Contact
Mijn UnitedConsumers

Mantelzorgcompliment: mantelzorgwaardering

Het mantelzorgcompliment is een jaarlijkse waardering vanuit de gemeente voor mantelzorgers die zich inzetten en zorgen voor een naaste. Maar houdt deze waardering in de vorm van het mantelzorgcompliment nou precies is? En hoe krijg je het mantelzorgcompliment?

Mantelzorgcompliment

 

Wat is het mantelzorgcompliment?

Het mantelzorgcompliment, ook wel mantelzorgwaardering genoemd, is een compliment/waardering vanuit de gemeente voor de inzet van mantelzorgers. Iedere gemeente heeft een eigen budget voor het mantelzorgcompliment. De gemeente mag zelf bepalen hoe dit budget voor het mantelzorgcompliment wordt ingezet en verdeeld. 

Degene die mantelzorg ontvangt, dus de zorgbehoevende/zorgvrager, is vaak degene die het mantelzorgcompliment kan aanvragen. Dus bent u degene die mantelzorg ontvangt? En vindt u dat uw mantelzorger wel een compliment verdient? Vraag dan via uw gemeente mantelzorgwaardering aan voor uw mantelzorger!

Vormen van mantelzorgwaardering 

Het mantelzorgcompliment komt in verschillende vormen en is afhankelijk van de gemeente waar de zorgbehoevende woont. Het is dus niet zo dat het mantelzorgcompliment standaard een (vast) geldbedrag is. Wij zetten de meest voorkomende vormen van het mantelzorgcompliment op een rij:

Leuk weetje: Wist u dat er naast de mantelzorgwaardering en de 'Dag van de Mantelzorg', er ook een 'week van de Jonge Mantelzorger' is? In die week draait alles om de erkenning van jonge mantelzorgers!


 

Mantelzorgcompliment aanvragen

Om het mantelzorgcompliment aan te vragen, gaat u naar de website van uw gemeente. Vaak dient u als zorgvrager voor de aanvraag in te loggen met uw DigiD. Ook kan het zo zijn u een aanvraagformulier voor de mantelzorgwaardering in moet vullen.

Tip! Het kan handig zijn om de aanvraag van de mantelzorgwaardering samen met de mantelzorger te doen, aangezien u ook enkele gegevens van uw mantelzorger in moet vullen.

Hoe mantelzorgcompliment aanvragen?

Is het voor u niet helemaal duidelijk hoe het zit met het mantelzorgcompliment bij uw gemeente? Neem dan gerust contact op met uw gemeente. Zij kunnen u onder andere vertellen wat het mantelzorgcompliment inhoudt, hoe u het kunt aanvragen en wanneer de eventuele uitbetaling van het mantelzorgcompliment plaatsvindt. Wellicht dat uw mantelzorgmakelaar u ermee kan helpen! 


 

Mantelzorgcompliment voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het mantelzorgcompliment, worden er vaak enkele eisen gesteld. Deze eisen kunnen per gemeente verschillen. U vindt de voorwaarden voor het aanvragen van het mantelzorgcompliment op de website van uw gemeente. Enkele voorbeelden hiervan zijn: 

  • U bent geen vrijwilliger, maar u bent mantelzorger omdat u een persoonlijke band heeft met de zorgvrager.
  • U ontvangt/biedt voor een bepaalde periode binnen een kalenderjaar mantelzorg. 
  • U bent mantelzorger voor een bepaald aantal uur per week.
  • U, de mantelzorger, bent 18 jaar of ouder.

 

Uitbetaling mantelzorgcompliment 

Maar wanneer wordt het mantelzorgcompliment uitgekeerd? Dat hangt er vaak vanaf wanneer u het mantelzorgcompliment heeft aangevraagd. Uw gemeente kan voor u nagaan wanneer de uitbetaling/het opsturen van het mantelzorgcompliment zal plaatsvinden. 

Het mantelzorgcompliment onder de vrijwilligersregeling van de Belastingdienst vallen. Zo zou er over de mantelzorgwaardering geen loonheffingen ingehouden of betaald hoeven te worden. Hoe dit precies zit, leest u op de website van de Belastingdienst.


Ook interessant voor u
 

Dag van de mantelzorg

Dag van de mantelzorg: wat is de dag van de mantelzorg?

> Lees meer

 

Respijtzorg

Respijtzorg: wat is het en hoe komt het van pas?

> Lees meer

 

Mantelzorgondersteuning

Leefstijlmonitoring: handig voor in de mantelzorg!

> Lees meer

 

Mantelzorg homepage