Contact
Mijn UnitedConsumers

Kangoeroewoning: de hele familie in één woning

Een kangoeroewoning is een goede uitkomst voor wanneer u als mantelzorger dichtbij degene wilt wonen waar u voor zorgt. Mantelzorgwoningen maken het makkelijker voor u om uw taken als mantelzorger uit te voeren. Wat is een kangoeroewoning, en is een kangoeroewoning bouwen iets voor u?

Kangoeroewoning

 

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning is eigenlijk een soort mantelzorgwoning, maar dan met twee woongelegenheden onder één kap. Kangoeroewonen is oorspronkelijk bedacht in Scandinavië, maar het komt ook steeds vaker voor in Nederland. Een andere benaming voor kangoeroewoning is ook wel meergeneratiewoning of buidelwoning.

Een kangoeroewoning is fijn, zeker wanneer u als mantelzorger uw naasten graag dichtbij u in de buurt heeft. Zo kunt u gemakkelijk en snel voor ze zorgen. De voorwaarden van een kangoeroewoning zijn dat iedere wooneenheid zijn eigen voordeur heeft, en dat de units intern kunnen worden afgesloten middels een verbindingsdeur.


 

Kangoeroewoningen: de voor- en nadelen

Kangoeroewoningen hebben eigenlijk bijna alleen maar voordelen. Twijfelt u of u een kangoeroewoning laat bouwen? Wij zetten de voordelen van kangoeroewoningen voor u op een rij:

 
U woont dichtbij de zorgbehoevende, en bent binnen no-time aanwezig.
 
Zo hoeft u minder snel beroep te doen op zorgverlof of respijtzorg.
 
De inwonende ouderen kunnen meehelpen met financiering.
 
De ouderen kunnen een oogje houden op de kinderen.
 
De inwonende ouderen vereenzamen niet.
 
Het is goed voor de familieband.
 
Belastingtechnisch voordelig.

Het nadeel van een kangoeroewoning

Het enige nadeel van een kangoeroewoning is dat u enigszins wat privacy verliest. Maak hier daarom duidelijke afspraken over, sluit compromissen en ga respectvol met elkaars grenzen om. Wanneer u dit lukt, zal de kangoeroewoning een groot succes worden!


 

Verschil kangoeroewoning en mantelzorgwoning

Er zitten grote verschillen tussen een kangoeroewoning en een mantelzorgwoning. Grote verschillen zijn onder andere:

  • Een mantelzorgwoning is vaak een aparte, zelfstandige woning die op het terrein of in de tuin geplaatst kan worden. Een kangoeroewoning zit aan de hoofdwoning vast.
  • Anders dan een kangoeroewoning, is een mantelzorgwoning vaak een tijdelijke oplossing. 

 

Kangoeroewoning bouwen of huren

U kunt een kangoeroewoning bouwen of huren. Wellicht is uw huis groot genoeg, en kunt u uw woning laten verbouwen tot een kangoeroewoning. Misschien vindt u verbouwen te veel gedoe, of is uw huis te klein. Het is dan ook mogelijk om een kant-en-klare kangoeroewoning te huren! 

Kangoeroewoning bouwen

U kunt beslissen een kangoeroewoning nieuwbouw te laten bouwen, of uw woning te laten verbouwen. Vaak is een kangoeroewoning bouwen financieel aantrekkelijk, omdat de kosten van het bouwen van de kangoeroewoning gesplitst kunnen worden met de inwonende ouders. 

Om een kangoeroewoning te bouwen zou u een extra lening of hypotheek af kunnen sluiten. Een nieuwbouw kangoeroewoning hoeft niet duurder te zijn dan het laten ombouwen van uw bestaande woning.

Kangoeroewoning bouwen

Kangoeroewoning huren

Hoewel het aanbod een stuk kleiner is, kunt u ook een kangoeroewoning huren. U kunt hiervoor kijken of u bij een woningcorporatie terecht kunt. In sommige gevallen verloopt de verhuur van kangoeroewoningen via de gemeente.

Het is goed om van tevoren naar de geldende regels van kangoeroewoningen te informeren, want één van de eisen is dat u de woning verlaat bij overlijden van de zorgbehoevende. Zo komt u niet voor onverwachte en onaangename verrassingen te staan.

Kangoeroewoning huren


 

Kangoeroewoning prijs

De kangoeroewoning prijs is afhankelijk van wat uw wensen zijn. Wilt u graag uw bestaande woning ombouwen tot een kangoeroewoning? Of wilt u een nieuwe kangoeroewoning bouwen? De prijs van een kangoeroewoning is natuurlijk ook afhankelijk van hoe luxe en uitgebreid u de woning wilt (ver)bouwen.

De bouwkosten van een kangoeroewoning betaalt u zelf. Er zijn helaas geen subsidies mogelijk om uw kangoeroewoning te financieren. Indien er woningaanpassingen nodig zijn, is het een goed idee om eens te kijken of u een vergoeding kunt krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente, of misschien dat uw mantelzorgmakelaar hier het een en ander vanaf weet.

Kangoeroewoning prijs huren

Een kangoeroewoning huren kost vaak tussen de 500 en 600 euro per maand. Dit is wel afhankelijk van de grootte van de woning en hoe comfortabel het is. Een grote luxewoning kan al rond de 800 euro per maand kosten. Het is goed om eens rond te kijken, en het aanbod van kangoeroewoningen te vergelijken.


Ook interessant voor u
 

Mantelzorgwoning

Mantelzorgwoning: samenwonen en zorgen

> Lees meer

 

Mantelzorgcompliment

Mantelzorgcompliment: waardering voor de mantelzorger

> Lees meer

 

Keukentafelgesprek

Keukentafelgesprek: uw zorgen en behoeften bespreken

> Lees meer

 

Mantelzorg homepage