Contact
Mijn UnitedConsumers

Mantelzorger worden: wij geven u tips!

Wilt u mantelzorger worden? Dat is mooi! Want mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Maar wanneer u mantelzorger wilt worden, is het wel fijn dat u weet wat u te wachten staat. Werken als mantelzorger? Wij geven u tips!

Mantelzorger worden


 

Mantelzorger worden

Wellicht heeft u weleens van mantelzorg gehoord. Mantelzorg is het voor een langere periode helpen en verzorgen van een geliefde of een naaste die bijvoorbeeld chronisch of langdurig ziek is. Werken als mantelzorger is altijd op vrijwillige basis. U doet het dus niet om iets te verdienen. Maar u vraagt zich misschien af; hoe word ik mantelzorger? 

Om mantelzorger te worden hoeft u geen opleiding te volgen. Mantelzorg kan namelijk ook betekenen dat u iemand regelmatig helpt met huishoudelijke klussen. Mantelzorg is daarom niet per se professionele zorg, zoals van een arts of specialist.

Als mantelzorger zijnde biedt u ondersteuning aan een naaste, die vervolgens dankzij uw hulp (langer) zelfstandig thuis kan blijven wonen. Aan mantelzorg is bovendien niet leeftijdsgebonden; u kunt ook jonge mantelzorger zijn.


 

Registratie als mantelzorger

In principe hoeft u nergens officieel een registratie als mantelzorger te laten noteren. Er bestaat namelijk niet zoiets als een 'databank' waar alle mantelzorgers van Nederland geregistreerd staan. Mantelzorg is dan ook geen 'erkend beroep'.

Registratie mantelzorger

Wel kunt u zich registreren bij een regionaal steunpunt voor het ontvangen van mantelzorgondersteuning. Hier kunt u dan vervolgens terecht voor een gesprek, advies en praktische mantelzorgondersteuning.

Ook kunt u samen met de zorgbehoevende eens kijken of u als mantelzorger een registratie kunt krijgen voor het mantelzorgcompliment, oftewel de mantelzorgwaardering. Dit kunt u via het Wmo-loket van de gemeente van uw naaste regelen. 


 

Mantelzorger worden: de 6 beste tips!

Mantelzorger worden is voor veel mensen vanzelfsprekend. Want het is toch normaal dat u voor uw naaste zorgt? Mantelzorger worden betekent echter vaak wel dat u minder tijd voor uzelf heeft. Ook kan het combineren van werk en mantelzorg soms erg lastig zijn. Mantelzorger worden? Wij geven u de beste tips!

Tip 1: Wees voorbereid op emotionele uitdagingen

Als mantelzorger zijnde zorgt u altijd voor iemand die u persoonlijk kent, zoals: een ouder, partner, oom of tante, een huisgenoot of een buur. Deze emotionele band kan soms best uitdagend zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand met dementie, die u soms plots niet meer herkent.

Wilt u graag mantelzorger worden? Bekijk dan eens van tevoren wat voor opties er zijn wat betreft mantelzorgondersteuning. U wilt als mantelzorger voorkomen dat u overbelast raakt.

Tip 2: Zorg voor een goede balans tussen werk en mantelzorg

Het combineren van werk en mantelzorg kan soms erg lastig zijn. Het is daarom een goed idee om met uw werkgever te overleggen of u in aanmerking komt voor zorgverlof. Zo heeft u genoeg tijd om voor uw naaste te zorgen, en komt u niet in de knoop met uw werk.

Trek ook op tijd aan de bel en bekijk wat voor opties er zijn voor respijtzorg. Respijtzorg kunt u zien als vervangende mantelzorg. Dit kan worden geboden door een vrijwilliger of een professional. Zo heeft u wat meer tijd voor uzelf.

Tip 3: Schakel indien nodig een mantelzorgmakelaar in

Als mantelzorger zijnde kan het een goed idee zijn om een mantelzorgmakelaar in te schakelen. De mantelzorgmakelaar helpt u met verschillende zaken, zoals het aanvragen van zorgverlof of andere wettelijk geregelde zaken. Daarnaast kan de mantelzorgmakelaar u veel praktische tips geven. Wel zo fijn, dus!

Tip 4: Is een kangoeroe- of mantelzorgwoning iets voor u?

U wilt natuurlijk snel bij uw naaste aanwezig zijn, bijvoorbeeld wanneer diegene is gevallen en direct hulp nodig heeft. Weet u zeker dat u langdurig mantelzorger wilt worden? Dan is het interessant om te kijken voor een mantelzorgwoning in de tuin of een kangoeroewoning. Zo bent u altijd dicht bij uw geliefde in de buurt!

Tip 5: Wat zijn de opties voor mantelzorg op afstand?

Er is veel technologie ontwikkeld ter ondersteuning van de mantelzorger. Denk hierbij aan personenalarmering en domotica in de zorg, waarmee u uw geliefde op afstand in de gaten kunt houden en bij een spoedgeval snel aanwezig bent.

Misschien is een zorgrobot wel een goed idee. Denk bijvoorbeeld aan een robot huisdier voor gezelschap, of een robot die uw geliefde eraan herinnert om in beweging te komen of bepaalde medicatie in te nemen. 

Tip 6: Kijk hoe het zit met de mantelzorgvergoeding

Wilt u mantelzorger worden? Dan is het slim om te kijken of u in aanmerking komt voor een vergoeding voor mantelzorg. Zo zijn er vergoedingen voor een mantelzorgmakelaar en respijtzorg. Daarnaast kunt u mogelijk een vergoeding krijgen vanuit het pgb mantelzorg. Hoewel mantelzorg vrijwillig is, zijn er toch genoeg mogelijkheden wat betreft vergoedingen.

Mantelzorg vergoeding


Ook interessant voor u
 

Dag van de mantelzorg

Dag van de mantelzorg: zet uw mantelzorger in het zonnetje!

> Lees meer

 

Mantelzorgondersteuning

Het keukentafelgesprek: zo bespreekt u uw behoeftes

> Lees meer

 

Wat is mantelzorg

Wat is mantelzorg? de betekenis van mantelzorg

> Lees meer

 

Mantelzorg homepage