Contact
Mijn UnitedConsumers

Jonge mantelzorger: dit moet u weten!

Bent u een jonge mantelzorger? Dan heeft u dezelfde zorgtaken als een volwassen mantelzorger. U zorgt bijvoorbeeld voor uw zieke ouder, broer of zus en helpt mee in het huishouden. Het is voor een jonge mantelzorger extra belangrijk dat er voldoende ondersteuning is! Wij vertellen u meer. 

Jonge mantelzorger banner

 

Wie is de jonge mantelzorger?

Mantelzorg is niet leeftijdsgebonden, want er zijn namelijk ook veel jonge mantelzorgers in Nederland. Wanneer u nog geen 25 jaar oud bent en zorgt voor een familielid die langdurig ziek is, gehandicapt is, kampt met een depressie of verslaving, dan bent u een jonge mantelzorger. 

Een jonge mantelzorger heeft niet exact dezelfde zorgtaken als bijvoorbeeld een verpleegkundige. Jonge mantelzorg kan al betekenen dat u meehelpt in het huishouden, ervoor zorgt dat uw hulpbehoevende gezinslid op tijd medicijnen inneemt en voldoende eet. 


 

Wanneer bent u een jonge mantelzorger?

Een jonge mantelzorger is dus tussen de 0 en 24 jaar oud en groeit op in een gezin met een ouder, broer of zus met een psychische en/of lichamelijke ziekte of beperking. In Nederland zit ongeveer 1 op de 4 kinderen in een dergelijke gezinssituatie.

Maar wanneer ben ik een mantelzorger? U bent een jonge mantelzorger als u bijvoorbeeld te maken heeft met één van de volgende situaties:

  • Uw moeder is depressief.
  • Uw oudere broer is verslaafd.
  • Uw vader heeft een spierziekte.
  • Uw jongere zusje heeft gedragsproblemen. 

 

Wat doet mantelzorg met een jonge mantelzorger?

De impact van mantelzorg op het leven van een jonge mantelzorger kan bijzonder heftig zijn. Dit komt omdat de jonge mantelzorger eigenlijk nog grotendeels in de cruciale opgroeifase zit. Zo kan jonge mantelzorg de volgende problemen veroorzaken:

  • Jonge mantelzorgers missen vaak emotionele steun van vrienden, omdat zij minder tijd hebben voor school, sport en hobby's.
  • Doordat de jonge mantelzorger veel verantwoordelijkheden heeft, kunnen er opgroeiproblemen ontstaan. 
  • Het kan concentratieproblemen veroorzaken, met als resultaat een flinke studievertraging. 
  • De jonge mantelzorger kan emotionele klachten krijgen, zoals stress, angst en depressie.
  • Ook kan de jonge mantelzorger lichamelijke klachten krijgen, zoals oververmoeidheid. 

Positieve kanten van een jonge mantelzorger

Een jonge mantelzorger zijn, is natuurlijk niet alleen maar negatief. Een positief effect is dat een jonge mantelzorger vaak erg prosociaal is. Dit betekent dat hij of zij graag helpt met het verzorgen van het zieke gezinslid. Daarnaast is een jonge mantelzorger vroeg handig, onafhankelijk én zelfstandig. 


 

Jonge mantelzorger ondersteunen

Het is belangrijk dat een jonge mantelzorger snel wordt herkend en erkend. Vaak ontdekt bijvoorbeeld de mentor op school, de jeugdarts, huisarts of maatschappelijk werker dat een kind een jonge mantelzorger is. Dit doen zij door de opgroeisituatie in kaart te brengen, en door bijvoorbeeld te vragen naar de gezondheid van de gezinsleden van het kind.

Om de jonge mantelzorger zo goed mogelijk te ondersteunen, is het belangrijk dat hier voldoende informatie over beschikbaar is. Wilt u als professional weten hoe u een jonge mantelzorger herkent en ondersteunt? Bekijk dan eens het stappenplan van Mantelzorg.nl voor het herkennen, erkennen en ondersteunen van jonge mantelzorgers. 


 

Jonge mantelzorg tips

Als jonge mantelzorger zijnde is het belangrijk dat u erover praat met mensen in uw omgeving en op tijd uw grenzen aangeeft. Wij geven u nog meer tips:

  • Zorg dat u er met iemand over praat. Krop uw gevoelens niet op, maar praat erover. Ga bijvoorbeeld eens een gesprekje aan met uw leraar, buurvrouw, huisarts, vriend of een familielid. Praten doet een mens goed. 
  • Doe regelmatig leuke dingen. Ga een keer uit, sport met uw vrienden en pak die hobby weer eens op. Afleiding en tijd voor uzelf is belangrijk voor u als jonge mantelzorger. 
  • Geef uw grenzen aan. Geef op tijd aan wanneer het te veel voor u wordt. Dit heeft helemaal niets te maken met egoïsme! Het is namelijk belangrijk dat u niet overbelast raakt. Zo houdt u het langer vol!
  • Zoek naar informatie. Om de ziekte van uw gezinslid beter te kunnen begrijpen, is het goed om eens wat vragen te stellen aan bijvoorbeeld uw familie of huisarts. Zo voorkomt u misverstanden en onbegrip, en dat is wel zo fijn!
  • U bent niet alleen! Er zijn veel jonge mantelzorgers die mantelzorg net zo uitdagend vinden als u. Bekijk daarom eens de verhalen van andere jonge mantelzorgers op Mantelzorg.nlWilt u gewoon graag even uw verhaal kwijt? Ook jonge mantelzorgers kunnen bellen of appen met de Mantelzorglijn.

 

Week van de jonge mantelzorger

Sinds 2018 wordt ieder jaar in de eerste week van juni de week van de jonge mantelzorger georganiseerd. Tijdens deze week wordt er speciaal aandacht gegeven aan de jonge mantelzorger. Er worden door heel het land allerlei dingen georganiseerd om de jonge mantelzorger, en professionals die met de jonge mantelzorger te maken hebben, eens in het zonnetje te zetten.

Het thema dit jaar is 'Niet te missen'. Deze campagne zou het effect laten zien van mantelzorg op het leven van de jonge mantelzorger. Uiteraard met als doel om bewustwording, herkenning en erkenning te creëren voor de jonge mantelzorger. Wilt u meer weten over de week van de jonge mantelzorger?

Week van de jonge mantelzorger


Ook interessant voor u
 

Dag van de mantelzorg

Dag van de mantelzorg: zet uw mantelzorger in het zonnetje!

> Lees meer

 

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning: hulp voor de mantelzorger

> Lees meer

 

Mantelzorger worden

Mantelzorger worden: tips om rekening mee te houden

> Lees meer

 

Mantelzorg homepage