U verleent mantelzorg als u vrijwillig en zonder betaling zorgt voor een naaste. Wanneer bent u precies mantelzorger? Waar heeft u als mantelzorger recht op en hoe worden mantelzorgers ondersteund? Wij vertellen u graag alles over mantelzorg!
Zorgt u voor een familielid, een vriend of iemand anders uit uw sociale omgeving? Dan bent u mantelzorger - ongeacht uw leeftijd. Want u kunt bijvoorbeeld ook mantelzorger zijn voor uw zieke moeder, vader, broer of zus. Mantelzorg kan daardoor soms best zwaar zijn, want u zorgt voor een geliefde waar u een persoonlijke band mee heeft.
Mantelzorg betekent overigens niet altijd dat de persoon waar u voor zorgt intensieve hulp nodig heeft, want daar zijn natuurlijk ook andere oplossingen voor. U bent een mantelzorger wanneer u simpel gezegd nodig bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boodschappen doen, schoonmaken en gezelschap houden.
> Wat is mantelzorg
> Jonge mantelzorger
> Wanneer ben ik mantelzorger?
Wilt u mantelzorger worden? Dan is het belangrijk dat u zichzelf van tevoren goed voorbereidt. Want zoals eerder gezegd, kan mantelzorg best een impact hebben op uw leven. Zeker wanneer iemand veel van uw tijd nodig heeft. Het is dan verstandig om eens te kijken of u vervangende mantelzorg in kunt schakelen, oftewel respijtzorg. Zo krijgt u wat meer rust en kunt u eens een dagje naar het strand met uw eigen vrienden en/of gezin.
Mantelzorg is overigens geen betaald beroep. Sterker nog; eigenlijk is mantelzorg niet eens een écht beroep. U kunt geen opleiding volgen tot mantelzorger en het zorgen voor naasten is voor velen vanzelfsprekend. Toch kunt u in sommige gevallen wel een vergoeding krijgen voor uw zorg, bijvoorbeeld via het Persoonsgebonden budget (PGB) van de zorgbehoevende.
> Vergoeding voor mantelzorg vanuit PGB
> Mantelzorger worden tips
> Betaalde mantelzorg
> Respijtzorg
Als mantelzorger zijnde wilt u natuurlijk niet dat u overbelast raakt - zowel voor uzelf als voor degene waar u voor zorgt. Maar wist u dat er verschillende mogelijkheden zijn wat betreft mantelzorgondersteuning? Een vorm van mantelzorgondersteuning is bijvoorbeeld ook praten met een psycholoog of met de mantelzorglijn.
Soms kunt u ook via de gemeente mantelzorgondersteuning krijgen. Dit kunt u tijdens het zogenoemde keukentafelgesprek met hen te bespreken. Bereid het keukentafelgesprek daarom goed voor. Een mantelzorgmakelaar kan u hier onder andere mee helpen. Schakel deze in dat geval tijdig in.
> Mantelzorgondersteuning
> Mantelzorgmakelaar
> Keukentafelgesprek
Als mantelzorger kan het zijn dat u werk en mantelzorg met elkaar combineert en dat kan ontzettend uitdagend zijn. Wees er daarom open en eerlijk over tegen uw werkgever. Het is belangrijk dat hij of zij weet dat u mantelzorger bent. Zo kunnen u en uw werkgever samen kijken naar de mogelijkheden.
Hoe houdt u dat eigenlijk vol, uw werk combineren met mantelzorg? Hoe kunt u uw 40-urige werkwerken combineren met de zorg voor uw naaste? Hier is wel een oplossing voor, namelijk zorgverlof. Er zijn verschillende soorten zorgverlof mogelijk, die ieder bij een bepaalde persoonlijke situatie passen. Controleer daarom waar u recht op heeft en bespreek dit met uw werkgever.
> Mantelzorg en werk
> Zorgverlof
Wilt u graag dichtbij de geliefde wonen waar u voor zorgt? Dan is een mantelzorgwoning misschien een goede oplossing voor u. In de mantelzorgwoning kunt u zelf wonen, maar uw geliefde waar u voor zorgt kan ook in de mantelzorgwoning wonen. Een mantelzorgwoning is een (tijdelijke) woonunit die bijvoorbeeld in de tuin van uw woning, of de woning van uw naaste geplaatst kan worden.
Ook zou u kunnen kijken naar een kangoeroewoning. Een kangoeroewoning is feitelijk gezien een huis in een huis. Een voorwaarde van de kangoeroewoning is dat beide woonunits duidelijk vanbinnen afgesloten kunnen worden. Vaak zijn er ook twee voordeuren. In de kangoeroewoning wonen u en de zorgbehoevende samen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw bejaarde ouders die bij u inwonen.
> Mantelzorgwoning
> Kangoeroewoning
Er zijn tegenwoordig erg veel soorten technologie ter ondersteuning van mantelzorg. Zo is er bijvoorbeeld personenalarmering. Hiermee kan de zorgbehoevende aangeven dat hij of zij acute zorg nodig heeft, bijvoorbeeld bij een val of een beroerte. Zo hoeft u zich als mantelzorger minder zorgen te maken, omdat er direct hulp wordt ingeschakeld.
Personenalarmering is een vorm van domotica (woninggebonden technologische toepassingen) in de zorg. Het doel van domotica in de zorg is dat personen en ouderen met een handicap of een beperking zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. En dat is wel zo fijn! Andere vormen van domotica zijn leefstijlmonitoring, een slimme medicijn dispenser, sociale robots en dwaaldetectie.