wordt er door middel van sensortechnologie dag en nacht gecontroleerd of er ongebruikelijke, maar ook gevaarlijke situaties in de woning ontstaan. Het slimme systeem leert patronen in het dagelijks leven van de zorgbehoevende te herkennen.

Zodra het systeem onregelmatigheden en abnormale activiteiten waarneemt, stuurt het direct een melding naar de mantelzorger, thuiszorg of de alarmcentrale. Ook kan het systeem de bewoner zelf waarschuwen.

Slimme medicijn dispenser

Op vooraf ingestelde tijdstippen geeft de dispenser de zorgbehoevende de juiste medicatie aan. Door een knop in te drukken, wordt er bevestigd dat het medicijn uit de dispenser is gepakt. De slimme medicijn dispenser geeft namelijk op afstand een signaal door aan de mantelzorger dat er medicatie uit het bakje is gepakt. 

Dwaaldetectie

Dwaaldetectie is een voorbeeld van domotica in de zorg voor personen met dementie. Dit systeem houdt namelijk in de gaten of de persoon met dementie buiten bepaalde, vooraf toegewezen grenzen komt.

Zodra dit het geval is, kan het systeem bijvoorbeeld een deur dichtdoen. Zo voorkomt het systeem dat de persoon met dementie verward en verdwaald op straat raakt. Zodra de mantelzorger aanwezig is, zal de deur uiteraard weer ontgrendeld worden.

Sociale robotica

Tegenwoordig zijn er diverse soorten sociale robots op de markt te vinden, zoals een robot kat of een herinneringsrobot. Deze sociale robots wordt steeds vaker ingezet in de ouderen- en mantelzorg.

Sociale robots zouden de zorgbehoevende stimuleren om te bewegen, eenzaamheid verminderen en zorgen voor afleiding zodat de mantelzorger zich kan focussen op andere mantelzorgtaken. Win-win, dus!

Personenalarmering

Personenalarmering komt vaak voor in de vorm van een ketting of armband met een alarmknop. Zo kan uw geliefde door de knop in te drukken aangeven dat er direct hulp nodig is, bijvoorbeeld wanneer hij of zij is gevallen of onwel wordt.

Ook is er technologie ontwikkeld die direct aangeeft waar iemand zich bevindt en bijvoorbeeld al de voordeur opent. Zo kunt u als mantelzorger gemakkelijk en snel bij de persoon in nood aanwezig zijn.

Elektrische apparaten monitoring

Er zijn handige apps ontwikkeld die op afstand kunnen zien of er elektrische apparaten aan- of uitstaan in het huis van de zorgbehoevende. Ook leren deze apps patronen herkennen. En dat is handig! Want gebeurt er iets vreemds in huis? Dan kan de app de mantelzorger hierover waarschuwen. 


Ook interessant voor u
 

Personenalarmering

Personenalarmering: dit zijn de voordelen voor mantelzorg!

> Lees meer

 

Dag van de mantelzorg

Zorgrobots in de mantelzorg: hoe komt het van pas?

> Lees meer

 

Mantelzorgondersteuning

Zorgverlof: meer tijd voor de zorg van uw naaste

> Lees meer

 

Mantelzorg homepage