Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning is een goede uitkomst voor wanneer u als mantelzorger dichtbij degene wilt wonen waar u voor zorgt. Want dankzij een kangoeroewoning, kunt u gemakkelijk en snel uw taken als mantelzorger uitvoeren. Is een kangoeroewoning iets voor u?

Kangoeroewoning

 

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning is een huis met twee woongelegenheden onder één kap. Kangoeroewonen is oorspronkelijk bedacht in Scandinavië, maar het komt ook steeds vaker voor in Nederland. Een andere benaming voor kangoeroewoning is ook wel meergeneratiewoning of buidelwoning.

De voorwaarden van een kangoeroewoning zijn dat iedere wooneenheid zijn eigen voordeur heeft, en dat de units intern kunnen worden afgesloten middels een verbindingsdeur.


 

Kangoeroewoning: de voor- en nadelen

Een kangoeroewoning heeft veel voordelen! Wij zetten ze voor u op een rij:

 
U woont dichtbij de zorgbehoevende, en bent binnen no-time aanwezig.
 
De inwonende ouderen kunnen meehelpen met financiering.
 
De ouderen kunnen een oogje houden op de kinderen.
 
De inwonende ouderen vereenzamen niet.
 
Het is goed voor de familieband.
 
Belastingtechnisch voordelig.

Het nadeel

Het enige nadeel is dat u enigszins wat privacy verliest. Maak hier daarom duidelijke afspraken over, sluit compromissen en ga respectvol met elkaars grenzen om. Wanneer u dit lukt, zal de kangoeroewoning een groot succes worden!


 

Verschil kangoeroewoning en mantelzorgwoning

Er zitten grote verschillen tussen een kangoeroewoning en een mantelzorgwoning. Grote verschillen zijn onder andere:

  • Een mantelzorgwoning is vaak een aparte, zelfstandige woning die op het terrein of in de tuin geplaatst kan worden.
  • Anders dan een kangoeroewoning, is een mantelzorgwoning vaak een tijdelijke oplossing. 

 

Kangoeroewoning bouwen of huren

Een kangoeroewoning kunt u bouwen of huren. Wellicht is uw huis groot genoeg, en kunt u uw woning laten verbouwen tot een kangoeroewoning. Of wilt u graag een kant-en-klare kangoeroewoning huren? Ook dat kan. 

Kangoeroewoning bouwen

U kunt beslissen een kangoeroewoning nieuwbouw te laten bouwen, of uw woning te laten verbouwen. Vaak is een kangoeroewoning bouwen financieel aantrekkelijk, omdat de kosten van het bouwen van de kangoeroewoning gesplitst kunnen worden. 

Om een kangoeroewoning te bouwen zou u een extra lening of hypotheek af kunnen sluiten. Een nieuwbouw kangoeroewoning hoeft niet duurder te zijn dan het laten ombouwen van uw bestaande woning.

Kangoeroewoning huren

Hoewel het aanbod een stuk kleiner is, kunt u ook een kangoeroewoning huren. U kunt hiervoor kijken of u bij een woningcorporatie terecht kunt. In sommige gevallen verloopt de verhuur via de gemeente.

Het is goed om van tevoren naar de geldende regels te informeren, want één van de eisen is dat u de woning verlaat bij overlijden van de zorgbehoevende. Zo komt u niet voor onverwachte en onaangename verrassingen te staan.


 

Kangoeroewoning prijs

De prijs van een kangoeroewoning is afhankelijk van wat uw wensen zijn. Wilt u graag uw bestaande woning ombouwen tot een kangoeroewoning? Of wilt u een nieuwe kangoeroewoning bouwen? De prijs van een kangoeroewoning is natuurlijk ook afhankelijk van hoe luxe en uitgebreid u de woning wilt (ver)bouwen.

De bouwkosten van een kangoeroewoning betaalt u zelf. Er zijn helaas geen subsidies mogelijk om uw kangoeroewoning te financieren. Indien er woningaanpassingen nodig zijn, is het een goed idee om eens te kijken of u een vergoeding kunt krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente.

Kangoeroewoning prijs huren

Een kangoeroewoning huren kost vaak tussen de 500 en 600 euro per maand. Dit is wel afhankelijk van de grootte van de woning en hoe comfortabel het is. Een grote luxewoning kan al rond de 800 euro per maand kosten. 


Aanbevolen voor u


 

Mantelzorg homepage

Terug naar boven