Contact
Mijn UnitedConsumers

Leefstijlmonitoring, wat kan het voor u betekenen?

Leefstijlmonitoring geeft inzicht in het leefpatroon en is met name fijn voor mensen met dementie, of een geestelijke beperking, die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Leefstijlmonitoring wordt ook steeds vaker ingezet in de mantelzorg, omdat het ondersteuning biedt en zorgt voor stressvermindering van niet alleen de zorgbehoevende maar ook de mantelzorger. Op deze pagina vertellen wij u alles wat u moet weten over leefstijlmonitoring.

Leefstijlmonitoring

 

Wat is leefstijlmonitoring?

Leefstijlmonitoring is een vorm van zorgdomotica. Bij leefstijlmonitoring wordt het leefpatroon van alleenstaande personen met een verstandelijke beperking of dementie gevolgd. Dit doet leefstijlmonitoring met slimme sensortechnologie. De sensoren nemen activiteiten waar, die vervolgens worden geregistreerd in een programma.

Zodra iemand met dementie gaat 'dwalen', of wanneer er andere opvallende activiteiten zijn, meldt het systeem dit aan de mantelzorger middels bijvoorbeeld een app. De mantelzorger kan vervolgens kijken wat er aan de hand is, en waar nodig ingrijpen.

Waarom kiezen voor leefstijlmonitoring?

Dankzij leefstijlmonitoring kan er op tijd ingegrepen worden bij risicovolle situaties. Hierdoor neemt de kans op ernstig letsel af. Ook zorgt leefstijlmonitoring voor stressvermindering bij de mantelzorger. De mantelzorger hoeft namelijk niet meer bang te zijn dat er iets gebeurt, zonder dat iemand het in de gaten heeft.  


 

Hoe werkt leefstijlmonitoring?

Leefstijlmonitoring werkt met sensoren die bewegingen waarnemen, waarbij verder bijvoorbeeld geen camera's aan te pas komen. In verschillende ruimtes worden deze sensoren geplaatst, die via het internet draadloos communiceren met een centrale unit. Het programma registreert vervolgens de bewegingspatronen van de bewoner. 

Leefstijlmonitoring met slimme sensortechnologie leert patronen herkennen. Zodra de 'inleerperiode' is afgerond, geeft het systeem aan wanneer er iets ongebruikelijks gebeurt. Meestal doet het systeem dit met een soort stoplicht; groen is goed, oranje is enigszins opvallend en rood geeft aan dat er iets volledig afwijkt van 'normaal' en er dus direct actie nodig is. 

Leefstijlmonitoring betekenis rood licht

Wanneer er volgens het systeem een crisissituatie ontstaat, en het lampje rood brandt, dan kan dit bijvoorbeeld zijn door een valpartij, of als iemand met dementie de woning verlaat. Het kan ook komen doordat iemand 's avonds niet is thuisgekomen, of als iemand niet op de gebruikelijke tijd uit bed komt. Het systeem geeft dan direct een melding door aan de mantelzorger of de zorgmedewerker. 


 

Leefstijlmonitoring: goed om te weten

Wanneer u twijfelt of leefstijlmonitoring een goede toevoeging is voor u als mantelzorger, dan is het belangrijk om een aantal feiten over het systeem op een rijtje te zetten. Enkele zaken om rekening mee te houden zijn:

  • Hoe groter de woning, des te meer sensoren er nodig zijn.
  • Voor leefstijlmonitoring heeft u een internetverbinding nodig.
  • Leefstijlmonitoring bevat nooit camera's, dus het maakt nauwelijks inbreuk op de privacy.
  • Leefstijlmonitoring neemt bewegingen waar, dit kan met een groot huisdier dus lastig worden. Met een klein huisdier is dit geen probleem.
  • In sommige gevallen is er een vergoeding mogelijk voor leefstijlmonitoring vanuit de gemeente. Vraag dit na bij de thuiszorg of bij uw gemeente.

 

Leefstijlmonitoring voorbeelden

Leefstijlmonitoring wordt momenteel vaak door thuiszorgorganisaties ingezet. Maar u kunt ook als mantelzorger kijken of u leefstijlmonitoring aan kunt schaffen. Er zijn verschillende soorten leefstijlmonitoringsystemen op de markt te vinden. Enkele leefstijlmonitoring voorbeelden zijn: 

  • Leefstijlmonitoring met slimme sensortechnologie met meerdere sensoren in de woning.
  • Leefstijlmonitoring in de vorm van een smart horloge, die onder andere beweging en slaapgedrag waarneemt.
  • Personenalarmering is eigenlijk geen vorm van leefstijlmonitoring, maar het kan toch een handige toevoeging aan het leefstijlmonitoringssysteem zijn. Met een druk op de knop kan uw geliefde aangeven dat er acuut hulp nodig is. Wilt u meer weten over personenalarmering?

Personenalarmering


Ook interessant voor u
 

Mantelzorg

Zorgrobotica: handig voor in de mantelzorg?

> Lees meer

 

Mantelzorgondersteuning

Domotica in de mantelzorg: welke opties zijn er?

> Lees meer

 

Mantelzorger worden

Personenalarmering: dit zijn de voordelen voor mantelzorg

> Lees meer

 

Mantelzorg homepage